FOTO: Ovako sada izgleda Tabački most „poklopljen“ višespratnicama

Fotografije napravljene iz vizure sa parkinga pored ulice na lijevoj obali Ribnice najbolje pokazuju kako danas izgleda „stariji i ljepši“ Tabački most, poklopljen novim višespratnicama na samoj desnoj obali rijeke i zgradom „Nikića“ na lijevoj obali. Gabaritna novogradnja ugušila je mali biser, jedan od par rijetkih podgoričkih graditeljskih znamenja preostalih iz turskoga vremena.
Objavljeno: 11. 02. 2015 - 12:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

 

Stare kasapnice i stare pijace koja je bila uz stepenište koje je vodilo prema hotelu "Crna Gora" odavno nema (nema ni hotela, ali da ne "cjepidlačimo") no, nije bilo ni duha ni osjećaja da se prostor prema rijeci sačuva i očuva u nekom ljepšem i humanijem obliku.

tabacki1

Na fotografiji ispod se vidi Tabački most snimljen u nekim drugim vremenima i iz druge vizure, prema Domu vojske, na čijem je mjestu prije rata bila katolička crkva koja je pripadala redu franjevaca, srušena u savezničkim bombardovanjima pri kraju Drugog svjetskog rata.

 

G.B. foto: I.B.      

tabackistari

Komentari: 24

kanal

11. 02. 2015 - 12:19

Neka sto izgleda MOST ,no ste UZELI DUH ZIVOT jednoj MILENIJUMSKOJ RIJECI pretvorili je nazalost u OBICNO KORITO ,mada nijeste vi jedini to su ODAVNO URADILI i PARIZANI sa SENOM ENGLEZI sa TEMZOM i mnogi drugi pored RIJEKA nije smjelo se raditi nista ot TVRDOG materijala bar 200.metara OVO SA RIBNICOM je sada OBICAN BETONSKI KANAL pogledajte of MOSTA KAPADZICa njenu DESNU STRANU jos samo izlijte joj i LIJEVU u BETON sta imate ,? NemATE ribnicu IMATE kanal.
Uzas

11. 02. 2015 - 17:17

Najgore od svega, sto sve zgrade tu propadaju malo zbog terena, Nikiceva zgrada svake godine tone po malo, zidovi rade i pucaju, koliko god da se gletuju. Jos dvije zgrade tu rade, Neksan i Nikic radi ovaj hotel pored, a tu je rijeka, podzemne vode, za 10-20 godina Ribnica moze da im potkopa temelje i samo ih prevrne kao bocu sa stola.
Uzas

11. 02. 2015 - 17:17

Najgore od svega, sto sve zgrade tu propadaju malo zbog terena, Nikiceva zgrada svake godine tone po malo, zidovi rade i pucaju, koliko god da se gletuju. Jos dvije zgrade tu rade, Neksan i Nikic radi ovaj hotel pored, a tu je rijeka, podzemne vode, za 10-20 godina Ribnica moze da im potkopa temelje i samo ih prevrne kao bocu sa stola.
Anonimno-692629058

11. 02. 2015 - 12:21

Cus da se sacuva? Za koga, Za nas, za generacije koje dolaze?Pa dje bi zivjeli nasi posteni tajkuni, pa kako bi se onda Mugosa naplatio dozvoljavajuci ovu investiciju?. Ova moze da stane rame uz rame sa onom zgradom koja navodno ne pripada Branu Gvozdenovicu, vec njegovom suri na ulazu u Przno, kao i da Paladom, zbog koje je izmjestena ulica i napravljena najneprehlednija i najluplja .
vrelanin

11. 02. 2015 - 12:34

Valjalo bi "bunjom" most da ogrnu, pa fino izvuku fuge jer ovako star i pritisnut patinom, više nije "kompatibilan"...E, tuga, što se čini od ovoga grada!
Anonimno-1404102637

11. 02. 2015 - 12:37

nem frke, narode. Izgradice nama tajkuni ljepsi i stariji most /
Da mogu birati

11. 02. 2015 - 12:43

Pogledajte obalu dje ZGRADA nikla ni TROTOARA da moze ljucka noga setat pored reke ili zivotinja LJETI PITI VODE UZAS NARODE NEVJEROVATNO ljepsa ova slika gore dje bih radije u zivo ptoveo SAT VREMENA SETNJE nego danas na ovom mjestu vrlo sam iskren.
*

11. 02. 2015 - 12:48

Ima li iđe ijednog živog arhitekte u ovu Podgoricu, što bi rekao jedan Vaš komentator :-)
giro

