ŠABOVIĆ: Poslije poziva za NATO razlaz sa DPS-om

Opozicija radi tačno ono što odgovara Milu (Đukanoviću). Malo se svađa, pa onda pokušava da se na brzinu spoji i ispegla ono što je promišljeno u međuvremenu. Kada bi neko to režirao, bio bi sigurno višestruki oskarovac – smatra Šabović
Objavljeno: 18. 08. 2015 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
SABOVIC: Poslije poziva za NATO razlaz sa DPS-om

Poslanik i član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Džavid Šabović, kazao je u intervjuu za Portal Analitika da ne vjeruje da će koalicija Demokratske partije socijalista (DPS) i SDP-a dočekati kraj svog četvorogodišnjeg mandata. On smatra da koalicionima partnerima poslije dobijanja pozivnice za članstvo u Alijansi predstoji razlaz.

„Da li će koalicija izdržati čitav period – teško. Znate, oni su nas uvijek hvatali na te razloge, jednom nezavisnost države, drugi put da država stane na noge, a sada NATO. Ako moramo da ostanemo zajedno, moramo samo zbog poziva u NATO. Poslije toga bi za mene bilo čudno da ostanemo sa njima. Poslije poziva za NATO, ništa nam drugo ne preostaje nego da se raziđemo“, istakao je Šabović.

Komentarišući inicijativu lidera Demokrata Alekse Bečića o izglasavanju nepovjerenja Vladi, Šabović je kazao da bi je on lično podržao, iako smatra da je to veliki zalogaj za Demokrate.

„Oni imaju samo dva poslanika i ne znam kako će smijeniti vlast ako ne budu imali podršku, i opozicije, i nas iz SDP-a. Sada mi imamo našu priču. Sigurno ćemo odraditi naš posao ako premijer ne odgovori kako treba na zahtjev da se izvrši rekonstrukcija Vlade. Legitimno je pravo svih da traže ostavku Vlade, a da li je ona zdrava da padne – jeste. Moj lični stav je da bih podržao (inicijativu Demokrata), a da li će SDP podržati ne znam. To treba utvrditi na organima partije“, naglašava naš sagovornik.

Upitan šta očekuje od predstojećih protesta Demokratskog fronta (DF), funkcioner SDP-a je rekao da se pribojava da se priča o protestima ne završi na narodnoj poslovici „Tresla se gora, rodio se miš“.

„Plašim se ipak da će i režim imati svoje odgovore. Nekome će otpisati struju, nekome dati neku jednokratnu pomoć, uraditi nešto što ni ja sada ne mogu da pretpostavim. Čak i ako na početku protesta bude dosta pristalica opozicije, vidjećete da će se što duže budu trajali protesti narod sve više osipati. Oni koji budu ostali do kraja moći će da se izbroje na prstima jedne ruke“, uvjeren je Šabović.

dzavid1ok

ANALITIKA: Kakav je Vaš stav o inicijativi lidera Demokrata Alekse Bečića o izglasavanju nepovjerenja Vladi? Da li će SDP podržati tu inicijativu?

ŠABOVIĆ: Čini mi se da su Demokrate krenule sa velikim zalogajem. Oni imaju samo dva poslanika i ne znam kako će smijeniti vlast ako ne budu imali podršku, i opozicije, i nas iz SDP-a. Sada mi imamo našu priču. Sigurno ćemo odraditi naš posao, ako premijer ne odgovori kako treba na zahtjev da se izvrši rekonstrukcija Vlade. Legitimno je pravo svih da traže ostavku Vlade, a da li je ona zdrava da padne – jeste. Moj lični stav je da bih podržao (inicijativu Demokrata), a da li će SDP podržati ne znam. To treba utvrditi na organima partije. Podsjetiću Vas da sam jedini iz „pozicije“ koji nije izglasao ovu Vladu, tako da mi nije puno teško.

ANALITIKA: Da li je Bečićeva inicijativa na neki način test za opoziciju?

ŠABOVIĆ: Opozicija radi tačno ono što odgovara Milu (Đukanoviću). Malo se svađa, pa onda pokušava da se na brzinu spoji i ispegla ono što je promišljeno u međuvremenu. Kada bi neko to režirao bio bi sigurno višestruki oskarovac. Vidjećemo što će biti. Mislim da opozicija, barem ovaj dio koji meni odgovara, treba malo ozbiljnije da pristupi ovom pitanju. Ne treba se utrkivati i takmičiti ko će prvi da pokrene inicijativu o nepovjerenju, pa da se prebrojavamo ko ima više glasova, da li podržati nešto ili ne... Ponavljam, sve to odgovara samo Milu.

ANALITIKA: Vjerujete li da protesti DF-a koji su najavljeni za 27. septembar imaju šanse za uspjeh?

