Zašto Mandić i Knežević forsiraju ideju neutralnosti: Ruska priča za domaću upotrebu

Jedan poziv mijenja sve, naročito kad dolazi od majčice Rusije braći u Crnoj Gori. Posjeta lidera Nove Andrije Mandića i čelnika DNP-a Milana Kneževića i Predraga Bulatovića zvaničnicima ruske Dume i drugim Putinovim saigračima bila je prilika da se zvanično promoviše famozna ideja o crnogorskoj neutralnosti. Ili, što bi rekao drug Železnak, potpredsjednik Dume - da Crna Gora bude balkanska Švajcarska.
Objavljeno: 12. 02. 2016 - 13:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Neformalno, ali stvarno: crnogorski gosti i ruski domaćini dobro znaju da ideja neutralnosti nema uporište u CrnojGori, da je suprotstavljena državnoj strategiji evroatlantskih integracija i, što je još važnije, da je koncept državne neutralnosti tekovina devetnaestog vijeka, danas praktično neprimjenjiv. U savremenim međunarodnim odnosima i u bazičnim dokumentima Ujedinjenih nacija (član 51 Povelje UN) i Evropske unije (Lisabonska deklaracija) princip kolektivne bezbjednosti i solidarnosti, je potpuno prekrio koncept neutralnosti. Samo, nema ovdje naivnih romantičara: ruska priča crnogorskih opozicionara plasirana je sa ciljem da se utiče - ne samo na politiku zvanične Moskve prema Crnoj Gori - već i na budući odnos snaga na crnogorskoj političkoj sceni.

Paravan Moskve

Moskovsko putešestvije je samo dio te strategije. I nije tek slučajnost onaj skandalozni nastup Andrije Mandića na televiziji ,,Carigrad“, Putinovog tajkuna Malofejeva i otvorene prijetnje sukobima u Crnoj Gori ukoliko ne bude referenduma o NATO-u. Kamenčić istog političkog mozaika je i javno priznanje lidera Nove da su protesti Demokratskog fronta bili dio anti-NATO kampanje, baš kao i naprasna eskalacija euroskepticizma. Lideri Nove i DNP-a pristali su da budu eksponenti ruske propagandne mašinerije. Mandić, Knežević i Bulatović znaju, što su bliži Moskvi, sve su dalje od Brisela. Očito, riječ je o proračunatom potezu: crnogorski opozicioni trojac je u Moskvi iskazao bespogovornu lojalnost, očekujući da će, zauzvrat, ruski prijatelji nastaviti da logistički pomažu njihovu politiku u Crnoj Gori. Uporno forsiranje priče o crnogorskoj neutralnosti samo je politička maska da se prikrije direktna pomoć Moskve ovdašnjim igračima u Crnoj Gori.

Potraga za radikalima

Ali i posredni dokaz da se u DFu pripremaju za ono što slijedi - izbornu utakmicu. Demokratski front je u stalnim protestima već duže od pola godine, sve u namjeri da narodnim buntom obori Vladu Mila Đukanovića. Ta taktika nije uspjela organizovanjem šatorskog naselja ispred zgrade parlamenta, a ideja nasilnog svrgavanja vlasti doživjela je konačni fijasko 24. oktobra nakon što je propao pokušaj ulaska u Skupštinu Crne Gore. Opredijeljeni za vaninstitucionalnu borbu, lideri Demokratskog fronta ignorisali su priču o parlamentarnom dijalogu, odbacili su i pomisao da uđu u zajedničku vladu i sada su - dok Lekić, Milić, Krivokapić i ekipa pregovaraju sa Đukanovićem - ostali na ulici, van igre i bez mogućnosti da utiču na ishod pregovora. To nije baš ugodna pozicija - na izbore moraju, o izbornim uslovima ne pregovaraju, a ostatak opozicije ignorišu. U međuvremenu, osipa sa broj pristalica koji vjeruju u ideju pobune ili puča.

Plan za oktobar

Zato je radikalizacija politike, okretanje Rusiji, borba protiv NATO i oštro distanciranje od EU očajnički pokušaj Demokratskog fronta da pod plašt svojih partija okupe radikalne prosrpske i rusofilske birače, one razočarane pristalice radikala i panslavizma ruskog lika. Kad im, koliko sjutra, otvorenu podršku pruži i Amfilohijeva Srpska pravoslavna crkva, Mandić i družina mogu da računaju na podršku nekih 12, možda i 15 odsto podrške. Samo, to je vraćanje korijenima politike koja je svoj zenit doživjela tamo negdje početkom devedesetih godina prošlog vijeka. I tu je ključni problem nove politike Nove srpske demokratije i saveznika: Demokratski front je počeo da se bori za prevlast u opoziciji, a ne obaranje vlasti Mila Đukanovića. Možda će nekima i to djelovati kao uspjeh, ali - ovako sa distance - djeluje kao ponavljanje matrice poraza.

Draško ĐURANOVIĆ

Komentari: 81

Nick

12. 02. 2016 - 07:58

Majko Rusijo Ti si naša nada, Ti ćeš tu postojat i kad pa'ne naša Vlada.
danilo s.

12. 02. 2016 - 11:45

Nick, Nece ti se ispuniti nada, prvo ce da pa'ne ruska vlada.
Will

12. 02. 2016 - 08:49

Kakvo očajanje NATo promotera, kakav banalan tekst
Ciligili

12. 02. 2016 - 08:51

Iznenađujuće površan tekst g. Đuranovića. Evo ovih dana je g. Kurc boravio u CG, pa ste ga trebali pitati kako funkcionišu neutralne države.
Danilo III

12. 02. 2016 - 09:03

Mislim da ce ovi lideri ici do kraja to jest ako CG udje u NATO da ce da bi se izbjegao gradjanski rat povesti svoj narod u seobu ka Srbiji i potom i Rusiji a najvjerovatnije bi nam se u tom slucaju pridruzilo i nase svestenstvo i monastvo...Ja sam licno protiv seobe no da se odje ostane i "tjera guba iz torine" medjutim ako vecinska pamet prevlada da se napusti nasa majka Crna Gora onda se i nema kud no u kolonu te seobe...
NIK

