Teze o promjenama

2808abukabir
I stvarno, svi su za promjene. I EU i NATO hoće da nas mijenjaju, i ovi na vlasti hoće da promijene sve osim svojih pozicija imetaka i metoda. Ovi u opoziciji hoće promijenu vlasti, ali mi nije jasno: šta će meni da se promijeni?

Objavljeno: 28. 08. 2014 - 10:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

 

Piše: Abu Khabir Muavija

Suočen sa neveselim stanjem u našem društvu i državi i opštim nezadovoljstvom, odlučih da djelujem i ja i da, ovako dešperatan, dam podršku promjenama. Naoštrim se i spreman na podvižništvo  izađem da podviknem i zatalasam. Nisam pošteno ni počeo,kad jedan iz bašte kafića vikne: „Šta se dereš tu, nisi u Skupštini. Svi smo mi za promjene pa ne grajemo!“

- I ne radi se to više tako - opet će on meni - kakve parole, stisnute pesnice, barikade, čelični pogledi i trice. Asambleje, performansi, politinstalacije, hepeninzi, iventi i bilbordi, seljačino! I da znaš - ne nosi se više crvena boja na protestima nego žuta,zelena i crna ili trobojni dezeni sa ptičicama!

Zbunjen i postiđen smotah svoju crvenu passe-bandijeru i trči doma na samokritiku i političko uzdizanje. Na jedvite jade pročitam sve one tupave pretenciozne izjave portparola i NVO aktivista ,“angažovane“ inteligencije i na kraju na internetu preslušam virtuozne solo dionice  prvih političkih violina.

Kako do promjena: I stvarno, svi su za promjene. I EU i NATO hoće da nas mijenjaju, i ovi na vlasti hoće da promijene sve osim svojih pozicija imetaka i metoda. Ovi u opoziciji hoće promijenu vlasti, ali mi nije jasno: šta će meni da se promijeni?

Lopovi i korupcionaši, sudije i policijoti unisono su za pravnu državu; ispada da samo mi građani nismo, i da ka' vazda kočimo napredak. I jedni i drugi i treći žele da vjeruju, da će biti prepoznati kao kooperativni putari na mapi puta.Gdje vodi put još nije jasno, ali bitna je samo mapa puta. Zagovara se i promjena granica i to na prirodan i prekogranični način, ma šta to značilo. Promjene biografija su odavno permanentne, pa od vojvode nastane golub mira, od klošara kontroverzni biznismen, od imbecila doktor nauka, a od ćuka ministar.

Ne treba nabrajati dalje.Već iz priloženoga se vidi da je potrebno uvesti malo reda u promjene. Kako? Dekretom?

“Neka, jeb'o ga ti, nije 46-ta“, kažem demokratizovani ja dogmatskome meni, „Revolucionarne metode su demode“. Dijalog krene dalje. “Snažnom senzibilizovanošću za demokratske tendencije u svijetu??“ Ma kakvi, ni autor te misli ne zna šta to znači. “Dogovorom kroz institucije sistema? Ma jesi li normalan, tek tako se ništa ne može promijeniti. Stvarno kako? Da bude efektno i djelotvorno, a nenasilno i bez puno procedure, jer nas svaka nakana drži 15 minuta. Razmislim i - Bingo!! Istorija je učiteljica života! Teze!Teze! Treba poput Martina Lutera zakucati teze o promjenama na vrata nekog političkog hrama. Poslije toga ništa nije bilo isto, a i Marksa je krenulo tek nakon 11 teza o Fojerbahu.

Napišem teze i krenem da ih zakucam. Kad – hoćeš, Skupštini i Vladi ne možeš prići od policijota, a naročito ne s čekićem u rukama. Biće da im se nije dopao Ničeov „Sumrak idola“ i filozofiranje čekićem. Sve i da priđeš opet ne možeš zakucati jer su - vrata staklena. Zalijepiti? Pojma vi nemate. Kad je nešto zakucano onda je to definitivno, a lijepljeno je kao provizorno. Probah na Ristov Hram, on ima drvena vrata, ali kad sam prišao uplaši me mrak koji izbija iznutra. Na kraju, ostalo mi je da ih okačim na Portalu Analitika.Nije snažno i efektno kao zakucano brokvom dvanaesticom, ali ne može ih odnijeti vjetar niti strgnuti neki pravovjernik.

TEZE O PROMJENAMA

1. Kad si na vlasti nemoj misliti da se promjene mogu  fingirati, jer nema promjena a da ti ne uđe.

2. Najljepše je biti nesmjenjiva opozicija i ne odgovarati nizašta,a dobro kaplje.Kad smijeniš vlast znaj da ćeš doći na prazno korito. Džabe ćeš u nevolji hapsiti smijenjene radi zabave masa, kad  onaj tvo - što ti je nosio torbu po konvencijama - zna koji si blefer i koliko si nesposoban,i od prvog trenutka promjene samo misli :“Krenulo je a zašto ne ja?“

3. Što god mijenjali Crna Gora mora biti sekularna država. Ne bojte se „frontovci“. To ne znači da će se himni dopisati još stihova Sekule Drljevića ili da neki ovovremeni Sekula mora biti premijer, već da je država ali i politika odvojena od crkve i da je nezakonit kleronacionalizam koji upražnjavate. To što niste jedini nije opravdanje.