ŠABOVIĆ: Poučen iskustvom od ranije, plašim se da ne bude po onoj narodnoj „Tresla se gora, rodio se miš“. Svako ima pravo da iskaže ono što misli. Da li je kraj septembra najbolji period za proteste – jeste svakako. Međutim, plašim se ipak da će i režim imati svoje odgovore. Nekome će otpisati struju, nekome dati neku jednokratnu pomoć, uraditi nešto što ni ja sada ne mogu da pretpostavim. Čak i ako na početku protesta bude dosta pristalica opozicije, vidjećete da će se što duže budu trajali protesti narod sve više osipati. Oni koji budu ostali do kraja moći će da se izbroje na prstima jedne ruke.

ANALITIKA: Neslaganja DPS-a i SDP-a su sve učestalija, a gotovo da ne prođe dan bez međusobnih medijskih prepucavanja funkcionera dvije partije. Vjerujete li da koalicija može opstati do kraja svog četvorogodišnjeg mandata?

ŠABOVIĆ: Na početku sam bio usamljen u partiji, i možda mi ni vi novinari nijeste vjerovali kada sam govorio da ima još onih koji razmišljaju kao ja, i koji na organima partije pričaju i žešće od mene. Svjestan da ću se zamjeriti nekome od mlađih kolega, moram reći da mi stariji iz partije treba da pođemo za njima, a ne obrnuto. Da li će koalicija izdržati čitav period – teško. Znate, oni su nas uvijek hvatali na te razloge, jednom nezavisnost države, drugi put da država stane na noge, a sada NATO. Ako moramo da ostanemo zajedno, moramo samo zbog poziva u NATO. Poslije toga bi za mene bilo čudno da ostanemo sa njima. Poslije poziva za NATO ništa nam drugo ne preostaje nego da se raziđemo.

dzavid2ok

ANALITIKA: Koliko je prema Vašem mišljenju realna mogućnost  da DPS, nakon sve češćih razmimoilaženja sa SDP-om, raspiše vanredne parlamentarne izbore?

ŠABOVIĆ: Puno stvari bi njima išlo u prilog da to urade. Desila bi se ista priča – putevi se asfaltiraju preko noći, zapošljavaju se ljudi, aktiviraju se centri za socijalni rad koji daju pare... Zbog toga treba utvrditi pravila igre i igrati pošteno, a to ne može da uradi ova Vlada.

ANALITIKA: Ostajete li pri stavu da SDP treba da izađe iz Vlade zbog toga što Vaše bivše kolege Ivan Brajović i Vujica Lazović nijesu vratili ministarske mandate?

ŠABOVIĆ: Bilo bi zaista čudo, a pomalo i smiješno, čak i našim stalnim biračima, da poslije toga budemo zajedno u vlasti sa onima koji su otišli iz SDP-a. Podsjećam da je SDP napravio koaliciju sa DPS-om, a oni nijesu ni iz jedne, ni iz druge partije. Ne znam kakav će tačno biti stav moje partije, jer ona vuče neke poteze koje sam ja zagovarao prošle i pretprošle godine. Doduše, to ne rade onom brzinom kojom bih ja volio.

ANALITIKA: Kako gledate na sve veće približavanje pojedinih opozicionih partija, prvenstveno Pozitivne, DPS-u?

ŠABOVIĆ: Koliko sam nezvanično informisan, to približavanje je počelo još onda kada se formirala vlast u Podgorici, kada sam ja bio protiv, a ostali za. Jedan dio Pozitivne je i tada naginjao ka DPS-u i onda su Abazović i Bojanić otišli iz Pozitivne. Možda to nije jedini, ali koliko znam, jedan je od glavnih razloga njihovog napuštanja partije. Ne znam da li će članstvo Pozitivne to prihvatiti. Ako Pozitivna ode sa DPS-om, na šta ima pravo, na taj način će otići sa političke scene.

ANALITIKA: U Skupštinskoj proceduri se nalazi Predlog rezolucije o podršci Crne Gore NATO-u. Kakav je Vaš stav o tom dokumentu? Može li on dodatno da produbi podjele u opoziciji?

ŠABOVIĆ: Uvijek kada se pomene NATO, to je pitanje koje može da izazove raznorazne komentare i reakcije, tako da je predlagač dokumenta bio svjestan toga. Neće možda biti toliko sporno ko je za, a ko protiv članstva u Alijansi. Oni koji su za ne žele da to pitanje stavljaju više na dnevni red, a mislim da oni koji su protiv još uvijek nijesu u stanju da vide i da svare to kao nešto što dolazi od onih kojima odgovara razbijena opozicija.

