Vađenje krvi od naredne godine obavljaće se bez igle

Američki naučnici osmislili su spravu za vađenje krvi pomoću koje se taj postupak obavlja jednostavno, bezbolno i bez igle, a koja bi mogla da se nađe u prodaji veći iduće godine.
Objavljeno: 24. 04. 2015 - 13:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

Aparat veličine ping pong loptice funkcioniše tako da se prisloni uz kožu na dva minuta, a za to vrijeme poseban vakuumski dio sprave preko kapilara "usisava" potrebnu količinu krvi koja potom iscuri u epruvetu pričvršćenu za aparat, piše portal Pliva.

"Tehnologija se zasniva na silama koje upravljaju protokom tankog mlaza krvi", kazao je Ben Kasavant, potpredsjednik i suosnivač firme Tašo Inc. koja je osmislila spravu.

Prema njegovim riječima, površinska napetost dominira nad gravitacijom što omogućava da krv ostane u cjevčici aparata bez obzira na to kako se drži.

"Kada prislonimo spravu uz kožu pacijenta stvara se lagani vakum koji odmah počinje da usisava krv iz kapilara, a zahvaljujući kapilarnoj aktivnosti krv se usisava u epruvetu koja je pričvršćena za aparat", objasnio je Kasavant.

Stručnjaci se nadaju da će FDA (Food and Drug Administration) odobriti puštanje aparata na američko tržište do kraja godine, tako da bi se u prodaji mogao naći već iduće godine.

Izvor: Pliva; foto: b92.net

Komentari: 0

Novi komentar