" /> " />

STAV: Poslije lajkovanja nema kajanja

1108abukabir
Ja, rab Božji Abu Khabir Muavija, spjevao sam pokajnički stih: "Molim Boga i radović Rista, da mi oproste što sam svašta pisa".

Objavljeno: 11. 08. 2014 - 11:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

 

 

Svi se sjećamo onoga četničkoga pojca iz Nikšića,koji je opojao Mošu Pijade čuvenim umilnim stihom „Naprijed peta nazad prsti,neda đavo da se krsti“. Naravno, UDBA ga je smjestila na tamno i hladno mjesto da razmisli, i nakon godinu dana tihovanja o državnom trošku spjevao je divnu misao pokajnicu „Molim Tita i Mošu Jevreja da oproste što sam lani bleja“. Dirnuti sočinjenijem, pustili su ga napolje.

Poput njega ali 70 godina kasnije, ja rab božiji Abu Khabir Muavija, došao sam na sličnu ideju i spjevao stih „Molim Boga i Radović Rista da oproste što sam svašta pisa'“. Nisam uhapšen niti još prošao „toploga zeca“, ali - uvidom u jedan dokument - shvatio sam da nisam ni daleko od toga. Radi se zapisniku službenog lica, milicionera K.R. koji je  vodio „Evidenciju lica i motornih vozila koja su koristila službeni parking (ispred MUP Srbije) u vremenu 02.maja 2004. od 20:30 do 03. Maja u 02:45“. Iz toga zapisnika čije ću vam interesantne izvatke navesti, vidi se sva složenost lika i djela „sveštenoga lica“ Rista Radovića. Citat je iz faksimila „Evidencije“ objavljenog u E-Novinama, gdje se vidi koja su sve lica dolazila na poklonjenje Ulemeku Legiji kada se predao MUP-u.

20:44  Svešteno lice Radović Risto, mitsubishi pajero,legitimisao se vojnom legitimacijom. Sa njim još dva sveštena lica iz obezbjeđenja koja su ostala kod vozila.

20:46    Svešteno lice Radović Risto vratilo se iz zgrade do vozila da odloži lično naoružanje. Isto je predao licima iz pratnje.

21:29  Bećković Matija, vozilo Vojske Srbije. Legitimisao se službenom legitimacijom.

02:45  Parking zagrljena napuštaju lica Nalić Gradimir, Maradona Armando Dijego i Radović Risto. Za njima se kreću lica Romske nacionalnosti, koja za to vreme sviraju.

Naravno da sam se uplašio, jer sam svašta pisao o Ristu i zvao ga Amfy i Rasta man i još svakako. Još kad sam shvatio da je naoružano bar pola od 1200 Amfyjevih foka,kako sam nazvao svešteničke desantne trupe, odmah sam znao da ću ponuditi da budem zaštićeni svjedok i da ću da odam saučesnike. Na prvom mjestu Draška Đuranovića, glavnog urednika Portala Analitika, toga đavoljeg igrališta, gdje on i Montenegrinjaci zavodljivo pišu o suverenosti i slobodi i mame nedužne poput dobroga mene. Nijednom mi nije odbio tekst i time pedagoški djelovao na mene.

Zatim ću odati ove što su me lajkovali u velikom broju, lajkovali na zlo navodili, da osmatram crkve i konake, gdje stoluju naši sveti oci, sveti oci, Raspećem trgovci.Nadam se da ću proći uslovno uz prigodnu medijsku pažnju, kao i svi kontroverzni likovi. Na kraju krajeva - šta me briga? Oženjen sam pa se ne bojim da će mi  neko uskratiti odivu, a bogami se neki i u zatvoru žene. A što se kontroverznosti tiče,t akav je bio i Temistokle i Alkibijad, a kontroverzno nam je više od pola Vlade i Skupštine, ali na jadniji način od ove dvojice Helena.

Počeo sam sa versama pa da tako i završim. Uputiću dvije stihovane poruke; prvu Bogu čiji je Risto sljedbenik, a drugu Milu čiji je Risto suvladar.

Blago Tebe e te razapeše

Nježna li te usta prizivaju

Čedna li te duša oplakuje

I hristjansko tvoje stado čuva.

