"Ružno pače" Gradskog pozorišta najbolja predstava 3. Međunarodnog festivala lutkarstva

1509nagrade1
G
ran pri 3. Međunarodnog festivala lutkarstva, koji je sinoć zavšren u Podgorici, pripao je predstavi „Ružno pače“ Gradskog pozorišta iz Podgorice u režiji Jaroslava Antonjuka, saopštili su organizatori ovog događaja.

Objavljeno: 15. 09. 2014 - 10:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

Međunarodni žiri koji su činili Slavčo Malenov, Zoran Đerić i Goran Bulajić, donio je odluku o ovoj, kao i ostalim nagradama manifestacije čiji je program u proteklih pet dana priređivan i u Nikšiću, Kotoru, Beranama i Herceg Novom. Tako je novoustanovljena nagrada Festivala za najbolju dramaturgiju otišla je u ruke Igora Bojovića, upravo za adaptaciju „Ružnog pačeta“.

1509nagrade2Nagrada za najbolju režiju pripala je Jeleni Sitar - Cvetko „zа visokа dostignućа u režiji predstаve 'Kad je Šemil išao u Varšavu'“ u izvođenju Lutkovnog gledališča iz Maribora, dok je za rad na istoj predstavi nagrađen i scenograf Branko Caserman. Najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka po mišljenju stručnog žirija uradio je Volodimir Jakubovski zа predstаvu „Hroma patkica“ u izvođenju ukrajinskog Akademskog pozorišta glumca i lutke iz Ternopolja. Još jedna nagrada pripala je slovenačkom pozorištu, tačnije Igoru Cvetku za najbolju originalnu muziku.

Za glumačko majstorstvo dodijeljene su i tri ravnopravne nagrade: Šan Šujang iz Teatra šangajske akademije zа аnimаciju uloge u predstаvi „Priče iz Kine“, zatim Mihi Bezeljaku iz Lutkovnog gledališča iz Maribora zа аnimаciju uloge Šemila, i Branku Iliću iz Gradskog pozorišta zа аnimаciju uloge Klovna i Ružnog pačeta u istoimenoj predstаvi.

1509nagradeDječiji žiri takođe je nagradio slovenačku predstavu „Kad je Šlemil išao u Varšavu“ slovenačkog teatra, a o laureatu su odlučivali podgorički osnovci, polaznici Školice glume DC klub: Darja Miljanić, Andrej Dlabač, Viktor Dlabač, Novak Nikolić, Dina Nikolić, Tara Popović, Matija Đaletić, Andrija Vojinović, Marija Jovićević, Nikolaj Kaluđerović, Viktor Vukčević, Marko Vučinić, Jovan Radulović, Dunja Vukčević, Ljubica Đurković, Jelena Boljević, Maša Džudović, Dara Stojanović i Novica Dubljević.

Plakete i statue nagrađenima su uručili osnivači Festivala Ljiljana Burzan - Nikolić i Davor Dragojević. Na ceremoniji, koju je vodila Milena Janjušević, učestvovao je solista Jovan Aleksić, plesni klub „Beauty“ i hor Zvjezdice sa solistima.

Organizatori podsjećaju da podršku festivalu duguju ambasadama Kine, Turske, Ukrajine i Slovenije, zatim Turskom kulturnom centru „Junus Emre”, sponzori i donatori, među kojima su ministarstvo kulture i obrazovanja, i Fondacija Petrović Njegoš.

Komentari: 0

Novi komentar