Ukupan dug opština 350 miliona eura

Poslanici vlasti i opozicije smatraju da se više ne mogu tolerisati ogromni dugovi crnogorskih opština. Ukupan dug opština neizmirene obaveze, krediti i poreska dugovanja iznose blizu 350 miliona eura. To nije konačna cifra, jer neizmirene obaveze zaključno sa junom iznose 112 miliona, krediti zaključno sa septembrom 168 miliona, a poreski dug zaključno sa novembrom 69 miliona eura, piše Pobjeda.
Objavljeno: 04. 12. 2014 - 07:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Poslanik Demokratske partije socijalista Zoran Jelić smatra da je zaduženost lokalnih samouprava u Crnoj Gori na visokom nivou i da bi dalje zaduživanje ugrozilo rad lokalnih samouprava i dovelo u pitanje unutrašnje dugove u Crnoj Gori koji su, kako kaže, i sada na visokom nivou.

„Svakako da se više ne može tolerisati takvo zaduženje lokalnih samouprava, naročito u dijelu koji se odnosi na javnu potrošnju. Lokalne samouprave u idućem periodu se mogu zaduživati za iznos kapitalnih projekata koji bi omogućili razvoj tih lokalnih samouprava i otvaranje novih radnih mjesta i na taj način doprinijele većim budžetskim lokalnim prihodima i smanjili opštu zaduženost“, saopštio je Jelić Pobjedi.

On smatra da ovaj problem treba riješiti saradnjom Ministarstva finansija i lokalnih samouprava, te vjeruje da će se napraviti plan otplate tih dugova, na mjesečnom nivou, i da ,,lokalne samouprave to zaista moraju da na neki način da ispoštuju“.

Važno je da sva dugovanja prema državnom budžetu, kao što su porezi i doprinosi, moraju imati prioritet. Nezavisnog poslanika Mladena Bojanića ne iznenađuje velika zaduženost većine crnogorskih opština.

„Opštinske vlasti su poučene primjerom državne vlasti slijedile tu politiku, dakle bitan je bio opstanak na vlasti po svaku cijenu i to im je najjednostavnije bilo novim zaduženjima, kako se zaduživala državna vlast isto tako se zaduživala svaka opštinska vlast“, tvrdi Bojanić.

On smatra da je partijska lojalnost bila ,,alibi, odnosno štit od bilo kakve odgovornosti" sve ovo vrijeme.

Bojanić je, komentarišući stavove pojedinih političkih subjekata o eventualnom otpisu duga lokalnim samoupravama, rekao da nije saglasan sa tim rješenjem.

„Bar ne do momenta dok se ne raščisti čija je odgovornost za ovoliki dug. Kad to raščistimo, odnosno dok vlast ne bude snosila odgovornost za ovakvo stanje, nema govora o otpisu bilo kakvog potraživanja. Ne vjerujem da ovi koji su kreirali probleme mogu da ih riješe, tako da ne vidim neki boljitak dok god budemo imali ovu vlast tu gdje je i dok god ona bude kontrolisala i javne i opštinske finansije“, zaključio je Bojanić.

Komentari: 1

Mila K

04. 12. 2014 - 10:16

Pitanje- da li je ovo uslo u kalkulaciju javnog duga, i ako nije zasto nije?
Novi komentar