Izgubljeni u stvarnosti

Autor: Ranko ĐONOVIĆ

Izgubljeni u stvarnosti

Ideolog češke reformacije Jan Hus, filozof, rektor Karlovog univerziteta u Pragu, 6. jula 1415. godine u Konstanci primijetio je staricu koja je prinosila drvo na lomači na kojoj je on čekao smrt. Jan Hus tada reče: „O SANCTA SIMPLICATAS!“ („O nevina prostoto!“).
Objavljeno: 09. 03. 2015 - 12:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

 

Autor: Ranko ĐONOVIĆ

 

Za koji mjesec će biti 600 godina od kada je Rimokatolička crkva spalila Jana Husa jer joj je remetio zablude kojima je ona manipulisala nevinom prostotom. Danas Jana Husa Češka slavi kao nacionalnog heroja, a datum njegovog pogubljenja slavi kao Dan državnosti Češke.

Kao da ima neka tajna veza, kao da su u dosluhu samrtne riječi Jana Husa i viševjekovna događanja i shvatanja tih događanja u Crnoj Gori. Ko je to i kako je manipulisao Crnom Gorom? Ko je upotrebljavao nevinu prostotu protiv nevine prostote? Ko to radi i danas? Zaboga, bi li se ko mogao sjetiti u ime čega se to radi???

U Crnoj Gori neki državni poslovi su u toku a neki nijesu ni započeti, a trebalo bi da su i jedni i drugi završeni. Npr. poslovi u vezi crnogorske državnosti u svim državnim segmentima. Istovremeno, mnogi završeni poslovi bolje da nikada nijesu ni početi. Na primjer, ulazak Crne Gore u I svjetski rat; nasilno i neustavno ukidanje CPC i uspostavljanje SPC u Crnoj Gori što traje do danas; formiranje i postojanje ovakve CANU; u jednoj mjeri formiranje i postojanje Univerziteta Crne Gore sa dijelom profesorskog kadra; dio anticrnogorske opozicije i tako dalje i tome slično. A neki novo-stari politički pametari bi da ove probleme zaobiđemo i idemo naprijed, samo da oni dođu na vlast. Razlikuju li oni smjer naprijed od smjera nazad? Imaju li oni makar vozačke dozvole? Znaju li oni što je pogrešan smjer u jednosmjernoj ulici? Što je pogrešan smjer u politici jedne države? Ima li takve države u svijetu kakvu zagovara crnogorska udružena opozicija? 

Sofistička pravila: Opšte je poznato da je Crna Gora igrom njene zle sudbine, ničim lično izazvana a suprotno svojim interesima, objavila i ušla u I svjetski rat protiv Austrougarske i Njemačke 1914. god. Pošto se okupatorska vojska povukla 1918. godine, onda kada na teritoriji Crne Gore nije bilo nijednog okupatorskog vojnika, savezničke vojske Srbije i Francuske, zbog kojih je Crna Gora ušla u rat, okupirale su Crnu Goru. Taj čin prikazale su kao čin oslobodilačkog karaktera. Tada je zapravo jedna okupacija u Crnoj Gori zamijenjena drugom, mnogo težom. Savezničke vojske Srbije i Francuske neokupiranu Crnu Goru oslobodile su od slobode. To je najkraća i puna istina o Crnoj Gori iz tog vremena.

Do danas Crna Gora nikako da se oslobodi svojih „oslobodilaca“, kako spoljnih tako i unutrašnjih. Njegoš je ove druge zvao „zlo domaće“. Država Crna Gora nije prisustvovala mirovnoj konferenciji u Parizu koja je počela 18. januara 1919. godine jer je već bila „bratski“ aneksirana. Po tom osnovu Crna Gora formalno pravno i danas je u ratu sa Njemačkom i Austrijom. Ovo pitanje posebno je aktuelno od 21. maja 2006. godine od vraćanja crnogorske državnosti u punom kapacitetu makar prema spoljnom svijetu. Ovo važi pod uslovom da je ova Crna Gora nasljednica one sa hiljadugodišnjom tradicijom, odnosno nasljednica one Crne Gore koja je ušla u I svjetski rat a iz njega izašla kao „pobijeđeni pobjednik“.

Crna Gora nikada nije potpisala mirovni sporazum sa Silama Osovine niti je bilo koga ovlastila da u njeno ime to uradi. Možda je konačno i tome došlo vrijeme! Samo još tri godine pa će biti 100 godina otkako su sve druge učesnice rata to uradile.

Zato je, nažalost pokojni Mirko Kovač rekao da je Crna Gora zemlja čuda u kojoj je opozicija gora od vlasti. Ako se može vjerovati Mirku Kovaču (a može), zemlja čuda smo i po osnovu postojanja čudovišta u zemlji čuda Crnoj Gori. Na osnovu Mirkove tvrdnje nije teško prepoznati političke homoduplekse koji crnogorsku političku scenu prave takvom kakva ona danas jeste, zloupotrebljavajući crnogorsku nevinu prostotu do bola zarad svojih sitnosopstveničkih interesa.

Jasno je na što je mislio Jan Hus kada je rekao „O nevina prostoto!“. Da prostote ima u Crnoj Gori ne treba dokazivati. Da li ima nevinih i u čemu se sastoji njihova nevinost!? Kako li bi Jan Hus nazvao danas one koji nijesu prosti, a naročito nijesu nevini? Uz to, oni vrlo energično prinose drva na lomaču iznad koje se nalazi Crna Gora. Ako bi se, ne daj Bože, obistinile ove sumnje, može li bilo ko imati dilemu koja će siva, bijela i zelena eminencija zapaliti lomaču? Šibice su im odavno u rukama!

Farsa zvana Podgorička skupština: Ne bi bilo pametno da Crna Gora poništi odluke farse zvane Podgorička skupština. Time bi se samo dalo na značaju i odalo priznanje Podgoričkoj skupštini. To nije i ne može biti posao države Crne Gore! Podgorička skupština je bila i ostala  farsa sramne bratske okupacije. Ona je posljedica te okupacije a ne njen uzrok! Da nije bilo Podgoričke skupštine sve bi bilo isto. Crna Gora može poništiti nešto što je njeno, što je legalno, u svakom slučaju što je kao njeno proizvelo pravno, materijalno i drugo dejstvo, a Podgorička skupština mimo vulgarne komike nije predstavljala ništa drugo i ona po ničemu ne pripada Crnoj Gori. Crna Gora je prestala da postoji kao pravni subjekt i prije Podgoričke skupštine činom okupacije. Tako nešto bilo je u saglasnosti sa interesima velikih sila koje su pripadale silama Antante, a nije bilo u skladu sa moralom. U  Crnoj Gori ovo bi trebalo objasniti od učionica prvaka do učionice Parlamenta Crne Gore đe takođe ima prvaka iz ove oblasti. 

Studija „Crna Gora u Jugoslovenskoj federaciji“ iz tog vremena dr Živojina Perića, profesora Beogradskog i Sorbonskog univerziteta objašnjava više nego što je dovoljno, ako ima zainteresovanih za istinu. Profesor dr Živojin Perić, najveći pravni srpski autoritet, tvrdio je u ovoj studiji da je Crna Gora bespravno i neustavno okupirana od strane Srbije što se po međunarodnom pravu naziva DEBELARO i znači prosto  osvajanje.

Lord Herbert Džon Gledston, sin liberalnog premijera Engleske, u Domu lordova marta 1920.godine rekao je da je okupacija Crne Gore i Podgorička skupština nelegitimna i nelegalna i da Crna Gora nije mogla gore proći da je bila na strani Centralnih sila (Austrougarske i Njemačke) i da je zapravo Crna Gora pobijeđeni pobjednik. Ovakvih primjera bilo bi na stotine. Obrnutih primjera nema!

I još jedna uzgredna napomena. Prva žrtva Prvog svjetskog rata bio je rođak autora ovog teksta, maloljetni Dušan I. Đonović iz Crmnice koji je poginuo kod željezničkog mosta na Savi. Posljednja žrtva bila je država Crna Gora koja je malo po malo ipak vaskrsnula. Pokojni Dušan Đonović i sve ostale ljudske žrtve nijesu vaskrsnuli i neće nikad! Posljedice srpske okupacije nažalost vidljive su i danas, kroz stalni pokušaj nacionalno-državnog suicida (oko 25%) pravoslavnog stanovništva iz Crne Gore.

Dakle, Podgoričku skupštinu za svoje potrebe organizovala je velikosrpska politika i njena vojska za potrebe  teritorijalnog proširenja njihove države. Vrijeme je pokazalo  da je taj gnusni čin kojim je Srbija izdala svog saveznika Crnu Goru bio neodrživ jer pored svega toga Crna Gora je danas suverena država. Falsifikatorsku podmuklu  Podgoričku skupštinu treba da poništi onaj kome pripada, a to je država Srbija, da prizna da je to bila njena sramota prema Crnoj Gori i da se izvini Crnoj Gori. Time bi se pokazala ne samo dobra volja našeg susjeda prema Crnoj Gori, već bi se postavili najbolji mogući temelji dobrosusjedskim odnosima. Takođe, time bi se najavio prekid politike stalne teritorijalne pretenzije prema Crnoj Gori koja traje od Načertanije do danas (gotovo 200 godina).

