ĆOSOVIĆ: Princip je sam sebe smatrao teroristom

Poslije čitanja tuceta tekstova o tome je li Princip bio terorista ili nije, nijesam primijetio da se u tim tekstovima daje i Principovo mišljenje o tome, iako ga je on jasno iznio na suđenju, oktobra 2014. godine, kada je na pitanje sudije kako misli da oživotvori svoje političke ideje, odgovorio "Terorom!" A o tome kako se nacionalno osjeća Princip je kazao: "Ja sam nacionalista Jugosloven. Moja je težnja ujediniti sve Jugoslovene u kojoj bilo državnoj formi i osloboditi ih od Austrije“
Objavljeno: 16. 12. 2014 - 15:26 Promjenite veličinu teksta: A A A

Miroslav Ćosović koji je nedavno objavio knjigu koja je izazvala puno kontroverzi “Bizarni sveci srpske crkve” navodi u tekstu za Portal Analitika izvore koji svjedoče nesumnjivo o tome da je Gavrilo Princip sam sebe smatrao teroristom, a da se nacionalno osjećeo ne Srbinom, nego Jugoslovenom. 

principsudjenjeok

„Ove godine navršilo se tačno sto godina od atentata u Sarajevu koji se desio 28. juna 1914. kada je Gavrilo Princip ubio austrougarskog prestolonasljednika i njegovu ženu, što je bila kap koja je prelila čašu loših odnosa Austrougarske i Srbije.

Kao što sam već na cijenjenoj Analitici pisao, srpska istorija koja se predstavlja javnosti Srbije i Crne Gore nije se desila, niti su je direktni učesnici istorijskih događaja viđeli na način kako je ta istorija danas predstavljena. Srpska istorija koja je danas predstavljena javnosti Srbije i Crne Gore nastala je u glavama srpskih nacionalnih radnika iz Beograda (istoričara nižeg ranga, popova, književnika, umjetnika, političara...).

Mitropolit Amfilohije, 19. januara 2014. je o Gavrilu Principu rekao - "Princip Gavrilo  je branio svoj narod, svoje biće i svoga  naroda... ime mu je Gavrilo, anđeosko ime bilo, sve mu je u duhu slobode."
Mitropolit Amfilohije nije rekao kojem je narodu pripadao Princip, pa mislim da čitaoci Analitike to treba da saznaju! 

Na suđenju zbog atentata, 15. oktobra 1914. Princip se izjasnio: "Ja sam nacionalista Jugosloven. Moja je težnja ujediniti sve Jugoslovene u kojoj bilo državnoj formi i osloboditi ih od Austrije." (Vojislav Bogićević, Sarajevski atentat, Sarajevo, 1954, str 58).

principnacionalistaok

Dakle, Vojislav Bogićević je 1954. godine u Sarajevu objavio knjigu "Sarajevski atentat - stenogram glavne rasprave protiv Gavrila Principa i drugova" u kojoj nalazimo Principove riječi sa suđenja.

Princip sam sebe nije smatrao Srbinom, što naravno danas ni najmanje ne smeta srpskim istoričarima da ga proglase za Srbina, jer - Srbin je onaj koga srpski nacionalni radnici proglase za Srbina, to je jedini kriterijum. Daću jedan divan primjer u prilog toj tvrdnji.

Novinar Darko Šuković je u aprilu 2011. napravio intervju sa poznatim srpskim istoričarem Radošem Ljušićem. Pitao ga je, između ostalog, zašto je u jednoj knjizi iznio tvrdnju da je slikar Dado Đurić Srbin: "Kako vi znate da je Dado Đurić bio Srbin?" Ljušić je rekao da je to tako odlučio Branko Vujović, urednik za likovne umjetnosti!

Izvjesni Branko Vujović je donio odluku da je Dado Đurić Srbin! E tako se piše srpska etnoistorija!

Čuveno pitanje - da li je Princip bio terorista: Povodom nedavne izjave premijera Đukanovića da je Principov atentat bio teroristički akt, dosta se buke podiglo. 

