Nestala nadgrobna ploča

3005plocaKO
Š
to se desilo sa srednjevjekovnom pločom koja je u ponedjeljak otkrivena prilikom kopanja vodovodne instalacije na Peluzici u Kotoru, utvrdiće stručnjaci Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Kako je za Portal Analitika potvrdio arheolog Bogdan Lompar, stručnjaci su obišli teren i utvrdili da ploče nema.

Objavljeno: 30. 05. 2013 - 10:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Izvođač radova je uklonio ploču mimo znanja Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Tek treba da se utvrdi gdje se ploča nalazi - kazao je Lompar za Portal Analitika.

On je istakao da će više podataka moći da kaže kada tim analizira podatke sa terena i sačini izvještaj.

Podsjetimo, prilikom radova na Peluzici, kod kuće Biskupovića, kako je ranije javio Skala radio, u ponedjeljak je otkrivena nadgrobna ploča sa štitom grba koji je bez heraldičkih obilježja.

Na kamenoj ploči je latinski natpis koji u prevodu glasi „Ovo je grobnica Nikole dekana i njegovih nasljednika - godina 1480“.

Prema Zakonu o zaštiti kulturnih dobara, ukoliko se prilikom izvođenja građevinskih, poljoprivrednih ili bilo kojih drugih radova i aktivnosti na kopnu ili u vodi, naiđe na nalaze od arheološkog značaja, izvođač radova (u daljem tekstu: slučajni pronalazač) dužan je da:

- prekine radove i da obezbijedi nalazište, odnosno nalaze od eventualnog oštećenja, uništenja i od neovlašćenog pristupa drugih lica;

- odmah prijavi nalazište, odnosno nalaz Upravi, najbližoj javnoj ustanovi za zaštitu kulturnih dobara, organu uprave nadležnom za poslove policije ili organu uprave nadležnom za poslove sigurnosti na moru.

Za nepoštovanje odredaba ovog Zakona predviđene su visoke novčane kazne.

Komentari: 9

Lidija

30. 05. 2013 - 12:28

Uprava je shodni clanu 88 Zakona o kulturnim dobrima na teren trebala da izadje u roku od 24 casa, i to nije bezveze napisano, Jer bi u drugom slucaju neka velika investicija mogla da stane i par dana bez ikakve potrebe ako nije u pitanju nalaziste. Ako nisu dosli u Zakonskom roku, investitor je mogao da nastavi sa poslom i nije prekrsio zakon. Koja smijurija!!
Analitičar

30. 05. 2013 - 13:38

A, što bi bilo da je odkrivena neka "investicija" mnogo veća od te namjeravane? Rušiii! Ne znam što tačno veli zakon, ali znam da ako tamo ne piše da izvođač radova može nastavit što je započeo ako nadležna služba ne iziđe u zadatome roku, onda je nastavljanjem radova izvođač prekršio zakon. Znajuć naše zakonopisce skoro da sam siguran da ta mogućnost nije ni spomenuta. E, sad, što je Nadležnijema trebalo toliko vremena druga je stvar. Može se sumnjat na aljkavost, a može i na umiješanost u šporke rabote. Kako gođ, nema tu ništa smiješno. A, od plakanja koristi nema. Pošto pravne države nema, ostaje samo stub srama. Za Nadležne.

30. 05. 2013 - 14:03

I po zakonu je investitor dužan da odmah obavijesti Upravu. Ne gataju inspektori u pasulj ko đe što nalazi, no im se mora javit, pa od trenutka javljanja 24 sata. I ova je vijest objavljena juče na Skala radiju, u srijedu.
opet propusti

30. 05. 2013 - 15:12

pitam se pitam i nemogu da nađem odgovor kome je uopšte palo na pamet da radi bilo što u području svjetske kulturne baštine bez nadzora i pomoći stručnog lica i svaka čast mladom lomparu, ali bi se ovakvim stvarima pripravnici trebali baviti uz pomoć starijih kolega
GRAĐANSKI

30. 05. 2013 - 20:05

ADMINISTRATORU, DAJ PO'ITAJ! KAD SE TEMA MAKNE SA NASLOVNE STRANE - DŽABE JE DALJE OBJAVLJIVAT BILO ŠTO! A, MISLIM DA ONO ŠTO SAM NAPISA' - TREBA DA PROČITAJU NEKIZI, ETO BAREM TOLIKO DA NEŽNAVENI ZNAJU IH ČITAM/O KA BUKVAR!
GRAĐANSKI

30. 05. 2013 - 20:11

ĐE SU LATINIČNI NATPISI SA FASADE SV. MARIJE SA SVAČA, PA RATAC, PA EPITAFI IZ DAVNIH VREMENA (VREMENA VOJISAVLJEVIĆA), ..., - SVE SU IH ORGANIZOVANO MACAMA OTUKLI, PA IM JE BILO MALO I TO, PA SU OSTATKE (KOMADIĆE KRŠA NA KOJIMA SU BILI UKLESANI) BAČILI U MRAK POD ZEMLJOM I POD VODOM! POSTOJE OČEVIDCI KOJI SU, NAZOVIMO MONAHA, SA STARČEVE GORICE (DAN-DANAS JE TAJ AMFILOHIJEV HRIŠĆANIN TAMO) VIĐELI DA TO ČINI - SVE NA ČEM JE LATINIČNO (VOJISLAVLJEVIĆI + BALŠIĆI) NAIŠA JE PRETVORIO U PRAH I TRICE I SUTURA U NEPOVRAT I BEZDAN! NJEMU JE TO TUĐE - NEMA ODNOS DO NAŠEGA - OSIM VARVARSKOGA I PUNOG MRŽNJE DO TOGA I DO NAS! TO SE RADI ORGANIZOVANO I ODAVNO - ŠTO NAŠI NESREKNJICI, ŠTO DOĐOŠE - SVE ISTOMIŠLJENICI - OD BOGA PLATILI - I OĆE - I OĆE - I OĆE!
Novi komentar