12. 02. 2016 - 09:13

Svaki čovjek treba da se rukovodi uspostavljenim pravilom da čuva drugoga od sebe. Činimi se da autor ovog članka to ne radi kao što ne rade ni mnogi drugi poslenici javne riječi naročito oni sa RTVCG. Da nije tako RTVCG bi prenijela vijest da su nigerijski ljekari potvrdili/izjavili da je Hašim Tači umiješan u trgovinu ljudskim organima. Ne, ona to neće jer je na štetu prijatenja našeg Premijera. U tom stilu je, po mojoj ocjeni, i prednji tekst koji je napisan na vrlo problematičan način kao proizvod mašte/želje autora. I iz ovih razloga treba odmah da se promijeni uredjivački timovi javnih glasila ali da to ne bude samo za potrebe predstojećih izbora.
Felix

12. 02. 2016 - 09:33

Pa Dukljani, pošto ne poštujete ni Ustav ni Zakone ove zemlje a ne držite se pravde , istine i zadate riječi , pogotovu vaš šef, ovakav razvoj događaja je sasvim logičan. Ne može se sjedjeti na dvije stolice, tako da što ste posijali će te da žanjete, sami ste krivi ! Ovakvi tekstovi kojih je veoma mnogo u zadnjih par mjeseci na ovom portalu i drugim vašim medijima samo odražavaju vaš strah od onoga šta će da se desi u najskorije vrijeme a ovakava pisanija takođe predstavljaju " Labudovu pjesmu " Dukljana i njihovih insotranih pomagača. ZATO NA KRAJU " PRIČA SE , PRIČA DA RUSI DOLAZE " !
spavle

12. 02. 2016 - 09:35

Коме је кичма од теста, никада гладан неће умрети.
REZIME

12. 02. 2016 - 09:39

......Zato je radikalizacija politike, okretanje Rusiji, borba protiv NATO i oštro distanciranje od EU očajnički pokušaj Demokratskog fronta da pod plašt svojih partija okupe radikalne prosrpske i rusofilske birače, one razočarane pristalice radikala i panslavizma ruskog lika. Kad im, koliko sjutra, otvorenu podršku pruži i Amfilohijeva Srpska pravoslavna crkv.. Postovani Drasko ,pratis situaciju- cak PRATIS IZBLIZA unutra jednom sam te vidio po strani malko kod SPOMENIKA KRALJA NIKOLE na SKUP DF. kad ono poceo da RASTE PROTEST ko kvasac-ne onaj NAJVECI vec pridje kad odismo do MUPA u setnju onaj PRVI veci skup ,scah da ti se javim prozborimo dvije sindikalne ali rekoh da me neces udostojiti case razgovora pa odustadoh, NARAVNO da POGADJAS u tvom TEKSTU CINJENICNO STANJE ,ali to je STAV jednog ne malog naroda Crne Gore na koji imaju PRAVO ti imas tvoje stavove sa kojim se ja sa nekim slazem sa nekim ne slazem -pa vidis kakva muka u EU sto se cini ko garantuje ta za
DENI

12. 02. 2016 - 09:48

Neutralnost a priblizavanje Rusiji Kako to???
Abu khabir muavija

12. 02. 2016 - 09:50

Evo juče potvrdiše da je Ajnštajn bio u pravu što se tiče gravitacionih talasa. Sto puta je do sada potvrđen njegov aksiom da su samo svemir i ljudska glupost bezgranični. Doduše ogradio se i rekao da za svemir nije siguran, što znači da je u beskonačnost ljudske gluposti ubijeđen. Ovi gornji komentari to potvrđuju. Za ovaj Đuranovićev tekst kažu da je površan. Naravno da je imao mnogo boljih tekstova, ali je teško pisati nadahnuto o gluposti. Tekst je precizan i tačan i nije na Drašku da dopjevava gluposti vaših vođa. Novinar vam dođe kao ogledalo pa se ogledajte. Ali vidjeh i unapređenje srboruske ideje; seoba Srbalja pod Amfilohijem Prvim Mrčojevićem a vojvoda Mandić bi vjerovatno glumio Pavela Isakoviča iz "Seoba" od Crnjanskoga. Režija bi vjerovatno pripala bratu Rogozinu. Eh kuku majci da vas ne pobaci.
Risto

12. 02. 2016 - 10:29

Rusija jeste nasa zastitnica. Hoces dokaze? Evo, da nije njih bilo mi bi 1918. izgubili i crkvu i drzavu i Srbija bi nas poharala. Da nije bilo Rusa Zapad bi razbio SFRJ. Da nije bilo Rusa, Zapad bi nam uveo sankcije, bombardovao nas. Da nije bilo Rusa Srbija bi izgubila Kosovo, a i sudili bi Srbima u Hagu. Srbija bi, da opet nije bilo Rusa ostala i bez Juznog toka, a NIS nebi bio srpski. Konacno, ko zna gdje bi se osumnjiceni Mira Markovic, njen sin, Karici, krili se po svijetu bjezeci od suda da je to Moskva dozvolila? Treba li komje vise dokaza da je Rusija nasa majka? Sto neko rece; Öj Rusijo najljepsa bajko, Rusijo i oce i majko". Iz srca i mozga , a?
RUSIJA

12. 02. 2016 - 11:57

Evo REDOM da odgovorim na tvoje MANIPULATIVNE ODGOVORE: -Da nije bilo Rusa 1918.god Crna Gora bi NESTALA,Boka Kotorska bi pripala HRVATSKOJ-Zapad jeste razbio SFRJ, Rusije tada nije bilo bio je SSSR.Rusija se nije slagala SA KOSOVOM da se OTME od JUGOSLAVIJE-SRBIJE RUSIJA nije imala SNAGU da se suprostavi ZAPADU u tim VREMENIMA jer se RUSIJA ponovo FORMIRALA u tom vremenu. Sve sto si izneo su MANIPULACIJE za NEZNAVENE ????/
ROGOZIN

