SAVKOVIĆ-VUKČEVIĆ: Za obelisk Vojvodi Mirku tražićemo mjesto između gradskog parlamenta i biblioteke

“Za postavljanje obeliska Vojvodi Mirku Petroviću, ocu kralja Nikole, tražićemo mjesto na glavnom gradskom trgu, između zgrade opštinskog parlamenta i biblioteke ‘Radosav Ljumović’, kazala je za Portal Analitika Nela Savković-Vukčević, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.
Objavljeno: 25. 02. 2015 - 12:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

­Ona je ini­ci­ra­nje vra­ća­nja spo­me­ni­ka ve­li­kom Voj­vo­di Mir­ku, najavila kao jednu od značajnijih aktivnosti Sekretarijata na čijem je čelu u 2015. godini.

trg1ok

Savković-Vukčević je precizirala da je nemoguće postament sa obeliskom koji će biti, kako kaže, visok kao i originalni – 10 m, postaviti na njegovom pređašnjem mjestu, na sjevernom dijelu Trga, otprilike između ćoška Podgoričke banke i zgrade nekadašnje Apoteke.

obelisk

Obelisk bi trebalo da bude replika starog koji je bio napravljen od lokalnog bijelog kamena, ali bez ograde koja je bila postavljena oko originalnog spomenika velikom Vojvodi Mirku, po kojem se dio Podgorice između desne obale Ribnice i lijeve obale Morače i zove Mirkova varoš.  

“Znamo da je Trg arhitektonski riješen, ali na pomenutom mjestu postoji već jedan arhitektonski segment obložen bijelo-sivim mermerom, koji idealno može poslužiti kao postament”, precizirala je sagovornica Portala Analitika.

obelisk2

Savković-Vukčević kaže da je na originalnom postamentu pisalo da je spomenik podignut vojvodi  Mirku Petroviću, vojskovođi,  i crnogorskim junacima iz čuvene bitke na Grahovcu tokom druge Omer-pašine vojne, 1862. godine.

obelisk3

Spomenik je otkriven 27. oktobra 1886. godine (“u utornik”,  kako je izvijestio Glas Crnogorca), uz prisustvo samog kralja Nikole.

Nakon Podgoričke skupštine, i prisajedinjenja Crne Gore Srbiji, podgorički bjelaši srušili su spomenik i bacilli ga u korito Morače.    

mirko

Autor spomenika je bio Marko Đukanović (1860-1930), prvi crnogorski građevinski inžinjer, jedan od najznačajnijih crnogorskih graditelja  sa kraja XIX i početka XX vijeka, pored Josipa Sladea i vojvode Maša Vrbice. Visoke škole završio je u Parizu.

Đukanović je bio ministar vojni, ministar unutrašnjih djela, predsjednik crnogorskog parlamenta, predsjednik Državnog savjeta. Jedan je od organizatora Božićnog ustanka. 

Na donjoj fotografiji je razglednica Podgorice iz 1917, godine, dakle, godinu dana prije nego što je spomenik, koji je uočljiv na lijevoj strani, obrušen. Još je bio rat, vide se i uniforme po trgu, Po golom drveću da se zaključiti da je bilo zimsko vrijeme, a po dječaku koji "čkilji" da je bio sunčan dan.   

podgoriza1

 

 

G.B.

Komentari: 14

DUKLJA

25. 02. 2015 - 13:14

ŽIVILI NAŠI JUNACI. TUĐE NEĆEMO!
Spomenicari

25. 02. 2015 - 14:09

A zasto ne bi stavili spomenik npr . Stanoju Glavasu ili Petru Dobrnjcu ? Ne razumijem . To bi izazvalo odusevljenje 27,3% gradjana Crne Gore ! A o njima se moramo posebno starati . data im je crkva , jezik , jos je ostalo i da im postavimo spomenike iz srpskih ustanaka .
Analitičar

25. 02. 2015 - 16:19

Ne razumijem ove što poštopoto žele bit neko drugi? Kad su već birali, što ne izabraše neki veći, bolji, pametniji, ponosniji narod, no se zalijepiše za one od kojijeh svi bježe? Valjda je to dio gubitničkoga mentaliteta..
B.

