ARHIV: Čime je Karađorđe zadužio Crnogorce?

Prije par mjeseci Liberalna partija je predložila da se ukloni Karađorđevo ime iz naziva ulice u samom centru grada, u kojoj je smještena i Vlada Crne Gore. Na ovaj prijedlog osuta je paljba iz srpskih partija i nacionalnih organizacija, premda kritičari ovog prijedloga ni sami nemaju pojma čime je Karađorđe zadužio Crnu Goru i Crnogorce. Zapravo, sva (ili skoro sva) Karađorđeva slava, čovjeka koji je ubio i oca i brata, potiče iz „Gorskog vijenca“.
Objavljeno: 21. 02. 2015 - 00:01 Promjenite veličinu teksta: A A A
ARHIV: Cime je Karadorde zaduzio Crnogorce?

Piše: Miroslav ĆOSOVIĆ

„Gorski vijenac“ je knjiga koja je imala i ima daleko najveći uticaj na Crnogorce i Srbe na ovim prostorima. Njegoš, sa svojim sjajnim pjesničkim talentom, ovo djelo je ispjevao imajući na umu bar dva politička cilja. Prvi cilj mu je bio beskopromisni izgon Osmanlija sa Balkana, a drugi politički cilj mu je bio uvođenje Crnogoraca u srpsku naciju, naciju koja se tih godina i decenija stvarala. Zato je u „Gorskom vijencu“ pjevao o Kosovu, o Obiliću, o Dušanu, a knjigu je posvetio vođi Prvog srpskog ustanka - Karađorđu. Ispjevao mu je predivne stihove koji su se urezali u svijest svih pravoslavaca na ovim prostorima i ne samo njih. U Posveti prahu ocu Srbije o Karađorđu pjeva "diže narod krsti zemlju, a varvarske lance sruši..." Kako je ovo predstavio, svima nam se u glavi stvorila slika da je Karađorđe na nekom konju išao po Šumadiji  od sela do sela i uzbunjivao narod da se digne na ustanak! Ali, u „Gorskom vijencu“ nema skoro baš ništa od istorijskih istina, no i pored toga, crnogorska đeca su decenijama u 19. vijeku učila istoriju iz ovog bajkovitog spjeva! 

Dakle što se Karađorđa tiče, on nije digao narod i krstio zemlju, već se Zbor Srba namjeravajući da podigne ustanak sastao u Orašcu, na Sretenje, 15. februara 1804. godine. Zbor šumadijskih Srba okupio se sa namjerom da se Srbi oružjem suprostave obijesnim turskim lokalnim moćnicima-zlikovcima, takozvanim dahijama, čiji je zulum bio nepodnošljiv. U Šumadiju je institucija Zbora stigla iz crnogorskih plemena i dinarskih krajeva, jer su Šumadinci bar 80 odsto sastavljeni od Dinaraca, koji su naselili te prazne krajeve poslije druge velike seobe Srba 1739. godine. Na primjer i sadašnji preśednik Srbije, Šumadinac, kaže da je porijeklom iz Pipera. Starim nemanjićkim Srbima po Zakoniku kralja Dušana zborovanje je bilo strogo zabranjeno.  

2102sretenje

Na Sretenje 1804. Zbor Srba je kao opciju broj 1 za vođu ustanka predložio Stanoja Glavaša, Glavaš nije pristao da bude vođa ustanka. Opcija broj 2 bio je Teodosije Marićević, i on je odbio da uzme vođstvo ustanka ali je i predložio Đorđa Petrovića zvanog Karađorđe. Dakle, kao opcija broj 3 za vođu ustanka je predložen Karađorđe; prihvatio je, mada se i on nećkao oko toga. Teodosija Marićevića koji ga je promovisao u vožda, Karađorđe je kasnije ubio.

Karađorđevo porijeklo: Đorđe Petrović Karađorđe, vođa Prvog srpskog ustanka je porijeklom rimokatolički Albanac iz plemena Klimenti. Kako piše Rajko Veselinović (Istorija srpskog naroda, Četvrta knjiga, tom I, Srbi u XVIII veku, Beograd 1986, strana 160), 1739. godine je 300 katoličkih porodica iz Klimenata otišlo sa Kosova u zbijeg. Većina se odselila u Nikince i u Hrtkovce, u današnju Vojvodinu, ali su se neki naselili ispod planine Rudnik u Šumadiji, a među njima i Karađorđev đed. Akademik SANU Mita Kostić u „Politici” od 21. maja 1923. u tekstu „Arnauti u Sremu” takođe kaže da su se katolički Klimenti naselili ispod Rudnika i Avale.

Na zvaničnom sajtu Karađorđevića stoji da su slavili Svetog Klimenta Rimskog  "Pre nego što su počeli da slave Andrijevdan, Karađorđevići su kao krsno ime proslavljali Svetog Klimenta (koji je u crkvenom kalendaru 8. decembra po novom, odnosno, 25. novembra po starom kalendaru)." (Link:www.royalfamily.org/pre2013/press/press-det/press-271_yu.htm)

Slavljenje Svetog Klimenta Rimskog jasno kazuje da su Klimenti naseljeni u okolini Rudnika željeli očuvati uspomenu na svoju plemensku prošlost i stari kraj.

Danas su raširene raznorazne bajke o Karađorđevom porijeklu, bajke većinom pričaju da je porijeklom Vasojević, međutim nikada nijedan Vasojević ni bilo koji Crnogorac (da ja znam) nije slavio Svetog Klimenta Rimskog. 

Bajkama o Karađorđevom porijeklu suprotstavljeni su pouzdani istorijski izvori, tako imamo dva pisma koja je vladi u Parizu sa Balkana slao francuski vojskovođa Merijaž, u pismima je jasno naznačeno da je Karađorđe porijeklom Albanac. Srpska kraljevska akademija je 1904. objavila knjigu "Ispisi iz Pariskih arhiva", u knjizi se nalaze Merijažovi izvještaji Vladi u Parizu. Dana 21. februara 1810. Merijaž je između ostaloga napisao: "Tvrđava Klimenata je postojbina Crnog Đorđa i najveći broj njegovih rođaka tu stanuje i oni su poglavice ovog kraja.” (strana 522) Faksimil iz knjige:http://i61.tinypic.com/2dr6glw.jpg

2102merijaz

Drugi izvještaj je od 14. jula 1811, Karađorđe je još bio živ i to na čelu Srba, u pismu Merijaž kaže: "Karađorđeva porodica je iz Klimenta, visoke Crne Gore, čija su plemena pod njegovim uticajem.” (strana 622) Faksimil iz njige: http://i60.tinypic.com/2lvd2l1.jpg

Na ova dva pisma ukazano je i u listu „Dan”, u rubrici Feljton, 8. januara 2006. Merijaž je pod Visokom Crnom Gorom smatrao ono što se kod nas u istoriji zvalo Brda i Brđani. Francuz ispravno pozicionira. Brda su bila: Piperi, Vasojevići, Moračani, Kuči, Rovčani, Bratonožići i Bjelopavlići, a takođe su u Brđane do 19. vijeka ubrajana i arbanaška plemena Klimenti, Hoti, Grude... Naša riječ brđanin i albanska riječ malësor imaju istovjetno značenje.