Nikola DRAGAŠ

Komentari: 15

Guest_1436353269

18. 08. 2015 - 06:20

Dobro je da se ovaj stručnjak iz Plava pojavio sa izjavama. A što ga nijeste pitali o pritisku na delegate kako da glasaju na kongresu ?
Guest_1436353269

18. 08. 2015 - 06:56

Pricaj koliko ti drago, ako u septembru ne promijenite ministre i direktore koji su vas napustili ne moras na izbore ni izlaziti. Znas vec danas rezultat, pa drzi govor svaki dan.
Guest_1436353269

18. 08. 2015 - 06:59

Koloritan lik nema sta. Zaista ovdje vazda po neki politicar da te zabavlja i zasmijava. On mudruje razlazom, a Milo im ga odavno javio. Nezna hoce li preci cenzus a prica kao da su faktor bez kojega se ne moze. Ali vidi se razlika izmedju njega i Medojevica. Medojevic je toga svjestan i udvara se Mandicu do nivoa otuznosti. Ovaj ce toga biti svjestan kad mu Peco bude drug za pricu. Ovakav SDP, po svojoj retorici, ima najboljeg druga jedino u DF. I kod Rakcevica do jedne ure, jer ovaj je stari folirant, koji prvo gleda licnu korrist. On se davija sa vlascu samo koliko treba. Sve u svemu da nijeste sa DPS lizali istu ttikvu tolike godine, tvoja prica bi mi nesto i znacila. Ovako, ispadate licemjeeri, sicardzije i prevrtljivci. Bolje i moralnije je da cutite nego da mazete oci narodu naknadnom pamecu.
Guest_1436353269

18. 08. 2015 - 09:14

A poslije razlaza sa DPS-om ti možeš slobodno u penziju.
Guest_1436353269

18. 08. 2015 - 10:29

Sabovic izjavljuje da poslije poziva za NATO razlaz sa DPS-m i pravo sa opozicijom za Ravnu Goru kod brace ako ve prime jer ve i oni poznaju.
Guest_1436353269

18. 08. 2015 - 10:29

Jasno je zasto su se botovi DPS-a toliko prepali. SDP pokazuje da ulazi u njihovo biracko tijelo time sto se bori za drzavne interese, a ne za svoje dzepove.Zato je i nastao strah da ce se doci u situaciju da SDP kao najprihvatljivija partija zaza sv e uzme da vodi Crnu Goru u NATO i EU.
Guest_1436353269

18. 08. 2015 - 10:33

Svaka cast Dzavide. Neka si im rekao neke stvari.. Svi oni umiju samo da pljuju.. DPS funkcionise zahvaljujuci metodama prinude. I to je cinjenica.. U potpunosti podrzavam raskid koalicije sa DPS-om.. Svakako je bolje i biti u opoziciji, nego sa lopovima i prevarantima koji su dozlogrdili narodu
Guest_1436353269

18. 08. 2015 - 12:23

Dzavide poziv ce doci razisli se vi ili ne.To vise nema nikakve veze sa situacijom u Cg.
Guest_1436353269

18. 08. 2015 - 12:26

Bravo ti ga Džavide, grome nebeski. Nakon sledećih izbora primiće te vojvoda Mandiću zatočnike. otole češ brzo napredovat do čina dovojvode. Neka ti je talično Džavide i sve ti bilo zdravo i veselo
Guest_29624

26. 09. 2015 - 19:44

Šta tu nije jasno...Čoek se od punoletstva izjašnjava ko Srbin ( što i jeste) , a napadate ga Vi "veru za večeru"...izjeda Vas rđa nečovještva pa penite ko krastače...Drugo, ovo je najveći hard-roker na ovim prostorima pa ga Vi što samo znate za arlaukanje, kmečanje, zavijanje i mumlanje sa minareta, mrzite, a to je već dijagnoza vaših primitivnih neurona...Pa đe će, ako ne na Ravnu Goru...i to ko Vojvoda od Plava...i đed mi je bio sa Čičom...Opismeni se malo....j.... te ođza blejavi.
Guest_1436353269

18. 08. 2015 - 12:54

E moj Šaboviću sada kada se razidjete možeš odmah nazad u Plav pa tamo prosipaj svoje mudro0lije.Vaša stranka je kočnica, strnka koja ima autobus glasača evo 20 g se ugnijezdila u vlasti i i sada se našli da se bore za demokratiju!? Idite poslije izbora na Ravnu goru sa ostalim posrbicama ičetnicima!
Guest_1436353269

18. 08. 2015 - 16:10

Šaboviću sto poslije razlaza , sa kime ćete ići u koaliciju , sa Četnickim vojvodom ili kolumnistom Zemunskog klana , sa kime Šaboviću ćete praviti koaliciju . Ne pravi se kuća sa onima koji bi je najradije vidjeli Crnu Goru ko rusku guberniju ili 27 izbornu jedinicu . Nije vazno kako se zovu neko zasto se zalažu . Vi ćete sa podrškom nepuna 3% da promijenite velikosrbe i da ih navedete da postanu crnogorci ! Šabovicu ne treba velika inteligenciha da se vidi da oni nisu protiv Mila zbog nazovimo kriminala , nego su protiv njega jer su protiv drzave Crne Gore i svega sto je Crnogorsko !
Novi komentar