4. Crna Gora je građanska država i na vlast ne smiju doći stranke i pokreti koje ne priznaju ili falso priznaju suverenitet CG i ustavno građansko uređenje. Nacionalne stranke su nastale u ratnom haosu i taj rudiment ružnih vremena treba ukinuti, jer nacinalno zastupanje je nezakonito u građanskoj državi. Ne postoji nacionalna demokratija, već samo građanska, koja određenim demokratskim mehanizmima reguliše i garantuje nacionalnu i vjersku ravnopravnost.

5. Integracije moraju biti euroatlantske a ne euroazijske. Jeste da je zemlja okrugla i da „Manje više sve je zapad sa istoka kad se gleda“  ali jasno se zna gdje smo krenuli i ne može se svako malo okretati za 180 stepeni. Možda je zabuna i u tome što se kod nas na stvarnost gleda sa dva Istoka - sa ruskog i sa Bliskog istoka, a samo sa jednog Zapada.

6. Nisu promjene toliko komplikovane, ali ne mogu iz malog mozga i ipak zahtjevaju minimum stvaralačke cerebralne aktivnosti i političkog ukusa.Promjena na isto zove se „Sjaši Kurta da uzjaše Murta“ i ne donosi boljitak.Naprotiv, donosi stagnaciju i dekadenciju.Promjena na gore nije ona lijepa željena Promjena,ma koliko ti dosadašnja vlast bila na vrh milokliza.Potrebno je strpljenje i odlučnost da se nađe treći ili četvti put.“Vječno vraćanje gotovo istog“ nije demokratska smjenjivost vlasti,već obična vašarska vrteška zvana ringišpil.

Zato, razmislimo i krenimo u promjene. Neophodne su. I.....

Složno isturimo grudi

Nek se po nebu ruj stijega prolijeva

Jel'  to neko korača desnom

Lijeva

Lijeva

Komentari: 308

Abu khabir muavija

28. 08. 2014 - 22:37

Upravo zbog ovoga što pišeš su mi kratke teze.Svi mislimo različito i različita su nam politička uvjerenja i zato sam na minimumu zahtijeva : Suverena, sekularna i građanska.I nije ovo uputstvo nekoj postojećoj partiji,postojeće više ne mogu da učine ništa dobroga osim da se povuku.Ovo je vrsta putokaza budućim strankama.
Analitičar

29. 08. 2014 - 05:59

Ja bih to "uputstvo" nazvao opomenom. Da svi koji odista žele promjene znaju koji su preduslovi. Moj lični stav je da smo s "građanstvom" požurili, jer ga komplikuju neriješena pitanja cg nacije, koja je ipak temeljni konstituent društva, ali kad čujem kako se u Srbiju ili Hrvatsku političari (i svi drugi) obraćaju građanima kao da su svi Srbi ili svi Hrvati, il kađ đe čujem srbsku himnu, onda ni ta "žurba" ne smeta. Što se tiče razlika političkijeh uvjerenja, svakako da postoje, ali "mehanizmi" promjene vlasti bi trebali bit od zajedničkoga interesa za sve i nema razloga da ne razmijenimo mišljenja na tu temu. Neko relevantan će to možda pročitat, pa onda možda i zaboravit.. da bi mu jednoga dana naprečac izkrsla ista ideja, za koju će bit siguran da je njegova vlastita. Neko to naziva "provlačenjem kroz uši", a ja "usađivanjem crva". Može bit i krajnje bezkoristno, ali ko će ga znat. Ne košta probat.
Abu khabir muavija

29. 08. 2014 - 10:38

Zaboravih ti reći, slobodno dopiši i dodaj teze.U tome i jeste draž ovih interaktivnih medija.Ovo moje ironično sočinjenije je više analiza tužnoga stanja,koje i ne zaslužuje ozbiljan pristup.Ko ozbiljno kritikuje vodvilj,promašio je temu.Kažeš malo je teza? Pa i ovo nekoliko teza eliminiše 95 % opozicionog tijela,čak i u deklarativnoj ravni.Nismo u poziciji da biramo,već da stvaramo i moramo stvoriti ozbiljne partije da bi to biranje imalo smisla.Ne želim da vjerujem da je moguće reformisanje postojećih partija.Njihov maksimum je podjela na više manjih stranaka na formiranih na interesnom i klanovskom principu.