Istoričar Živko Andrijašević je 26. novembra ove godine u "Pobjedi" jasno pokazao da je i zvanična Crna Gora prije 100 godina Principov akt smatrala za teroristički. 

principteroristaok

U tekstu "Mišolovka za Srbiju" (list Danas, 20. sept 2014.) Momčilo Đorgović piše da je Vinston Čerčil u svojim memoarima Principa nazvao teroristom, a teroristom ga naziva i britanski istoričar Erik Hobsbaum

Takođe, u medijima posljednjih godina, kad se Princip pomene, omiljena je tema - Da li je Princip bio terorista?

O tome je pisao list Danas u tekstu pod naslovom – „Gavrilo Princip: Heroj ili terorista“ (6. septembar 2013), pa Telegraf (jun 2013.) „Šta mislite: Da li je Princip bio terorista“? U emisiji „Radio most“ na Radiju Slobodna Evropa od kraja juna 2013. tema je bila – „Gavrilo Princip - heroj ili terorista.

List Press je 7. novembra 2011. objavio članak pod naslovom „Reforma istorije: Princip bio terorista, Srbija mu dostavila oružje“! I NIN je još prije 11 godina, u februaru 2003. imao istu temu „Gavrilo Princip - terorista!?“ a  "Blic" je 10. juna 2013. u tekstu pod naslovom - "Istoričari: Gavrilo Princip nije bio terorista" prenio mišljenja raznih istoričara i još je dao anketu, u kojoj se 9,6 odsto  izjasnilo da Princip jeste bio terorista, a 78 odsto da on to nije bio. Postoji još mnogo tekstova na tu temu.

Poslije čitanja tuceta tekstova o tome je li Princip bio terorista ili nije, nijesam primijetio da se u tim tekstovima daje i Principovo mišljenje o tome, iako ga je on jasno iznio na suđenju, oktobra 2014. godine. 

Sudija ga je tada pitao - kako je mislio da oživotvori svoje političke ideje.

Princip je odgovorio, citiram: "Terorom." (Vojislav Bogićević, Sarajevski atentat, Sarajevo, 1954, str 58, link:http://oi41.tinypic.com/5nu5qh.jpg).

Između dva svjetska rata u Jugoslaviji se na Principa nije blagonaklono gledalo. Tako tvrdi Momčilo Đorgović piše: "Etablirani beogradski građanski intelektualci između dva rata bili su negativno opredeljeni prema atentatu. Dragiša Vasić ga je smatrao nepotrebnim i štetnim za mladu srpsku državu, a Stanislav Krakov je o mladobosancima mislio kao o fanaticima i nihilistima. Tek u novoj Jugoslaviji, početkom pedesetih, počinje izgradnja kulta Gavrila Principa na postulatima komunističke teorije revolucije kao sredstvu društvenog i nacionalnog oslobođenja." (Momčilo Đorgović, Hitlerova pohvala Gavrilu Principu, Danas, 11. jul 2014.)

Danas se Princip kod mnogih na Balkanu smatra za heroja, to je nasljeđe iz vremena komunizma, koji nam je ostavio i ulice sa njegovim imenom.

Principa je zvanična Crna Gora prije 100 godina smatrala za teroristu, kao što su ga kao viđeli i Vinston Čerčil i istoričar Hobsbaum. Na njega kao na teroristu gledaju neki savremeni istoričari danas.

I na kraju - on je sam nesumnjivo smatrao teroristom!“ 

Komentari: 40

Rako

16. 12. 2014 - 15:57

Mala ispravka, zadnja rečenica treba da glasi "I na kraju - on SE sam nesumnjivo smatrao teroristom!“
Abu khabir muavija