12. 02. 2016 - 12:52

Cak jedan RUSKI GENERAL nije tijo da prepusti PRISTINSKI AERODROM NATU i tu se NATO 3. dana zaustavio dok Jeljcin nije ubijedio tog RUSKOG GENERALA da ode-a AMERICKI GENERALI nijesu sceli da napanu RUSE jer su se bojali-ovo su primjer pojedinacnih osecanja RUSKE ARMIJE NARODA koji je bio i te kako spreman da BRANI SRBE iako je bio u teskoj situaciji ali KOSOVO nije IZGUBLJENO to govori ovaj VIDEO PRILOG ako ga pusti ADMINISTRATOR ovog PORTALA ,kratak klip svega 3.minute dje potpresjednik VLADE RUSIJE dakle visoki ZVANICNIK AKTUELNI govori o POVRATKU KOSOVA SRBIJI-pogledajte: https://youtu.be/MaoKt-ArAOU
Rogozin kaze

12. 02. 2016 - 14:29

Rogozin kaze: "naravno RUSIJA danas i ona i 1999.god. nije ista" Sta treba drugo da kazem na ovom PORTALU da RAZUVERIM neverne TOME itd,,,,,"naravno RUSIJA danas i ona i 1999.god. nije ista""naravno RUSIJA danas i ona i 1999.god. nije ista""naravno RUSIJA danas i ona i 1999.god. nije ista" Ajd i ovo pogledajte: strasan prilog- https://youtu.be/epP0W_nA4FA
Felix

12. 02. 2016 - 16:50

Bogami " Rogozin " nemaš što Dukljanima pisati jer što Njegoš reče " Što se crnim zadoji đavolom, obešta se njemu dovijeka" !
danilo s.

12. 02. 2016 - 18:04

@Rogozin. Lako li je vas nacijonaliste i svetosavske patrijote popaliti. Pa Rusija je jedva docekala Kosovo da bi poharala tudje drzave. "kad moze Kosovo moze i Osetia, Krim, Donjeck,"... Da je Rusija scela da nas brani NATO ne bi bombradova Jugoslaviju. Izgleda da je najgora posljedica ove fatalne bolesti - nacionalizma - masovno ubijanje mozdanih celija?
Slobodan Gluščević

13. 02. 2016 - 10:15

Rogozine konstanta ruskog odnosa prema Crnoj Gori je nepoštovanje, zloba, prevara i prezir. Crna Gora je uvijek korišćena kao moneta za pokusurianje ruskih ciljeva i nuđena u zamjenu za vjernost Rusiji. tako je Crna Gora i postala srpska, kakva nikad nije bila. Znaš u tom odnosu Rusija je unijela platu jednog carskog službenika, koliko je iznosila pomoć Crno Gori, što je i dosta jer se darovnom konjuzubi ne gledaju, a Crna Gora je unijela živote svojih sinova izginulih ne za interes Crne Gore, nego rusije
Rogozin

13. 02. 2016 - 11:22

............tako je Crna Gora i postala srpska, kakva nikad nije bila. ......................tako je Crna Gora i postala srpska, kakva nikad nije bila. ......................tako je Crna Gora i postala srpska, kakva nikad nije bila. .......... Sve si reka-A STO BI JA s tobom polemisa? Kakav bi ja to bio OZBILJNI KOMENTATOR ovoga PORTALA kada bi ti odgovarao uopste na tvoje stavove takve koje navodus,koje su jednaki tvrdnji ,da na mjesecu raste drvece itd..... Sve smo BLIZI RUSIJI sa nasim STAVOVIMA-a sve dalji od NATA,REFERENDUM nece biti POKRADEN-KATASTROFALNO cete da IZGUBITE,Poslusajte te ROGOZIN kaze za NATO?Vidite li vi da se GRANICE ZATVARAJU kada nam udje STOHILJADA ARAPA mi smo GOTOVI spasa nam NEMA AUSTRIJA HRVATSKA zatvaraju GRANICE spremite se za HAOS taj narod iz SIRIJE ako se ne OBEZBEDI moze da nas NAPANE???
Slobodan Gluščević

26. 02. 2016 - 18:24

Pa naravno da nije bila srpska. Sjećaš li se izjave onog Fatića na Podgoričkoj Skupštini? Rogozine politikom upravljaju interesi, a ne emocije. Stižu izbori, pa ko što dofati, takva će biti i odluka o NATO-u. Vidiš li ti da i mi možemo zatvoriti granicu. Đr viđe 100.000 Sirijaca? Među migrantima se nađe zaista i po neka porodica iz Sirije, ostalo su Afganistanci, Pakistanci, sva Sjeverna i Podsaharaska Afrika. Naravno da se zna da su oni borci terorističkih ćelija koje se instaliraju u evropskim zemljama. I zaista misliš da Crna Gora gleda u nebo i broji zvijezde? A ko ti je reako što ti nama kažeš srpska nostradanusica, ili srpska Vangka, ili neki treći srpski prorok?
Dragan

12. 02. 2016 - 20:38

KUKU ONOME KOGA SRBI BRANE I RUSI HRANE...
ISKRA

12. 02. 2016 - 23:18

To je Austrougarska parola iz vremena okupacije Crne Gore, ali se ona očigledno tebi dopada. Tvoje uvjerenje, tvoj problem.
Slobodan Gluščević

13. 02. 2016 - 10:18

Zapravo obratno Srbi hrane a Rusi brane, ali to nijesu izmislili Austrijanci, već izigrani narod crnogorski, koji je šposlije tiotanske pogibije na Mojkovcu lijepo vidio u što je uložio živote svojih sinova u prevrtljivu Rusiju i pohlepnu lažljivu Srbiju
ISKRA

13. 02. 2016 - 12:53

Bojim se da je jedino tvoje imanje g-dine Gluščeviću, mržnja i neznanje, ali ti ja tu nijesam od pomoći.
DILEMA