11. 02. 2015 - 13:33

Svi su ovi komentari na mjestu. Ali, pogledajmo kakve su Skaline. Zarasle u šiblje, po obodu rijeke Ribnice,na granama, samo otpad nanešen od velikih voda, staza pored mosta sa lijeve strane obrušena i samo je pitanje vremena kada će ona biti prekinuta. Ako bi se taj dio sredio i povezao sa onim djelom kod Nikića ( koji je uz Ribnicu uređen) i dalje pored Tabačjog mosta prema Banji mislim da bi se moglo uklopiti.Znač,i treba početi od Skalina koje više liče na džunglu negoli na šetalište. Uostalom i pored kuće Kusleva je obala promjenjena i lijepa za šetnju. Može se to uklopiti, ali očistimo i sredimo, prvo od ušća Ribnice do Tabačkog mosta.
Priroda

11. 02. 2015 - 13:49

Za tebe je ovaj dio na sliku pored NIKICA lijep ? Mozda ali ste RIJEKU stavili u KALUP BETONSKOG KANALA , za mene su ljepse VRBE obrusena zemlja TRAVA PANUTA STABLA pored rijeke samo ako nema LJUCKOG smeca SUTA kesa bacene godjurije itd,,,, Sa PRIRODOM i KREATIVNOSCU Boga nema ravnoga jos ako je taj Bog slucajno SVETOSAVSKI .
Crnogorac

11. 02. 2015 - 14:10

Ovo je zaista sramota, dozvoliti nikichu i , kako ccjem, miodragu davidovichu da se svojim zgradama ugnijezde izmedju robnice , mosta i kraljevog parka. mugossa je dosta uccinio za ovaj grad, ali ja bih ga za ovo optuzzio. novi gradonaccelnik treba pod hitno da preduzme mjere da investitotri ccitav taj prostor oko mosta, i sam most, dovedu u red. sada su uzupirali i prolaz kroz kraljev park. stvarno bruka, tolika osionost nikicha i davidovicha. Dje je vlast, dje smo mi...? Migo je na potezu.
Anonimno-2023298713

11. 02. 2015 - 14:34

Aman, jednom ce se sagledati sta je Mugosa zaista ucinio za nas. Jer on je cinio samo za sebe. nemojte molim vas prosirivanje cesta smatrati velikom napretkom. To se u zadnjim kasabama radi. A kako je gradio, najbolje pokazuje to sto je u svakom parku zgradu sagradio, sto je unustio dio grada preko Morace, koji je bio humano napravljen. Svuda je gradio bas kao i na Ribnici .
Vanja

11. 02. 2015 - 19:25

Proširivanje cesta a bez trotora, Pa se onda fali direktor Parking servisa koliko su kazni naplatili za nepropisno parkiranje i koliko je auta digao pauk i taj članak izađe u godišnji najreprezentativniji časopis glavnog grada "Podgorica Info" kao da su neko dobro djelo uradili a ne, ne mogu riješit problem parkiranja, ne može se nagazit na trotoar ako ga ima uz ulicu od parkiranija kola
Slobodan Gluščević

11. 02. 2015 - 14:39

Pravac od semafora kod hotela, pa do Male pjace, pa preko mosta, pa uz stijenje do trga božaninog, pa krozuličice do Velike pjace i nazad pored Satkule i starih kuća po trotoarima od moračkih oblutaka i mpreko mosta Braće Zalitičana, je bio toliko poseban da ga niđe na svijetu nijesam vidio. Pored neobične slikovitosti, zbog posebnog duha podgoričkog ga je trebalo sačuvati. Odavno je počelo devastiranje tog pravca, Najprije sa zgradom Matalka, onda sa zgradama iza Metalke, pa Nikić, pa sad ova dva odvratna solitera. Ribnica pretvorena u kanalizacioni kanal. Ogromna stabla jablana i ona neprohodna džungla više ne postoje. I dana volim proći tim pravcem mada osim Tabačkog mosta nema više mjesta koja mi bude sjaćanja.
Dosljednost

11. 02. 2015 - 14:54

Na vašem portalu, 30.01.2015.godine, osvanuo je tekst sa afirmativnim naslovom: "Lidija LjESAR: Crna Gora napokon popisala svoju kulturnu baštinu". U mojem komentaru,na ovu temu, između ostalog stoji:"A što se tiče popravke, vidimo iz dana u dan kako popravljate "u skladu sa elaboratima koji imaju predlog mjera": onu staklenu skalameriju u Kotoru koji je pod UNESCO-om, Tabački most u Podgorici, zidine Starog grada u Budvi, skalameriju od ulaza u Manastir Ostrog i mnoge druge devastacije koje su urađene dok ste vi "stručno" obrađivali (prepisivali) elaborate". Živo me interesuje, hoćete li gospođu Ljesar pitati je li viđela što se radi oko Tabačkog mosta, prethodne tri godine, dok je uzimala velike pare za izmišljeni projekat revalorizacije.
Kaćun