Moguća kompenzacija Crne Gore sa SPC: Premijeru Srbije Aleksandru Vučiću bilo je dovoljno da malo podvikne na Rista Radovića i Risto se, što se tiče Srbije, prilično primirio – skratio svoj dug i pogan jezik.

Otac Sekule, kako se čuje da zovu Velibora Džomića, proćeran je iz Crne Gore. Taj uvozni intelektualni proizvod pričao je mnogo i to tako da je samo povećavao nesporazume u Crnoj Gori koristeći se neistinom i sijanjem zla.  Takvih u Crnoj Gori imamo već previše i uvoz bi trebalo zabraniti kao što je zabranjen uvoz narkotika. Da li je izgon ovog čovjeka izveden po zakonu?

Ako nije, mnogo bolje bi bilo da nije rađeno ništa, a odgovornog bi trebalo sankcionisati. Bilo bi dobro kada bi revnosni crnogorski MUP, kako umije da ćera, umio tako i da vraća. Za početak, bilo bi dovoljno da vrati Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi njenu imovinu. To bi bilo pravedno i po Bogu i po narodu, a da li je po crnogorskim zakonima neka zakonopazitelji vide. Ili će biti da po važećim zakonima Crne Gore naša imovina nije naša, već da je činom okupacije od prije 100 godina crkvena imovina ostala okupatoru koji je time stekao ogromno bogatstvo, a da na to bogatstvo nije platio ni pripadajući PDV državi Crnoj Gori. Teško je gledati vozila našeg MUP-a kako nam zatvaraju vrata naših vjerskih objekata zarad okupatorskih interesa odnosno interesa SPC-a. Današnji ministar iz SDP-a nekada je kao maloljetan protestovao sa LSCG protiv SPC. Danas nam kao ministar crnogorskog MUP-a pomaže tako što nam ne dozvoljava da uđemo u naše objekte. Reći će da je tako po zakonu i u pravu je.  Ali mi sigurno jesmo u pravu kada kažemo da to nije po pravdi, po istini, po Bogu i po narodu. Ostaje nam kao mogućnost da svako izabere svoju stranu. Mi neki smo izabrali svoju prije 25 godina, a oni se još prilagođavaju. Neologika današnje aktuelne vlasti u Crnoj Gori DPS + SDP izgleda glasi po crnogorskim zakonima da naše nije naše, a dođe li opozicija na vlast i to će nam uzeti. Uvjek od goreg ima gore!

Optimisti nikada ne gube nadu. Crnogorski optimisti se nadaju da će možda biti napravljen kompenzacioni posao između Crna Gore i SPC. Dakle, da Crna Gora vrati u Crnu Goru Velibora Džomića, a da zauzvrat Srpska pravoslavna crkva vrati Crnoj Gori otetu imovinu. Ponuda bi bila poštena od strane države Crne Gore, pa neka druga strana razmisli. Crna Gora će preživjeti i ovoga puta kao i svakog puta do sada sve Ristoviće i sve Veliboroviće, a bilo ih je do sada puno. Takođe, mogu biti sigurni da ćemo prije ili kasnije vratiti našu crkvenu imovinu jer je naše naše po sistemu tuđe nećemo, svoje ne damo!

 

Nastaviće se.

(slijedi NEODOLJIVI DODIR VLASTI)

Komentari: 191

Zapata

09. 03. 2015 - 13:13

Kao i svuđe moj Đonoviću ( dobro imač kada da "pišeš" od građevine i prodaje vozila )da bi bilo bočje mora biti prvo još gore. To je logika i to ne možemo izbjeći, bolje prije nego kasnije jer ne osta ništa! Da nije malo pretvrdo za ADM:
Analitičar

15. 03. 2015 - 21:18

Nalećeh na zanimljiv tekst i jednu upečatljivu rečenicu: "... od Ujedinjenja na ovamo uopšte nema: ili C.Gore u gramatikama ili gramatika (njenih) u C. Gori – uzmite kako hoćete!“ Bogić Noveljić: Crna Gora u školskim udžbenicima, Podgorica 1937.
Anonimno-1515861031

17. 03. 2015 - 11:41

Simplicitas, atis se prevodi kao iskrenost,prostodu[nost,naivnost, jednostavnost a ne kao prostotota u smislu prostakluka.Može prost kao jednostavan (ne složen) ali kao prostota ne.
Analitičar

18. 03. 2015 - 21:18

Sancta simplicitas - može se prevest kao "sveta prostota", jer "prost čoek" znači i jednostavan čoek, neuk čoek. Kome je milije može pisat "sveta priprostosti", jer reče se i "priprost čoek", ali to je nekako rogato. Po crnogorski bi to bilo najbolje prevest kao "Sveta neznavenosti" (neki bi rekli "zatucanosti", ali nećemo ić tako daleko).
Larica

09. 03. 2015 - 15:29

...Medjutim - nada je u pojedincima (u njih se jedino i ima smisla nadati, posebno u ovakvoj nenevinoj i nenaivnoj prostoti), da ce bar pokazati "smjerove" koje pominjete, da ce bar oni zivjeti slobodno, dostojansveno - nesalomivi. Da bi, jednom, i o njima neko rekao: "Eeeee, znali su oni...borili se, trajali. Oni su rekli o tom narodu, koji je nestao..." Jer, nestajemo, zar ne? Pa, neka. Vi bar znate da je "sve sto je nestalo, nestalo s nekim razlogom". A nas "razlog" je nimalo naivan i nimalo nevin. Prostota nema granica, niti drugih osobina. Prostota je ukupni sadrzaj svega i svih. I sama je na svijetu. BRAVO za tekst, ali...(o) kome pisete?
Analitičar

09. 03. 2015 - 16:28

Đonoviću, vlastnik možeš bit samo nad po zakonu stečenom imovinom. A, zakon predviđa nekolika načina: kupovina, nasljeđe ili darovina. U sva tri slučaja MORA postojat DOKUMENAT koji potvrđuje promjenu vlastništva. Kupoprodajni ugovor, ugovor o darivanju i sudsko riješenje o nasljeđivanju. I, svakako, mora bit plaćen adekvatan porez. Sadašnji koristnik sporne imovine NEMA NIŠTA od toga, jer je PROSTO UPISAN kao vlastnik bez I JEDNOGA DOKAZA o vlastničkome pravu! To se može nazvat jedino PLJAČKOM. A, pljačka je KRIMINAL, za koji će KAD-TAD počinioci morat pred sud!
Banja Kaluđerović

09. 03. 2015 - 16:33

Druže RANKO, tekst ka VAZDA vrh! Zakačijo si se malo više za DŽomića mislim da ne leži tu problem. Tvoja je kuća samo TVOJA! Iz nje ni tebe ni Tu tvoju ĐECU ne može niko izbačit ako je nijesi prokocka! Mislim da je u ovoj situaciji šef katastra neko drugi! Ranko Krivokapić, samo ne znam jeli patrijarh SVETO ili MILO!
Djuro Vucinic

09. 03. 2015 - 16:40

KOME PISE...svima nama koji smo mislili da su svi u Crnoj Gori naucili lekciju iz istorije,kakva se na kugli zemaljskoj nije zadesila nikome osim nama .No neki zele na nase oci da je ponove ,da se svakih 100 godina u blato valjamo ,praveci se da im nije jasno sto to Crnogorci hoce,koji nece nista do svoju domovinu i otacestvo u kojoj ne tijesne nikoga i u kojoj je svakome siroko koliko mu treba.A oni koje smo izabrali da nam drzavu cuvaju da krenu radit posao za koji su placeni i izabrani.Da spomene i drzavi Srbiji do kad ce ovo ovako,javno nas bratski tapse po ramenu a tajno glogov kolac dobijamo,eto kome pise...iz duse povrijedjene.
Sejdefa

10. 03. 2015 - 08:28

Potpisujem sve sto je napisala gdjica Larica.. Da li i Vas ' vata ludilo od prostote, prostaka, prostakusa i prostakluka.!!!?????.Muka
danilo stojanovic