2102merijaz-jula-1811

Bajka o Karađorđu iz Vasojevića: U Crnoj Gori i Srbiji se tokom 20. vijeka raširila bajka kako je Karađorđe porijeklom iz Vasojevića. Bajka je smišljena da bi se najveće crnogorsko pleme lakše posrbilo, što se dobrim dijelom i uspjelo. Njegoš je na početku „Gorskog vijenca“ blistavo predstavio Karađorđa, pa je Karađorđe postao preko Njegoša blizak i drag Crnogorcima. Polaznu osnovu za raširenu izmišljotinu – kako je Karađorđe iz Vasojevića, dao je takođe Njegoš. Kako je objavio Milenko Vukićević u knjizi „Karađorđe, knjiga Prva” (Beograd, 1907), Njegoš je 21. decembra 1840. izdao povelju Aleksandru, sinu Karađorđevom, u kojoj je navedeno da je Karađorđe porijeklom iz Vasojevića! Naravno, ne postoji nikakav istorijski oslonac za ovu Njegoševu tvrdnju.

Srpski istoričari Jovan Tomić i Andrija Luburić takođe su tvrdili da je Karađorđe porijeklom Kliment, kao i Dimitrije Tucović. Ima još dokaza da je Karađorđe porijeklom Kliment, ali nemam prostora da ih ovđe predstavim. Dakle, što se tiče istorijske nauke, Karađorđe je porijeklom Kliment. 

Karađorđevi savremenici su ga opisivali kao ovejanog zlikovca: Sad da vidimo skrivenu stranu Karađorđevu, koja se od javnosti pažljivo krije, śećamo se Karađorđevog romantičnog lika iz serije „Vuk Karadžić“ i drugih TV serija; širokim masama Srba i Crnogoraca Karađorđe se morao lažno prikazati, romantični Njegoševi stihovi ne smiju se ružiti! 

2102njegos

Karađorđe je imao ljubavnice, od kojih  je neke otimao od zakonitih muževa: "... zna se na primer, da je Karađorđeva supruga Jelena, naložila Pavlu Cukiću ubistvo Voždove omiljene ljubavnice Marije - Marjana, koju je preobučenu u muške haljine, vodio sa sobom u borbe. Ovu ženu je inače, Karađorđe oteo od njenog zakonitog muža Petra Nikolića iz Brusnice." (Dragana Antonijević,Nasilje nad ženama i seksualni moral: Potisnuta povest ustaničkog doba u Srbiji, link:  http://www.rastko.rs/antropologija/glasnici-ei/47/dantonijevic.pdf)

Istoričar Radoš Ljušić piše: “Vuk je izbjegavao izraz vožd, koristeći uglavnom reč ‘starješina’. On je pisao da je Karađorđe izabran za starešinu ‘za sad’, čime je isticao privremenost odluke i zvanja. . . Za Vuka je Karađorđe bio hajduk, starešina, pa gospodar, dok reč vožd nije hteo, mada će pre biti da nije smeo da upotrebi.“ (Radoš Ljušić, Vožd Karađorđe, Beograd, 2000., str 61)

Ljušićeva ocjena da Vuk Karadžić nije smeo da upotrijebi riječ vožd za Karađorđa, je potpuno neutemeljena. 

U fusnoti Ljušić predstavlja: “Slično Vuku pisao je Dimitrije Tirol. On kaže da je Karađorđe bio izabran za ‘predvoditelja’ samo zato da se, ako bi Ustanak bio ugušen baci ‘sva krivica na ovog bogomrskog ajduka i čudovišta’ – Spomenik črezvičajni muževa naroda našeg. Temišvar 1846, 2. rukopis. Arhiv SANU. 9979.“ (ista knjiga, strana 293)

Još piše Ljušić: “Vuk kao i ostali memoaristi nije pridavao značaj Karađorđevom izboru za vožda. Gaja Pantelić o tome uopšte nije pisao. Janićije Đurić i Petar Jokić govorili su samo o izboru starešine, a još su koristili nazive poglavar i gospodar. Poslednji izraz rezervisali su za Karađorđa kao predvodnika ustanika; reč vožd nijednom nisu upotrebili. Za razliku od njih, Antonije Protić koristio je izraz vožd ne samo u naslovu ‘Povestnice’ već i u tekstu, i to u značenju ‘vladar’.“ (ista knjiga, strana 61)

Dakle, Karađorđevi savremenici su ga rijetko zvali voždem, ako ga pronicljivi Vuk Karadžić nije smatrao za vožda, to ukazuje da je Karađorđe kasnije mnogo više slave zadobio, nego što je zaslužio. 

Ovako je o Karađorđu pisao iz Beograda 17. februara 1808. knezu Prozorovskom, potpuno obaviješteni ruski diplomata Radofinikin:...Odnosno Crnog Đorđa, o kome je Vašoj Svetlosti rečeno da je bio oficir u austrijskoj službi, imam čast javiti da je on bio samo soldat u dobrovoljačkom korpusu, koji su skupili Austrijanci od Srba za vreme njihova poslednjeg rata s Portom. S toga nije čudo ako ovaj čovek nema ni najmanjega razumevanja o političkom položaju svoje nacije. Ako je naimenovan za vrhovnoga vođa Srpskog, to mu nije donelo dostojanstvo njegovo ili vojna veština, već jedino njegova svirepost, koja je zasejala strah u srca narodna, jer je ovde više Srba poginulo od njegove ruke nego Turaka. Poznato je svima a i on sam ne krije da je svoga oca ubio iz puške svojom rukom, i svojega rođenog brata obesio svojim rukama na oči matere svoje.” (Milenko Vukićević, Karađorđe, knjiga prva, Beograd, 1907)

2102radosljusic

Vidimo da savremenici Karađorđa opisuju kao svirepog čoeka i "čudovište". Sad da pogledamo kako je Karađorđe ubio oca i brata, ukratko o tome Radoš Ljušić: "Ubeđivanje nije pomoglo, Petar im je okrenuo leđa. Dok se udaljavao od zbega, pogodilo ga je tane iz Đorđeve puške 'toska'. Potom ga je dotukao jedan od momaka iz pratnje. Oceubistvo se desilo uvrh pustog Stojnika. Petar je sahranjen u obližnjoj Crvenoj jaruzi. Zbeg se, posle neuobičajene sahrane, bez sveštenika i opela, uputio prema Savi prolazeći kroz 'Klještevicu, veliku planinu kao more'. Između Paleža i Umke prešli su Savu, uvereni da su se oslobodili ropstva. Oceubistvo (1786/6), bratoubistvo (1806) i bekstvo iz Srbije (1813), tri su najteža momenta u Karađorđevom životu." (Radoš Ljušić, Bekstvo iz Srbije,Večernje Novosti, 25. avgust 2003.)

