Za vlast razvojni, opoziciji dužnički budžet

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je parlamentu da usvoji Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, koji su poslanici opozicionih partija nazvali dužničkim i nedovoljno izbalansiranim.
Objavljeno: 17. 12. 2014 - 13:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ministar finansija, Radoje Žugić, očekuje da se kroz razvojnu komponentu budžeta za narednu godinu ostvari nova vrijednost i ojača konkurentnost crnogorske ekonomije.

„Imamo realne projekcije i neke nove elemente fiskalne politike“, kazao je Žugić, koji je zbog obaveza morao napustiti sjednicu prije kraja.

On smatra da nesporno visok nivo javnog duga, uslje realizacije kapitalnih projekata, neće ugroziti javne finansije i standard građana ukoliko se obezbijede novi izvori finansiranja.

„Imaćemo održiv sistem i sa realizacijom autoputa“, poručio je Žugić i dodao da će budžet biti održiv ukoliko se bude radilo na štednji.

Pomoćnik ministra finansija, Nikola Vukčević, saopštio je da bi projekti koji se pokreću u narednoj godini, gradnja autoputa i realizacija turističkih projekata na primorju, mogli biti amortizer eventualnih negativnih dešavanja, kao posljedice globalnih kretanja.

On je dodao da globalna kretanja, koja su posljedica dešavanja u Rusiji, ukazuju na mogućnost pojave recesije u narednoj ili 2016. godini.

Vukčević je kazao i da je Vlada pokušala da izbalansira budžet kako ni jedna potrošačka jedinica ne bi došla u pitanje, a da je u slučaju rasta javnog duga preko 60 odsto BDP-a, dužna da uradi sanacioni plan.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Damir Šehović, smatra da je predloženi budžet za narednu godinu sa jedne strane razvojni, zbog najavljene realizacije kapitalnih projekata, a sa druge štedni, jer na strani tekuće potrošnje postoji odgovorno planiranje.

On je naveo da je budžet za narednu godinu dobar okvir za funkcionisanje svih potrošačkih jedinica, a posjeduje i socijalnu i razvojnu komponentu.

„Budžet za narednu godinu je bolji u odnosu na prethodne. Možemo biti zadovoljni realnošću njegovog planiranja“, rekao je Šehović.

On je dodao da se u narednoj godini očekuju zadovoljavajuće stope rasta, kao i da je budžetski deficit od 6,6 odsto visok, ali da je neophodno uporediti ga sa nekim zemljama regiona.

Šehović je ocijenio i da je ova godina, za razliku od 2013, bila godina stabilizacije, u kojoj je vođena politika finansijske konsolidacije.

Nerealni optimizam Vlade

„Ulazimo u novu razvojnu fazu. Očekujemo više stope rasta, realizaciju kapitalnih projekata, ali i nastavak finansijske konsolidacije“, naveo je Šehović.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Strahinja Bulajić, ocijenio je da se budžet čiji izvorni prihodi iznose oko 1,33 milijarde eura, rashodi 1,56 milijardi, a planirano zaduženje 633,8 miliona eura, nije dovoljno uravnotežen i ne može biti razvojni.

„Ovakvi parametri ne ukazuju da se radi o razvojnom budžetu, već o dužničkom“, kazao je Bulajić na sjednici Odbora.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Goran Tuponja, smatra da je budžet za narednu godinu, sa kapitalnim vrijedan 1,85 milijardi eura, baziran na nerealnom optimizmu Vlade i iluzijama da će u narednom periodu stope rasta dostizati 3,8 odsto.

„Šta ako se ne ispune vaša očekivanja o stopama rasta? Država se zadužuje, a ne brine kako će i ko to da vrati. Stare dugove ćete prebijati novim zaduženjima, bez ideje kako da riješite taj problem“, rekao je Tuponja.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, saopštio je da budžet čiji su izdaci planirani na nivou od 1,55 milijardi eura, a nedostajuća sredstva prelaze 600 miliona eura, ne može biti optimistički.

On je od predstavnika Ministarstva finansija tražio da kažu da li će se pripremiti program sanacije u slučaju da dug pređe nivo od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zbog realizacije kapitalnih projekata, s obzirom na to da su to tražili i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB).

„Da li će biti urađen program sanacije, da znamo šta nas čeka?“, pitao je Damjanović.

Poslanik DF-a, Milutin Đukanović, kazao je da javni dug iznosi 67 odsto BDP-a i da bi on na kraju naredne godine, uz planirano novo zaduženje od 633,8 miliona eura, mogao iznositi 100 odsto. On je dodao da Crna Gora ima spoljnotrgovinski deficit, dok se godišnje po osnovu kamata izdvaja preko 70 miliona EUR.

„Ovakvi ekonomski parametri ne mogu se činiti optimističnim. Ušli smo u spiralu nevjerovatnog zaduženja, ali Vlada se time ne bavi“, rekao je Đukanović. (Mina business)

Komentari: 0

Novi komentar