30. 08. 2014 - 13:25

Pišite pod pravim svojim imenom-jer ovako izlazi da ne stojite iza ove stvarnosti napisane. Sve najbolje
Abu khabir muavija

30. 08. 2014 - 15:35

Hvala vam, i ja vama želim sve najbolje.Šta bi moje skromno ime značilo pored imena velikih umova kojim sam inspirisan i pomoću čijih djela i ideja sam spoznavao svijet.Ili pored imena heroja koji su krvlju branili divnu ideju slobode i socijalne i društvene empatije. A da stojim iza napisanog-stojim. A kad prestane da puca na Analitici znajte da nema više živih proletera. Da ove ideje diraju ikoga i da postoji šansa za političku borbu naravno da bih pisao pod punim imenom.Rekoh i spasih dušu.A ovo sve će da se udavi u čatovanju i plitkim konzumerističkim idejama političkih selebritija.
Analitičar

31. 08. 2014 - 09:07

Ovo nije mjesto za prava imena, nije svačije ime jednako odporno na mikroorganizme što se motaju. A, nije ni neka potreba za tijem, jer ođe još uvijek samo razmjenjujemo mišljenja i ideje. Stajali ili ne stajali iza "ove stvarnosti", ona je takva kakva jest. Ako mene pitaš, imena mogu poslužit samo za olajavanje, "prebrojavanje" familje, diskreditaciju, podmetanja... Evo, čim se pojavi neko na političku scenu, izvrnu mu biografiju naglavačke, odma povežu s mafijom, s korupcijom, s familjama... Ovako, dok smo konspirativni ne mogu glodat naš integritet i teže im je s nama izljeć na kraj. Ionako će se, kad se "stvar" zakotrlja, pojavit likovi imenom i prezimenom, preuzet na sebe "teret" zasluga iako nijesu ni prstom mrdnuli. Nama ne trebaju medalje, već bolja i sretnija Crna Gora.
danilo stojanovic

31. 08. 2014 - 10:59

@Anonimus - Pisem pod svojim imenom - ali svako ima pravo da ne pise ako to ne zeli. Nije problem u imenu. Diskutujte sa stavovima Abua. Da ima onih koji zloupotreblajvaju razne nick-ove - ima. Ali, Abu nije jedan od njih. Uostalom, njega je lako prepozanti po stilu i sadrzini njegovih tekstova. U tom pogledu rekao bih da je najprepozntivljiji/najoriginalniji pisac tekstova na PA.
Analitičar

31. 08. 2014 - 16:46

Da je najprepoznatljiviji/najoriginalniji - nije tačno. Limbertarijanac je NEPONOVLJIV, to majka više ne rađa! A, da se PREPOZNAT s kilometra. Ja bih rekao da je drug Muavija ođe najduhovitiji, ali i najdešperatniji, kad ga uvati to čudno stanje.
Abu khabir muavija

31. 08. 2014 - 14:16

E taman lijepo da smo svi tu.Ne znam je li Analitičar bio na čuvenom svecrnogorskom skupu na Cetinje, ali ti Danile,Slobodan i ja smo bili.Ne dajte mi lagati ali ne bješe nas više od trista i to uglavnom prispjelih šezdesetogodišnjaka i možda nekoliko ljudi ispod 40 godina.A jutros sam svoje oči kleo,oči kleo da ne bi gledale.U novinama slika Rista i 1500 djece sa vjeronauka ispred Cetinjskog manastira, a valjda je bilo i par stotina roditelja.Sami zaključite kome će ostanuti mošti Setoga Petra.Stolicu je već uzurpirao.Nažalost, sva okupljanja dječice u Crnoj Gori završe trovanjem.Na sekularnim skupovima djeca redovno otruju stomačiće od loše hrane, a kod Rista trovanjem uma i duše. Ne uzdam se više ni u istoriju ni politiku ni sociologiju ni filozofiju.Samo u biologiju koja mi garantuje da će i Ristu doći kraj.A nestankom autoritarnih likova nestaje i njihovo djelo(nedjelo).
Analitičar

31. 08. 2014 - 19:51

Ne, nijesam bio na taj skup. Ne vjerujem u njinu djelotvornost, ako prije toga nijesu dobro pripremljeni. Spontanost je davno izumrla, ljude treba animirat, organizovat, vodit. Tako čine i Sotonjići, s toga su njini skupovi "pośećeni". Oni neće dozvolit da bude skup, a da nema "masu". Ne prepuštaju ništa slučaju. Tu su aktivisti s raznijeh strana svijeta, tu su autobusi, tu su crnomantijaši da pripomognu, jer iznad svega žele stvorit predstavu kako ih crnogorski narod obožava. Naši iskreni, spontani skupovi ostavljau tužnu impresiju s tijeh 300 vremešnijeh duša, što dodatno destimuliše Crnogorce da se masovnije odzivaju na takve skupove. Kao takvi zapravo su kontraproduktivni. S toga najprije treba osmislit strategiju kako zainteresovat Crnogorce, kako ih organizovat i dovest "na lice mjesta". Arogantni cg stav da "ako ga trebam molit, ne mora ni doć" ni malo nije od koristi za našu stvar...
Abu khabir muavija