Karađorđe ubijao žene za koje je vjerovao da su vještice: Postoji više istorijskih izvora iz kojih vidimo da je Karađorđe vjerovao da vještice postoje i zvjerski je postupao sa ženama za koje je vjerovao da su vještice. Dr Dragana Antonijević (Nasilje nad ženama i seksualni moral: Potisnuta povest ustaničkog doba u Srbijiwww.rastko.rs), predstavlja: 

"Sâm Karađorđe je izričito strogo postupao prema ženama za koje se sumnjalo da su veštice. Jedan od Voždovih biografa, Dragoslav Stranjaković, navodi slučaj kada je Karađorđe lično išao u istragu. 'Neko mu se potuži da u Žabarima ima veštica. On dođe u selo da se u to lično uveri. Kada su osumnjičene žene doveli, on naredi njihovim muževima da ih svuku i povežu u kvrgu. Posle toga stave svakoj klipak pod koleno i privežu za njega laktove tako, da se glava s kolenima sastavi. Onda zađu njegovi momci pa vežu užetom ponaosob svaku ženu preko srede. Zatim jedan od momaka uhvati uže za gornji kraj, a drugi baci ženu sa visoke obale u vir. Čim jedna potone odmah je izvuku. Pošto nije uspeo da nađe ni jednu vešticu, vrati se u Topolu'. Na Karađorđev nalog kao veštice ubijene su i Pauna, žena Pavla Stankovića iz Žabara, tako što su je privezali za ražanj i živu pekli dok nije sasvim izgorela; i maćeha njegovog buljubaše Petra Jokića koju su noževima isekli na komade. Za Karađorđevog zeta Antonija Pljakića, poznatog po krvoločnosti, pričalo se da je ubijao i ljude i žene za koje se sumnjalo da veštičare, a jednu babu je, kao vešticu, živu ispekao usred Karanovca. U njegovoj zaostavštini pronađeno je Karađorđevo pismo, pisano 1811. godine, u kome mu Vožd odobrava postupak isleđivanja veštica i vračara"

2102antonijevic

Dok je Karađorđe vjerovao da vještice postoje, njegov savremenik Petar I Petrović Njegoš borio se protiv takvih vjerovanja! Savo Nakićenović je u knjizi "Boka" (Beograd, 1913) faksimilno prikazao pismo Petra I od 16. marta 1795. godine, koje je ovaj poslao arhimandritu manastira Savina. U pismu je Petar I izdao objavu da stanovnike sela Mokrina odlučuje od crkve, jer su jednu ženu ubili pod optužbom da je vještica. Arhimandritu piše da je to bio čin nerazumnog i sujevjernog naroda i da vještice i vjedogonje niđe u svijetu ne postoje. Pismo možete pročitati na linku:http://i60.tinypic.com/2ebg9yr.jpg

Znamo za onu stalno prisutnu jadikovku pravoslavaca iz Boke kako su oni mnogo civilizovaniji od pravoslavaca iz stare Crne Gore i unutrašnjosti. Iz ovog primjera vidimo koliko je to "istinito"! 

Pokušavao da za Prvi srpski ustanak pridobije Crnogorce: Godinama je Karađorđe pokušavao da nagovori i Petra I i Crnogorce da se priključe ustanku protiv Turaka. Sve te pokušaje Petar I je uspješno osujetio, nikako nije htio da se priključi srpskom ustanku, a takođe je sve učinio da svojevoljne istupe nekih śevernih crnogorskih plemena koja su imala namjere da se priključe Karađorđu, spriječi u tom naumu. u tome je i uspio. Detaljno sam o tome pisao u mom prošlom tekstu na Analitici "Sveti Petar Cetinjski nije bio za Srpsko carstvo" (15. jan 2015). Takođe preporučujem da se na www.montenegrina.netpročita tekst "Petar I Petrović Njegoš nije želio da priskoči u pomoć Karađorđu u Prvom srpskom ustanku". To je tekst iz prećutane i zaboravljene knjige "Porijeklo i prošlost dinastije Petrovića" (Beograd, 1940) autora Andrije Luburića i Špira Perovića, oni su u knjizi dokazali da je Petar I vršio opstrukciju Srpskog ustanka. Na primjer, pokazali su na stranama 250 i 251 pismo Petra I skadarskom veziru  napisano krajem maja 1809. god. Prvo ga obavještava o pokretima Karađorđeve vojske, pa kaže: "I meni dohode često žalbe ot našieh kraičnika na Turke ercegovačke, ali ja do sada niesam puštao niednoga Crnogorca ni Brđanina mimo našieh granica da ide Karađorđiju na pomoć."

Pa zatim u istom pismu o srpskim ustanicima podrugljivo govori, ne zove ih vojskom već 'družinom', piše: "... no kako će svoju raju ćerati, doklen silom žalostne raetnike naćeraju, da učine kao što e Karađorđie s njegovom družinom učinio."

 Dakle, povodom Prvog srpskog ustanka, saradnje između Crnogoraca i Srba nije bilo. Eventualno, neki hrišćani iz Crne Gore su se dobrovoljno priključili Srpskom ustanku i to je sve, isto kao što danas neki dobrovoljci idu da ratuju u Siriju, neki u Ukrajinu. 

Zbilja, čime nas je Karađorđe zadužio? Prijedlog LP-a da se ukloni Karađorđevo ime iz naziva ulice koja je u centru grada, smatram potpuno utemeljenim, jer Karađorđe nema nikakve veze sa crnogorskom istorijom, sva njegova slava u Crnoj Gori potiče iz Njegoševih bajkovitih stihova. Neki će se javiti i reći da je on zaslužio takvu čast jer je bio veliki borac za slobodu. To je tačno, bio je, ali od njega je mnogo veći junak i borac za slobodu bio Skenderbeg kojeg su Crnogorci takođe veličali, i divili mu se vjekovima. Pa je veći junak i veći borac za slobodu od njega bio na primjer i Hunjadi Janoš, kod nas poznat i kao Sibinjanin Janko. Nikome ne pada na pamet da tim izvanjcima ukazuje tako velike počasti. 

2102spomenik

Neuki komunisti koji iz istorije ništa nijesu znali osim „Gorskog vijenca“, opčinjeni Njegoševim stihovima, Karađorđu su još prije skoro 50 godina podigli spomenik u centru Podgorice, iako od Karađorđa ima bar 500 ljudi zaslužnijih za Crnu Goru i Crnogorce od njega. Ulica u kojoj je Vlada Crne Gore ne bi trebalo da nosi ime čovjeka koji nije učestvovao u crnogorskoj istoriji, već bi trebala da nosi ime npr knjaza Danila koji je od teokratske Crne Gore napravio svjetovnu državu. Mogla bi da nosi ime velikog crnogorskog patriote vladike Vasilija Petrovića, mogla bi da nosi ime vladike Danila Petrovića - prvog iz dinastije Petrovića. Mogla bi da nosi ime guvernadura Jovana Joka Radonjića velikog patriote i junaka iz bitke na Krusima...

Kao što smo saznali Karađorđe je ubio oca i brata, otimao je žene od zakonitih muževa i pretvarao ih u svoje ljubavnice, vjerovao je u vještice, pa je takve "vještice" ubijao, pekao na ražnju... blago rečeno, bio je vrlo zle ćudi, a Crnogorci su davno smislili kovanicu za takve osobe - zlikovac. 

Ipak, vjerovatno da za ustanike u Šumadiji nije u tom momentu bilo boljeg rješenja nego da Karađorđe preuzme vođstvo. Ustanici su prihvatili da ih vodi jedan surovi zlikovac, ali ipak hrabra osoba koja je umjela da ratuje. Ustanak koji je ovaj zatucani čoek vodio, propao je 1813. godine, a on je pobjegao iz Srbije. Drugi srpski ustanak je podigao Miloš Obrenović, koji se barem suprotstavljao vjerovanjima u vještice.

Ipak pozitivna uloga u istoriji Srbije: Karađorđeva uloga u istoriji Srbije je svakako pozitivna. Daleko je manje nego što mu se pripisuje ali - pozitivna. Pitanje je, da nije bilo divnih Njegoševih stihova da li bi se danas o Karađorđu znalo možda malo više nego o Koči Anđelkoviću, koji je krajem 18. vijeka takođe podigao ustanak protiv Turaka, koji su na kraju Koču uhvatili, strašno mučili i pogubili. 

