VIDEO: U Baru svečano otvorena „Evropska sedmica mobilnosti“

Predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić prisustvovao je danas svečanom otvaranju „Evropske sedmice mobilnosti“ (ESM), koja se već tradicionalno po peti put održava u Baru.

Objavljeno: 16. 09. 2015 - 16:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika pored predsjednika Srzentića, svečanosti su prisustvovali šef  Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasador Mitja Drobnič i predstavnik Ministarstva održivog razvoja i turizma Srđan Mugoša. Nakon otvaranja, na trgu Kneza Vladimira održana je manifestacija u okviru koje su se učenici barskih osnovnih škola takmičili u kvizovima znanja i slikanju, čime se tradicija aktivnog učešća osnovaca u promovisanju ovako velike kampanje nastavila i ove godine.

Predsjednik Opštine je pozdravio prisutne i zahvalio se Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori i Ministarstvu održivog razvoja i turizma na pruženoj podršci u svim aktivnostima, kako bi Bar bio grad sa još kvalitetnijim životnim standardom.

- Opština Bar je već pet godina za redom nacionalni koordinator i promoter „Evropske sedmice mobilnosti“ za Crnu Goru i na ovaj dan promovišemo nove stilove života, koji predstavljaju evropsku vrijednost. Ovogodišnji slogan „Izaberi. Promjeni. Kombinuj“ ima višestruko značenje. Kada je u pitanju mobilnost, drugačijim izborom i promjenom ponašanja, odnosno uz više kretanja i smanjenjem korišćenja automobila, vodimo računa o svom zdravlju, a istovremeno i o zaštiti životne sredine. Širom Evrope 176 miliona ljudi obilježava i učestvuje u ovoj akciji i mi smo ponosni što smo danas dio Evrope i što je Bar promoter  „Evropske sedmice mobilnosti“ – kazao je dr Srzentić.

Ambasador Drobnič je izrazio zahvalnost predsjedniku Opštine Bar - današnjem domaćinu i istakao da ga posebno raduje što je ovaj događaj organizovan u Baru, jer, kako je naveo, u Delegaciji Evropske unije ulažu napore u promovisanju evropskih ideja i vrijednosti širom Crne Gore. Pored toga, osvrnuo se na aktivnosti koje će biti održane i u ostalim crnogorskim gradovima tokom trajanja „Evropske sedmice mobilnosti“ i pozvao građane da daju svoj doprinos i aktivno učestvuju, koristeći alternativne vidove saobraćaja.

Opština Bar kao nacionalni koordinator i promoter kampanje „Evropska nedelja mobilnosti“ za Crnu Goru, ove godine u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori i EU Info Centrom, promoviše  najrasprostranjeniju kampanju održive mobilnosti u svijetu, koja ima za cilj podizanje svijesti građana o važnosti upotrebe javnog prevoza, bicikala i pješačenja. Ove godine, kampanja „Evropske sedmice mobilnosti“ posvećena je održivoj gradskoj mobilnosti sa temom multimodalnosti i sloganom „Izaberi. Promjeni. Kombinuj“. Aktivnosti koje će se realizovati tokom čitave sedmice mobilnosti biće promovisane širom Evrope, a „Evropska sedmica mobilnosti“ je danas svečano otvorena u Baru, dok će se kampanja završiti biciklističkom vožnjom u Podgorici 22. septembra, kada se širom svijeta obilježava Dan bez automobila.

 

 

 

 

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.

Komentari: 0

Novi komentar