10. 03. 2015 - 10:13

A mozda su stvari jednostavnije nego sto mislimo? Cinjenica je da dio gradjana CG ("Crbi") smatra nezavisnu drzavu CG kao "provzorij" koji treba oburdavati i sistematski sabotirati - dok se ne steknu prilike za novu 1918 g. Na tome im vise nego aktivno pripomaze SPC sa njihovim "svetosavljenjem". I to sa nasim parama. Sve to posmatra, nezainteresovano, vecina tzv. "Crnogoraca" koji ne bi da se "zamjere" i svadjaju sa bracom Srbima. Njima je samo da vladaju i grabe pare. A sto ce biti od drzave - to ih malo interesuje. Oni ce se snaci u svakoj - posebno "srpskoj" - drzavi. Eto im pun Beograd dobro rasporedjenih rodjaka i prijatelja. I tu jeste nasa prostota i tragedija. I tu nista ne pomaze osim vrijeme. Vrijeme da se naviknemo na ideju da je ovo (ponovo) nasa drzava. Da smo (ponovo) slobodni ljudi. Ali, nista nece doci samo od sebe ako se neki (kao g. Djonovic), ne (iz)bore za odrzavanje te svijesti. Neko mora nositi lucu istine. I slobode.
Dejan

10. 03. 2015 - 12:07

Odličan tekst Rajko! Samo sad trebaš kao Jovanović koristiti nekoliko nikova Rajko Bg, Rajo, Rajka, Rajčica, Rajko Petrović , Rajko Crnojević i odmah imaš 300 komentara na svaki objavljen tekst.
Zoran

11. 03. 2015 - 00:11

Analiticaru, jesi li ti isti ovaj sto je u analizi S.Jovanovica pod komentar napisao da su Crnogorci srpske vjere?
Analitičar

11. 03. 2015 - 14:52

Čitaj sve što je Analitičar ođe napisao. Ako ne razumjedneš ili po starome crbskome običaju sve NAOPAKO razumjedneš, velja šteta. Od takvijeh vajde nema. Ni za jednu ni za drugu stranu.
Goran

11. 03. 2015 - 00:16

Najjaci su mi ovi komentatori sto drugima odgovaraju sa konstatacijama i prosudjivanjem/presudjivanjem jesu li pametni ili nisu i mjerenjem tudje inteligencije. Ne treba vam drugi dokaz necije inferiornosti nego kad procitate tako nesto. Obicno je to znak za nedostatak argumenata I karakteristika obicnih bukadzija koji tesko sastavljaju smislene recenice. Nekolicina prednjace u tome ne shvatajuci da zapravo tako najvise o sebi kazu.
danilo stojanovic

11. 03. 2015 - 10:46

Gorane, Vidim da vam se nesto ne svidja? Ali, iz vaseg teksta se ne vidi, ni sto, ni ko, vam se ne svidja? "Neki", "nesto", nijesu bas ubjedljivi odgovori? Zaista bi me interesovalo sto vi konkretno mislite o ovim pitanjima i sto predlazete da se radi? Jer, ovdje nije vazno ko je u pravu, vec da li ce CG izbrati pravi put - i prezivjeti? Ili, ce ponovo pasti? Pomognite da napravimo pravi izbor. Posebno sto je ocigledno da vi sebe smatrate "jacim" od drugih.
Dejan

11. 03. 2015 - 12:55

Stojanoviću, rekoh ti da bolje komentiraš na "engleskom" jer kolač i kolac su riječi na Crnogorskom jeziku koji imaju potpuno drugačije značenje.
danilo stojanovic

11. 03. 2015 - 15:05

Dejane, Rekoh vam da imate lose kucno vaspitanje. Ne vrijedjate i ne pisite gluposti.
Dejan

11. 03. 2015 - 16:23

Začudih se da si još na ovom portalu, nešto si se žalio administratoru da ovo nije demokratski portal kao portal Vijesti pa se upitah kako ti nije dosadilo biti inventar na nedemokratskom portalu .
danilo stojanovic

12. 03. 2015 - 11:55

Dejane, Dok god bude gluposti i lazi kao vasih dotle cu komenatrisati. Zasto vas, i jos neke, administrator pusta da "komentarisete" ne znam. Sto se Vijesti tice opet pogresno (i maliciozno) imputirate. Ja sam rekao da cak i Portal Vijesti ima upozorenje da ce se svi uvredljivi komentari skloniti i, ako treba, procesuirati. Zaista ne vidim cemu sluze vasi komentari - ozbiljnoj diskusiji sigurno ne. . Meni je jako zao sto sa vama nema nikada razgovora o pitanjima, uvijek se radi o "argumentu na covjeka" (mene) i uz to krajnje nevaspitanim i uvredljivim. Vama jeste cilj (zadatak?) da me isprovocirate i "sklonite sa portala", ali vam to nece uspjeti. Vas nacin diskutovanja je sramota, ne samo za ovaj, vec za sve portale. Vi ocito nemate stida? Samo nastavite da radite tu vasu rabotu. Hvala. Pozdrav, Danilo
Ja da se pitam!

12. 03. 2015 - 11:13

Prvo bi ukino sramotnu "tzv.podgoričku skupštinu"-pa o jednome trošku (ne manje no više) još sramotniju tzv."petrovdansku-skupštinu-sabor"-12.jula 1941-koju nam doraniše dva sveca:"srpski" Joanikije Lipovac i "crnogorski "Dr Sekula Drljević! Jer sve drugo mimo ovoga bilo najsramotnije!
Goran

12. 03. 2015 - 15:11

Danilo, pomenuo sam slucaj Dzomic iz razloga sto ste me pitali da se ukljucim u raspravu i da iskazem svoj stav. To sam samo naveo kao jedan primjer jer mi se cini da se pominje u ovoj kolumni. Mada, sad vise nisam ni siguran jer sam nakon toga citao jos mnogo toga i da bi bio siguran morao bi procitati iznova. Konkretno u vezi tog slucaja, svih ostalih, pa i ovog najsvjezijeg u vezi racuna porodice Marovic (ne pominje se u tekstu priznajem, uzeo sam samo kao primjer). Najvise bi volio da se na svima jednako primjenjuje zakon, kako na Dzomicu tako i na Marovicu. Ukoliko nema izuzetaka raste i povjerenje u drzavu. To bi u konacnom trebalo da dovede do toga da ogromna vecina postuje i cijeni drzavu u kojoj zivi bez obzira da li se osjecamo kao Crnogorci, Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Albanci. Mislim da bi nam tako put u gradjansko drustvo bio brzi i laksi, a samim tim i u EU sto nam je svima cilj (nadam se). Jednostavno, pravna drzava.
Slaveno-Serb

13. 03. 2015 - 18:52

Analiticaru, mozemo li se pozivati na rijeci Sv. Petra Cetinjskog ili ne mozemo? Ti isti se pozivas na njega pa reci da li se na njega mozemo pozvati ili ne mozemo. Ako ne mozemo onda se nemoj i ti na njega pozivati. Pokusavas preko njegovih rijeci dokazati svoje tvrdnje, a kad se mi pozovemo na te rijeci onda ne moze jer je falsifikat!? Ako je falsifikat onda se ne koristi falsifikatima. Drugo, to sto vidis kontradikciju u njegovim rijecima govori o tvom intelektu. Kako i sam kazes, bio je intelektualac par exellence tako da cisto sumnjam da je diktirajuci neki proglas ili pismo dopustio da mu sekretar mijenja rijeci, i tako godinama. Da se komentari svrstavaju u kategorije, tvoji bi upali u fantasy, mistery, crime i sci-fi.
Analitičar

14. 03. 2015 - 11:29

Iz svega oko dokumenata vezanijeh za Sv.Petra može se zaključit da su te poslanice odista njegove, ali da su "prilagođene" potrebama veljesrbske propagande. Iz toga razloga jasno je da sve što nije veljesrbski obojeno možemo uzest kao original. A, ono što jest prefarbano treba izpitat. Kad nema originala (a obično ih nema) ostaje logička analiza oslonjena na kontekst. NEDOSLJEDNOST pojavljivanja inkriminisanijeh elemenata srbovanja i KONTRADIKTORNOST s obzirom na inače DOSLJEDNO pisanje o crnogorskome narodu, crnogorsko-brdskome narodu, Hristijanima, pokazuje da je vladika odista mislio da smo Srbi, tako bi i dosljedno pisao. Karađorđe i Miloš Obrenović nijesu se obraćali Šumadincima i Mačvanima i slično, već uvijek - Srbima. I to bez obzira što to obraćanje nije dopiralo do Srba južno od Bg pašaluka ni śeverno od Save. Think about it!
Analitičar-novi N. Kilibarda?