Karađorđe je u odnosu na Miloša Obrenovića potpuno nezasluženo zadobio mnogo veću slavu, skoro svu slavu koju je zadobio zapravo mu je Njegoš priskrbio. 

To je dobro razumio čak i Matija Bećković koji je na planini Somini 9. oktobra 2001. godine izjavio: "Karađorđevići su i postali Karađorđevići zato što je jedan Petrović Petar II Petrović Njegoš, posvetio Gorski vijenac voždu Karađorđu." (www.mitropolija.me/)

Eto takoKarađorđevići su i postali dinastija jer im je slavu pribavio Njegoš - čiji je uticaj na pravoslavce na ovim prostorima neprevaziđen. Na ljude umjetnost često (češće) više utiče nego nauka.

Komentari: 137

M.Ć.

21. 02. 2015 - 00:35

Gospodo draga, Karađorđe je vjerovao da vještice postoje, tako kaže srpska naučnica a tekst je na velikosrpskom sajtu www.rastko.rs. U isto vrijeme Petar I je odlučio iz pravoslavne crkve jedno selo u kojem je ubijena jedna žena za koju su seljani mislili da je vještica. Čitajte pismo Petra I http://tinypic.com/view.php?pic=2ebg9yr&s=8 Vjerujem da vam nešto govori to što je vođa Srba vjerovao u vještice, a u isto vrijeme vođa Crnogoraca se oštro borio protiv takvog vjerovanja! Upamtite ovo malo poređenje Svetog Petra i Crnog Đorđa!
Karadjordje

21. 02. 2015 - 14:18

Pisac navedenog teksta je ostao zarobljen u prethodnom vijeku brojeci krvna zrnca, stoga bi hitno trebalo da se lijeci u nekoj od dusevnih bolnica, jer ce ga srbofobija ubiti! Zelim mu brz oporavak, kao i svim istomisljenicima koji su komentarisali.
Analitičar

24. 02. 2015 - 01:00

Njegoševa "Posveta prahu OCA Srbije" NAJBOLJI je DOKAZ da Crnogorci i Srbi ČAK i za Njegoša NIJESU jedan narod. Zaludu mu je svo politikantsko srbovanje, kad Rade Tomov u to nigda nije iskreno vjerovao. I pored očitoga truda tu istinu nije uspio sakrit.
Gigoje

21. 02. 2015 - 16:43

Danilo, Htjedoh da se uključim u raspravu zbog samo jednog razloga. Vidite vi stvarno kao neki provincijski puberterlija o lažima i neistinama, a na kraju ste ispali sami lažov kad ste iskakali u svojim komentarima i pravili ste Englez a ispali Pinokio. Smijali smo se na vaše komentare na engleskom.. Mene ste lično napali bez ikakvih činjenica dodavši mi razne pridjeve, a opet ste se uhvatlili u laži kad ste rekli da živite u Crnoj Gori.Veoma je žalosno da vi kao lažov govorite o moralu i istini
danilo stojanovic

22. 02. 2015 - 11:51

Dragi Gigoje. Vi, izgleda, imate nezdrave (niske) strasti prema mojem pisanju? Meni to ne smeta, kao ni vase bahate uvrede i obmane kojim pokusavate da me isprovocirate? Samo nastavite. Pomazete mi da budem bolji. Ipak precerujete u pogledu Engleskog? Tim vise sto nijesmo vidjeli vas na dijelu? Sigurno je da moj Engleski nije savrsen (nije ni vas Crnogorski) ali ja se trudim da budem sto bolji. No, cini mi se vi imate mnogo vecih problema sa istinom? Mozda me zato i ne trpite? The truth, indeed, is something that many (you too), for some mysterious reason, instinctively dislike. Every man who tries to tell it is unpopular, and even when, by the sheer strength of his case, he prevails, he is put down as a scoundrel. I believe that it is better to tell the truth than to lie. I believe that it is better to be free than to be a slave. And I believe that it is better to know than be ignorant.
Gigoje

22. 02. 2015 - 16:53

Danilo, Kao što rekoh u prošlom komentaru da veoma rijetko komentiram , a vi ste taj koji voli biti zadnji poklopac svakom loncu. Vi ste prvi počeli sa engleskim pa vas je đevojka ušutkala., a čitavo vrijeme ste htjeli da nam pokažete svoje znanje iz engleskog. Nasmijavate nas opet sa prepisanim citatima američkog satiričara. Rekoh vam da imate poremećaj racionalnog razmišljanja i vaši komentari su klasičan primjer palanačkog balavca. Dajte molim vas ponašajte se razumno jer istina je da nijeste viješt u engleskom i da ne živite u Cg,.Vidite vi ste me napali bez ikakvog povoda a ja sam vam dokazao da ste lažov. Što se tiče Crnogorskog jezika , vaši komentari su nerazumljivi jer ako hoćete reći da prodajete kozu nije mi jasno da li mislite na kozu ili kožu. Molim vas prestanite lagati jer ste vi počeli prvi da raspravljate i odgovarate na moje komentare, a sad glumite jagnje.
danilo stojanovic

23. 02. 2015 - 09:04

Gigoje, Nijesam pokusao da vas nasmijem, sumnjao sam u vas osjecaj humora, vec da testiram vas engleski. Engleski znate, ali vam nije savrsen. Jer, citat nije od americkog komicara vec od jednog od najvecih engleskih (veoma ozbiljnih) pisaca. Dakle, vas engleski nije "savrsen" jer ne razlikujete American English & Bitish English, No, to je manje vazno. Ono sto sam zelio da saznam - saznao sam. Dajte da nesto rascistimo. Imam utisak da vama ne smeta toliko moje pisanje, koliko moja licnost? Vi, ni vasa djevojka, nijeste nista dokazali, osim vas animozitet prema meni. I svoj prezir za istinu. Vama je vaznije da mene uvrijedite nego da se suprostavite mojim stavovima. Zasto? Jos uvijek ne znam sto moj uvazeni neprijatelj Gigoje (i drugi) misli/zastupa. Jedino sto je izvjesno je da vi patoloski mrzite g. Jovanovica, a izgleda sada i mene? Ostavite se tih gluposti. Ako zelite ozbiljnu diskusiju ponasajte se ozbiljno. Vase prostacke uvrede me ne zanimaju.
Gigoje

23. 02. 2015 - 20:00

Pa vi stvarno sami sebe sramotite. Hoćete reći da testirate moj engleski tako što prepisujete tuđe citate. Slušajte, ja vam stvarno nijesam kriv što vam je ona đevojka pokazala kako kažete testiranje engleskog što ne znate sataviti prostu rečenicu. Ovaj vaš komentar pokazuje da opet lažete, jer ste citirali Američkog satiričara Menckena a ne jednog od najvećih engleskih pisaca . Nemojte se više sramotiti.
отац Секула

21. 02. 2015 - 16:50

Краљ Петар Карађорђевић је увијек са поносом истицао да је потомак племена Кељменди. Није крио као змија ноге да је поријеклом Шиптар, као што крију припадници црногорског народа и аутор овога текста, иначе потомак Ндреа-Дрекала родоначелника племена Куча.
manastijer

21. 02. 2015 - 17:05

Sekula, ode li nam to u manastir? Postao si "otac", tako te vjernici zovu?
Anonimno-668878827

21. 02. 2015 - 17:29

Sekula Drekale nije rodonacelnik svih Kuca nego samo jednog njihovog ogranka.Kuci su postojali mnogo prije Drekala.
KARA RADUSIN