12. 02. 2016 - 11:03

Serjoška moj, daragoj, prisjetih se Tvojih do bola dirljivih, melanholičnih stihova o majčinom pohabanom kaputu. Prisjetih se i kada smo, sedamdesetih, kao junoše - par najlon čarapa mijenjali za "matjuške" i "kipitilnike" (mali električni grijač za vodu). Pođekoji od nas je imao i "dodatni bakšiš" u vidu...dobro neću o tome. A danas - moji matori vršljaci, posebice cg i ine junoše - čežnjivo i začuženo - bulje u one blistave jahte što se gizdavo bjelasaju u plavom priobalju barske, tivatske i budvanske luke... Da, ali višekratno sam u budvanskim prodavnicama vidio mnoge ruske turistkinje kako, redovito, kupuju po 2 omanja paradajza, dvije jabuke i 1 krastavac...Prisjetih se rata i oduzimanja Krima i žestokih okršaja na istoku Ukrajine. Iznenadnog napada na najbližu braću... A, tek šta bi se zbilo sa nama - daljim rođacima? Znamo: jači - kači. A, šta to znači - aksiom, sudbina, neminovnost ili - bahata bezobzirnost.? Zato, Serjoška iz Jasne poljane - nije mi to jasno.
Monteegoo

12. 02. 2016 - 09:59

Slazem se sa konstataciom.Da se bavim politikom shvatio bih na njihovom mjestu da sam sam sebe iskljucio od pravih politickih vrijednosti, zapadu okrenuo ledja i sto je najgore od svega: sebe i svoju politicku druzinu poistovjecujem sa ratovima 90ih, cetncima itd. Shvatite, ta opcija je kratkog vijeka, ta generacija polako nestaje. Buduce generacije to ne interesuje. Okrenite se oko vas i bice vam jasno. Na kraju da kazem i to, za ovu grupu sto hrli prema Rusiji: Procitajte malo istoriju, isto ovu modrniju da je nazovem, zadnjih desetak godina. Zar zelite takvog partnera? Zar vas i ove u Srbiji nije ostavila na cjedilu u najgorim vremenima? Zar ne zelite svojoj djeci buducnost kao i onoj od nekih zemalja zapada? Kojima je najveca briga dje ce ljetovanje ove godine? Razmislite malo....
Nelogičnost

12. 02. 2016 - 10:30

"...to je vraćanje korijenima politike koja je svoj zenit doživjela tamo negdje početkom devedesetih godina prošlog vijeka..." Volio bih da mi Draško, kao priznati analitičar u crnogorskim okvirima, objasni kako to da u vrijeme "zenita" ove politike u Crnoj Gori po popisu iz 92. godine imamo svega oko 9% Srba u Crnoj Gori, a danas blizu ili preko 30%. Koja i čija politika je ovo uzrokovala?
KARA RADUSIN

12. 02. 2016 - 11:24

Abu, ja smatram da ovi gornji komentari nijesu djelo domaćih Koriolana,bez obzira što ih je autor vjerno prikazao.Bez obzira na njihovu stondiranost Resavskim lažibajkama i njihov mentalni i intelektualni sklop.Jer teško da ima neko u Crnoj Gori ko nije svjestan ovih političkih skaski Mandića,Kneževića i Milića.Što bi rekli latini-Dolus malus(smišljena prevara).
Abu khabir muavija

12. 02. 2016 - 21:02

Ne znam odakle su brate deli Kararadusine ali upalili su se kao kutnjaci.Ovo ih je Draško upalio i sad desant na Analitiku.Onaj dolje Duško bačiće se sa balkona.Ne znam brate bili me podržao da tražimo od Admina da prikači na ove komentare spot sa Kaljinkom ili Rabinjuškom ili Podmoskovske večeri,e će nam se u protivnom neko ubit naćas u sred komentara.
danilo s.

12. 02. 2016 - 11:42

Nema vise nikakve sumje da je Rusija izvela DF na ulice (sto ce "euro-neuro MedojeviC" jos uvijek s njima? Bice da su pare u pitanju?). Medjutim, sve je to u sklopu nove agresivne ruske medjunarodne medijske politike - koja je ulecela i u otvorenu medijsku bitku dezinformacijama preko "Russia Today" i "TV Sputnik" sa zapadnim medijima. Imali smo prilike da vidimo seriju krajnje negativnih i uvredljivih tekstova o g. Djukanovicu i CG u vodecim Americkim medijima napisanih (i placenih) od strane saradnika Russia Today. Koriste se niski udarci, angazuje se opozcija da bi se srusile vlade koje se ne dopadaju Putinu. Eto i mi se nadjosmo na udaru. Ovdje bogami imaju i snaznu podrsku SPC ("panpravoslavne"- anti-CG Crkve), "probudjenih rusofila" i veljerspskih klero-nacionalista). U svakom slucaju pitanje DF-a kao demokratske opozicije je stavljeno ad acta. Samo mi nijesu jasni nasi "veliki demokrati" koji nikako da raskinu veze sa jednom anti-CG, desnom, nacionalistickim partijim?
Sreća u /ne/sreći...

12. 02. 2016 - 12:19

...pa ćeš ti naš danilo dača- podrekla iz Drača-svojom "pomijesnom LOKALNOM CPC"obećanoj puku u NDMNE-na ovaj Portal-sve naše probleme riješiti i spriječiti da ove tuđe "anticrnogorske crkve" ne vardaju po Crnoj Gori-ka što ti vardaš po ovim portalima-mijenjajući vjeru za večeru-evo više od kvarta od vijeka?!
Ajde Jole...

12. 02. 2016 - 20:42

miči se sa ovog portala ,dojadio si i Bogu i narodu miči se...
Ajde ,ajde Jole...