13. 03. 2015 - 19:49

Novak Kilibarda na TV Atlas-prao u kamere:"..da je Njegoš genocidni pisac-a da mu je Gorski Vijenac genocidno djelo"! A nesojni Analitičar-bezočno proglasi Svetog Petra Cetinjskoga-maltene nepismenim-što potvrdi gornjim blejanjem:"...da mi o stavovima Sv.Petra znamo uglavnom iz tekstova koje njemu pripisuju,a pisala ih je druga ruka,a takođe znamo da je ta ruka sklona krivotvorenju..." Zato pitam Analitičara-da nije,kojim slučajem "ovaj drugi"-Simo Milutinov-kojega je Svetac doveo u CG da opismeni Rada Tomova-rođenog 1813-a Poslanice su pisane -konkretno-1804,godine Znali se, koja je to ta ruka- pisala? Lično mislim,da moderator-treba i mora ovakve uvrede i podaštavanja -ponižavanja CG i Crnograca-koje bezobzirno udaraju na naveće Svetinje-DA prekine i nedozvoli objavljivanje ovakih i slični blejanja nazočnog Analitičara! Koji svojim blejanjem-pritvrdi onu negovu "maksimu":Da je okuapcia Boke-dolazila s brda..a ne sa mora.-civilizacije"!
Analitičar

14. 03. 2015 - 11:07

Zatucanost je stanje svijesti blizko dogmatizmu, ali je za razliku od dogmatizma posljedica NEUKOSTI. Iz tvojega upisa neukost prosto bode oči. Da li si ti VIDIO (originale ili faksimile) bilo koje poslanice Sv.Petra? NIJESI. Ono što si ti vidio OBIČAN je tekst izpod kojega je napisano da je autor Sv.Petar, datum, mjesto... To može SVAK napisat. Ali, stvar je u tome što se samo prvo izdanje poziva na originale (koji su se poslije neđe "zaturili"), a potom se pozivaju na kopije ili na neka predhodna izdanja. Poznato je da ne postoji originalni Testamenat Sv.Petra, već samo rukopis S.Milutinovića, ali SVI se na taj papir pozivaju kao da je original. Utvrđeno je da su priređivači PREPRAVLJALI Gorski vijenac, utvrđeno je da je PREPRAVLJAN (krivotvoren) Zakonik knjaza Danila, a SVE od iste bulumente - veljesrbskijeh agenata koji su mešetarili Crnom Gorom. Uglavnome su radi nečastnijeh rabota PROĆERIVANI iz CG, ali bi se vazda pojavio neki novi AGENT. Ti i dalje VJERUJ.
Bogdan M.

13. 03. 2015 - 22:13

L.Dabanovicu, ovakav komentar kao sto si sad meni napisao obicno napises i na pocetku diskusije i na kraju iste. I tako je u svakoj novoj-staroj diskusiji. Covjek jedino moze zakljuciti da nikad daleko ne odmaknes. Ne znam ni sam koliko sam te puta pitao - kakav je narod kojeg su ti i takvi Srbi porobili? 2 puta! Turci porobise Srbiju 500 godina, niko glasa ne dize, a za to vrijeme slobodna, junacka Crna Gora prkosi i osta nepokorena. I onda ti jadni i kukavni Srbi porobise te junake gorske. A ja ja, na sta tebi prica lici. Obavezno, ali obavezno, smisljaj nesto bolje. Ova ploca ti je vec pocela grebat i skripat. Imas li nesto kao dokaz svoje tvrdnje?
L Dabanović

14. 03. 2015 - 04:03

Ti i ostali ste se smrzli u preostale istrcane rkečine srpstva pa i vid izgubili a kroz cvikere nećete da gledate jer vas je stid-nije u pitanju koliko je ko pod nekim bio I koliko je ko šeta opanke-sila je sila.Pitanje je kako neko u to robovanje provede ½ milenijuma godina a da ne podiže ni glas a danas se u Crnu Goru od rike takvih se ne može živjet.Pa na kraju-kako takvi uopšte mogu bit nasljednici i ogrćati se viteškom pogibijom onoga što nijesu branili-nego naprotiv s drugima protiv njega bili i gazili ga punih tih ½ milenijuma godina?
L.Dabanovicu

13. 03. 2015 - 22:19

Jesi li to da je Srpstvo predstavljalo pravoslavlje pokupio od ovog sto nam se predstavio kao ''danasnji prevod''?
H1N1

13. 03. 2015 - 23:10

A sto reci o tvrdnjama da je Miroslavljevo jevandjelje crnogorsko, da Srba zapadno od Drine nije bilo do prije 150 godina, da su Srbi bili samo u BG pasaluku, da je pravoslavni zivalj crnogorskih korijena Austrougarska prevela u Srbe iako ovi sa Srbima nisu imali veze, da su Crnogorci srpske vjere ali da oni nemaju veze sa Srbima, da su Crnogorcima Srbi donijeli vjeru ali da isto to nema veze sa danasnjim Srbima, da su Njegos i kralj Nikola bili romanticari (izgleda da su igrali za OFK Beograd po njemu, na kraju ce to ispasti), da je Sv. Petar Cetinjski bio inteligentan ali je u isto vrijeme dopustio da ga zafrkava sekretar, da je Njegosa isto zeznuo jedan covjek iako je i on bio genije (mora da ga je ovaj drzao u samici svo vrijeme pa se nije spustao medju svoj narod), da su sve falsifikati sto se tice Petra I ali da se sve moze dokazati sto analiticar pise bas iz tih falsifikata, da mu je djed rekao da su oni Srbi jer se krste sa 3 prsta ali da to zapravo znaci da oni nisu Srbi itd.
Analitičar

14. 03. 2015 - 10:48

Sve to čemu se ti čudiš - POVIJESTNI su fakti, ali su tebe izprali mozak dugogodišnjijem srbovanjem i ti sve gledaš kroz veljesrbske đozluke. Misliš da je ono što su te veljesrbske knjige učile nebeska istina i ništa drugo ti u glavu ne može uć. Mimo toga krasi te i izvjestna doza nepismenosti (što s veljesrbstvom često ide ruku pod ruku). S toga prestani s čuđenjem, no uzmi čitaj i srbske i sve druge pisce koji se bave Balkanom. Onda probaj razmišljat BEZ PREDRASUDA. Ko zna, možda ti se otvore vidici. A, možda ostaneš doživotno zatucan. Ako ne pokušaš nećeš znat.
danilo stojanovic

14. 03. 2015 - 09:14

H1N1 , Bogdan at all, "Srbovanje" Petrovica ima svoj smisao u kontekstu njihovog doba. Vjerujem da bi se Njegos uzasnuo da vidi rezulat njegovog pjesnistva na danasanje "Srbe". Mislim da bi zakuka iz sveg glasa sto ucninje svojemu Crnogorskom narodu. No, sve to nije bitno osim sto Srbi i dalje nastoje da "istoricidom crnogorske istorije", odnosno, prekrajanjem i/ili unistavnjem istorije CG pokusavjau da "izbrisu" Crnogorce? Moje pitanje vama je zasto jedan Njemac ili Englez sa ponosom kazu da su to sto jesu - i nijednome ne pada na pamet da se busa u grudi njihovijem "Germanstvom" - a Srbijanci se stide da kazu da su Srbijanci vec kazu da su "Srbi"? Jasno je da je "srpstvo" samo izgovor za njihovu "veliku srbiju" - tj. njihov imperijalizam, vjerski fanatizam (svetosavlje) i rasizam ("nebeski narod")?
H1N1

14. 03. 2015 - 11:52

Danilo, ja vjerujem da bi i Petar I i Petar II zakukali da vide sto vi cinite danas svojim Crnogorcima, kako prekrajate njihove rijeci i gazite sve sto su radili. Budite vi malo vise Crnogorac kao sto su oni bili.
Danilo,ima samo jedno pitanje

14. 03. 2015 - 10:06

..oliti odgovor na tvoja pitanja:Kome treba da se jaka sa Petrovićima i sa onim što su učinjeli za Crnu Goru! Mali ste i minorni-i da ih sanjate-a ne da o njema vulgarno raspredate-i stimajete Petroviće-bez kojih ne bi ni bilo Crna Gora! A bila bi,bila neka druga "gube-rnija" i njeni podanici-kod kojih Ameri 2010 godine-za rad "razvoja poljoprivrede na Balkana" -nađoše u vašim pragenima(uzimanjem krvi-senca crvenih krvnih zrnaca)-da niste vi današnji "crnogorci" Crnogorci-nego "carskim rezovima"-pobrkana haplogrupa-haplotipovi od svake fele-a "crnogorci" ni u naznakama! Ovako je bilo-ovakvi ste-a i vidi vam se po "jakanju i koprcanju"-"ja pa ja-pa jopet ja..."? A što ste pokazali i na potonjem popisu(2011)-kud vas povede "mitarenje" iz "crnogorca u srbina" i obratno u amalgan-"crogorcijadosrbijan(j)ci! Odmori/odmorite Danilo-postajete sumljivi-za koga to radite-i u koje svrhe-sem one glavne:"Bogom dani za čimbenike u razvoju poljoprivrede na Balkanu"?!
danilo stojanovic

14. 03. 2015 - 11:20

Da se neko iz "srpske nacije" u kojoj je vjekovima sprovodjeno nacelo "prve bracne noci" poziva na genetiku (haplo grupe itd.) zaista je groteskno. Nepozanti gospodine, nema "cistih rasa" na cijeloj kugli zemljaskoj. Tako da je to sto pisete podlo podmetanje - ili neznanje (izaberite). Nacija nije etnicki pojam vec vise politicki - zasniva se na drzavnosti. Zamislite tek "haplogrupe" Amerikanaca? A oni su skoro svi veliki patrioti spremni da ginu za svoju (novu) domovinu. Zaista izgleda da nemate stida? A veoma je uocljiv i nedostatak logickog razmisljanja i zakljucivanja. P.S. Mene niko ne placa. A vas?
Bogdan M.