21. 02. 2015 - 18:20

Ovaj dijabolični Turski buljubaša ničim nije zadužio Crnu Goru,ni on ni bilo ko drugi sa tog prostora.Naprotiv, od Nemanje na ovamo svi su imali jedan cilj, okupacija i posrbljavanje Crne Gore.To se najviše manifestovalo pošto su ispiljili poslije petovjekovnog ropstva pod Turcima.O njegovom intelektu,kulturi i veličini rekao je on sam,sa svojom svirepošću prema ljudima,ženama,bratu,ocu..A i samo "oslobađanje" od Turskog ropstva bilo je,mnogo laganije(čudnije) od napisanih slavopojki.
free

21. 02. 2015 - 18:23

Liberali su jod davno proklamovali politiku borbe protiv mitomanije i laznih umisljenih istorija. Dok se busamo sa nekim izmisljenim istorijskim dogadjajima, likovima i laznim moralima tipa Marka Kraljevica koji je bio zapravo turski sluga i borio se protiv svojeg naroda. Pohvale za Cosovica sto je na takvom putu!
LJEŠNJANIN

21. 02. 2015 - 18:37

Ovim Crnogorskim CRBIMA,što god dođe iz Srbije oni mu ne nalaze manu više no kadija pomijima.
pitanje o imenu ulice

21. 02. 2015 - 18:42

Bravo Ćosoviću. Potpuno je nelogično da se vlada Crne Gore nalazi u Karadjordjevoj ulici. Prijedlog da to bude ulica knjaza Danila je odličan. Možda da se vrati provobitni naziv Karadjordjeve ulice dok je bilo Nove Varoši je i isto dobra ideja. To bi bilo rješenje sa istorijskim utemeljenjem. Sada sam zaboravio, pomognite mi da li se zvala Orjenska ili nekako drugačije.
Odličan prijedlog...

22. 02. 2015 - 08:43

...da se Karađorđeva ulica preimenuje u Knjaza Danila! Samo ne znam je li to onaj Danilo što su ga zvali Zeko maniti? Ako je on onda potpuno odgovara.
Neutralan

20. 02. 2017 - 16:32

Znas li zasto su ga zvali tako i ko ga je zvao tako?
L Dabanović

21. 02. 2015 - 18:47

Čudno u Srbiju poslije toliko vjekova đe se ni glas nije podizao da se Karađorđe oglasio i pobune dovati-junački od njega.No odugovlačenje reje za tako nešto daje neku sujmu-kao da je imao neko srostvo sa 'starcom Fočom od stotinu ljeta' te mu je kuraž krv pomamila.A može bit da je do njega doprla i krv nekog Crnogorca-jer oni su svakodnevno činjeli lomove i bucali jataganom da očuvaju sebe slobodu.
KARA RADUSIN

21. 02. 2015 - 19:06

Gigoje,što se ne javiš imenom i prezimenom kad na taj način polemišeš sa čovjekom,koji ne krije svoj identitet.
KARA RADUSINE ...

21. 02. 2015 - 19:39

..a što se kriješ iza kare kad kontaktiraš Gogoja?
Ne zavaravajte se ko je Sekula

21. 02. 2015 - 19:43

Pa to svkao zna u Boku-da je on Longo Bley Rankića kotorskoga-đe poodavno uz njegovu abitava....!
Nista cudno

21. 02. 2015 - 20:02

CIME JE to ZADUZIO Crnogorski narod-CIJA ideologija POBILA NA hiljade brace i sestara cime JE ZASLUZIO DA JOS UVIJEK U CRNOJ GORI bulevari i ulice NOSE NJEGOVO IME , ? A OPSTE POZNATO DA SU komunisti UCINJELI vise zla OD zajedno i cetnika i ustasa.,ZNATE li STO JE REKAO STEVO KRAJICIC ,Rankovicu PRILIKOM OTVARANJA memorijalnog centra U JASENOVCU ,,,malo smo vas ovdje pobili....Slovenske KOMUNISTE uopste NE VOLIM Josipa Kopinica, Kardelja itd,,,,, ASto se tice KARADJORDJA naravno da AUSTROUGARI postavljaju ta pitanja koja postavljaju nista cudno,
отац Секула

21. 02. 2015 - 20:07

Господо црногорци, Дрекале није предак Старокуча али су и они Албанци. Знамо за помињање Петра Куча у катуну Љеша Туза у Дечанској повељи из 1330 године. Уосталом, сама ријеч кучи је албанска и означава црвену боју. У нашем српском језику та ријеч нема никакво значење.
Neutralan

20. 02. 2017 - 16:40

Sekula, Kuci su Brda, nisu bili Crna Gora i zbog toga se danas dosta ljudi i izjasnjavaju kao Srbin iz Kuca....
Bolje je što ti Mokri(ne)š...

21. 02. 2015 - 20:09

..po sebi,jer bi mene moderator "izbrisao"-ka što je tebi "izbrisao" onoga arhimandrita iz manastira Savina iz Novoga,kojega Ti jutros u cik zore-u 00:35 ura "posadi" u svoj komentar! Ipak te prosočih kroz ono "mamilo-Sutorinu"? Džabe ti mine brez upaljača-(zvali smo ih školske-ćorave, smo za obuku neukih!) ! No,ti zaboravi-reći kojoj su "filijali"-u ta vremena pripadale Mokrine-eli Cetinju eli Zadru-Trebinju...? Danu-da te čunem? I drugo,oko pisma Svetoga Petra Cetinjskog-baš juče sam sa đecom,koja su kod mene na obukučavanje iz predmeta"Domovinska Historija"-obradio to pismo poslato arhimandritu u Novi! A šutra ću sa njima obrađivati"Poučenja u stihovima Svetog Petra Cetinjskoga" ,koja se odnose na tvoje pretke- iz Klimenta-Arbanije-kako ih prosoči Sveti Petra-Lakome Lisice:"...koji ljubi blago preko mjere,A prodaje vjeru u nevjere,Vjeru dragu otačastva svoga,Najposlije i sebe samoga! Pak ostaje tako izdajica kao tužna Lakoma Lisica! Bajkovita "Poučenja"-i onda i danas! Zar ne ?
Prčanjko

21. 02. 2015 - 20:45

Što kriješ ime Jole Jorgovane? Sad se vidi iz pisma sv. Petra kako su tvoji Bokelji bili civilizovani! Kad ćeš u selo Mokrine da im pofermaš što su onu ženu metnuli pod kamenje 1795. godine! Ne osuđuješ kamneovanje žena, je li Jole Jorgovane? Vjeruješ li u vještice??? Ili bar u tence i vjedogonje?
MARKO

21. 02. 2015 - 20:36

Vesko ,ja sam Piper i tvrdim da je istoriski neutemeljena prica Vaso imao 4 sina i sad jedan Pipo pa od njega Piperi i gluposti.Postoji i prica ,kad je trebala za druge svrhe da su svi Piperi dosli sa Kosova ,prvo na Lutovo pa u Pipere.Moje je pitanje ako su Piperi dosli sa Kosova ,dje su bili Piperi na Kosovu ,jeli se bas svako preselio.Znaci Piperi su vecinom starosjedioci ,mix Vlaha i Bukumire,mada ima i doseljenika u dva maha . Ko slavi prislavice, a znamo ih ,on je dosljak ,a svi slavimo Arandjelovdan i mi i dosljaci.Tvoje pitanje zasto ovo Cosovic pise...zato da pojasni kako Karadjordje nema veze sa Crnom Gorom ,niti po tom osnovu zasluzuje spomenik.Cak stavise Petar l nije dozvoljavao Crnogorcima i Brdjanima, da se ide tamo upomoc Karadjordju .
MARKO

