Sedam nesvakidašnjih znakova da ste bolesni

Naše tijelo je savršena mašina i nismo ni svjesni koliko se hiljada procesa istovremeno odvija u njemu, što sve "ulazi" u njegovo funkcionisanje. Ali, ako nešto pođe po zlu, mogu da se jave problemi i tegobe na neočekivanim mjestima.
Objavljeno: 05. 04. 2015 - 15:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Portal Ordinacija.hr donosi tekst o sedam nesvakidašnjih znakova koji upućuju na skrivene zdravstvene probleme.

Kvržice ispod kože: Čvrste kvržice ili nodule ispod kože mogu da budu prvi znak razvoja reumatoidnog artritisa, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu "Dermatology". Ove kvržice čine tkivo koje može da naraste do veličine oraha i obično se pojavljuje blizu zglobova, prije svega u rukama i na laktovima.

Bijele udubljenja na noktima: Ako su ljepotu vaših noktiju narušile sićušne bijele udubljenja, koje podsjećaju na površinu leda koja je sastrugana, one bi mogle biti znak psorijaze – hronične kožne bolesti. Iznenaujuće, ovakvi simptomi na noktima se javljaju u 80 so 90 odsto pacijenata sa psorijazom, tvrde naučnici koji su svoje otkriće objavili u časopisu "Dermatology Research and Practice". Uz to, mnogima će se prvo pojaviti upravo simptomi na noktima, a tek onda problemi s kožom.

Štucavica koja ne prestaje: Ako ne možete da prestanete da štucate 48 sati ili duže, moguće je da je riječ o veoma ozbiljnoj bolesti - raku pluća ili jednjaka, utvrdili su kineski istraživači. Ali, to može da bude i znak moždanog udara. Centralni nervni sistem odgovoran je za štucanje, a određene vrste raka ili problemi s mozgom mogu da utuču na funkcionisanje got sistema.

0504ruke1

Hladno vam je: Ako ste neprestano zimogrožljivi i često se naježite, bez obzira na godišnje doba, provjerite rad svoje štitnjače. Čest osjećaj hladnoće može da bude znak smanjenog rada ove žlijezde, tvrde istraživači sa Univerziteta Južnog Ilinoisa.

Žudite za kockicama leda: Želja za ledom u piću sasvim je razumljiva za vrijeme vrućih dana. Međutim, ako imate neodoljivu želju samo za ledom, to bi mogao da bude znak nedostatka gvođža u organizmu, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu "American Journal of Medicine". Takođe, možda je riječ o pika poremećaju, takozvanoj želji da jedete nejestive stvari.

Želite da kradete: Novoprobuđena želja za krađom - obično sitnica, poput paketića žvaka ili komada šminke - može da bude znak ranog nastupanja određenog oblika demencije, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu "JAMA Neurology". Ovaj oblik senilnosti utiče na područje mozga koje pomaže prepoznavanju društvene norme, pa se javlja naglo oglušavanje na zakon i pravila.

Prošarani jezik: Ako su se na vašem jeziku pojavile nepravilne bijele mrlje koje liče oblicima sa geografske karte, moguće da je po srijedi celijakija – autoimuni poremećaj zbog kojeg tijelo samo sebe napada ako konzumirate gluten. Ako imate i dijareju, povraćate, umorni ste ili naglo gubite na težini, nemojte zanemariti ove simptome, upozoravaju italijanski stručnjaci.

Izvor: Ordinacija.hr

Komentari: 0

Novi komentar