Koliko žumanaca smijemo pojesti u jednom obroku?

Postoje dva tipa holesterola - egzogeni, koji nastaje probavom hrane, i endogeni, koji proizvodi jetra.
Objavljeno: 22. 05. 2015 - 22:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Veće žumance jajeta zaista sadrži 180-250 mg holesterola, a dnevni preporučeni unos za zdravu osobu je 300 mg. Činjenica je da je holesterol ključan za stvaranje steroidnih hormona kao što su muški i ženski polni hormoni i hormona kortizola, za sintezu vitamina D... Zato, drastično smanjenje unosa namirnica bogatih ovim sastojkom može narušiti zdravlje.

Jaje je bogato i arahidonskom masnom kisjelinom koja ima i protivupalna svojstva. Nutricionisti i većina ljekara i dalje smatraju da žumance treba izbjegavati jer su rizični faktor za bolesti srca i krvnih sudova. Međutim, te stavove treba preispitati kroz više aspekata i nipošto ne “ocrniti” jaja kao nezdrave namirnice.

– Mišljenja sam da žumance i jaja uopšte ne treba izbjegavati jer su oni izvor i drugih nutrijenata kao što je kolin, važan za zdravlje mozga, kod razvoja djeteta u trudnoći itd. ili pak žuti pigment antioksidans lutein – tvrdi Nenad Bratković, magistar nutricionizma iz Nutri-consulta.

Idealan odnos u obroku su četiri bjelanca i jedno žumance sa zdravim ugljenohidratnim namirnicama, kao što je povrće.

Na taj način osiguravamo i antioksidativnu vrijednost obroka. Žumance ima svoje mjesto u prehrani. Od masti ne treba da bježimo jer su neizostavne za zdravlje čovjeka. Najgore vrste masti su transmasne kisjeline iz (djelimično) očvrsnutih biljnih ulja i margarina i njih treba u potpunosti ukloniti iz ishrane.

Foto: Luiz Eduardo/ Flickr.com; Večernji.hr

Komentari: 0

Novi komentar