02. 09. 2014 - 10:42

Aferim Cocorayco!
Cocorayco

02. 09. 2014 - 12:15

Rado čitam anlize i ovakve stvari na portalu. ponekad bih nešto rado i napisao, ali se zadovoljim time da čitam komentare. Uglavnom su to sučeljena mišljenja onih koji znaju mnogo i onih koji ne znaju ništa. Osnovna pogreška je to što ovi koji znaju mnogo misle da i ovi drugi isto tako znaju mnogo pa raspravljaju na nivou principa. Ustvari, uzalud se upinju da objasne nekome nešto a taj neko nema pojma ni o čemu. Tako je vezano i sa ovim titularnim patrijarhom iz Istambula. Na početku, poslije I vaseljenskog sabora u Nikeji, ustanovljeno je da Sveta hrišćanska crkva počiva na pet stubova, u liku pet patrijarha: carigradski, rimski, aleksandrijski, antiohijski i jerusalimski. Kasniji tok događaja, a maročito arapska a kasnije i turska osvajanja, učinili su da faktički postoji samo rimski patrijarh - papa. Antiohija više ne postoji, u Aleksandriji, Istanbulu i Jersalimu hrišćana skoro i nema. Ipak, Grčka crkva imenuje titularne patrijarhe u spomen slavnih vremena vaseljenske hrišćanske crkve.
Cocorayco

02. 09. 2014 - 12:16

Tako danas obitavaju titularni jerusalimski, aleksandrijski, antiohijski i carigradski patrijarsi, Svi oni su Grci, koje je imenovala grčka crkva ne pitajući ni jednu drugu crkvu. U tome svjetlu treba posmatrati i njihovu stvarnu moć. Pozivati se na njih i njihove izjave oko krupnih stvari u istočnim crkvama je više nego smiješno. Ono što oni mogu, eventualno, da kažu je stav grčke crkve i ništa drugo. E sad, koga zanima stav te crkve u nekom sporu unutar neke nacionalne crkve ili između dvije nacionalne crkve? Vidim da se u komentarima često pozivaju na stav titularnog carigradskog patrijarha Vartolomeja. Ako ne bi bili lijeni ovi što ne znaju, trebali bi da pročitaju kako je ta patrijaršija opstala poslije turskog osvajanja Carigrada i kako je funkcionisala i ko je postavljao tog patrijarha u vjekovi,a poslije toga. Silno bi se iznenadili, ali ja od njih ne očekujem toliki intelektualni napor.

02. 09. 2014 - 13:52

Cocorayco ti si izgleda jedan od onih koji znaju ali ne pise o onome sto je tema nego stalno kao papagaj ponavlja jedno te isto.Ovdje je neko citirao Papu Franja a ja sma naveo odnos Pape Franja prema patrijarhu Vartolomeju.Papa se prema Vartolomeju ophodi sa postovanjem i uvazavanjem a ti koji mnogo znas o istom tom Vartolomeju pises pogrdno kao sto je uradio i Abu nazvavsi ga patuljkom.Mozda ti imas znanja ali je ocito da nemas vaspitanja.Zato tebe i tvoje istomisljenike i upucujem da ucite na primjeru aktuelnog Pape.On sigurno od tebe ima vise i znanja a ocito i mnogo vise vaspitanja.
danilo stojanovic

02. 09. 2014 - 15:33

Anonimus , Zapeli ste oko postovanja koje je Papa ukazao Vaseljenskom Patrijarhu. To je susret na visokom nivou i normalno je da se ucesnici sa velikom postovanjem i uvazavanjem srecu. Ali to ne znaci da papa podrzava stavove VP o crkvama u CG? Posto djelujete skolovanije od ostalih ispomisljenika dajte da utvrdimo neke cinjenice pa da onda sudimo ko pravo, a ko krivo, radi (ne kakav je covjek). CPC je bila autokefalna Crkva (1766-1920) koju je priznavala i VP (Ruska. Srbijanska, i druge crkve - ako treba navescu vam dokaze). CPC je izgubila autokefalnost i ukljucena u novu SPC 1920 g. - Ukazom regenta Aleksandra (svjetovnog lidera). Da ne ulazimo u nelegalnost i nelegitimnost tog cina.

