TODORIĆ: Ne brinu me dugovi, mislim na prihod od 20 milijardi eura

Predsjednik koncerna "Agrokor" Ivica Todorić izjavio je u razgovoru za slovenački poslovni dnevnik Finance da ga mnogi investitori pitaju za savjete o mogućnosti ulaganja u Sloveniju, nakon što je njegov koncern preuzeo trgovački lanac "Mercator", čime je nastalo najveće trgovačko poduzeće u regionu, prenosi Index.
Objavljeno: 01. 02. 2015 - 22:19 Promjenite veličinu teksta: A A A
TODORIC: Ne brinu me dugovi, mislim na prihod od 20 milijardi eura

On je dodao da je zbog njegovih savjeta došlo do ponuda prvoklasnih investitora za slovenačke pivare koje prodaje grupa Pivovara Laško.

- Svjesni smo važnosti "Mercatora" za slovenačku privredu i učinićemo sve da ono postane najveće i najproduktivnije preduzeće, to će biti u interesu razvoja slovenačke ekonomije - kazao je Todorić u razgovoru o poslovanju "Agrokora", nakon povezivanja maloprodajne mreže "Mercatora" i "Konzuma" u regiji.

Po njegovim riječima, "Konzum" i "Mercator" imaju prednost u odnosu na strane trgovačke lance i proizvođače, jer bolje poznaju lokalno tržište.

- "Lidl" i "Hofer" ne mogu da nadvladaju "Agrokor" koji može da bude konkurentniji ako radi kao oni. Naša prednost je da bolje razumijemo lokalno okruženje. I našim prehrambenim proizvodima, sladoledom i vodama, konkurišemo najvećim svjetskim kompanijama. U 20 godina nismo izgubili naš tržišni udio, naprotiv - povećavali smo ga. Ne možemo da kažemo da smo bolji od "Nestlea", ali smo lokalno uspješniji - kazao je Todorić.

Što se tiče kapitala i investicija, Todorić je rekao da i u Sloveniji kapital postoji, ali je pogrešno distribuiran.

- U svijetu je mnogo novca za investicije, ali nema programa - rekao je Todorić i pozivao sve u regionu koji imaju probleme s finansiranjem svojih programa da mu se jave da im pomogne u nalaženju investitora.

- Novac nikad nije bio problem, ali je problem znanje. Naši ciljevi su društveno odgovorno poslovanje, ljudski kapital i znanje - istakao je on.

- Mijenja se vrijeme. Pogledajte što tehnologija radi. Globalni investitori zahtijevaju promjene. Mi ćemo uskoro imenovati potpredsjednika uprave za informatiku, pa za logistiku. Mi smo kao veliki start-up. Ako se ne bismo brzo mijenjali, ne bi bili uspješni - otkrio je Todorić.

Na pitanje što su ciljevi javne ponude dionica, najavljene za narednu godinu, odgovara kako će možda nešto i prodati.

Todorić je rekao i kako ne zna da li će "Agrokor" ostati prehrambeno-trgovački koncern.

- Stvari se mijenjaju preko noći. Imamo oko osam milijardi eura prihoda, a ja vrlo brzo želim da imam 20 milijardi. Čim prije, tim bolje. Koje područje će po pitanju prihoda biti najveće u koncernu, to za sad ne znam. Uskoro ćemo pokrenuti onlajn platformu: ako želite npr. u pozorište u Tokio, kod nas ćete moći da kupite kartu. Internet platforme sada najviše vrijede u cijelom svijetu. Možda to postane najvredniji dio firme.

A na pitanje da li se ikada uplaši od svih dugova koji se vezuju za kompaniju na čijem je čelu, odgovara:

- Ne. Mislim da nemamo velike dugove. Bolje je pitanje - koliko imamo imovine. Vidjećete što će nastati iz toga - zaključuje Todorić.

Izvor: Index (index.hr)

Komentari: 0

Novi komentar