21. 02. 2015 - 20:36

Vesko ,ja sam Piper i tvrdim da je istoriski neutemeljena prica Vaso imao 4 sina i sad jedan Pipo pa od njega Piperi i gluposti.Postoji i prica ,kad je trebala za druge svrhe da su svi Piperi dosli sa Kosova ,prvo na Lutovo pa u Pipere.Moje je pitanje ako su Piperi dosli sa Kosova ,dje su bili Piperi na Kosovu ,jeli se bas svako preselio.Znaci Piperi su vecinom starosjedioci ,mix Vlaha i Bukumire,mada ima i doseljenika u dva maha . Ko slavi prislavice, a znamo ih ,on je dosljak ,a svi slavimo Arandjelovdan i mi i dosljaci.Tvoje pitanje zasto ovo Cosovic pise...zato da pojasni kako Karadjordje nema veze sa Crnom Gorom ,niti po tom osnovu zasluzuje spomenik.Cak stavise Petar l nije dozvoljavao Crnogorcima i Brdjanima, da se ide tamo upomoc Karadjordju .
Vjerovali ili ne..

21. 02. 2015 - 21:44

...teke izgubih cipan cijeli dan prkajući po "štivu":.."Prezimena u Crnoj Gori"-nebi li "dokučio" oklen su ovizi Petrovići -te kutare-vjekovima po CG i Srbiji-a bora mi i Ercegovini? Pasa mi pusti dan-ništa ne nađoh o njima-esu li ili niesu iz Arbanije ovamo-predigli ? Piše da ih ima svuđ i da su svuđer kutarili ,pa i do-Topole u Srbiju i ovamo od mora pa do planina đe je gođ CG danas i ondarake bila i ostalo žanago!! Ali, kad oće đaoli-"iskoči" bora mi ,brastvo Ćosovići? Te ja joped u "prezimena" i bora mi nađoh oklen su se oni dovelali u Crnu Goru? Ćosović:Vusanje(Gusinje) iz Bukli(Klimenti-Klimendi),ogranak Lakovići u Cucama(Cetinje)...! Ispade da su Ćosovići"rod" sa Voždom(katoličkog Arbanasa iz plemena Klementi)- povijesničara Rajka Veselinovića?
nikola nikolic

22. 02. 2015 - 00:11

Vidi se po izlozenome da ovdje vecina nema pojma o istoriji jer ne znaju da su granice stare Hercegovine bile Risan , Ostrog , Brskovo i sve do Prijepolja tako da Rovca moraju biti u Hercegovini u to doba pocetkom 19 vijeka.
Rovčanin

22. 02. 2015 - 01:01

To si ti Nikola te granice iscrtao?
Slobodan Gluščević

22. 02. 2015 - 14:13

Nidžo jeli ta Hercegovina bila politički entitet, ili maštarija srpske nacionalne elite? Ja ne znam nizakakvu državu Hercegovinu, ni da je ikad postojala. Ne znam da je u Tuskom Carstvu postojala neka administrativna jedinica srazmjerno današnjoj mjesnoj zajednici, ili opštini, ili distriktu, ili bilo čemu, pod nazivom Hercegovina
Ćele

22. 02. 2015 - 03:01

A da mi je znat po čemu je Stjepan Mesić zadužio PG.Baš bih volio da čujem,...
Ćele

22. 02. 2015 - 03:01

A da mi je znat po čemu je Stjepan Mesić zadužio PG.Baš bih volio da čujem,...
vila klice

27. 08. 2017 - 04:17

Po tome sto je oprostio ono sto ste zabrljali u ime srpstva
Mrkoje

22. 02. 2015 - 06:30

Nikola, kad tako dobro poznajete istoriju recite nam đe su bile granice Balšića?
Mrkoje

22. 02. 2015 - 06:30

Nikola, kad tako dobro poznajete istoriju recite nam đe su bile granice Balšića?
Mrkoje

22. 02. 2015 - 06:30

Nikola, kad tako dobro poznajete istoriju recite nam đe su bile granice Balšića?
Danu ti iz Klimenda..

22. 02. 2015 - 08:56

...Lakomisleniću-daljnji rođo-potomak Vožda(katoličkog Arbanasa-rekoše ti "povijsničari"),dokle ćeš zamajavati svojim piskaranjem-resavljenjem-pa se tako sve dublje i dublje topiš-toneš u ono ušto se ljudi ne tope-daleko bilo? Pa zar ti je malo-blamaže? Jer od kad ja pamtim-i pratim pisanja i komentarisanja po portalima-ti si juče u cik i zore..probio "led" OO:35 ura,ni manje ni više no komentarisao samoga sebe(resavljenje srpskih "povijesničara-slučajno izbranih?)? Zašto? Oko mog skrivanja-dovljno je naučiti na pamet(ka ti) svaku moju riječ-i u tim uslovima nije potrebno se potpisivati! Jer,evo i ti se zalud po đe kad "popišeš"-a po đe kad iniciraš(inficiraš inicijalima),pa jope kiks-zvana mržnja izazvana istinom o vama koji imate preko 90% krvi Klimenćanja(haplotipovi!) ?
Jorgovan Prčanjko

22. 02. 2015 - 15:27

Je li Jole Jorgovane, ponosiš se što su ovi tvoji Bokezi iz Mokrina metnuli onu ženu pod kamenje? U koga više vjeruješ, tence ili vještice? Kad je stigla civilizacija u Boku, Jorgovane?
Jole,Jole,noćna moro...

24. 02. 2015 - 08:56

...antropoloresavaca koji "delaju" po sistemu "selektivne istine"-pa,poslije svega- doći na ideju rušenja smomenika-ka Hitler u Berlin kad je spaljivajući knjige-uvježbavao ono što je kasnije radio-spaljivao u krematorijume- bezmalo čitav jedan narod u Aušvicu i diljem Njemačke i Poljske ?! Odvjetniče-kako ga braniš-bolje batali-jer ti ga nagrdi-"braneći ga" :"Ćosović je samo PREPRIČAO njihove nalaze"! Jer On se siromah ne smije više oglasiti i odgovoriti:" je li ili nije" rekao meni na ovaj portal "...obični vlah čoban" i platila je Srbija moje istraživanje? Ovdje,ispade da se nezna je li "PREPRIČAVAO"-prepisivao-dopisivao ili poštogođ i "preskakao"? Zato ću ga pažljivo-čitati i pratiti-vrijedan je pažnje i on i njegovi napori u "crnogorčenju"-koje nije savaladao u svom domu? Na njegovu žalost!
Sišao Vlah u Prčanj

24. 02. 2015 - 12:40

Jole, Jorgovane, vazda si bio loše vaspitan! Ja ne viđu da je Ćosović neđe tražio rušenje spomenika, već uklanjanje Karađorđevog imena iz one ulice đe je Vlada Crne Gore. Što je mnogo, mnogo je i spomenik i ulicu ima osoba koja sa istorijom Crne Gore nema ništa. No dobro, kućno vaspitanje ti nije jača strana, nema veze, opraštamo ti.
Što je krompir veći....