14. 03. 2015 - 11:59

L.Dabanovicu, opet isti komentar? Ako te ponovo nesto priupitam, hoces li opet ovo isto napisati?
Mene tucalli nisu..

15. 03. 2015 - 10:48

...Danilo,ali po vašem kljucanju-apsolutno-da,da tucali vas i namećali vam haplogrupe-kao vi svoj nos u svačije...!
Čudo jedno,kako odjednom

15. 03. 2015 - 10:56

...zastade i ni riječi više o "političkim narodima ili nacijama-narodnostima ili nacionalnostima?Đe ti zape Danilo-ta tvoja"eureka"? Pa se dovati tvog upitnog praporijekla-"današnjeg crnogorca"? Đe su ti pandam odgovori na onaj "milet raju" Crnojevića i njegove Zete? Mora da imaš krajnike-pa ti tu zastaju riječi-"tvoja naučna otkrića"? Imam utisak-da si ovaj koji ne pjeni-nego rokće-sijeva ka gromovi po Komovima?Zato mio caro Danilo,nauči-vakat je :da mnogi znaju dosta-a li niko sve(liši tebe-reklo bi se?)?
wtf

15. 03. 2015 - 11:10

Analiticar odredjuje sto je original, a sto nije. I sa njim ja pricam o istoriji. Dobro je rekao, bolje mi se sa motikom druzito nego sa njim. Danilo trazi okle Crnogorci u Gorskom vijencu, a nista protiv njih u tom djelu nemam ali ima on protiv Srba. Analiticar nabroja agente za koje rece da su bili Austrougarski. Nisam znao da je ta monarhija posrbljavala sve zivo na svojoj teritoriji i oko nje. Dobro mi je i ovaj drugi onda savjetovao da se pakujem za pijacu. Tamo cu makar zaboraviti na ove nebulozne nebuloze. Sa takvom besmislicom sigurno ne moze niko da se izbori
Analitičar

15. 03. 2015 - 18:20

Dobro je da si razumio e je motika tvoj krajnji domet. Ionako imaš problema s razumijevanjem što je to originalni dokumenat, a što inače svaka budala zna. A, da jesi takav jasno je iz tvojega zaključka da ako je neko austrougarski državljanin, automatski radi za Austrougarsku! A, eto tebe živoga dokaza da to nije tako! Ipak, trebao bi znat da su prvi posrbljivači na ove prostore (promoteri i podržavaoci politike "Srbi svi i svuda") upravo bili službenici Beča i Beč ih je plaćao za to što rade (prije svijeh V.Karadžić i J.Kopitar), dok za ove ostale nije mi poznato jesu li "agentovali" za novce ili iz uvjerenja. No, drži se ti pjace, mani se boliglave.
danilo stojanovic

16. 03. 2015 - 01:39

wtf - Kako nemate nista protiv Crnogoraca? Pa vi uporno tvrdite da smo svi Srbi, a to znaci da ne mozemo/smijemo biti Crnogorci? Ili smo i jedno i drugo? Ali nam to onda objasnite. Osim toga, nijesam nigdje napisao da sam protiv Srba? Ja sam samo protiv (srpskih) istorijskih obmana i falsifikata. Ponudio sam vam moguce objasnjenje odakle Srbi u CG. Sada je na vama red da objasnite svima kako to da Sv. Petar, Njegos, i ostali Petrovici pominju "Crnogorski narod" - ako smo svi Srbi? I to u zvanicnim dokumentima. Da li je, kao istorijski izvor, mjerodavniji na primjer Njegosev testament (u kojemu izricito pominje Crnogorski narod) ili njegovo pjesnicko djelo (mastovita kreacija o Obilicu i Kosovu)?
wtf

15. 03. 2015 - 21:33

Analiticaru, "svi agenti su bili podanici Ausrougarske" je vasa izjava, a ne moja. Nije vam poznato jesu li agentovali za novce ili iz uvjerenja, ali znate da su agentovali. Posto si napisao da svaka budala zna sto je originalni dokument, a da ja ne znam i da je za mene motika, molim te da mi pokazes originalni dokument koji potvrdjuje agenture ovih lica. U suprotnom, ispada da je to samo vasa imaginacija. O zakljucivanju i inteligenciji ste nam dovoljno pokazali tako da svi mogu procijeniti kakvi su vasi odgovori na moja pitanja. Malo lijevo pa desno i korak naprijed, nazad dva. Samo nastavite, meni je cilj da vi sto vise pisete.
Analitičar

16. 03. 2015 - 01:17

Ja tvrdim, ti potvrđuješ, a onda se čudiš? Kakve veze ima čiji su podanici, kao da im to smeta radit za nečije drugo interese. I ti si podanik crnogorske države, pa evo pišeš (radiš) za srbske interese. Eto, sumnjam da bi bilo ko radio za interese neke države u stranu državu iz hobija ili ljubavi. Uvijek su tu novci. A, svi oni JESU aktivno radili za interese Srbije. Nijesam se pozivao ni na kakav dokumenat, pa ne znam kakav te to "original" zanima? Ako si mislio na "srbovanje" spomenutijeh, uzmi bilo koju knjigu o povijesti toga vremena. Evo ti nešto podataka ođe: http://montenegrina.net/wp-content/uploads/2014/08/Adnan-Cirgic-Crnogorski-jezik-u-proslosti-i-sadasnjosti.pdf. Počni od strane 171 (ostalo ionako net razumjet). Da bi sa mnom diskutovao moraš se oslobodit stereotipa i predrasuda, jer to te priječi razumjet moje pisanje. A, kad ne razumiješ onda valjaš gluposti.
wtf

16. 03. 2015 - 07:38

Analiticaru, obicno ti nesto napises, ja prihvatim, a ti kasnije sebe demantujes. Primjer: citoras Sv. Petra, ja prihvatim citat, a ti kazes da je falsifikat. I onda se normalno cudim. Sto bi sa originalom ovaj put? Ja zatrazih dokument kojim potvrdjujes da su bili agenti i prepravljali pisma i poslanice, a ti mi preporucujes knjigu!? Naravno da ne razumijem, ne pada mi na pamet da citam Cirgica, dovoljno je sto je ubacio 2 slova i sto ce mi djeca i unucad pricati kao da su neobrazovani djedovi i babe. Nastavi pisati, molim te. Ti si ionako moj najveci argument.
Analitičar

16. 03. 2015 - 17:41

Znam ja da vi ništa nećete razumjet, za to treba imat "ono zrno", ali radi vlastite savjesti sam pokušao. Da što razumijete ne biste ni bili crbi. No, nijeste jedini koji čitaju moje upise, pa nije sve zalud.
A što ti valjaš-osim..

16. 03. 2015 - 08:16

..mržnje pema Pravoslavlju-da me bolje razumiješ prema Crnogorcima i Srbima-danu da te čujemo Analitičaru?
Bogdan

18. 03. 2015 - 10:41

Vidim postovani g-dine da ste se odmah prepoznali i da ste shvatili o cemu sam pisao i sta sam htio reci...Treba imati stila ,i opet ponavljam i u pisanju a g-din Stojanovic ga zaista ima i tu mu se nema sto zamjeriti,a covjek zaista i poznaje istoriju pa sto je tu srasno..Ne razumijem samo kako ste i Vi i ostali shvatili i uvidjeli da Stojanovic mrzi srbe...mozda njihovu vlast...ali narod kao narod sigurno NE,bar u onim komentarima koje sam ja citao i u koje sam imao uvida...Treba biti iskren i reci sta vas boli i sta vam smeta ,a on to ne krije...Voli covjek svoje Crnogorce ali ne mrzi Srbe..a to sto se ne slaze sa njihovom politikom je njegova licna stvar...Unjegovom pisanju nema lazi i mrznje,a u vecini vasih i vama slicnih samo mrznja izbija iz srca...Zalosno.... Ja i Danilo nijesmo izmislili nauku ni pisali istoriju ali za razliku od pojedinih na ovom portalu mi je razumijemo i time se ponosimo...Ne prepisujemo ,stojimo iza svake svoje rijeci napisane u tekstu...
BOGDAN

18. 03. 2015 - 10:47

CELE,VI IMATE PROBLEM SAMI SA SOBOM JER NE ZNATE STA ZELITE,NE MRZI STOJANOVIC NEGO MRZITE VI ,VI MRZITE I SRBE I CRNOGORCE VI MRZITE SVE OKO VAS... OSNOVNE STVARI PRVO RASCISTITE SA SOBOM..POCNITE DA VOLITE SEBE PRVO PA CETE I DRUGE VIDJECETE NIJE TESKO...NARAVNO AKO UMIJETE.....
Bogdane...