Care Milo Montenegra glavo

Nije bilo niti može biti

Jedna zemlja a dva gospodara

Jedna vlada a su dvije UDBE

Jedna tvoja druga svetosavska.

 

Abu Khabir Muavija

Komentari: 61

Analitičar

11. 08. 2014 - 14:31

Na prvi pogled izgleda smiješno, ali treba uzest za ozbiljno 1200 muškaraca, većinom zrelijeh za ratno podvižništvo, a izgleda izreda oboružanijeh i sve to IZVAN kontrole služba sigurnosti ove države i uz očitu koordinaciju sa službama neke druge države. Da li Crnoj Gori odista treba toliko popova ili su mantije samo maska za nešto drugo? Svak s mrvu razuma upitao bi se što će toliko mantijaša u Crnu Goru, đe vjernike ni lučem ne možeš pronać, dok ih u Srbiju, koja je mnogo više privržena Crkvi i đe živi DESET PUTA VIŠE pravoslavaca, ima SAMO DVA PUTA više svještenika!? Da li naša mrčna vlast razmišlja o tome?
danilo stojanovic

12. 08. 2014 - 08:03

@Abu - Vidim da u CG nema trzista za satiru i dobar, narodski, humor? Samo se javljaju ovi napaljeni nacionalisti "a la anonimus" - sa uvredama - naravno. Medjutim, nastavite da pisete. Satiricari (kao Swift, Domanovic, itd.) nijesu nikada bili popularni - ali su itekako potrebni svakom drustvu. Sto rece Nice: " Ponekad ljudi ne zele da cuju istinu zato sto ne zele se uniste njihove iluzije". Zato zuc (istine) treba mijesti sa medom (humorom). Tako se najlakse piju. P.S. Primijetio sam da nacionalisti i bigoti, po pravilu, nemaju smisla za humor. I ne vole metafore. Sve sto nije "cisto" i "prezvakano" plasi ih.
Abu khabir muavija

12. 08. 2014 - 10:31

Dobri moj Danile.Jeste čudan ovaj moj humor o stvarima koje nisu nimalo smiješne,kako reče Analitičar.Ali duh i duhovitost su neko moje oružje iz očaja,jer se samo pomoću toga mogu izdići iznad ovog teškog zla.No, nije bitna moja duhovitost već one opasne činjenice u zapisniku koje sam boldirao.Halo, mitrpolit nosi oružje i ima vojnu legitimaciju.Crbski bard Mantija Bećković ima službenu(UDBA) legitimaciju i voze ga kola Vojske Srbije.A povod okupljanja je žurka kod uhapšenog Legije do tri ujutro uz cigansku muziku.Spisak učesnika iz Srbije je još živopisniji ali ja sam se bavio samo našim jadom.Nije da ovo nisam znao ili naslućivao od ranije,ali nisam ni slutio da je baš takva istina,kako to brutalno,oskudnim službenim riječnikom saopštava zapisnik.Ispada da je čitav ovaj Ustavni red i poredak samo tanak namaz preko ružne stvarnosti u kojoj se dave vlast i opozicija i institucije.
Abu khabir muavija

12. 08. 2014 - 10:50

Bio sam klinac kad se u našoj kući skupilo društvo Crnogoraca studenata iz Beograda i Zenice.Bilo je tu raštana, kaštradine,lozovače, čojkanja, gusala, i ja kao mali rokerčić nevičan svemu tome nisam mogao doći do izražaja, te ja udri recituj "Veru Pavladoljsku" od našijenca Bećkovića.Najautoritativniji od gostiju duge čičkave kose i hipi brkova mi reče:" Ne prdi mali taj je prvo za račun UDBE ozvučio krevet Vere Pavladoljske pa se onda zaljubio.On je UDB-in žigolo".Sa tugom sam tada u sebi sahranio pjesnika Matiju i sve što se dalje događalo samo ga je dublje zatrpavalo.Danas nam taj lik prčka po korjenima,prekraja identitet i istoriju i huška jedne na druge i po sjeveru CG biva dočekivan kao mesija.Možda je i meni bila ostala mala nada kvantnih razmjera da onakav pjesnik ne može biti baš tako loš,ali se ovaj zapisnik zario u tu sićušnu nadu kao glogov kolac u vampira i upokojio je.
Abu khabir muavija