25. 02. 2015 - 08:54

...to je seljak gluplji! A meštar Anto Pilastro iz Prčanja ,da je živ-bi pritvridio: ".. to su "obrazovane polupismene budale"! Ćosoviću-vakat je da naučiš da se samo istina rodila-a da se laži kote kao uši(vaške) i gnjide! Dakle starija je Istina od laži? Zar ne? Jer riječi poput:" "iGenea" traži,"MISLIM" 100e za analizu...sad "PRETPOSTAVIMO"-su "udarne pesnice" pri plasiranju L A Ž I!! Da ništa drugo,dovoljno je ovo potonje-tvoje:"Tumačenja "iGenea" rezultata su od strane tabloida Kurir,Telegraf,dakle lakrdijaška" Preskoči li preskoči Miroslave Informer i Bebu Popovića-zar ne? Ako znaš rezultate za ovijeg 179-onda znaš i malo više kako izgleda to.."koji su slični kao i kod Crnogoraca"? Vođen ti fali Ćosoviću i što je to od svega ovega platila Srbija? Eli za ove 404-"crnogorca"ili i za 179 "srbijanjaca"-sličnih "crnogorcima-vama da bogme?
Ne baš pametni Vlah iz Prčnja

25. 02. 2015 - 12:56

Jorgovane, ne kapiraš baš lako, pa zbog onda sam izmišljaš i konstruišeš? Ministarstvo nauka Srbije je platilo da se uzmu uzorci iz KBC Podgorica od 404 muškarca i od 179 iz Srbije. Uzorke su ovđe uzele dvije naučnice sa fakulteta za biologiju u PG. One su uzorke poslale u BG, a Srbi su sve to poslali na Floridu. Sve je to platilo Ministarstvo nauka Srbije. Naučnica koja je napravila analizu se zove Sheyla Mirabal i rezultate je objavila u jednom američkom antropološkom časopisu. A Ćosović je samo iskomentarsiao te rezutate. Evo ti kompletan rad Sheyle Mirabal izvučen iz tog časopisa: http://issuu.com/bosniaco/docs/mirabal_et_al_2010
Analitičar

26. 02. 2015 - 18:48

E, ako je platilo srbsko ministarstvo, kako ti veliš, onda je više no sigurno da su to šporke rabote. Više je no sumnjivo da srbska vlast plati više od četiri stotine analiza za građane CG, a manje od dvjesta za građane Srbije!? Kako su te "dvije naučnice" došle do uzoraka? Da li su davaoci odista bili davaoci ili su uzorci uzeti mimo njine volje? Da li su te "dvije naučnice" onda upisale relevantno PORIJEKO davalaca, jer bez toga rezultati analiza bezvrijedni su? S druge strane KO su tidavaoci iz Srbije, zašto ih je samo dvjesta? Da li su oni reprezentativni uzorak ili su "slučajno" birani oni nesumnjivoga crnogorskoga porijekla? Postavih gomilu pitanja, iako znam odgovor. Ali, eto, malo se i vi upitajte.
Lako je nama ludima...

25. 02. 2015 - 14:29

...dok imamo vas-tebe Miroslave Ćosoviću-"obrazovane polupismena budalo"-kako vas nazva poodavno pok.meštar Anto iz Prčanja! Jer ovo što ti "potonje-konačno objavi"-da je Ministarstvo nauke Srbije platio uzorkovnje za 404 "crnogorca"-bez porijekla-jer im se nezna(nije niko nikad uzmao za njih) kakve su im "uzorke nosili preci"?! Kao i o dvijema naučnicama-do sad ni ti ,ni Sandžak PRESS-ni slova ne napisaste? Za jednu "Sandžak PRESS" piše u svom napisu od 30/07/2013 godine,između ostalog:"Mr .Slavica Vujović sa Katedre za biohemiju Prirodnomatematičkog fakulteta u Podgorici,objašnjava da je istrživanje....zasnovano na relevantnom uzorku."Analiza je urađena na uzorku od 404 osobe.....osoba različitog prezimena u KC CGobjašnjava mr.Slavica Vujović koja je bila u timu međunarodnih eksperatadakle-oklen je ova druga bezimena bila-niko je ne pomenu?)!" Ja bi reka,da je ovo "eureka" (koju ti do sada ne objavi?)-da se po prezimenu utvrđuje praporijeklo-geni "muškije crnogoraca"?
Blago vama pametnijema...

25. 02. 2015 - 14:45

...kad možete promijeniti prezimena-pa dati uzorak da vi se utvrdi-po želji novi prepečeni-t o s t e gen? Nego Miroslave Ćosoviću-a viđi ovaj zaključak-kojega si ti do sada krio i bježao od njega ka đao od krsta-bože mi oprosti? Naučnica Slavica Vujović i član grupe eksperata koja vam je utvrđivala tost gen-dala je za Sandžak PRESS zaključak:"Cilj rada nije bio da se pravi neka socio-politička ili istorijska analiza stanovništva na današnjoj teritoriji CG,već je riječ o ispitivanju akuluturacije i migracije(moja prim:prije svega po prezimenima-bože moj?) kao mehanizmu ŠIRENJA POLJOPRIVRDE na Balkanu "?! Dakle dileme više nema-zašto se današnjim Crnogorcima-ne izučavaju preci i njihovi geni(sem verbalno-"mislim-pretpostavljam"...?)-jer se oni nisu imali vremena baviti poljorvredom nego ratovanjem-za spas otadžbine,časti i poštenja-svega onoga što ste vi moj dragi Miroslave Ćosoviću izgubili prije kvarat od vijeka služeći vjerno kasapinu sa Dedinja-zarad širenja poljoprivrede..."?!!!
Miroslave Ćosoviću...

25. 02. 2015 - 14:51

...žanago ti velju-ako bidne da se određuje po prezimenima i porijeklu iz kojega sela-katuna-nahije dodi u Podgoricu-i je li spreman i sposoban za širenje poljoprivrede-a polazeći od profila sa bloga-tebi Miro ne gine povratak u Kobilini do u Cuce-ja ti jemac?!
Miroslave na ultimu uz pozdrav

26. 02. 2015 - 20:45

...reci ti meni-završili ti usmjereno obrazovanje-liši matematičkog smjera-koji ti očigledno manjka? Pa evo koristim priliku da ti okušam znanje iz četiri računske rabote? Ako želiš istinu saberi procente nađenih gena od bande Instatitua "iGenea",i dobit ćeš da današnji Crnogorac od svih gena ima samo 94%! Đe ti se/vam se izgubiše onije 6%-more biti među Vlahe? Kad to iskontaš-onda obrni se na drugu bandu-na Amerikanske stručnjake i naše detaširane iz Biograda i Titovagrda(reče da su dvije?)-i dobit će porcenat imanja kod današnjeg Crnogorca-gena u iznosu po svakome 111,4%?Znaš li kako? Ja zna-ali ti neću reći dok mi ne odgovoriš more li to da bidne da ima manjka-viška u procentima -po glavi današnjeg Crnogorca?
Јововић

09. 02. 2017 - 20:33

Хтео сам овде нешто да сазнам а сазнао сам нешто сасвим друго! Сви сте Ви овде мање више у праву (вероватно) али.......Пола Србије вуче корене из Црне Горе а пола Црне Горе се осећа Србима.Иста вера, имена, презимена,обичаји....Па зар нисмо браћа са Херцеговцима и Босанцима, Личанима, Лалама, Шумадинцима, Косоварима, Македонцима... Зашто појединци изналазе само разлоге за деобе и свађе ? Енглези су писали деведесетих да је рат у Југи избио по принципу "моје племе је боље од твог". По том принципу се и даље понашају јадни и тужни православни словени. А душмани ликују....Ја мислим да је доста да пљујемо сами по себи! Из Србије сам, Црногорац по попису али ми се више огадило и Српство и Црногорство кад видим како стоје ствари! На следећем попису ћу писати Рус (ако дотле не одем поново преко океана и што даље одавде) А много волим Цг. и Срб. у којима је нажалост све више неких за мене чудних људи ....
Beli O.