18. 03. 2015 - 12:08

...prevedi mi na moj matrenji crnogorski jezik(majka- čistokrvna Crnogorka me rodila-dako mi Dača sa bolandže-Terazija ne uskrati porodilju?)... riječ-imenicu e:"crbin"-ili "načelo prve bračne noći"-inovatora-istoričara-povijesničara-trgovca starinama sa bolandže tzv. Terazije-đe se "razvija nova razvojna filozofija"-čojakanje-rasprodaja "hispanocrnogoraca" evo bezmalo 70 godine-u mjau će ih biti da su tamo-umanjeni po broju i brku sa 147 iljda- nećemo dalje od 1981.godine na ciglije38 hljada 2011? E to je Danilo i "danili prečani"-po potrebi guzica- ko mu/ko im ponudi više! Pa misle da smo svi Mi tamo ONI-a o n i božji i ničiji-svačiji...?!!!
BOGDAN

18. 03. 2015 - 12:51

Vuce Brdski ne krijem se ja iza nicijeg imena i identiteta,ja sam Bogdan i majka mi je ime dala po rodjenju i ponosan sam na njega,bas je lijepo i lijepo zvuci ,ne bih ga zamijenio nicijim vjeruj mi na rijec....Ko je Srpkinja a ko Danilo ne umijem ti reci,jer ih ne poznajem ,ja sam samo iznio svoje misljenje o Danilu i njegovom poznavanju istorije,na NJEGOVOM ZNANJU IZ ISTORIJE MU SIGURNO ZAVIDITE I VI I VAMA SLICNI,,NAZ OVI IH AMATERI U PISANJU....Ne cini li vam seda se vi krijete iza tudjeg imena jer ja diobro znam ko ste i cime se bavite ako cemo o tome...i koje je vase pravo ime...Ma mislite vi sta vam je volja ja Danilu zelim od srca da ga ovo ne dotice vec da nastavi da se jos bolje bavim analizom objavljenih tekstova na portalu,jer on je jedan od rijetkih koji objavljeni tekst i prokomentarise i procita...AVuk Brdski ostaje Vuk Brdski....
danilo stojanovic

18. 03. 2015 - 13:06

Vuk Brdski, Iskreno zalim kada sretnem ljude kao sto ste vi. Zar zaista mislite da sam toliko glup i pokvaren da samom sebi pisem panagerike? Ili to sudite po sebi? Da bi covjek shvatio svoje gluposti mora biti pametan i intelektualno posten. Da bi covjek shvatio da nesto lose radi mora imati savijest i ljudsko postenje cojstvo. Nazalost, imam utisak da vi nikada necete shvatiti sto lose kazete ili cinite jer nemate u sebi ono sto je neophodno da bi to shvatili. A mozda ste mladi? I mozda imate vremena da jednog dana shvatite koliko je ruzno ovo sto sada cinite.
Vuk Brdski

18. 03. 2015 - 13:07

ha,ha , naivno režisirana predstava, loš si glumac "bogdane",
Analiticaru

18. 03. 2015 - 15:29

Sto reci covjeku koji nas naziva crbima? A pritom tvrdi da su Srbi donijeli vjeru u CG, da su Crnogorci srpske vjere, da je i onda i sad biti pravoslavne vjere znacilo biti Srbin i da mu je djed rekao da su Srbi jer se krste sa 3 prsta. Sto reci, a ne zaplakati? Ispade po tebi da su svi Crnogorci u proslosti bili crbi i da je i tvoj djed bio crbin. Zbog toga ti jedino mogu reci: Zivio crbski narod! Zivjela Crbija!
Analitičar

19. 03. 2015 - 10:07

Primjetna je pojava da ve sve češće PA štiti od mene. Postali ste "ugrožena vrsta". Ništa ti, prijatelju, ne razumiješ. Dovoljno sam napisao, pa čitaj. Možda jednom progledaš.
Analiticaru

19. 03. 2015 - 12:59

ti si doista nevjerojatan. Kazes da je Gorski vijenac napisan na staro-slovenskom pismu, a da je jezik crnogorski. Gore napisa da je falsifikat jer nema slova s i z pa reci onda kako ce ih i biti na staro-slavenskom??? Drugo, ne objasni nista da li je srbovao u tom prvom originalnom dijelu i trece, ne rece nista o rijecima srbi, srpski, srpstvo itd u tom originalnom autenticnom rukopisu koji cini prvi deo gorskog vijenca. i jos nesto o stavu koji zastupas, u kojim dokumentima, spisima, djelima, bilo kojoj komunikaciji osim govora iskrivljenog u Njegusima i okolini se javljaju ova 2 slova prije neko su uvedena nedavno. ima li primjera sa ta 2 slova npr u testamentu Njegosa ili u pisanju tadasnjijeh Crnogoraca???
Analitičar

22. 03. 2015 - 16:23

Od sad pa ubuduće ne odgovaram na GLUPAVE upise. Ničije. S toga razloga ko ne dobije moj odgovor razumjet će radi čega.
Srpkinja

19. 03. 2015 - 14:56

Vuce Brdski,na ovoj stranici portala samo ti pravis trku , frku i paniku...Panika ti je prisutna jer ne znas ni gde si ni sto si.Umes samo da vredjas i omalovazavas a nisi svestan da tada ukazujes na svoje karakterne osobine..Nije mi jasno koji si cilj ostvario..Ocigledno da ti je cilj bio da sebe predstavis u sto gorem svetlu sudeci po komentarima koje pises...Nemoj mi zameriti sto cu ti sad ovo napisati ali sam misljenja da ti uopste nisi kompetentan da pricas i pises o kulturi,jer ti ne posedujes kulturu ponasanja i nivo inteligencije.Jer po tvojim komenarima sticem utisak da nemas zavrsenu ni osnovnu skolu,a hoces da si rame uz rame sa intelektualcima poput Stojanovica,,Gluscevica i ostalih...Upamti jedno nije skola pojata...Danilo se nema cega stideti a ti imas...Danilo nikad nikoga nije vredjao kao sto ti radis...mozda mislis da je to tvoj odraz kulture i obrazovanja..a ja mislim suprotno..i da se umesto Danila Ti se trebas stideti sto si dozvolio da tako nisko padnes..
Vuk Brdski

19. 03. 2015 - 15:53

Draga moja "Srpkinjo",hvala ti što nam daješ besplatnu teatralnu predstavu.Moram ti priznati da si jako loša glumica (glumac). He,he, ovo je toliko naivno da korišteći ekavicu u svom komentaru, ispadaš smiješna da bi ti zavidli i neki komičari. Stojanoviću, možeš ti i bolje od ovakvih igrokaza ionako je vrijeme na tvojoj strani. Šta kažeš da slijedeći put koristiš nik Hrvatica, samo pazi da ne koristiš ekavicu jer bi mogao završiti u Hagu.
Anonimno-1564649469

19. 03. 2015 - 16:51

Od V.Micun... do V Brckog-bice da je domaca Sekula ili Nik ili ... ili...
Ćele

19. 03. 2015 - 16:03

Bogdane,Analiticaru,Danilo vama je dovoljno reci da je neko srbin u CG,da su tu zivjeli vjekovima i eto bruke.Apsolutno nevidim da ste u pravu i to je moj stav i sto sad isto kao sto vi imate vase misljenje.Izmisljate toplu vodu,a nezna se koje bio veci kako kazete "crbin" ili "veljesrbin" od svih crnogorskih poglavica kroz istoriju CG.
Analitičar

22. 03. 2015 - 16:35

Napisah neđe ođe da ste pogrešno razumjeli ove naše razprave. Ne radi se ođe ni o dokazivanju (ne)postojanja crnogorske nacije ni o dokazivanju (ne)srbskoga porijekla Crnogoraca. MI, Crnogorci, postojimo i tu ne možete ništa, a što se tiče srbskoga porijekla NE POSTOJI ne samo dokaz već ni obična INDICIJA da su ođe IGDA nastavali Srbi. Ali, postoje dokazi da današnja srbska nacija skoro da NEMA VEZE sa Srbima doba Nemanjića. Ono o čemu razpravljamo samo je UTVRĐIVANJE kad je odpočelo SRBOVANJE u CG. Po svemu što se ZNA "srbstvo" vladike Petra podmetačina je priređivača njegovijeh spisa. Za neke je to utvrđeno EXPLICITE (postoje materijalni dokazi), a za neke to nije moguće utvrdit na taj način jer ORIGINALA NEMA. ČIM su ti spisi pečatani, jasno je da su postojali, a fakat da su "nestali" potvrđuje sumnju da su krivotvoreni. Ali, LOGIČKA analiza nedvosmisleno ukazuje na falsifikat.
Analitičar