25. 02. 2015 - 14:51

Kad će spomenik Radovanu Đukanoviću?
Prije nego Pavlu Djurisicu

25. 02. 2015 - 15:20

Radovan je bio posten covjek , i Crnogorac . Dovoljno !
B.

25. 02. 2015 - 20:30

Kao što je makar još šestorica Crnogoraca pored njega koji ti, eto, u ovom času ne padaju na um koji ti je očigledno prenatrpan podacima o dinastima. A nijesam se uopšte izjašnjavao o ovoj inicijativi u vezi s Vojvodom Mirkom, ali i u vezi toga se možemo pitati slično. Zašto Vojvoda Mirko, crnogorski junak, a ne neki njegov savremenik, možda i komšija, a takođe crnogorski junak? Dakle, nijesam pitao zašto ne Pavle Đurišić. To je tebi palo na pamet, s moje strane ničim izazvano. Nego, biće da te to što sam pomenuo Đukanovića asociralo na njegove prosrpske dane.
B.

26. 02. 2015 - 02:49

Čitam sopstveni komentar i ne mogu da se načudim kako mi se desilo da na dva mjesta riječ "vojvoda" napišem velikim početnim slovom i kako je to moglo da mi se desi kad mi se činilo da dobro znam makar kad se koristi veliko slovo ako ne što drugo, kad tek na osnovu posljednje intervencije zaključujem da sam komentar pisao u saradnji sa administracijom portala. Titule se pišu malim slovom: kralj, papa, sultan, predsjednik, vladika, vojvoda. Svejedno o kojem vojvodi bila riječ, o vojvodi Mišiću, vojvodi Stepi, vojvodi Šešelju ili vojvodi Mirku.
Linx

25. 02. 2015 - 15:04

Bilo bi zanimljivo pogledati i okolnosti pod kojima je umro Vojvoda Mirko, to bi dalo i drugu dimenziju cijeloj priči.
fileopg!

25. 02. 2015 - 17:57

Veliki Vojvoda Mirko je zvanično umro od kuge za nepuna tri dana bolovanja , ali se vjeruje da je to prevara i da ga je otrovala srpska agentura jer nije u to vrijeme zabilježena epidemija kuge a nije poznato da je kuga pojedinačno napadala stanovištvo već je dolazilo da masovnih obolijevanja.
biograd-petrovgrad

25. 02. 2015 - 19:55

nije umro nego je otrovan...
biograd-petrovgrad

25. 02. 2015 - 19:55

nije umro nego je otrovan...
Ce-Vi

25. 02. 2015 - 17:18

Gospođo Savković-Vukčević podržavam inicijativu da se na tom mjrstu postavi obelisk ali ako imaš iole uticaja(a kaži to i Migu) sklonite onaj krš koji je postavljen na trgu Republike.Da mi je samo znati koja budala izda saglasnost da se ono(umjesto na otpadu) instalira na najljepšem dijelu Podgorice.Takođe bi trebalo maći i one ostale rugobe koje "krase" najljepše lokacije u gradu i iste prodati u staro gvožđe.Ono je pravo grdilo i za to bi neko trebao da snosi odgovornost.
Pohvala

25. 02. 2015 - 18:46

Inicijativa je za svaku pohvalu. Očekujemo sličnu inicijativu da se ukloni falsifikat od natpisa na postament biste Božidara Vukovića Podgoričanina, na kojem piše "prvi Srbin štampar".
stanoje glavaš

25. 02. 2015 - 19:52

srbčino...bog ti u pomoć...saznaj ..jadan..ne bio ko je bio Vojvoda MIRKO....ako ne pišeš sa pala ili leskovca pa ne znaš o kome se radi....bar pročitaj ili pitaj...šta su tvoji istomišljenici radiliu kad su ga rušili...
Novi komentar