11. 02. 2015 - 19:08

Dosljedni je "opasan". Projekat revalorizacije je na sreću uradjen, a ne izmišljen.Koliko znam Agencija za izgradnju Podgorice je krenula da rabota na mostu i zaustavljena je od Uprave sa Cetinja... Nema te Lidije koja bi zaustavila ove graditelje podgoričke da grade zgrade uz Tabački bez da postave stražu i danju i noću, a i to bi bilo uzalud.Dje su arhitekte, dje su profesori fakulteta, dje su urbanisti podgorički, ko je dao dozvolu za gradnju? To bi možda Dosljedni trebao takodje da se zapita.
@Kaćun

12. 02. 2015 - 22:51

Kaćune, lijepo ti je ime, ali u ovom slučaju si "visibaba". Nemaš ti pojma o ovome. Kulturnu baštinu štiti Uprava za zaštitu kulturnih dobara, koja je u sastavu Ministarstva kulture - Direktorata za kulturnu baštinu, a čiji je direktor "mr arhitekture", "konzervator", a uskoro i "dr arheologije", gospođa Ljesar. A, o izmišljenom "projektu revalorizacije", tek nemaš pojma. Jer da znaš, ili da hoćeš da znaš, to je bio redovan posao Uprave, koji nije urađen. Tada na scenu stupaju Đaga i Lidija, sa izmišljenim projektom koji je ovu državu koštao 650.000, a koje su "popapali" Lidija i njeni puleni.Vješto zar ne? Umjesto da odgovaraju, oni bivaju nagrađeni!
Moja draga i ja i TABACKI most

11. 02. 2015 - 15:41

Ne treba biti ARHITEKTA i reci ove ZGRADE nijesu tu TREBALE BITI. Komplet ARHITEKTONSKA KOMORA treba da da OTKAZ da se javno pokaza ko je POTPISAO resenja izdao DOZVOLE za ove ZGRADURINE- ovo je DIREKTNO udaren kolac u CRCE TITOGRADA kakvog smo ZNALI ovi LJUDI sto prestavljaju PROFESIJU te vrste mora ju se IZMJESTITI i skloniti iz UREDJENJA PROSTORA a zamislite ONI prestavljaju MINISTARSTVO uredjenja prostora a eo uzivo vidimo kako su onaj RAJ sa onom UNJETNICKOM kucicom UNISTILI i ovaj predeo koji bijase u PARKU ZELENILU Eh kada se sjetim PROLJECA i moje DRAGE kad setah tudije. Uredjenje njima je da sruse kucicu i krov nad glavom nkom jadovu na KAKARICKU GORU, o 'Boze!
Slobodan Gluščević

12. 02. 2015 - 12:20

E u pravu si, s proljeća zaista niđe nije bila zelenija trava nego oko one male galerije i ispod onog troglastog okretišta đe je sada Nikić. Onđe sam brao trave za herbare, tamo je bilo na desetine vrsta biljaka, ne vjerujem da je iđe na svijet na toliko malom prostoru postojalo toliko raznih biljaka.
Club 64

11. 02. 2015 - 23:35

Malo je ko upoznat,da na Vrelima Ribnickim,stase generacija izbjeglica sa Kosova (jos malo pa punoljetni) koji donose po neki glas potpore sadasnjoj vlasti,i koji nemilosrdno salju smece tom istom Ribnicom.Njih je oko hiljadu ,sada,dobice stotinu stambenih jedinica na poklon ove godine,da bi ostali tu.Sada ih u kampu ima oko 1000. Kivni su na ovu drzavu Mentalni sklop buducnosti,od izvora pa do usca ,jadne Ribnice..
Administratoru

12. 02. 2015 - 09:56

Ne mozete kriviti KOSOVARE za izgled Ribnice , ne znam sto si htio i trebala je Analitika pustit komentar da tvoj komentar komentarisemo a ne da ga CENZURISE kao sto moje pusta pa malo ko se upusta u ARGUMENTE da ukrsti KOPLJA samo moze da me vredja nista drugo ,a ja te necu vredjati samo stav moj na tvoj izneti i tako cemo dolaziti na ANALITIKU do RESENJA za sve . ps, Ja pukea diplomatu nazvao PIKO i ne objavili mi a kakva e'h sadrzina komentara propala nazalost ? Zar je to razlok pa njega kuci na njiov jezik zovi Piko sto znaci dobricina itd.. a na nas aludira na nesto drugo ? I trpi komentar
Slobodan Gluščević

12. 02. 2015 - 16:14

Poslije Vrela Ribničkih, Ribnica prolazi kroz Konik, Masline, Pobrežje. Svi oni daju lavovski doprinos izgledu Ribnice u donjem toku.
Novi komentar