22. 03. 2015 - 16:48

Kad je riječ o Njegošu i Nikoli, analiza njinijeh spisa NEDVOSMISLENO pokazuje da su Crnogorce trpali u Srbe SAMO onda kad je TO bilo TEMA. Mimo toga, kad srbovanje nije bilo tema, i za njih smo bili samo i jedino - CRNOGORCI. U "Posvetu prahu OCA Srbije" Njegoš piše: " iz mrtvijeh Srba dozva, dunu život srpskoj duši" "gle, Srpkinje sada rađu... Blagorodstvom Srpstvo diše... Bježi, grdna kletvo, s roda - zavjet Srbi ispuniše!" Vidi li neko ođe Crnogorce? Koliko znam, a znao je i Njegoš da su Crnogorci bili "živi" mnogo PRIJE Karađorđa i mnogo PRIJE njega su svoj "zavjet izpunili". Ko ima zrno pameti, jasno mu je da za Njegoša Crnogorci i Srbi NIJESU jedan narod. Naknadno srbovanje samo pokazuje da je Njegoš želio malobrojni crnogorski narod utopit u srbstvo radi političkijeh nakana, što potvrđuje i njegovo razmišljanje da napušti svoj položaj i Crnogorce prepušti sudbini.
SRPKINJA

19. 03. 2015 - 16:26

G-dine Stojanovicu hvala na pozivu i prihvatam ga sa zadovoljstvom,ali bih imala jednu zelju koju cete mi nadam se ispuniti..Volela bih da nam drustvo pravi i Vuk Brdski ukoliko bude znao sici sa brda u dolinu,jer je to za njega velika nepoznanica,a tako bih imao priliku da se uveri da smo dve razlicite osobe i time razuveri sebe da su Danilo i Srpkinja jedna ista osoba....mozda tada prestane da nas maltretira i omalovazava,jer je svojim komentarima presao sve granice pristojnosti....Nadam se da se slazete sa mojim predlogom i da ga prihvatate
Vuk Brdski

19. 03. 2015 - 16:54

Draga moja "Srpkinjo", malo se uprostojite! Poziva te me da siđem sa brda i da se spuštim u vašu duboku "dolinu". Ovo je ipak pristojan portal, a svoju pokvarenu maštu i prljave strasti ostavite za neki drugi vaš erotski igrokaz. Šta kažete da malo poboljšate svoju pismenost i meternji jezik, pa da se vratite kasnije na PA.
danilo stojanovic

20. 03. 2015 - 09:16

Srpkinja - Ovlascujem administratora da vam posalje moju e-mail adresu. Mada, moram vam reci da ne dijelim vasu zelju da se sretnemo sa Vukom brdskim. Biram drustvo - ne volim negativno, nevaspitano i agresivno ponasanje. @Vuk Brdski - Jednom prilikom sam bio prisutan na Durmitoru kada je jedan zitelj katuna Crna Gora, nas domacin, - na pitanje italijanskog novinara o divljim zivotinjama propustio da pomene vukove. Na pitanje: "A sto je sa vukovima?" - dobio duhovit odgovor: "Pa, vukovi su ovdje domace zivotinje" Vi ocito nijeste od ovih "domacih"? Kako vas nije sramota da se tako ponasate prema jednoj dami?
srpkinja

19. 03. 2015 - 18:39

Pa ti bre covece svaku rec izvrnes.Pozvala sam te da sidjes sa brda u civilizovani svet medju ljude,i malo se emancipujes ,jer vise ne znas sta ces od besa pa izvrces reci,pa prelazis i u vulgarnost...to bas odgovara osobi kakva si ti...Mogao bih ti da poboljsas svoju pismenost jer kad nemas sta da pises i kazes ti pljujes,vredjas ,omalovayavas ,blatis...Mozes da pises sta ti je volja dovoljno si o sebi i svome intelektu rekao Vuce Brdski...
Vuk Brdski

20. 03. 2015 - 10:43

Komedija u 3 čina, sa ovim bre Stojanoviću ispadaš toliko inteligentan kao i sa svojim engleskim. Rekoh da nas nasmijavaš, pa ovo je toliko naivno. Daj malo koristi um, svejedno ti je dosadno pa kupiš paučinu ma PA od dosade
SRPKINJA-ODGOVOR VUKU BRDSKOM

20. 03. 2015 - 18:47

Vuče Brdski ,prividja ti se Erotika od BRDA I DOLINA U KOJIMA SI...A koje sam spomenula u svojim predhodnim komentarima.Pridodao si Dolinama odrednicu" DUBOKE"...Tu nema niti EROTIKE niti HUMORA,niti VREDNE MISLI...Nisi postigao čak ni to da budes UVREDLJIV,koliko je u tome TVOJA GLUPOST DOMINANTNA....Kada bih ne daj Boze prihvatila TVOJ STIL PISANJA ,trebala bih ti odgovoriti:Ti si Vuce PRDSKI iz jedne takve duboke doline kao i svi mi,ali zbog TEBE trebalo bi izbegavati sve doline kako bih se,izbegli takvi rezultatikao sto si TI....IZVINJAVAM SE ČITAOCIMA PORTALA,NASEM KOLUMNIST IG-DJONOVICU,,,GOSPODI KOMENTATORIMA:DANILU STOJANOVICU,NADALINI,LARICI,GLUŠČEVIĆU B.KALUDJEROVICU,DJ.VUČINICU I OSTALIM KOMENTATORIMA,ZBOG MOJE NE ODMERENOSTI U OVOM KOMENTARU.Prosto sam pozelela da NEKULTURNE umirim njihovim Oruzjem,i ako znam da je GLUPOST kao i KOSMOS BESKONAČNA
Stojanoviću..

21. 03. 2015 - 08:13

....ti bora mi ka Analitičar-pomalo u besvjesnom stanju-vrieđaš po Crnoj Gori! Znaš li bio veseo što je katun? Kome i kad je Žabljak-u kom vremenu-vijeku bio katun a oni katunjani? Privali tu u Biograd i dobroti činjelo na toj bolandži-Terazijama đe se vi "crnogorci" čojakate-merite om-bre od popisa do popisa -ka lisice od proljeća do proljeća- u tu "vašu omrzlu" Srbiju!
BOGDAN

21. 03. 2015 - 12:09

Dajem punu podrsku Srpkinji,u pisanju komentara kojim se obratila Vuku Brdskom. na uvrede sa njegove strane...Bilo je krajnje vrijeme da ga neko postavi na "svoje"mjesto..Neznalica poput njega nema sta trazit na stranicama portala.Kakav je to covjek koji se moze onakvim rijecima obratiti jednoj zeni. . Ona ga je kulturno pozvala da sidje iz brda u dolinu da popije kafu i da se upozna sa njom i Danilom, da se uvjeri da nijesu iste osobe( sta je tu lose)da bi usljedio onakav komentar..Bruka i sramota !!!!! ..Misljenja sam da je G-dja Srpkinja bila i suvise blaga u svojem komentaru kako gosp.Vuk zasluzuje.Uvjeren sam da nije htjela da se spusta na njegov nivo inteligencije,vec je biranim rijecima na kulturan nacin rekla sta je htjela i mislila,a nijesam siguran da je Vuk Brdski toliko pametan da to razumije,(vidi se to iz njegovih tekstova).Uz duzno postovanje G-dji Srpkinji savjetovao bih je da je ne doticu komentari osoba poput Vuka ....a neka prihvati poziv Danila da se upoznaju :)
Ćele

21. 03. 2015 - 15:54

E ovog šoua sa Vukom,Srpkinjom i Danilom.Koji je ovo nivo da mi je znati i posle njihove komentare,analize,itd da se shvataju ozbiljno.Blago vam svima u pamet.
Anonimno-1495336307

21. 03. 2015 - 16:15

Zar si mislio Bogdane da ce mu Srpkinja prećutat vrijedjanje,e neka nije svaka joj čast.. vidi se da ima jezika...tek da su mogli da se sretnu oni bi se perčinjali do besvjesti,a da mi je to bilo vidjet pa umrem....Šta je umislio brdski da moze po svakome pljuvat ...opasna ova srpkinja ...pametnija no sto je Vuk mislio,sa ovom nema šale,,,sve ka da neće a samo spušta ,,udara nisko ,,...Ne daj boze da joj je sto gore napisao ,lećela bi mu glava s ramena...Mislim da je udario Vuk na Lavicu.ova je gora od ovog naseg brdskog poskoka,kad ujede dobro zapeče kukala ti majka...Al neka b
analiticaru analiticni