02. 08. 2017 - 15:04

Što se tiče Šumadije ,odakle sam i ja ,najviše nas potiče iz Srpsko-arbanaškog plemena Klimenti, koji su se,ratujući na strani Austrijanaca protiv Turaka, naselili po niskoj Šumadiji i neki u istočnoj Srbijii.Neki su otišli preko reke Save ,od S.Mitrovice do Zemuna,pa su odatle prešli u Šumadiju. Klimente je ,prbobitno,iz okoline Skadra,iselio na Pešter i Sandžak skadarski vezir,pošto je prethodno zaveo blokadu,lišavajući Klimente trgovinom solju,municijom i i brašnom. Oni su se kasnije svi posrbili i nemaju veze sa Keljmendijima kao što Srbi nemaju veze za Hrvatima,iako su istog porekla. Crnogorci su došli u Srbiju posle 1945.
Jovoviću

27. 08. 2017 - 04:35

samo navedi jednu zajednicku osobinu u radu i karskteru Crnogoraca sa ovima koje navodis pa idi,srećno
Radzolino

20. 02. 2017 - 13:09

Ovo sto pisete pisali su komunisti.Pojma nemate o istoriji ni vi ni oni u cije ime pisete ove gluposti.Sjedite za sto sa ozbiljnim poznavaocem istorije pa onda pokazite sto znate nego malo morgen.Vama neki Katnici pisu istoriju i Sherbo koji kad se vrati 10tak koljena unazad nema imena slicnih njemu.Toliko o istoriju!
Neutralan

20. 02. 2017 - 16:25

Za sve zene neka znaju: Karađorđe je vjerovao da vještice postoje, tako kaže srpska naučnica a tekst je na velikosrpskom sajtu www.rastko.rs. U isto vrijeme Petar I je odlučio iz pravoslavne crkve jedno selo u kojem je ubijena jedna žena za koju su seljani mislili da je vještica. Čitajte pismo Petra I http://tinypic.com/view.php?pic=2ebg9yr&s=8 Vjerujem da vam nešto govori to što je vođa Srba vjerovao u vještice, a u isto vrijeme vođa Crnogoraca se oštro borio protiv takvog vjerovanja! Upamtite ovo malo poređenje Svetog Petra i Crnog Đorđa!
Bora V.

02. 08. 2017 - 14:44

Karađorđe jeste ubijao obesne ustanike,ali on nije ubijao starce, žene i decu,kao što je radio vojvoda Mirko u Kučima i to u dvema poharama.Čitave porodiće su zaklane kao i deca u kolevkama. Knez Danili,zvani Zeka je ubijem zato što je silovao ženu jednom crnogorca i to u manastiru.Crnogorska istorija je falsifikovana,romantičarska,ulizička ,koja nije ubijala Turke,već su crnogorci ubijali jedni druge i palili letinu i pašnjake.Stvoren je jak lobi ,svakako u savezu sa ulizičkim Srbima koji su Crnu Goru nazivali ''srpskom Spartom'' tu tursku teritoriju koja ,iako bezbožnička , je izmislila bezbožne vladike ,koje veličaju ubistva na najveći hrišćanski praznik,Božić i navodno samostalno vladaju Crnom Gorom.CG. je slojim lobijem lagala da je Srbija država naseljenih Crnogoraca koji su se borili u I i II ustanku.
za Bora

27. 08. 2017 - 04:56

Koji je narod imao 200 ratova za 40 godina,600 stranih autora je napisalo toliko knjiga diveći se crnogorskom narodu,crnogorski svestenici su branili vjekovnu slobodu i nijesu se turcili i bili postavljani iz Stamola a ni iz Beograda.Cetinje imlo 9000 stanovnika a 50narodnih heroja,Beograd samo jednog kao i jednog ubijenog Njemca,pa viđi ko je tu romanticar. Zamisli Boro kakva je romantika piti pivo ispred Moskve sa pogledom na objesene komuniste
milan_cg

10. 09. 2017 - 01:40

Vidji pominje se Njegos a on prvi je bio Srbin i uvjek je to potencira.A zasto je u CG ka i u SRB najvise zastupljena slava Nikoljdan nema dvije slave no je jedna ista.Zar ne pricamo istim jezikom?Zar nije prvo nastala Duklja pa onda Raska ,a Duklja je prva Srpska drzava .Pa jos jedan dokaz pogledaj prezimena .Kaze se ne boj se pismenoga covjeka i nepismenoga no se boj polupismenoga,a to si ti druze moj.Pises gluposti da je Karadjordje iz albanskoga nekoga plemena .Slicnost izmedju Srbije i CG je 99% pametnjakovicu.Kad je postojala Crnogorska nacija?Nikad!!!Pa ni tad .Znaci sad Hrvatska treba da se podijeli na ne znam kolko djelova jer Zagorci drugacije pricaju i imaju drugacije nosnje od nrp.Dalmatinaca ili Slavonaca koji su uzgred pokatoliceni Srbi ne svi ,ali dostina.Pominje se Karadjordje ka neki ubica ne znam ni ja sto.Jel znas ti kakvo je doba to bilo ?Covjek se rodio da se bori ako je musko ili da radja ako je zensko i to je to i samo rad i muka.Bio je prijek covjek.
milan_cg

10. 09. 2017 - 01:48

Sto se jezika tice npr.Engleski se prica i u Ameriku i Englesku Skotsku Australiju Kanadu?Pa to nijesu Englezi?Ali jezik je druga stvar posto pominjes jezik.Onda Crnogorska crkva na celu sa raspopom Dedeicem???To crkva?Kako raspop opet postaje pop?To ne znam.Jos nesto Vojvodjanin ,Sumadinac,Kosovac,Crnogorac,Hercegovac,Krajisnik to su sve Srbi samo sto zive u odredjenoj oblasti.Niksic ,Pluzine,Savnik,Pljevlja,Zabljak pa mozda i Herceg Novi su dio Hercegovine sad treba da traze odcjepljenje i da izmisljaju da su Hercegovci po nacionalnosti???
milan_cg

10. 09. 2017 - 01:58

Osvijestite se malo ljudi Milo sto je donio nezavisnos CG donio ju je zbog sebe da radi sto oce i napravio sirotinju i moze da upravlja kako mu je drago .Iako su neki dobro situirani njegova djeca nece bit ,jer je sve unisteno iako treba da se zivi odje kraljevski.Daje prednost manjinama 30.000 albanaca ucestvuje u stvaranje vlasti.Jel se pita nas narod idje ista ili samo rade najgore poslove?Rasmislite malo braco Srbi u CG ne prodajte se za pare Milu on ce na kraju sve vas ostavit na ćedilo .Podignite svijest ne razmisljajte primitivno,ne dajte da vam Milo stvara mrznju.Brano Micunovic vele Crnogorac se veseli uz Srpske pjesme i sin mu nosi dres Srbije dok se mi svadjamo ko je ko.Srbija CG i Srpska su ka jedno tijelo .Pozdrav svima iz Podgorice.Najbolji smo narod na svijetu i najljepsi:)
Novi komentar