17. 12. 2014 - 09:34

Samo mahovina,lišajevi i plijesan rastu bez korijena,a svaka biljka a kamo li velika stabla moraju imati korijen.Ovo kako se svi olako odnosimo prema svojim korijenima,pokazuje da je naša regionalna evolucija krenula unatrag prema plijesnima.Želja za slobodom, nagon ka stvaranju, te ljubav i praštanje su jedino što je bogoliko u čovjeku.Jeftino spekulisanje, otimačina i laž su animalni dio živuljke zvane čovjek,bez obzira u kakvu ambalažu to pakujemo. Iako sam Crnogorac ćento perćento ponosan sam na Jugoslovensku ideju,bez obzira što su joj nedorasli nanijeli smrtne rane,kao što nedorasli istoriografiju svode na pamflete i istine kratkog vijeka.Gavrilo Princip nije bio kooperativan,kako to govore današnji umnici,već revolucionaran i mrijeti spreman junak.I nije bio ubica plaćen od strane oligarhije,kao kod ubistva braće Kenedi, već idealista koji je u organizaciji Mlade Bosne i Crne ruke ubio okupatora. Turbocrnogorci da bolje izuče Crnu ruku čije je geslo bilo "Ujedinjenje ili smrt",pa da onda mudruju.Nije ih Aleksandar postrijeljao samo zbog atentata,već i zbog moći a i drugačijih pogleda na ujedinjenje od njega.Ne zaboravite da su proslavljene vojvode bile protiv Jugoslavije a za Veliku Srbiju. Crnorukaši ne,nego za ujedinjenje,drukčije od masonske vizije stranih pokrovitelja i dinastičke alavosti "Karađorđevićevskog žigola" kako je Aleksandra zvao Apis.Ne zaboravimo da je i naš Nikolica imao ambiciju da Milan Obrenović i Draga Mašin usvoje njegovog sina i proglase ga za naslednika.Da je agitovao da drugi njegov sin bude kralj Albanije,a u svom ludilu koketirao je i sa bugarskom krunom da je ne dobije Njemac.I da nam je 1918, pogibija pukla ne samo zbog izdaje i bestijalnosti Srbije,već i zbog kvarnog Nikolicinog srbovanja,čije posledice osjećamo i danas.Slava Principu, Čubriloviću,Mehmedbašiću i svima onima koji toga dana čekahu Ferdinanda sa bombom i pištoljem u džepu i slobodom u srcu!
Abu khabir muavija

17. 12. 2014 - 11:03

Da sam sebe ispravim.U zadnjoj rečenici umjesto Čubrilović treba Čabrinović,Jer je Neđeljko Čabrinović bacio bombu.Nije sasvim slučajno mi došlo Čubrilović,jer je i Vasa Čubrilović poznati istoričar bio član Mlade Bosne.Izvinjavam se zbog lapsusa.Može li se za grešku u kucanju na tastaturi reći "Lapsus calami"?
Abu khabir muavija

17. 12. 2014 - 14:05

Ne žaleći se i primajući hod događaja i red stvari u ljudskoj sudbini, ne tražeći od novog naraštaja više razumevanja nego što on može da ga ima, mi, iz 1914. godine, upiremo danas jedan drugom pogled u oči i sa žarom, ali i sa tom dubokom melanholijom, tražimo ONO NAŠE IZ 1914. GODINE, što je izgledalo strašno, divno i veliko, kao međa vekova i razdoblja, a što polako nestaje i bledi kao pesma koja se više ne peva ili jezik koji se sve manje govori. Ali, između sebe, gledajući jedan drugom u zenice koje su videle čuda, prava čuda, i ostale i dalje žive da gledaju ovo svakodnevno sunce, mi podležemo uvek neodoljivom, za nas večnom čaru tih godina. Tada mi opet dobivamo krila i okrilje patnje i žrtve savladanog straha i prežaljene mladosti. I dok nas traje, mi ćemo u sebi deliti svet po tome na kojoj je ko strani bio i čime se zaklinjao 1914. godine. Jer to leto, leto 1914, žarko i mirno leto, sa ukusom vatre i ledenim dahom tragedije na svakom koraku, to je naša prava sudbina." Ivo Andrić 1934. o Mladobosancima i atentatu.
Analitičar

17. 12. 2014 - 19:28

Kao što znaš, Jugoslavija i jugoslavenstvo mrtvi su ili makar na izdisaju i još se jedino veljesrblji pozivaju na Mladobosance, prisvajajući i njih i ono što su učinjeli, pripisujući to želji bosanskoga naroda da postanu podanici srbske krune. Da nije toga, ko bi se još śećao Mlade Bosne i Principa? Čak, suprotno, svi ostali šćeli bi ih zaboravit, jer njine ideje ne uklapaju se u moderne državotvorne projekte. Što se terorizma tiče, ako se osvrnemo malo na njegove savremene oblike, viđet ćemo da iza njih uvijek stoje nekakve oslobodilačke nacionalne ili religijske ideje (ako izuzmemo američke psihopate), đe su izvršioci uvjereni da čine najispravniju stvar na svijet ubijajući vine i nevine. Ja ne viđu razliku između njih i Mladobosanaca, sem vremenske, koja današnji terorizam čini razornijim, masovnijim, jednostavnijim.
Labudu je "tak normalna"...

