UMHCG: UCG da oslobodi plaćanja školarine 44 studenta sa invaliditetom

1009umhcg
U
druženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) juče je Univerzitetu Crne Gore (UCG) uputilo inicijativu i spisak studenata s invaliditetom, njih 44 za oslobađanje od plaćanja školarine.

Objavljeno: 10. 09. 2014 - 08:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

Naime, podsjećamo da je na inicijativu UMHCG i predlog bivšeg rektora Predraga Miranovića protekle dvije godine UCG studente sa invaliditetom oslobađao od plaćanja školarine. Takva odluka podstakla je veći broj mladih s invaliditetom da, bez obzira na ogroman broj prepreka, nastave svoje školovanje do akademskog nivoa.

Kako su saopštili iz UMHCG inicijativu je upućenja Univerzitetu upravo kao zalaganje za kompezaciono pravo zbog neravnopravnog položaja studenata s invaliditetom.
-Prije svega, moramo napomenuti da se situacija u oblasti arhitektonske pristupačnosti skoro ne mijenja godinama, pa tako još uvijek veliki broj studenata upisuje fakultete koje „može“, a ne one koje želi. Takođe na većini fakultetane ne postoje servisi podrške, niti dostupan prevoz, a do dostupna literature za studente s invaliditetom se može doći jedino na Pravnom i Fakultetu političkih nauka. Iako UMHCG ima dobru saradnju sa većinom fakulteta na kojima studiraju studenti s invaliditetom to ne znači da smo u potpunosti zadovoljni uslovima u kojima se školuju naši studenti. Upravo je to razlog da UMHCG uputi inicijativu UCG, kako bi se, kao prelazno rješenje studenti s invaliditetom ohrabrili i kako bi na drugoj strani Univerzitet aktivnije počeo djelovati u oblasti inkluzije studenata s invaliditetom-stoji u saopštenju UMHCG.

Nažalost, zbog povlačenja Predloga Zakona o visokom obrazovanju iz Skupštinske procedure, u kom je bila definisana norma za koju se izborio UMHCG da studenti s invaliditetom budu oslobođeni od školarine, došli smo u praksi do situacije gdje je volja Upravnog Odbora Univerziteta presudna.

-S obzirom na ukupan broj osoba s invaliditetom, a posebno s obzirom na ukupan broj studenata koji se finansiraju iz državnog budžeta za UMHCG je brojka od 44 studenta s invaliditetom za oslobađanje od školarine još uvijek mala i samo podsticaj da se i dalje zalažemo za prava i položaj studenata s invaliditetom. Za Univerzitet Crne Gore i Vladu ta brojka ne smije djelovati velika i na „teretu državi“, onoj istoj koja je upravo najodgovornija za položaj studenata s invaliditetom i za ostvarivanje njihovih prava. Radi se samo o volji i odgovornosti, jer bi u praksi brojka od 44 studenta s invaliditetom značila jedan Studijski program na kojem se školovanje brucoša finansira iz budžeta-ističu iz UMHCG.

U bazi podataka UMHCG nalazi se 47 studenata s invaliditetom koji studiraju na Univerzitetu Crne Gore od čega njih 44 do donošenja Odluke imaju status samofinansirajućih. Na privatnim univerzitetima studiraju ukupno 22 studenata s invaliditetom (16 na Univerzitetu Mediteran i 6 na Univerzitetu Donja Gorica), kao i jedan student s invaliditetom na Fakultetu za biznis i turizam u Budvi. Dakle, studijsku 2014/2015 upisaće ukupno 70 studenata s invaliditetom koji su korisnici usluga UMHCG.

Komentari: 0

Novi komentar