13. 02. 2016 - 12:50

..nama nisu potrebne istine o nama? Nama je imalo po kome doći DA:" nevaljamo- nam laži prijaju i nesmetaju-nam krađe gode-varamo narod evo više od kvrta od vijeka? A uostalom-što je tebe Jole briga? Ajde Jole,ostavi se toga-što mi činimo u našoj Gori Crnjoj -to je naše-i narod i gore i more-i bruke i zastiđa i sramote do vijeka-sve je to naše i ničije drugo-nasleđe smo mi zakonito naslijedli od našije đedova LAKOMIJE LISICA i ŠVERCERA sa žitom turskim okupatorima? Pazite zaSRBI nas-jer dosta ste nam ponjeli i presekali našije "tost crnogoraca"-pa vas zato danas ima na stotine hiljada više no 1948? "Naša roba-naš dućan kome oćemo tome se i prislanjamo-zarad našije guzica! E bo-takovi smo mi "tost crnogorci"-koji se ponosimo sa nama-i sa onijem -od čega su se stiđeli i stide CRNOGORCI CRNE GORE PETROVIĆA! Zato Jole miči se sa ovoga portala! Ojadio si nas-istinama o nama-sa kojima se ponosimo-ka prasad nad punana korita koja smo prosipali 1989-po želji kasapina i grobara sa Dedinja!!!!!
gorka munja

12. 02. 2016 - 13:03

Viđi ti ovo sad, ajmo junačine đe je sad čojstvo i junaštvo crnogorsko. Šta se desi sa klikanjem za manje od 15 sekunda, hiljade i hiljade klikova. Ajmo sokoli ,da zborimo o pravici pa đe su sad oni kojima su puna usta poštenja , a viđi ih ni guzicu da pomjere sa stololice. he,he, he,he,
Priston

12. 02. 2016 - 13:32

Kad DF nesto preduzme to su ocajnicki pokusaji, a da je DPS preduzeo to isto, ne biste imali nista protiv!
Hotch

12. 02. 2016 - 13:35

DF se bar bori, a ne potkupljuje narod novcem kao DPS.
Bori se DF...

12. 02. 2016 - 20:46

sa omrznutim novcem zapadnim, Eurima i Američkim Dolarima poslatih od bracke Rusije i bratske Srbije,bori bori,nesoj do nesoja...
Dokolicanka

12. 02. 2016 - 14:47

NATO promoteri, ovo je greote!
+

12. 02. 2016 - 16:53

Dokolicarka, ako nemas sto drugo raditi, zavrsi onovnu skolu da bi pisala pismenije i smislenije recenice.
Bazarov

12. 02. 2016 - 14:54

Prije par mjeseci samo koalicija Dps-Sdp je po svim anketama imala podrsku od skoro 50%. Racunica je cista kao suza,da je bio raspisan referendum sad bi razgovarali o novim EU poglavljima a ne o Nato pozivnici. Koalicija se ne bi raspala, postovala bi se volja gradjana i kraj price.Smijesno je koliko se medijskog prostora i paznje posvjecuje Amfiju. Na PA se rezimski novinarcici natjecu ko ce u tekstu najvise puta spomenuti ime Amfija. Ovakvi tekstovi su totalno kontraproduktivni i ispada da neki novirancici nesvjesno rade kao Ristovi PR. Epilog ove price je da "Arkan u matiji" dolazi na poziv drugog covjeka Dps-a na razgovor. Sto se tice korijena srpske politike iz 90-tih, valjda politicari i akteri tih dogadja imaju ime i prezime. Posto je za vecinu rezimskih komesara Wikipedija Sveto pismo, bilo bi posteno da vidimo sto to kaze Wikpedija o biografiji prvog covjeka Dps-a : "Djukanovic je uz Marovica i Bulatovica bio produzena ruka Miloseviceve politike u CG".Cisto i jasno.
Inkvizitori

12. 02. 2016 - 14:56

Recept za srednjevijekovne inkvizitore jeste racio, logika, tradicionalne vrijednosti iz civilizovanog dijela svijeta. Vrijeme ide naprijed i oni nemaju nikakvu perspektivu. Svakodnevnom bukom, optuzbama, nesuvislostima nastoje kompenzovati svoju zaostalu platformu baziranu na velikosrpstvu, rusofilstvu, svetosavlju i konsekvetno i konstantno neprijateljstvu prema ovoj drzavi. Ovom clanku bi dodao da sudeci po njihovoj fanatiziranosti, nije samo u pitanju ocajan politicki polozaj njihove platforme nego li i znacajan novac koji dobijaju iz vana za podrivanje ove drzave. Ponovicu jos jednom "euroskeptici" je eufemizam i potpuno neprimjerena rijec za ove desperadose.
Pamet okrenuta naopako

12. 02. 2016 - 15:01

Zanimljiva je pamet Srba iz CG. Evo zasto: 1) Traze demokratiju na ulici a model drzave im je RUsija 2) Nece koriupciju ali oce jednu od najkorumpiranijih drzava svijeta 3) nece domace diktatore ali hoce stranog koji ubija i radioaktivnim polonijumom 4) Niko osim Srba i Bjelorusa u Evropi ne gravitira Rusiji 5) Zapadni susjedi Rusije gravitiraju Zapadu 6) Sami Rusi emigriraju na Zapad 7) Cetnicima nije na pamet palo da idu u Rusiju nego su emigrirali u Ameriku, Englesku,Australiju, kako oni poslje II sv rata tako i oni 90-ih
A oće li Talijani sa Rusima...

12. 02. 2016 - 19:11

...da buše NDMNE morsko dno i da iznaode gaz i naftu? Čm će "demokracka Jevropa-da guzice grije-ako ne ruskijem gazom? A ČETNICI emigrirali u Ameriku-đe su im Ameri priznali status ANTIFAŠISTA i čiča jajara Dražu odlikovali najvećim ordenom Amerike? A "Pamet okrenuta naopako..."--liši onoga spomenika nacistima u Danilovgrad-koji gradite "oslobodiocima sa Rajne i Majne-(vašije đedova-i izgleda i vaše-ND/H/MNE vaše i njihove sramotne tvorevine 12.jula.1941) u kasarni koja nosi ime Narodnog heroja TITOVE JUGOSLAVIJE Milovana Šaranovića?! Da,da "zanimljiva pamet-nadzori"-poput lopova koje goni policja-a oni riču:"držte lopove i korumpirane"-u NDMNE? Ni mnaje države ni više korpucije -od planina pa do Mora-osobito od Ulcinja do Budve?! Evo više od kvarta od vašega najsramotnijeg vijeka-u povijesti hiljadugodišnje države Duklje-Zete i osobito Junačke i Čojske CG Petrovića Njegoša! A vas -više od polovice(preo 300 iljada) CG rikalo(1989):"oćemo Ruse-oćemo gusle"!
put za slobodu