17. 12. 2014 - 09:41

.."blagodet" Austrije-koja je na silu-mimo odluka Berlinskog kongresa od 13.jula 1878 godine-okupirala BiH-a u Boku je uljegla-1814 s'ljubavlju i blagoslovom koju su Labudove babe i đedovi s'dušno prifatili-i dokazali se sa onim ćuskijama na Njegoševu kapelu na Lovćenu 1916 godine! Jel tako bilo gospon potomče "bečkih konjušara"-rođen u hotelu SLON u Ljubljani 23.jula 1957 godine? Ipak,dobro je što se Labud na kraju "skeča"-"ispravio i otvorio dušu",pa citira Gavrila Principa :"A,predsjedatelj na suđenju pita Principa kao ste mislili oživotvoriti?" Princip:"terorom"! Predsjedatelj:"Što to znači ?" Princip: "To znači uopće ubijati,ukloniti one koji smetaju ujedinjenju i koji čine zlo.Glavni motiv za sve muke koje podnosii moj narod pod Austrijom"! Dakle,ostarah a neznadoh da je "crna ruka"-bila dio onih koji su teži ujedinjenju Južnih Slavena-s'početka 30.godina XIX vijeka-u Hrvatskoj-gdje buknuo Ilirski pokret-preporod,prvo sa stavranjem "Ilirske čitaonice"-matica-Jugoslovenske Akademije Nauka i Umjetnosti-u Zagrebu? Veliko hvala i slava gospodinu Labudu-potmoku bečkih konjušara-na epohalnim otkrićima-u stilu kako bi ga stari Latini krstili:"OMNES ALIUD AGENTES,ALIUD SIMIUL ANTES,PERFIDI SUNT"-LABUD M U T!!!
A1

17. 12. 2014 - 12:47

Možeš zborit što goć oćeš to mene ne dodiruje bar od kad je Crne Gore i njene slobode niti ime krijem. Pa trtinjaj niko ti na prt stat neće-tu ti slobodu štiti vjkekovma nasljeđivana ofacanost da te neće niko ni mrko pogledat a kamoli taći-takvi se susreti preskaču ka svaka ljgavoost na put.Zato i ne stavljam ime kad moram takvo našto na internet preskočit a ostavljam prepoznatljivost da ko ne bi promislio da se krijem.
Labude-nemaš ti što kriti...

17. 12. 2014 - 14:47

...polazeći od činjenica-da taj tvoj ni(?)kov ne postoji!! Zato su jasni tvoji-pod razniim ni(t)kovima komentari na "crnogorske teme"-počev od onih "logorskih vatri"-kako nazva Crnogorski badnjak u Kotoru-pa nikako preo žvala da preturiš riječi :"ispred Crnogorske crkve u starome gradu"-nego onako uzgred-"ispred zatvora"(austrijskoga đedovoga ti-roda)...pa dalje do "okupacije boke"od ovh sa brda gore(Crne Gore i Crnogoraca)-a ne sa mora-civilizacije,pa traženje "utonomne boke"-za srbe i hrvate-zarad budućnosti vaše đece...i sve to mimo većinskog naroda čitaj Crnogoraca ..itd i ts! Ti zaboravi Labude-da si ti lani rekao na ovaj isti portal, da si Labud Špirov Dabanović? A kad tamo-na teritoriji Crne Gore ne postoji toga ni(?)kova-sa tim "performansama-farsma"-što bi rekao CICERON-da je živ- za tebe i slične tebi Labude:"NEPOŠTENI I PODLI SU SVI ONI KOJI JEDNO RADE A DRUGO IZIGRAVAJU?!!!!" Na ultimu-ja moju"teoriju" o tebi, gradim isključivo čitajući ,sa razumijevanjem, tvoje piskarnje-na svoju štetu-što ti i sam potvrdi u svom potonjem "javljanju"-šćeto neto-evo kako:"Možeš zborit što gođ oćeš to mene ne dodiruje BAR-em od kad je Crne Gore i njene slobode niti ime krijem." Labude potomče "bizantijaca",ovo :"bar od kada je Crne Gore.."što bi se dalo zamijetiti od 22.maja 2006 godine-tebi dojde kao "obiteljski uspjeh"-a što je prije bilo i što ste prije bili-"pik ne važi",pa jopet uz pomoć CICERONA-za te i tvoje dade se zakljiti:"SUNT QUIDAM HOMINES NON RE,SED HOMINE!!!" Prevod-tvog ega na naškom jeziku-oliti "tvom crnogorskom"-od 22.maja 2006....dobićeš u sledećem mom javljanu!!! Ne ljuti se na me/nas-znam ja/mi..da ti nas voliš i goriš-za nama "sa brda gore", ka "pašče za mačkom"?!
A1