03. 09. 2014 - 17:57

Jeste analiticaru CG je puna zaduzbina koje su po njoj podizali Grci.Sve si ti u pravu a sad odmori malo jer ti ocito nije dobro.
Analitičar

03. 09. 2014 - 20:00

Slabo ti čitaš čak i tu svetosavsku literaturu koja veli da su popovi u državu Nemanjića bili Grci, pa je R.Nemanjić i radi toga kupio Crkvu kako bi postavio svoje popove i uz njinu pomoć utvrđivao vlast u okupirane zemlje. Nema u CG crkava iz toga grčkoga perioda, ali to je nebitno, jer crkve nijesu gradili popovi, već ktitori - uglavnome sami Nemanjići, jer očito da za njine vlasti slabo ko je liše njih mogao bit toliko bogat. Zapravo, tek od njih i počinje zidanje kabastijeh crkava, jer više ih nijesu podizali u slavu boga već u slavu Nemanjića.

03. 09. 2014 - 20:53

E bas ti nije dobro a ko pomenu da su popovi gradili crkve i manastire.Svasta od tebe i tvojih analiza.
Analitičar

03. 09. 2014 - 21:58

Ja pisah "grčka Crkva", "grčki popovi", a ti odma - đe su te zadužbine koje su gradili Grci. Pametnom je jasno, a ti si ionako sbunjen, pa te ne bih deranžirao.
danilo stojanovic

04. 09. 2014 - 07:46

@ Anonimus, Duklja je i pod vladavinom kralja Vukana (sina Nemanjina) bila Katolicka drzava, Vukan je komunicirao i dobio Dukljanssu kraljevsku krunu od Pape. Ovdje je intersantno da je Vukan proglasio sebe za kralja Duklje 1195 g. a Stefan je dobio od Pape krunu 1217 g. i postao Stefan Prvovjencani (prvi “srpski” kralj) – sto ukazuje da Duklja nije bila smatrana, u to doba, srpskom drzavaom? Takodje, za vasu informaciju: “Balšići do 1369. bili su pravoslavni, no tada su konvertirali i pristupili Katoličkoj crkvi. Posljednji vladar Balšić, Balša III., umro je 1421.” Dakle, ne postoji neprekidna tradicija SPC u CG od 1219 g. kako pogresno vi i mitropolit Amfilohije tvrdite. Osim toga: “Од 1450. до 1557. године православна црква у Црној Гори је фактички била независна од Пећке патријаршије, која је припојена Охридској архиепископији 1532. g.”

04. 09. 2014 - 12:54

Vukan je bio u sukobu sa svojim ocem oko prestola pa je prihvatio katolicku vjeru.Nakon toga se vratio pravoslavnoj vjeri a najveca zaduzbina koju je ostavio na tlu CG je manastir Moraca.Ta drzava kojom je Vukan vladao zvala se Zeta a ne Duklja i na urpavu je dobio od svoga oca.U jednom od prethodnih komentara spomenuliste gramatu peckog Patrijarha iz 1700 kojom odredjuje prostro na kojem jurisdikciju ima vladika cetnijski.Kad god je uspostavljanja i obnavljanja PP pravoslavne Crkve na prostrou CG su Peckog Patrijarha prihvatalae kao svoga poglavara.Da je 1766 Turci nisu ugasili jer je bila jedan od glavnih organizatora pobune Srba koju je potpomogao Bec nakon 1693 i naon toga bi nastavila da bude u sastavu PP MCP.I tako je nastavila sa Karlovackom Mitropolijom tradiciju PP i najtjesnje saradjivala sa ovom mitropolijom i sa Ruskom Crkvom.
danilo stojanovic

04. 09. 2014 - 09:10

Priznajem da jos uvijek ne vidim optimalno rjesenje za sve Pravoslavce u CG. Jer, ne treba zanemariti legitimnu potrebu Srba da imaju svoju crkvu. Takvu legitimnu potrebu imaju i Crnogorci. Izgleda, da ipak ostaje da vlada CG (najzad) preduzme korake da vrati crkvenu imovinu u posjed drzave CG. I da, najzad, zvanicno proglasi CPC za obnovljenu autokefalnu CPC i povjeri joj crkve i manastire (1820.g) na upotrebu. Naravno, prethodno treba kadrovski popuniti redove CPC, reorganizovati je i dovesti na znatno visi nivo od sadasnjeg. Treci korak bi bio Zakon o vjerskim zajednicama kojim bi se, najzad, pravno regulisala ova probelmatika. I zastitili svi vjernici. Mozda bi bilo dobro cuti od Anonimusa sto on ocekuje, odnosno, kako on vidi pravicno rjesenje?
Analitičar

04. 09. 2014 - 13:32

Niko Srbima neće branit izpovijedanje pravoslavne vjere u naše crkve i uz naše popove. I niko to neće uslovljavat crnogorstvom. Neće branit ni crbima, ali sumnjam da će kao takvi krakat putevima CPC, dok se ne prizovu pameti.
danilo stojanovic