12. 02. 2016 - 15:10

Jedini put ka slobodi!!!!
Osinjak

12. 02. 2016 - 15:12

Fanatiziranost velikosrba u CG moze dolaziti i iz sljedeceg razloga. Ulaskom u Zapadne asocijacije poput EU ili NATO, CG ce morati prihvatiti vrijednosti tih drzava, vrijednosti koje su ih ucinile najrazvijenijim drzavama svijeta, kao sto su racio i konsekventno pravna drzava, fokus na kvalitetu zivota. U takvom ambijentu magle poput nacionalizma, izdegenerisane religije kakva je SPC, maglovite kategorije "bratstva" medju nacijama,ignorisanja zakona kad nekom ne odgovara - ne mogu opstati. Njima je jasno da clanstvom ne samo u NATO nego i u EU oni nestaju sa politicke ali i kulturne scene. Otuda, ocekivano DF i SPC napadaju i EU i protive se ulasku CG. Trenutno su osinjak protresen ili smija satjerana u cosak, pa zuje i sikcu.
Tako je

15. 04. 2016 - 07:41

Tu su u istom polozaju kao i radikalni islamisti - ista ih muka muci - i imaju iste odgovore - samo silom i mrznjom mogu produziti postojanje ali im je kraj isti i neizbjezan. Posto vide da gube svakako onda im je cilj opsti sukob u rat u kojem nes
LadaNiva

12. 02. 2016 - 15:25

Kad vidim da se Mandic bude vozio u Ladu Nivu a Pedja Bulatovic u Ladu Samaru onda cemo da bidimo za Ruse.
Sava

12. 02. 2016 - 15:28

Po prorocanstvu najvecih ruskih staraca-duhovnika doci ce ruski Car samodrzac od koga ce se tresti citav svijet! Tada ce Srbin biti svoj na svome. Istorija je dinamicna kategorija, a ovo danas su samo oblacici poslije kojih ce da bude jos bistrije nase Pravoslavlje.
Abu khabir muavija

12. 02. 2016 - 18:04

A heroin loš nikakav.
Dusko Bulatovic

12. 02. 2016 - 16:13

Ne slazem se sa politikom Opozicije a ajos manje rezima.Analitika postoji da brani rezim.Dakle postoje tri opcije da budemo,pro Ruski,Pro Zapadni i Neutralni. Vecina komentatora a i autor teksta ne zna sto je prije svega Crna Gora a jos manje sto su Rusija ili Zapad.Osnovna ideja vodilja Crne Gore i Crnogoraca u svim ratovima od kada se zove Crna Gora je bila borba protiv okupatora,nepravde,porobljavanja.Istina je da je Crna Gora imala Rusiju kao sa saveznika ali ne mora tako da bude i danas ili sjutra.Ali ne smijemo ZABORAVITI da kad je god Rusija bila mocna,oni su nama pomagali,kada su oni bili na koljenima bili smo i mi. 1914 ,1941,1991.Nije to nimalo slucajnoZapad je mogao da cereci Jugoslaviju ,Balkan,kad god je Rusija bila nemocna.Zapad je cekao bukvalno 1700 godina na kontrolise ovu teritoriju,analizirajte od podjele Rimskoga carstva,koliko vreemena su bili ovdje i na koji nacin.Evropska Unija,NATO pakt su samo naijzrazitiji vidovi IMPERIJE.Dakle mi smo izmedju Rusije i Imperije
Slobodan Gluščević

13. 02. 2016 - 11:14

Duško, vrlo zanimljivo razmišljanje, ali ne dovoljno razrađeno. Od nastanka svijeta do danas postoji samo jedna carevina i mnogi koji pretenduju na njeno naslijeđe. Potpuno si u pravu da i dan danas mi na Balkanu, bijemo bitke davno iščezlih pretendenata na carstvo, i da ni prstom ne možemo maći što nam ga oni neće pomjeriti. Treba se biti vrlo bistar pa preživiti u tim vrtlozima. Naravno emocijama tu nije mjesto. samo se budale vode emocijama i to naravno plaćaju stravičnim žrtvama
Dusko Bulatovic

12. 02. 2016 - 16:29

1000 slova nije dovoljno,Imamo pravo izbora istok zapad ili nesto trece.Moja prica je o trecem putu.Nas rezim nas je vodio kroz Jugoslovensku klanicu,od Slovenije,Hrvatske,Bosne,Kosova pa im to nije bilo dovoljno nego nas je uvukao u jos goru AVGANISTAN.Je li se ikad ko u Crnoj Gori zapitao sto su nama krivi ti siroti ljudi ,koji pate tako dugo.Nato je pobio vise od 200 000 ljudi i napravio nevidjena razaranja.TAo je previse komplikovana prica da bi se analizirala ovdje.Kada su bombardovali Jugoslaviju 1999,bilo je ilegalno po medjunarodnom pravu,2001 Amerikanci su iscenirali TERORISTICKI napad na Njujork i Pentagon.9-11 2001.Znate li sto znaci 9-11 u USA,poziv za hitnu pomoc,policiju.Ne moze 26 tajnih sluzbi ,dvije vojne i dvije civilne kontrole neba,da neznaju gdje su im oteti avioni po nekoliko sati.Ne mogu teroristi to da urade a da niko od PONAVLJAM 26 tajnih sluzbi napravi takve propuste.Kad se u demokratskoj drzavi naprave takve greske onda neko mora da podnese ostavke.
Savjet

