ĐUKANOVIĆ: Istorijski dan za našu zemlju (VIDEO)

Ovo je istorijski dan za našu zemlju. Najznačajniji poslije referenduma iz 2006. godine, kazao je premijer Vlade Milo Đukanović na koktelu u Vili „Gorica“, povodom dobijanja pozivnice za ulazak u NATO.
Objavljeno: 02. 12. 2015 - 12:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Jutros su u Briselu ministri inostranih poslova članica NATO donijeli odluku da se Crnoj Gori uputi poziv za članstvo u Alijansi. Ovo je istorijski dan za našu zemlju. Najznačajniji poslije referenduma 2006. Crna Gora ulazi u ekskluzivni krug zemalja koje su sinonim najboljih vrijednosti savremene civilizacije“, smatra premijer.

Đukanović je objasnio da je Crna Gora prijemom u Partnerstvo za mir prije devet godina krenula na put ka evro-atlantskim integracijama.

0212nato2

„Danas imamo pravo na ponos što smo za relativno kratko vrijeme zavrijedili povjerenje partnera i dobili poziv za članstvo. Veoma smo zadovoljni što je Alijansa pravilno vrednovala naše napore. Zahvalni smo državama članicama i administraciji NATO za dragocjenu pomoć i podršku svih ovih godina. Posebnu zahvalnost dugujemo članovima diplomatskog kora u Podgorici. Ovo je naš zajednički uspjeh“, rekao je prvi čovjek Vlade.

On je iskoristio priliku da se zahvali i predstavnicima političkih partija, medija, kao i nevladinih organizacija koji su doprinijeli dijalogu.

„U Alijansu ulazi cijelo društvo, ne samo Vlada, ili bilo koja partija. Zato je ovo uspjeh cijele Crne Gore. Svakog našeg građanina, svih koji žele modernu, demokratsku, prosperitetnu Crnu Goru kao dio savremenih evropskih i globalnih tokova“, kazao je Đukanović, koji se zahvalio i susjednim zemljama na podršci.

0212nato5

On je dodao da je u pitanju važan događaj i za NATO.

„Pozivom našoj zemlji potvrđen je kredibilitet politike otvorenih vrata, i snaga i vizija Alijanse. Prvi put nakon šest godina jedna država je pozvana u članstvo. Poziv Crnoj Gori pamtiće se i po presedanu što je odluka po prvi put donijeta na ministarskom nivou, između dva samita“, kazao je premijer.

Đukanović je kazao da je „pred nama još jedan dio puta“ i dodao da je siguran „da ćemo ga preći kvalitetno i brzo“.

„Poziv ne doživljavamo samo kao priznanje, već i kao snažan impuls za dalji rad na reformama. Do članstva, i nakon toga. To objektivno znači i kvalitetniji pristup ispunjavanju obaveza u procesu pregovora za članstvo u EU. Vladavina prava i izgradnja demokratskih, efikasnih institucija su vezivno tkivo procesa integracije u NATO i EU“, rekao je predsjednik Vlade.

0212nato6

On je dodao da je uvjeren „da ćemo odgovornim odnosom prema reformama u pretpristupnim pregovorima daljim jačanjem vladavine prava, kao i podizanjem podrške javnosti članstvu u NATO, obezbijediti mjesto Crnoj Gori u svojstvu posmatrača za stolom Alijanse već na sljedećem samitu u Varšavi“.

„To bi bilo i simboličko priznanje za progres ostvaren tokom prve decenije od obnove naše državnosti. I danas kada slavimo, mi mislimo na sjutrašnji dan, na obaveze koje ne mogu da čekaju. To i jeste formula svih naših uspjeha“, zaključio je Đukanović.

Pored predstavnika medija, koktelu su prisustvovali članovi diplomatskog kora, Vlade, Savjeta za članstvo u NATO i Koordinacionog tima za implementaciju Komunikacione strategije, kao i nevladine organizacije koje se bave evroatlantskim integracijama.

0212nato7

0212nato8

0212nato9

0212nato10

0212nato11

0212nato12

0212nato13

0212nato14

0212nato15

0212nato16

Foto: M. Babović

Komentari: 14

Guest_26741

02. 12. 2015 - 12:24

Jeste vala,da nisi ti vukao ove mrcine na grbaci sto ti se sada zahvaljuju rusenjem vlade Crna Gora ne da ne bi bila u NATO nego ne bi bila ni na geografskoj karti,ili bolje reci na nekoj srbijanskoj konferenciji opstina i gradova.Da bar jos ima nekih ljudi i onih pravih crnogoraca,bili bi jos ranije u NATO savezu.Ali kakva smo......i ovo je ogroman i zaista istorijski uspeh.Cestitamo jos jednom,neka pocrkaju dusmani a tebi puno uspeha u daljem radu..
Guest_81087

02. 12. 2015 - 14:39

Ovo nije nikakav uspjeh, a još manje istorijski, već obično postupanje po nalogu dobijenom iz Vašingtona. Jasno veoma negativnom činu, prvenstveno kada je u pitanju naša bezbijednost. Mi koji smo protiv članstva u NATO-u, pocrkati nećemo zbog ovoga, a ako je ovo uspjeh, kako li tek onda izgleda neuspjeh - pitam se. Kako se može smatrati uspjehom bezuslovno ispunjavanje zahtjeva velikih, u ovom a i ne malom broju drugih slučajeva, Američkih - direktiva, što bi rekli komunisti. Ovo je ovdašnje razumijevanje značenja riječi uspjeh - reka mi veliki da mogu da ga slušam, blago meni. Ako ćemo već uz ovaj poziv koristiti riječ - veliki, onda uz nju obavezno treba da idu i neke od sredećih riječi: blam, neuspjeh, sramota, šteta, ucjena itd.
danilo s.

02. 12. 2015 - 15:49

Guest 81087 - Vi, naravno, imate pravo na vase misljenje, ali ne i na vase cinjenice. U pravu ste da rijec veliki ima relativno znacenje zavisno od konteksta u kojem se koristi - pozitivnom ili negativnom. Zao mi je, ali nam vi sa vasim velikom podlim, imbecilnim, sramotnim, itd. komentarima ne mozete pokvariti radost sto CG ulazi u drustvo najrazvijenijih i ekonomski, politicki, vojno, najsnaznjijih drzava svijeta. Pojedite se od muke i zavosti. Ako mozete da progutate te zabe krastace koje ste nama namijenilii.
Novi komentar