04. 09. 2014 - 09:57

Konacan prelazak na Pravoslavlje zavrsio se u doba Turske vladavine koja je koristila Pecku Patrijarsiju kao svog svjetovnog upravitelja i preko koje je ubirala porez od mileta/raje. Osim toga, ,zbog stalnih borbi sa katolickom Venecijom Turska sigurno nije bila zainteresovana da zastiti katolicke crkve na svojoj teritoriji. Tako da je postepeno uticaj Katolicke Crkve u unutrsnjosti CG slabio i nestajao – osim na podrucjima gdje su vladali Venecijanci (Mlecici). P.S. Ono sto je indikativno nigdje se ne pominje da je Pecku Patrijarsiju "nasljedila" neka druga crkva. Naprotiv, PP je bila pripojena Ohridskoj Crkvi (ciju nasljednicu MPC - SPC danas negira, kao i CPC). A poslije 1766 PP je potpala pod jurisdikciju VP dok je CPC postala i pravno i fakticki nezavisna, autokefalna, Crkva.
danilo stojanovic

04. 09. 2014 - 12:09

@Anonimus - Postovanje tradicija je jedna star - a sadasnje politicke prilike u kojima se nalazi CG i citav region, su nesto drugo. CG je bila teokratska drzava, ali ta crkva nije bila "srpska" kako vi tvrdite. Sto se tice katolika zaboravljate na Veneciju i znacajnu ulogu u istoriji CG - guvernadurske kuce Radonjica? Zaboravili ste spletke Rusije protiv vladike Petra, itd. Rusija je bila saveznik CG dok smo joij bili potrebni za ratovanje sa Osmanskom imperijom. Onog momenta kada je Srbija postala nezavisna drzava oni su zaboravili na CG i okrenuli su se mnogo vecoj i mnogoljudnijoj Srbiji. Oni su predali vojsku u ruke pukovnika Pesica koji je, uspjesno, po nalogu Pasica, sahranio CG 1916. I vi sada, poslije svega toga, nama prebcujete da ne postujemo Rusiju i Srbiju? Ironija je da vi ne postujete Crnogorce koji su toliko puta prolivali krv da bi spasavali Srbiju i Rusiju?
danilo stojanovic

04. 09. 2014 - 12:51

Milsim da nas diskusije o "cinjenicama" ne vode daleko, jer je SPC "zabetonirala" izmisljenu istoriju Crkve i drzave Srbije. Naravno, Crkva je izuzetno znacajna posebno za "Vizantijske djake" pa su Srbi samo slijedili Bugarskog cara Borisa koji je prvi uspio da osamostali Crkvu. To je i logicno kada se zna kakvu je ulogu Crkva igrala u politickom zivotu Vizantije (simfonija crkve i drzave). To objasnjava zasto je Stefan Prvovjencani izmolio krunu od Pape (1217) - jer je Rastko na ime te nove - priznate od Pape - drzave kupio samostalnost i osnovao SPC 2019 (svega dvije godine kasnije). Ovo ukazuje da je to bio vjest politicki plan kako da osnaze novostrvorenu kraljevinu i legitimisu plijen. No sto ce biti ispred nas? SPC ne pokazuje ni najmanji znak da prihvati CG i Crnogrce. Oni i dalje odrzavaju u zivotu planove "velike Srbije". Ostaviti tako mocnog "Trojanskog konja" - bilo bi katastrofalno za CG
Analitičar

07. 09. 2014 - 21:19

No, razplinusmo se ođe bez potrebe, pokušavajući objasnit ovijem neznavenicima elementarne stvari. Ono što je. čini mi se bila ideja, neđe se izgubilo, a to je što i kako činjet da se istinske pozitivne promjene u CG i dogode. Ođe je na površinu izplivalo pitanje CPC kao najakutnije, jer ono je direktno i indirektno zakočilo sve druge promjene u CG. Danilo i ja smo explicite iznijeli svoja razmišljanja, dosta različita, a Abu khabir muavija je svoja dao implicite, bliže mojemu no Danilovu gledištu. I tu smo stali. A, ja bih volio da pokušamo sučelit svoja gledišta i iznać možda zajedničko viđenje izlaza iz ovoga "ćor-sokaka"? Jer, ako se ne uspijevamo usaglasit mi ođe, mentalni "gimnastičari", kako li će tek real-političari?
Srba

08. 09. 2014 - 21:42

Usaglasite se ti, Danilo i Abu i sve je rijeseno!
Analitičar

07. 09. 2014 - 23:10

Pročitah nedavno i jedan jeretički stav: U građansku državu nema nacionalnijeh manjina, svi smo samo građani! Bojat se da bi u CG to izazvalo pobunu ovijeh što na ime tijeh manjinskijeh interesa fino popunjavaju vlastite džepove, a da ne moraju ni mozak uključit. No, da ne idemo tako daleko. Mi imamo dva teška problema: devijantnu vlast i praktično još uvijek okupiranu državu. Smjenom vlasti kakvu želimo mogli bismo riješit i pitanje okupacije, ali problem je što vlast ne možemo, na neki način i ne smijemo smijenit prije minimiziranja uticaja okupacije. Imamo problem ravan gordijskome uzlu, ali nemamo Aleksandra. Samo gomilu Bukefala. Ne boje se ničega, sem svojega ośena. Ja sam jedini izlaz vidio kroz postepenu detronizaciju DPSa što bi dalo vremena i prilike za prosvjećenje i glasača i političara. To može izvest samo stranka a la SDP, CDU ili slična.
Abu khabir muavija