12. 02. 2016 - 16:39

Dusko lijeci se , dok je vrijeme
Dusko Bulatovic

12. 02. 2016 - 16:45

Zamislite poslije teroristickog napada na Njujork i Pentagon.Ej mi pricamo o najmocnijoj sili na planeti.Avio je uletio i udario u zgradu.Niko ne trazi i ne podnosi ostavke,NEZAMISLIVO.Nemaju pojma kako se napad odigrao ali znaju istoga dana da su to organizovali ovi teroristi BABA KURANE iz vukojebina Avganistana. I to po sred srijede najmocnije armije svijeta.BBC je istoga dan javio da je u Njujorku srusena i treca zgradica WT7, pola sata prije nego sto je zgrada pala.To je jedna mala sitna zgradica od 45 spratova i visocija od 200 m.Uplasila se i sama pala od explozija.Na kraju price Jenkiji su u Ujedinjene nacije donijeli novi medjunarodni zakon o antiterorizmu ioptuzili Avganistan i posle 2 mjeseca ga napali.Eto ih od tada jos tamo.Tu u srcu Azije iza lejd Rusiji,Kini,Indiji i Iranu.Kada je Hitler krenuo na svjetsku turneju nije se nadao tako lako da ce Njemacke trupe ikada dospjeti tamo.A danas vidimo pod njemackom komandom su i nase Crnogorske imperijalne trupe.
Dusko Bulatovic

12. 02. 2016 - 17:00

Jeste Imperijalne trupe u njemackom kontigentu uAvganistanu imaju Crnogorske vojnike.Navodno da podrze mir ,da nadgledaju proizvodnju opijuma,jer dragi citaoci ako nijeste znali zadnjih godina se povecala proizvodnja opijuma 1000% posto ili deset puta ako vam je lakse da progutate brojke u odnosu na 2001 godinu. Nasim prijateljima iz Imperije nije bilo dovoljno dva sumnjiva rata,nego su Napali ILEGALNO Iraq i usput pobili preko 1 600 000 Iracana ,zemlju prekrili radioktivnom prasinom od nekiliko hiljada tona obogacenog uranijuma,cije je poluvrijeme raspada vise od 4 ooo ooo ooo godina.Dobro ste vidjeli 4 milijarde godina,znaci nikad.Usput su Popljackali vecinu arheoloskog materijala od NAJSTARIJE civilizacije na planeti.Samo su ih sklonili da ne propanu u ratu.Posle su kreirali haos prema Siriji i sve ovo sto vidimo na bliskom istoku.Usput su kreirali razaranje i haos u Libiji ,Egiptu,Jemenu,a dronovima bombarduju Pakistan ,Somaliju, Liban,i gdje sve mozete zamisliti.
Dusko Bulatovic

12. 02. 2016 - 17:13

Zanemarivanje NATO ZLOCINA ne moze izbjeci nijedan ozbiljan novinar ,analiticar,komentator.Biti slijep kod tih zlocina je isto sto i podrzavanje zlocina u Drugom svjetskom ratu.Dugo godina sam bio clan Jugoslovensko -Britanskog drustva ,kasnije je to preraslo u Forum za mir na Balkan.presedavajuci foruma je bila ujedno i sefica parlamentarne kontrole EU za NATO pakt,Njene rijeci su Nato je prekrsio sve norme medjunarodnog prava u svim ratovima u kojim su ucestvovali. Nato nikada nije pozvan od legitimne vlade Jugoslavije,Avganistana,Iraka,Libije,Sirije,da ucestvuju.Oni nikada ne dobiju pozivnicu,a ulaznice su prokrcili bombama a iza su otstale rusevine ,mrtvi haos.U ratovima,od Avganistana,Iraka,Sirije,Jemena,Libije ostalo je preko 2 000 000.ljudi i haosi razrusenih zemalja.
Dusko Bulatovic

12. 02. 2016 - 17:29

Za razliku od IMPERIJE,Rusija je dosla u Siriju,posle cetiri godine rata na poziv legalne vlade i to se sva prica zavrsava ,ali zato nova pocinje ,koju cemo tek da vidimo.Crna Gora i nasi preci su se proslavili sto su se borili uvijek za slobodu,pravdu ,na svojoj teritoriji i protiv osvajaca.Nikada Crnogorci nijesu isli da osvajaju tudja ognjista osim 1991,pod Indpirativnim vodjstvom Jedinstvenog DPS.Ulazak u NATO znaci gubljenje suverenitete i nezavisnosti.Nijedna clanica Nije suverena,Sva zapadna Evropa je pod vojnom okupacijom.UNjemackoj ima vise od 50 000 okupacionih trupa.BND spijunira sve clanice EU i podnosi informacije CIA, MI6 isto tako ,tu se ne zna ko koga spijunira,laze ,vara.Merkelovu stalno snimaju ,prate Amerikanci,Englezi Francuzi.U NATO nema konsenzusa ,jednoglasnog dogovora.To su bajke za neobavijestene.Sve se unaprijed dogovori prije glasanja.Ponekad se napravi izuzetak ali uvijek oko nekih sitnih pitanja a kada je nesto ozbiljno samo se dvije zemlje pitaju UK i US
psiho-analiticar

12. 02. 2016 - 18:07

Rusofili i velikosrbi u Crnoj Gori su patoloska kategorija. Procitajte sto ovaj prica iz edukativno informativnih razloga jednog socioloskog fenomena, jedinstvenog uma koji je proizveo Milosevice, karadzice, Arkane, perisice .... Paranoicna, ksenofobicna, psihoticna svijest, provincijalaca iz Crne Gore zatvoreog ekstremnog uma toliko razlicitog od ostatka Evrope. Taj soj je dao zlocince 90-ih
Slobodan Gluščević

13. 02. 2016 - 11:24

Duško, po čemu se ruski imperijalizam razlikuje od bilo kog drugog na svijetu? Nipočemu osim po jednoj stavci, Rusima Crna Gora ne treba, ona im koristi u trgovini sa srpskim lokalnim imperijalizmom. Drugi imperijalizmi ne trguju Crnom Gorom. Sa Rusima je zagarantovan nestanak Crne Gore i genocid nad Crnogorcima.
put za slobodu