12. 08. 2014 - 14:22

Neću daviti činjenicom da nas dosta zna kodno ime Amfyjevo "Pukovnik" ali nas je masa mislila da je morao špijuckati UDBI zbog komunističke represije prema sveštenstvu.U međuvremenu je izrastao u srpskoga Zorgea koji je u svakoj čorbi mirođija, i kad se ima u vidu njegov riječnik i njegovi nastupi,onda jedini sa kojim ga mogu porediti su Abu Musa i Abu Ijad, Fatahovi vođe fedajina, i ovi Hamasovi Šejhovi. Ovaj čovjek daje sakramente,ispovijeda,ljube ga u ruku, kune i blagosilja? Je li to hristjanstvo,je li to pravoslavlje,pardon svetosavlje ( srpska abartovana verzija pravoslavlja)?Dugo smo ga držali ispod tepiha,ali on buči, te je tom bukom proizveo i Zukorlića i Muftyislam i sad se možemo je...! Kao Pajović zvani Paja Patak i njegova družina će nas spasiti.Vrći komunizam kad je Amfy bio samo mala špija,a ovi kao Mufty isto tako, i smjeli su samo mašalati kod suneta ili na šljeme od kuće. Ništa Arabija ništa Bosfor ništa halifat
Jusuf

14. 08. 2014 - 06:31

Čitam ove komentare Abu khabira i potpisao bih se iza svake njegove riječi kao da su moji, ali se sjetih njegovih komentara na putopisnu reportažu o Gusinju u nedjelju 10.08. koji kipe od četničkog gnjeva i veljesrpskog mraka kojima su muslimani za sve krivi a najviše za to što su se suprotstavili u Bosni stvaranju velike Srbije na Bosanskoj teritoriji. Neću navodit sve već samo dvije-tri rečenice iz tih bradatih komentara. -"Toliko turkešenja u jednoj putopisnij reportaži...", "Puzanje put Bosfora...", "Ti si musliman i bio si među Sandžokanima u Sarajevu i ČINIO ZVJERSTVA NAD SRBIMA..." (Dakle, Abu plače i izmišlja nekakva zvjerstva nad onima koji su napravili užasne zločine zbog pravljenja velike Srbije),pa "U Crnoj Gori ima nekoliko puta manje muslimana nego u Sarajevskom kantonu, a isti broj džamija...!"Mislim da se ovđe ne razlikuje u mišljenju od Amfilohija!
Abu khabir muavija

14. 08. 2014 - 09:16

Abu je jedan dobri moj Jusufe i misli sve ono što je napisao. Za misliti tako potrebna je ljudska širina, erudicija, i čestitost. Ti i slični u tvome narodu ličite mi na diodu koja propušta struju samo u jednom smjeru i nema toga ko može da to izmijeni. Uz svu ljubav za tvoj narod ne mogu da ne primijetim, da ste se uljuljkali u lažnu poziciju jedine i apsolutno nevine žrtve, i ta pozicija sva vaša nepočinstva, ružne i egoistične namjere pretvara u vrline i herojsku odbranu. Evo vidiš kako mi sa Amfijem, našim zločincima, dekadentnom crkvom i nacionalistima. Od vas nikad ne čuh da imate barem nekoliko nesoja, da nije baš presveto sve što čini vaša ulema, da je vaše turkešanje, panislamisanje u stvari težak šovinizam i udaljavanje od nas. Kad ovo savladate onda možemo u ozbiljniju diskusiju. Da li vas bude sramota kada stalno sramotite Amfija a nikad ne pogledate u svoje dvorište?
Jusuf

14. 08. 2014 - 11:44

Zar jedan, kako ti kažeš mufty, koji je i sa službom van Crne Gore može bit protivteža Amfilohiju? Ako može, onda ili smanjuješ Amfilohijeve zasluge ili mnogostruko uvećavaš muftyjeve nesojluke. Ako ti čini zadovoljstvo reći ću ti da mi je taj mufty odvratan ali ipak treba uzeti u obzir da nije bio ni sjenka protagoniste genocida kao Amfilohije, a to je ipak velika razlika! Neprihvatljiva mi je tvoja teza o izjednačavanju krivice i zločina i da se neopravdano "pravimo" da smo nevine žrtve. Abu, ne treba se pored Srebrenice "pravit" žrtvom! Muslimani nikad i niđe nijesu ni sjenku od takvog zločina napravili nad Srbima.Zbog toga svetosavski monstrumi izmišljaju zločine kao ti kad reče ono o užasnom pokolju Srba u Sarajevu! Pojedinačne zločine i zločince ne možeš izjednačit sa planskim uništavanjem muslimanskog naroda oličenim u mnogobrojnim genocidnim zločinima kao što su Gusinje, Šahovići, Bosna...!
Abu khabir muavija

