" /> " />

Dojče vele: Nove članice EU tek za 10 godina

zastava
I
ako je svojevremeno 2018. djelovala kao realnost za pristupanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, sada to više nije slučaj. Danas se nezvanično pominju "tri nove članice u narednih 10 godina" ili "cijeli region do 2025-2030", piše danas portal Dojče vele.

Objavljeno: 10. 07. 2013 - 11:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Deset godina poslije Solunske deklaracije kojom je EU potvrdila "evropsku budućnost" zapadnog Balkana, zvaničnici EU ponavljaju da ujedinjenje Evrope nije kompletno bez proširenja na cijeli Zapadni Balkan. Istovremeno, oni ne žele da daju prognoze ili, kako kažu, "lažna ohrabrenja".  Pristupanje postaje sve zahtjevniji proces, a atmosfera i raspoloženje u EU ne idu u prilog proširenja. 
"Nije vrijeme za smjele poteze. Poslije pristupa Hrvatske generalni je trend, i žao mi je zbog toga, tzv. 'konsolidacija' unutar same Unije. To znači da do novog proširenja vjerovatno neće doći u ovoj dekadi", smatra izvjestitelj Evropskog parlamenta za proširenje Marija Eleni Kopa
Kao predstavnica grčkih parlamentarca, Kopa kaže da se već odustalo od ideje nekadašnjeg grčkog premijera Jorgosa Papandreua, da se tokom narednog grčkog predsjedavanja EU, u prvoj polovini 2014, održi solunski samit II, na kome bi se fokus EU ponovo vratio na zapadni Balkan. 
"Sada, realno, možemo da se nadamo da ćemo u tom periodu moći da počnemo pregovore sa Srbijom, organizujemo Međuvladinu konferenciju i otvorimo poglavlja 23 i 24. Očekujemo da bi Albanija već u decembru mogla da dobije status kandidata. Za ostale nisu predviđena bitnija dešavanja", kazala je ona. 
U EU svi će se složiti da je u posljednjih 10 godina došlo do napretka u samom regionu. Kao dva najveća izazova na zapadnom Balkanu u Briselu danas vide pitanje imena Makedonije i nefunkcionalnost BiH, za čiju će političku situaciju u EU reći da se nije popravila još od Solunskog samita 2003. Istovremeno će se ukazati na potrebu uspostavljanja zdrave demokratije u regionu, na nedostatke u oblasti vladavine prava, na korupciju i kriminal, slobodu izražavanja, i dalje postojeće etničke i bilateralne probleme.

Komentari: 5

Zoran V. Raičević

10. 07. 2013 - 12:54

Blago onom ko dovijek živi!
Marina petrovic

10. 07. 2013 - 14:18

Crna Gora da VRATI IZBJEGLICE KOSOVU!!! ovo je sve zbog srbije! sve! Dojcland ne zeli srbiju u EU! To je fakt! Meni nije jasno zasto se srbija BRUKA i puzi!! Zasto? Da budes u EU sa Albancima ? Pa Albanci ti udju ako si EU i zive u tvojoj zemlji i moras jos pare da im mjesecno das! To ti je EU! Pa srbi neka vide!! Glupi su ispali sto su priznali Kosovo za datum! Crna Gora i dps-ova politika je prosrpska i EU to vidi i Dojcland isto tako kaze a Serbien i tamo !? Ok ! Ne moze! Svaka im cast za to! Oces da se zajebavas? Ne moze! Inace mislim Crna Gora mora u Nato! A EU ? Ne ! Zasto? Zbog imigracije! Ne strancima! Za ljetovanje i posjetu , da ali ne da se stalno nastanjuju!

10. 07. 2013 - 14:18

Dakle, najbolje rjesenje je da dignemo ruke od EU i okrenemo se nasoj majki Crnoj Gori

10. 07. 2013 - 19:19

"majci" a ne "majki" Logika ti je da svak ko ulazi u EU nije okrenut svojoj "majci". Pa zar ulazak u EU nije upravo iz interesa majke? Niko u EU ne ulazi radi interesa drugih. Niko nikog ne tjera, nego postoje specificni razlozi. Htio sam ti savjetovat da odes na portal EU i procitas povelju ... medjutim nesto mi govori da bi bilo uzaludno ne samo zbog engleskog...
popokatepetl

10. 07. 2013 - 22:32

Ko doživi - pričaće...
Novi komentar