07. 09. 2014 - 23:38

E momci, ovo je već priča.Ja sam pokušao inicirati je ograničenim brojem teza,kako ne bi njima ograničio učešće što više ljudi različitih političkih ubjeđenja.Znači minimum je bio prihvatanje ocjene da su promjene nužne, da moraju biti kontrolisane i zakonite, bez hajki i gužve. Zatim CG mora biti građanska i sekularna, i da integracije trebaju biti euroatlantske.Ni ovaj minimum nije bio inspirativan,već smo morali liječiti srpske imperijalne komplekse. Onda sam ja šokiran sa 1500 djece kod Rista u manastiru skrenuo priču.Ni to nije uzalud .Cijeli region a ne samo mi, moraće izvesti ili antiklerikalnu revoluciju ili ubrzani kurs prosvetiteljstva koje propustismo kad mu vrijeme bijaše.Ristove ludorije fantazmagorije i nasilništva, Zukorlićevi pokušaji secesije Sandžaka uz naznaku uniformi sa fesićima,kandidovanje bivšeg reisa Cerića za člana predsjedništva BiH pokazuju da sa religijom više nema šale ako je ikada bilo
Abu khabir muavija

07. 09. 2014 - 23:40

Mi gubimo vrijeme pokušavajući prevaspitati izgubljene slučajeve.Ne.Moramo u promjene.Nijedna crnogorska institucija nema uticaja na vlast i njene odluke i planove.Vlast vrši ekipa pragmata kojima je lični interes zvijezda vodilja.Koketiraju sa nacionalnim strankama koje samo pripremaju teren za secesiju. Građanskost Crne Gore se svela na to što još nema crnogorske nacionalne partije i na kraju ćemo ispasti magarci.Ne,ne zagovaram formiranje crnogorske nacionalne stranke,nego naprotiv tražim zabranu nacionalnih stranaka u građanskoj državi.Trebamo u evropu ali to neće riješiti sve,ako će riješiti išta. Zabavljaju nas sa EU da ne bismo sami pokrenuli promjene koje obavezno donose njihovo razvlašćivanje i kraj političkih i ekonomskih monopola i preispitivanje kriminalnih i koruptivnih prošlosti.Dakle imamo toliko da pričamo da nam ne trebaju ovi nacionalisti da ih prevaspitavamo.
Analitičar

08. 09. 2014 - 07:18

A, izgleda, prije treba stvarat i stvorit POLITIČKU svijest koja bi bila kadra iznijet promjene na društveno poželjan način. Rekao bih da kako gođ da čoek razmišlja, sve se opet vrne na intelektualce koji su, od kad je građanske svijesti, jedini mogli nešto pokrenut i nešto novo i kvalitetno stvorit. Nemoguće je da ih nema u CG, onijeh kreativnijeh, progresivnijeh, svakako i domoljubnijeh, jer ovo nije vrijeme za kosmopolitizam. Svakako da ih ima, da su dobro "promislili" našu situaciju, da su je odlično razumjeli i da možda imaju upotrebljive prijedloge za izlaz na "sunce slobode". I da UMIJU s narodom. S toga razloga najvažnije je prosvjećenje glasačkoga puka, kako im političari ne bi prodavali ..ono .. za ono.. Za to trebaju tri stvari: MEDIJI, MEDIJI i MEDIJI - dnevna novina, internet portal i televizija, koji će svi skupa na seriozan, razumljiv i POMIRLJIV (ne kao moj) način prosvjećivat puk.
danilo stojanovic

08. 09. 2014 - 07:42

Abu je u pravu sto se tice pragmatizma vlasti – ali, i opozicije koja zivi “kao bubreg u loju” sve pljujuci po drzavi CG i Crnogorskom narodu/naciji. I sto cemo sa "pragmatizmom" SPC koja ojadi drzavu sve uz liturgije i litije? Na pragmatizam se ne moze odgovoriti teoretski. Mora se poci od konkretnih poteza. U prvom redu treba poceti primjenjivati Ustav CG i zabranti svaku diskriminaciju – posebno na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Abu je u pravu, treba zabraniti sve nacionalne partije i ostro kaznjavati svakoga ko javno negira drugi narod/naciju ili vjeru/crkvu. Takodje, drzava mora energicno da stiti sebe tj. da obezbijedi strogu primjenu prava. Ukatko, mora implementirati pravnu drzavu - "condicio sine qua non" za CG!
Analitičar