14. 08. 2014 - 14:19

Inšallah.Bravo Jusufe ,strašan pomak.Znači Mufty ima nesojluka samo ih ja preuveličavam.Ali opet Srebrenica kao pečat i nema dalje diskusije.Po hiljaditi put kažem strašan,sraman i bestijalan zločin.Ali nije jedini koji se dogodio u tome ratu i tačno je da su Muslimani najviše stradali.Ali nećemo opisno nego činjenice. -Prije nego što se desila Srebrenica,samo u Sarajevu je ubijeno više Srba nego što je stradalo Muslimana u Srebrenici.Ne na onaj način i u jednome momentu, već na isto bestijalan način ali u trogodišnjem kontinuitetu. -Ja pričam o našim crnogorskim odnosima a Srebrenica se desila u Bosni a ne u Rožajama i nisu je izveli Crnogorci nego Srbi, i nije nad vama jer vi tada niste bili Bošnjaci,to ste od prije dvije godine. Poštujem ali hronologija je hronologija.Ukoliko želiš dijalog kaži nešto za ove činjenice.Laž ili istina pa ćemo dalje muhabetiti.
Oksev

15. 08. 2014 - 13:18

Svetosavci neće imat tu čast da određuju ko je Crnogorac!

16. 08. 2014 - 10:28

Jusuf zaglibio pa sad uzeo Trn da u zdravu nogu zabada.
Dubal

18. 08. 2014 - 10:20

Labude, apsolutno se slažem s tobom o crnogorskim građanima. Ne slažem se sa ovim Srbinom-Crnogorcem koji nikako da se pošteno odredi.Predstavlja se kao Crnogorac Katunjanin iz rasadnika al ako mu u negativnom pomeneš Srbe bilo iz Bosne ili Srbije zavrišti kao Damjanov Zelenko. Eto on tvrdi da živi u Crnoj Gori, da je Crnogorac ali interesi su mu u republici šumskoj i Srbiji? Isti on muslimanima prebacuje da su interesima vezani više za Levant i Bliski istok no za Crnu Goru !? E o tome sam govorio u prethodnom komentaru o podmuklom djelovanju ove manjine protiv drugih manjina u CG jer se nadaju da će nešto ušićarit devizom "Zavadi (Crnogorce) s manjinama, posebno muslimanima", oslabi tako CG pa će se ispunit njihov san o velikoj Srbiji koji oni ne mogu da prebole i zaborave. Zbog toga ovaj hoće da izjednači jednog muftiju iz Srbije sa Amfilohijem koji CG ruši direktno iz Crne Gore.
Abu khabir muavija

18. 08. 2014 - 11:04

Halo,Dubai je li radi roming,čujemo li se.Vrati se na početak i prva tri četiri moja komentara i pročitaj šta pišem o Ristu i crkvi i vlasti. Kad ijedan od vas napiše išta približno o Muftyju možemo nastaviti dijalog.Eto oni su naravno finiji i nisu u UDBI ali pročešljajte im turske i saudijske veze kao što mi šprdamo rista za ljubav prema majčici Rusiji.Nisi mi odgovorio ko si ti.Znaš li uopšte?Ili kao Crbi lelujaš od prilike do prilike.
Секула

18. 08. 2014 - 13:32

Трне, мислиш ли силазит са тог минарета?
borislav radovic

29. 09. 2014 - 08:49

reagujem sa zakasnjenjem.....dobar tekst.....vrijedan paznje, ovo nije satira neko tragedija
Vojo

14. 06. 2015 - 16:29

Poštovani Abu, već duže vremena na ovom portalu ne mogu da nadjem nijedan vaš komentar. Ne bi me čudilo da vam je dosadilo da se prepucavate sa brojnim moronima. Može da izgleda sebično ali mislite malo i na nas kojima daleko od Crne Gore vaše pisanje uljepša dan.
Novi komentar