Lovćen osiguranje i Lovćen životna osiguranja fakturisali 6,1 miliona premije

Društva Lovćen osiguranje AD i Lovćen životna osiguranja AD iz Podgorice u prva tri mjeseca 2015. zajedno su fakturisali 6,1 miliona eura premije, osam odsto više nego u istom periodu lani. Posebno uspješno bilo je društvo Lovćen osiguranje AD u segmentu osiguranja imovine od požara i drugih opasnosti, kao i ostalog osiguranja imovine, gdje je ostvaren rast od čak 28 odsto u odnosu na prvi kvartal 2014. godine.
Objavljeno: 22. 05. 2015 - 12:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Analize rezultata poslovanja u prvom kvartalu pokazuju da je Lovćen osiguranje održalo tradicionalno liderstvo u neživotnim osiguranjima, jer na tržištu ima najveći udio u ukupnoj bruto premiji od preko 34 odsto, dok je u strukturi bruto premije neživotnih osiguranja udio Lovćen osiguranja preko 40 procenata. Takođe, Lovćen osiguranje je stoprocentni vlasnik Lovćen životnih osiguranja AD, pa je naš zajednički tržišni udio u prvom kvartalu 2015.godine iznosio 36 odsto. Sve ovo govori da je Lovćen uspješno zaključio prvo tromjesečje i da su tendencije ostvarenja boljeg rezultata od planiranog veoma izvjesne" saopštio je prof. dr Radenko Purić, izvršni direktor Lovćen osiguranja AD.

U strukturi fakturisane bruto premije osiguranja i suosiguranja osiguravajućih društava Triglav grupe, premije Lovćen osiguranja AD i Lovćen životna osiguranja AD predstavljaju udio od 2,4 odsto.

Triglav grupa, u okviru koje posluje crnogorsko Lovćen osiguranje, je u prva tri mjeseca 2015. godine dobrim poslovanjem sačuvala visok nivo finansijske stabilnosti. Uprkos zahtjevnoj situaciji jedna od vodećih finansijsko-osiguravajućih grupa u regionu realizovala je 31,1 milion eura neto dobiti, što predstavlja rast od 22 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Grupa je na osam tržišta postigla rast od dva odsto  kod fakturisane bruto premije osiguranja, koja iznosi 260,1 miliona eura. Uspješno poslovanje Triglav grupe u osnovnoj djelatnosti odražava se u kombinovanom koeficijentu (92,3 %), koji se u poređenju sa istim periodom lani poboljšao za 6,2 postotna boda.  Ovakvo kretanje odraz je i izostanka vanrednih štetnih događaja u prvom kvartalu ove godine, za razliku od lani. Kombinovani koeficijent matičnog društva iznosio je 89,6 odsto, što je za 9,9 postotnih bodova manje nego  u istom periodu lani.

U Sloveniji je premija osiguranja Zavarovalnice Triglav bila tri odsto niža i iznosila je 174,6 miliona eura, dok je premija Triglav zdravstvene zavarovalnice  na istoj visini kao i godinu ranije. Osim zahtjevnih prilika, na pad premije Triglav grupe na slovenačkom tržištu dodatno je uticalo smanjenje udjela sufinansiranja poljoprivrednih osiguranja od strane države, povećanje poreza na promet od osiguravajućih poslova i promijenjena dinamika sklapanja imovinskih osiguranja. Slovenačko tržište osiguranja bilježi pad fakturisane premije osiguranja još od 2010, a ovogodišnji je pad u odnosu na isti kvartal lani iznosio gotovo dva odsto.

Na tržištima Triglav grupe van Slovenije najviši rast premije osiguranja, i to od 54 odsto, postignut je u Srbiji, u Makedoniji je bio viši za devet procenata, u Crnoj Gori za osam odsto, a u Hrvatskoj za pet procenata. Na tržištu Bosne i Hercegovine sarajevsko osiguranje je imalo višu premiju za četiri odsto, a osiguranje u Banja Luci pad od tri procenta. Češko osiguravajuće društvo, koje je u fazi prodaje, zabilježilo je pad premije od 30 procenata.

Komentari: 0

Novi komentar