Telenor: Uspješan "Developers Day" za operativni sistem Firefox

0906telenor
U
saradnji sa kompanijama Mozilla i Comoyo, kompanija Telenor priredila je „Developers Day“,cjelodnevnu radionicu na temu izrade aplikacija za operativni sistem Firefox.

Objavljeno: 09. 06. 2013 - 15:40 Promjenite veličinu teksta: A A A
Telenor: Uspjesan Developers Day za operativni sistem Firefox

Iz Telenora ističu da je događaj u Podgorici izazvao veliko interesovanje, pa su u njemu učestvovali prisustvovali više od 20 developera iz Crne Gore, koji su imali priliku da slušaju predavače iz kompanija Mozilla i Comoyo.

- Podrška lokalnih developera nam je veoma bitna kako bi Firefox OS zaživio u Crnoj Gori, pa su prisutni imali priliku da među prvima dobiju razvojne Firefox telefone, koji će im pomoći da na pravi način testiraju aplikacije izrađene za ovu mobilnu platformu - izjavila je Tamara Džuver iz kompanije Telenora.

Aleks Lakatoš, predstavnik Mozille, upoznao je učesnike radionice sa ciljevima te kompanije i sljedećim koracima u razvoju Firefox OS. Nakon toga, Jan Jongbom i Olav Nijmen, developeri iz norveške kompanije Comoyo, proveli su lokalne developere kroz osnove Firefox-a i višesatnu izradu aplikacija na samom događaju.

- Očekuje puno od Firefox mobilne platforme, jer konačno je tu operativni sistem koji prirodno radi na HTML 5 - istakao je jedan od prisutnih developera, Bojan Ćinćur iz Digitalizuj.me.

0906telenor2Ivan Mitrić iz kompanije Fleka smatra da je „Firefox OS veoma lak za korišćenje, pa svi oni koji su makar jednom u životu kreirali bilo koju HTML 5 internet stranicu će, isto tako, moći lako da kreiraju aplikaciju za Firefox mobilnu platformu.

Nakon radionice za lokalne developere, uslijediće i takmičenje, gdje će oni najbolji i najkreativniji biti nagrađeni.

- Cilj nam je da kroz takmičenje, na kome prva nagrada iznosi pet hiljada eura, pospješimo razvoj aplikacija, jer su lokalne aplikacije veoma bitne za samu popularizaciju ovog operativnog sistema - istakla je Adrijana Husić, PR Teleora.

Iz te kompanije podsjećaju da, sa Mozilla zajednicom i kompanijom Comoyo, učestvuju u razvoju Firefox operativnog sistema, a prvi telefoni zasnovani na ovoj mobilnoj platform će se pojaviti na tržištima Crne Gore, Srbije i Mađarske krajem godine.

0906telenor1

Komentari: 0

Novi komentar