KCCG i KBC “Rebro” iz Zagreba izveli operacije nosa i sinusa novom metodom

Tim ljekara Kliničkog centra Crne Gore i Kliničko-bolničkog centra “Rebro” iz Zagreba, uradio je dvije složene operacije nosa i sinusa novom metodom-funkcionalnom endoskopskom hirurgijom sinusa (FESS). Klasična operacija sinusa podrazumijevala je nemogućnost da se ukloni cijelo bolesno tkivo, povređivanje okolnog zdravog tkiva, teži i duži postoperativni tok, a često je bilo potrebno ponoviti operacije.
Objavljeno: 06. 03. 2015 - 14:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nova metoda podrazumijeva da se kroz nozdrve ulazi kamerom, što omogućava hirurgu da preciznije koristi instrumente u svim pravcima. Proširuju se ušća sinusa, odstranjuje se upaljena zadebljala sluznica i stvara se mogućnost da se sinusi prirodno ventiliraju i prazne. To poboljšava funkciju nosa i otklanja tegobe.

Oporavak poslije operacije je znatno kraći i lakši, a najčešće se zdravstveni problem riješi nakon prve operacije. Međutim, u nekim slučajevima, kao na primjer kod polipa koji su alergijske prirode, može biti potrebno i ponovno operativno liječenje jer se radi o stanjima koja se ne mogu nijednom tehnikom stopostotno ukloniti.

Partner KCCG u ovom projektu je Klinika za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata KBC-Zagreb, koji su u Hrvatskoj odlukom tamošnjeg Ministarstva zdravlja, referentni centar za ovaj vid hirurškog liječenja što garantuje kvalitet u radu i edukaciji kadra. Ovim se stiču uslovi da se pacijenti više ne upućuju na liječenje van Crne Gore, što je višestruko značajno i za njih i za njihove porodice, jer neće morati da se predugo odvajaju od svojih svakodnevnih obaveza zbog operacija i kontrolnih pregleda.

Operativne zahvate izveli su: prim. dr Gorazd Poje, specijalista otorinolaringolog (KBC  Zagreba), i ljekari KCCG dr sc. med. Elvir Zvrko, specijalista otorinolaringolog, dr Dejan Leković, specijalista anesteziolog, te instrumentarke Stana Vujović i Svetlana Pavićević, i anestetičarka Rajka Mugoša.

Komentari: 0

Novi komentar