22. 03. 2015 - 23:23

Deklarativno, eksplicitno ima, a implicitno nema!? Sad smo tek tako presli na posrbljavanje jezika!? Oces li da ti pronadjem tvoj komentar gdje tvrdis da je falsifikat jer nema slova s i z? Reci slobodno, pomucicu se da pronadjem, a onda da priznas da nas sve zamajavas. Pitao sam, a ti si to priznao, ako ima srbovanja u prvoj, originalnoj polovini, zasto mu je podmetnuto srbovanje u drugoj polovini??? Odgovora nema! I tvoje crnogorstvo se moze deklarativno protumaciti tako da ne vrdas lijevo-desno, eksplicitno-implicitno. Ja zatrazih da pokazes kako mu je podmetnuta druga polovina, a ti nista! Kao strucnjaka za jezik, pitao bi te nesto ali posto znam da nemas pojma o onome sto pises, dvoumim se. Jezik crnogorski, a pismo staroslovensko!? I ti meni prigovaras da sam povrsan? A na sta tebi ova teza lici? To je kao da si mi rekao - jezik je engleski, a napisano je na latinskom!!! Bravo junace, ja rekoh da si ti nas najveci argument, slobodno me stavi na 'ignore', ti si meni FAVORITE! Caoo
danilo stojanovic

23. 03. 2015 - 09:39

Ne znam sto je sporno? Njegosev Gorski vijenac je napisan i stampan na narodnom/ najskijem jeziku (kakav se govorio u CG) i na crkveno-slavenskom pismu. (Faksimil: http://www.njegos.org/gvijenac/index.htm) Da nije tako ne bi u Beogradu stampali Rjecink uz dijela P.P. Njegosa. Međutim, Njegosev prijatelj i ruski diplomata "Kovaljevski je imao svoje brige i obaveze, a glavna je bila učenje „ovdašnjeg“,crnogorskog jezika. On zapaža njegovu čistotu i neiskvarenost, iako se drži tradicionalnog ruskog stereotipa da je on posebno „srpsko narječje“. Međutim, mladi ruski inženjer, po nekom urođenom instinktu, vrlo lucidno zapaža: „Međutim, jezik Srba je iskvaren mnoštvom stranih riječi, posebno turskih, dok je jezik Crne Gore sačuvao svoju prvobitnu ljepotu, kao i sam njen karakter. Samo nekoliko stranih riječi,italijanskih i turskih, uneseno je ovdje zajedno sa predmetima, za koje nije bilo moguće naći adekvatne, izvorne riječi. (Kovaljevski, CG i slovenske zemlje). Treba li sto vise reci?
danilo stojanovic

25. 03. 2015 - 11:35

Koliko ja shvatam PA je forum za slobodno iznosenje stavova i misli. Nijesam imao namjeru da vam kvarim zadovoljstvo privatnih razgovora sa Analiticarem, samo sam intervenisao na strani istine. Da bih pojasnio stvari oko jezika. Ako sam vas time uvrijedio izvinjavam se. Ja sam mislio da ste i vi zainteresovani za istinu? Vasa taktika postavljanja pitanja je krajnje nekorektna. Zasto? Prvo, jer time kupujete vrijeme i drugo, ocekujete da sagovornik nesto pogresno navede ili kaze pa da se bacite na neku sitinicu ka' tigar (ka sto su npr. ova nesrecna slova kojih nije bilo u crkveno-slovenskom pismu). Vi ste Srbin i "srbujte" koliko vam je drago. Ali zasto se onda bunite ako vam neko kaze da "(velje)srbujete". Problem je sto "srbovanje" veoma cesto predstavlja nasilje i zlocin prema istini. Vi ste dobar primjer.
Jest bora mi...

26. 03. 2015 - 10:52

..."stimavajući paše i begove"(tvoji vrli đedovi i pranđedovi-tajovi ti,a borami i ujaci ti-bečki konjušari)-"PRODAVAJUĆI IM ŽITO"-samo da bi"braća CRNOGORCI" ostali bez hljeba"-zapisa Akademik Branko Pavićević u svojoj knjizi(BUKVARU istorije CG) "PETAR I.PETROVIĆ NJGOŠ"!!! Na stranici 52O!
Dandi

26. 03. 2015 - 12:50

Pjenusava pjeno, sto je stao tekst? Sto ukoci, jesi li to naisao na zid pa pomislio da ga rogovima mozes probiti?
Dandi

28. 03. 2015 - 00:02

Evo i ovdje mi nema 2 ili 3 komentara. Neka, nema veze, znavao sam i tome doskociti ali mi ne pada na pamet da jedno isto kucam po 2 ili 3 puta pod raznim imenima. Pocelo je favorizovanje pojedinih analiticara kao uvijek sto se radilo kad sve krene u PA (PM). Kakvi ste domacini vidjelo se nocas na utakmici pa me nista ne cudi. Izgleda da ovdje postoje i zasticene vrste. Kad ne umiju same da prezive, onda im skacete u pomoc.
danilo stojanovic

29. 03. 2015 - 14:17

Dandi/Stojan - Sada mi je jasna ova guzva oko imena. Cudi me to jer ne vidim u vasem pisanju neku preceranu uvrijedljivost? No, da vam objasnim ovo "velje" . Kada sam u pocetku kritikovao "srpske" ideologije, crkvu, falsifikovanu istorji , itd, vrijedjali su se SVI Srbi. S pravom. Zato sam poceo da pisem "veliko" (ili po crnogorski- "velje") - Srbi/Srpstvo da bih precizirao da ne mislim na sve Srbe vec na one u CG koji strastveno zastupaju ideju "velike Srbije". I jos strastvenije mrze CG. Licno mislim da je to pogubna ideologija i da je ona kriva zasto su dvije Jugoslavije propale. 'Veliko-Srbi(janci)" su sceli da se Jugoslavija ujedinI POD njima, a ne ravnopravno - SA njima. I kralj Nikola je bio, u jedan vakat, za ujedinjenje sa ostalim juzno-slavenskim narodima - ali na ravnopravnoj osnovi. Medjutim, to nije bio interes srpske burzoazije koja je scela da vlada sama - i time je dosla u sukob sa hrvatsko, slovenackom, itd. Ostalo je istorija.
Stojan

29. 03. 2015 - 16:41

U jednom od neobjavljenih komentara sam ispisao svoje misljenje o 1918-oj i da je stvaranje Kraljevine SHS bila velika greska. Ja nisam kriv sto taj komentar nije prosao. Napisao sam da su Srbi poslije tog rata trebali nastaviti sa Kraljevinom Srbijom i pod njom objediniti teritorije gdje Srbi zive, a ostale pustiti svojim tokom. To ukljucuje pravo CG da izabere. O PG skupstini nisam jednu rijec napisao. Isto kao i 2006-e, neka vecina odluci. Prije rata, CG je bila nezavisna i na strani pobjednika. To je dovoljno da sam odlucuje o svojoj sudbini. Ali Hrvatska i Slovenija nikakvo pravo nisu trebale dobiti jer su bile na strani AU. Njihov narod je ratovao protiv Srba u tom ratu i nikakvo pravo nisu trebale dobiti. Trebalo je odvojiti od njih teritorije gdje su Srbi vecina, ostatak pustiti nizvodno. Nakon toga, sve je kasno i danas to pravo Srbije, po meni, ne postoji tako da nisam za Veliku Srbiju. Sansa za vecu Kraljevinu Srbiju je propustena 1918-e. Nisam za ujedinjenja, ni tad ni sad.
Dokel laži o ujednjenju i o...

30. 03. 2015 - 08:29

...dvije Jugoslavije? Prvu(kaljevinu stvorile su velje sile-prije svih Fracuska-koja je iz Prvog svjetskog rata izašla snažnija i jača nego Austija i Njemačka kad su u njega ušle! Dakle,da ne bijaše volje-interesa Francuza nikad se ne bi stvrorila "krvava zobnica" tzv.kraljevina-no nešto deseto na sliku današnjega-što je više štenadi-to ih je lakše "na uzicu kontrolisat"! Oko sramotne "podgoričke skupštine"-da ne bijaše "crnogoraca"-ka i vazde-a viđesmo i na "potonju uru" ( bijaše joj prezent potomak-na fuzbal preksinoć u Podgoricu-"mali korak-značajan korak" da se ne zaboravi "kako su im prci rabotali od vajkada protiv svoje zemlje i svojega naroda! Oko TITOVE Jugoslavije-ne treba trošiti riječi-a ponajmanje sijati laži i neomitove-jer"niko ka mi"-ne umiju podilaziti okupatorima zarad sopstvenih guzica-moj Danilo Stani.. export-imort! Ko vam je"metao šticu na drobove"da poliježete pod kasapinom sa Dedinja 1989? Da se ne zaboravi-amanet prdaka u svako vrijeme-za okupatora vi ste tu!
Novi komentar