17. 12. 2014 - 17:50

Ti jadniče nemožeš nikome ništa reć do samo ljige prosipat kojima ti pramajka-raja pripadnost rodi i obdari-da se doviojeka morate tuđim ruhom ka čavka perjem pokrivat. A kako istorija zbori ta tvoja pripadnost je od '100 otaca'-pravio je ko se noga mogao držat da je i starac Fočo od stotinu ljeta nešto tamo kalaisa i zakukuljiva i zamumuljiva.
Anonimno-1222434171

17. 12. 2014 - 18:22

Eti imaš što kriti-izmećarsku bazdullju 5 vjekova duboku i široku iz koje proteče ovo tvoje današnje srpstvo i Srbin s tobom.
A1...

17. 12. 2014 - 21:27

..pitaj uvaženog Miroslava Ćosovića-da ti pojasni čega sve nemaš u svojoj krvi-od onih za koje misliš-da si od njih?A jesi-koliko i ja od Marsovaca! Zato A1-ne prećeruj u "ljubavi" pema Crnoj Gori i Crnogorcima-e ti neće vjerovati antropolozi,kad te stave na trpezu da te "pregledaju i krv vade"?
A1

18. 12. 2014 - 02:31

Pričamo o istoriji i prošlosti-jednoj kojoj ti pripadaš a jednoj kojoj ja pripadam. A moja pripadnost je iznikla od onih koji ginuše i slobodu čuvaše i iz takvih iznikla moja današnja pripatnost-a to je pripadnost današnjeg crnogorstva i Crnogoraca.I tačka. Te dvije istorije i pripadnosti se ne mogu se jednačit niti slične simbole i ponose imat.I tu je opet Tačka. E sad idi ....-ono što si i zaslužio.
Danilo,kako bi ti nazvao..

19. 12. 2014 - 20:56

...bombardovanje Trebinja i Trebinjaca 1914 od strane crnogrskije "tobdžija" sa Klobuka-Hercegovina? Što misliš-jesu li i Trebinjci tada bili u položaju-nemoćni da se brane..kao ovaj "b(m)račni par" za kojim i ti lelečeš-posije 100.godina-što bi rekli mudri Latini :"TALIS AVUS,TALIS NEPOS"?!
danilo stojanovic

20. 12. 2014 - 10:46

Jole - Citat se ne odnosi na vas licno - vec na sve fanatike nacionalizma. Odnosno, ako nijeste nacionalista, nemojte ovo smatrati za uvredu, vec kao cinjenicu" ...“Svaka mizerna budala koja nista u sebi nema sa cime bi se ponosila, usvaja, kao posljednje utociste, ponos na naciju kojoj pripada, on je spreman i srecan da brani sve njene greske do kraja, iskupljujuci se time za svoju sopestvenu inferiornost” - Arthur Schopenhauer, Essays and Aphorisms P.S. "Cuilibet fatuo placet sua calva." (Svaka budala je zadovoljna sopstvenom gluposcu). Isto kao i naprijed - nije licno - vec nesto o cemu bi trebali da razmisljate kada se razbacujete vasim (neprevedenim?) "latinskim citatima".
Anonimno-1889151666

19. 12. 2014 - 22:47

Princip je dao iskaz oktobra 2014 :)
Србишен

21. 11. 2016 - 15:56

Пишем коментар чисто да има нешто написано ћирилицом. Роботизованим испраним мозговима без идеала и довољног образовања, који не могу да перцепирају ствари зависно од времена и околности у којима су се дешавале, сувишно је било шта говорити.
Novi komentar