08. 09. 2014 - 08:36

Primijetio sam, Danilo, da ti uvijek polaziš s idejom da vlast nešto oće i može, samo ne umije. Mislim da DPS (više) NEĆE učinjet ništa društveno koristno i državnički sam od sebe, već samo i jedino ako ga neko naćera. Neki se uzdaju u EU, ali ja njoj baš i ne vjerujem, pošto ona štiti svoje interese, koji baš i nijesu naši. S toga to mogu činjet samo partije, a odista mogu samo ako imaju jaku podržku glasača, koju mogu dobit TEK kad glasačima sijene iz .. u glavu! I, opet stižemo do intelektualne elite, kao kreatora javnoga mišljenja i medija kao posrednika između njih i, da budemo pošteni, glasača. I ja sam više puta pisao ođe da je dovoljno poštovat Ustav i zakone, ali, što bi ti sam rekao, moramo bit pragmatični. Dakle, potrebno je okupit tu zdravomisleću intelektualnu elitu oko par spomenutijeh medija i - akcija! Poželjno je i da, kao ođe, sudjeluju i "konzumenti", ali samo kad se, na ljudski način, drže teme.
danilo stojanovic

08. 09. 2014 - 07:47

Ako zelimo da zivimo u ekonomski i politicki odrzivoj drzavi - i demokratskom drustvu – moramo razgovarati. Kako je moguc razgovor kada jedna strana (SPC i velikosrbi) ne “priznaje” drugu stranu (Crnogorski narod i naciju). Hajde da krenemo od toga jednostavnog akta i da zabranimo ovako sramotno ponasanje SPC i veljesrpskih klero-nacista. Takodje treba skrenuti paznju visokim gostima iz Srbije da ne cine to isto prilikom posjeta CG. Drugi, prvi po vaznosti, jeste rjesavanje pitanja Pravoslavne Crkve u CG. Moramo se kretati naprijed, mozda sporije od onoga sto bi bilo pozeljno, energicno i korektno jer je to - dugorocno - daleko sigurnije I efikasnije. Krenimo korak po korak – uvijek imajuci u vidu cilj – modernu, ekonomski i politicki nezavisnu, i demokratsku CG. Bilo je dosta revolucija u CG – koje nista nijesu rijesile. Dajte da pokusamo – bar jednom - sa evolucijom.
Analitičar

08. 09. 2014 - 11:39

Razgovor gluvijeh slabo će imat efekta. Znam jednoga Srbina, pravoga, Moravca, koji mi je izpričao "genezu" svoje političke svijesti. Kad se razpala SFRJ bio je veliki Srbin (ono Kavlobag - Kavlovac - Vivovitica), a kad je vidio što se tamo čini, "povukao" se u granice SR Srbije. Suočen s previranjima i natezanjima oko Vojvodine konačno je razumio: "Moje je do Save, za ostalo me zabole". To je čoek, pravi Srbin, koji je mijenjao stav poučen izkustvima. Ali, jedan crbin, budući je zapravo Crnogorac, prije će crknut no promijenit mišljenje. Samo rijedki, intelektualno pošteni i s makar mrvu morala (kao N.Kilibarda), mogu priznat svoju grešku. Za CPC nije moguće riješenje "korak po korak", jer tu je kardinalno pitanje imovine, pošto iz nje slijedi sve ostalo. A, imovina je par exellence pravno pitanje i tu nema pogađanja. TO pitanje treba riješit ODMA, kao i sva druga PRAVNA pitanja, a za sve ostalo bi se i moglo pričekat.
Srba

08. 09. 2014 - 21:36

I meni je nesto jednom jedan rekao pa ja to ovdje ne proturam kao nekakav dokaz.
Srbomir

08. 09. 2014 - 21:40

Kako ocekujes da neko ko je registrovan da postoji prije nekoliko godina dobije imovinu nekoga ko je ima u svom posjedu vjekovima? Mogu li ja ako registrujem svoju pravoslavnu crkvu traziti manastire i imovinu od SPC?
Srboslav

08. 09. 2014 - 23:43

Da li ti je ovaj Moravac rekao trijezan ili poslije par casica?

11. 09. 2014 - 12:32

Tako je analiticaru zaobidji svakoga ko ne vjeruje u tvoje budalastine.
Guest_75761

16. 10. 2015 - 17:07

Mnogi koracaju desnom, ali da nije njih, ne bi znali koliko je ovaj svijet smijesan, zabavan, porazan, prazan... ! Pozdrav, dragi Abu! Nada
Guest_75761

16. 10. 2015 - 17:07

Mnogi koracaju desnom, ali da nije njih, ne bi znali koliko je ovaj svijet smijesan, zabavan, porazan, prazan... ! Pozdrav, dragi Abu! Nada
Novi komentar