12. 02. 2016 - 17:29

Draskovicu aj polako...tvojaa prica je provaljena!!!
Dusko Bulatovic

12. 02. 2016 - 17:47

To su nasi prijatelji iz imperije.Autor po cijim sam knjigama studirao na Londonskom Univerzitetu i covjek koji je napisao najvise udzbenika iz medjunarodnog prava na Engleskim univerzitetima prije 15 godina je rekao zasto mi djecu ucimo medjunarodno pravo kada ga nase zemlje tako nemilosrdno i ilegalno krse.Njegovo ime je Ian Brownlie.Dan danas veliki broj intelektualaca i politicara zgrazava se nad politikom svojih zemalja .Jedan od njih koji dobio najvecu podrsku od mladih clanova Laburisticke partije Jeremy Corbin ,bi Veliku Britaniju,UK,izveo najradje iz NATO pakta,a hoce da ukine izgradnju novih podmornica ,cak bi ukinio jedn8strano nuklearno oruzje.On se 1999 godine istako u odbrani Jugoslavije od Nato zemalja i jos tada su predlagali za totalnu demilitarizaciju Balkana.Da ono sto Jugoslovenskim banana republikama treba ,RAZORUZANJE,DEMILIRITIZACIJA,.PACIFIKACIJA.Znaci da se sve ove zemlje razoruzaju,umire za duzi niz godina ,makar 50, i da se posvete mirnom zivotu.
Boban Bgd

12. 02. 2016 - 22:41

Imaju izbor. Eto im Rusija koja poštuje međunarodno pravo i nadasve ljudska prava i slobode. Nađi sebi medijum za trabunjanja neđe drugo. Nemoj samo da nas fasciniraš tom pričom da si studirao na "Londonskom univerzitetu". Ima nas koji smo prošli 80% zapada i znamo kakvih sve fakulteta ima. I nemamo namjeru da CG rješava međunarodne probleme. Neka to ostane malo većim od nas. Mi gledamo sebe i svoja posla. A vi što se borite preko leđa CG sa zapadom i NATO savezom vodite vašu borbu neđe drugo. Mi ćemo sa najdemokratskijim zemljama svijeta: Norveškom, Danskom, Finskom, Holandijom, Engleskom, Francuskom, ... Neiživljeni skorojevići koji su u CG našli da rješavaju svjetske nepravde. Od kad je svijeta i vijeka postoje velike sile i svjetske nepravde. Na nama je da gledamo svoja posla, budemo sa uspješnim zemljama i uživamo njihovu zaštitu i pogodnosti. A ti pravac na zapad pa tamo uličari i demonstriraj.
Ostajte_ovdjeNN

12. 02. 2016 - 17:53

NEUTRALNOAT C.GORE....pravi izbor. Podrsa Mandicu i Knezevicu..!!!
Dusko Bulatovic

12. 02. 2016 - 17:59

Da bi se to moglo ostvariti je da se organizuje REFERENDUM ,na kom ce narod odluciti da li zeli da bude slobodna i nezavisna zemlja ili dobrovoljno pristaje na vojnu okupaciju.Onoga trenutka kad narod izglasa neutralnost i suverenost ne postoji nijedna sila na planeti koja to moze osporiti.I TO JE KRAJ RASPRAVE.Posto bi bili neutralni ,ne treba nam vojska i bacanje para jer smo okruzeni sa NATO ZEMLJAMA,a one su navodno demokratske ,a ove koje nijesu clanice nece se 7suditi od NATO i tako mirna Bosna.Samo mi treba sebe da pogledamo u ogledalo u svoje oci i da shvatimo da je tako, A sve ostalo je besmislena AVANTURA. jos jedno pitanje sto cemo ako nato aktivira tajne klauzule pa posalju koga bilo na front .Od toga se Englezi plase kao djavola u Crnoj Gori pojma nemaju da to i postoji.MOJ sin ima tri drzavljanstva ,Nase ,Britansko,Brazilsko a moze dobiti i Japansko,znaci moze gdje hoce a vi nemate izbora.
fenomen

12. 02. 2016 - 18:12

Ova osoba kaze da je studirala u Londonu i da je bio clan jugoslovensko-britanskog drustva, a ni gramatiku svog jezika ne poznaje. Steta sto nije pisao ostalim drzavama Evrope. Sa ovakvom elokvencijom i zdravom pamecu , NATO bi danas imao 10-tak clanica. :) Kojih bizarnih osoba ima u CG da covjek ne povjeruje. Velim vam da nije slucajno da su kolovodje masakra 90-ih bili porijeklom iz CG
Boban Bgd

12. 02. 2016 - 22:47

A što srpska vlast i vojni analitičari govore da je neutralnost skupa? I Srbija je okružena NATO zemljama, neutralna, pa hoće da kupuje ruske raketne sisteme! Vodeći stručnjak za Srbiju i zemlje bivše Jugoslavije u sklopu Ruskog instituta za strateška istraživanja (RISI) Nikita Bondarev kaže:" Bivši lider DSS Vojislav Koštunica volio je da tvrdi kako Srbija treba da postane „balkanska Švajcarska". Treba da teži neutralnosti, vanblokovskoj politici, da ne učestvuje u svjetskim sukobima i ideološkim sučeljavanjima. Ovakva stremljenja od nje mogu da naprave 'balkansku Mongoliju'. U Rusiji se na račun toga šalimo: da, Mongolija je najnezavisnija zemlja na svijetu zato što od nje ništa ne zavisi" Ha, ha, ha ,ha...
Slobodan Gluščević

13. 02. 2016 - 11:44

Duško o čemu pričaš? ako se izglasa neutralnost (suverenitet se ne glasa, suverenitet je neosporivo pravo sprovođenja zakona i vlasti na nekoj teritoriji) nema sile na svijetu da to ospopri? Jesili li ubjeđen da tek tada pohlepne komšije ne bi nagrnule na Crnu Goru kao pohlepni lešinari? Hrvatska ne miče oči sa "Zaljeva hrvatskih svetaca"Albanija bi svakako do Ulcinja i Tutzi, čak i Kosovo bi pomalo nekih 10-ak (ili čak 40-ak) kilometara granicu, Bosna naravno želi svoj "historijski" Sandžak, čak je i Republici Srpskoj Sutorina isto što Kosovo Srbiji, a Srbija naravno želi sve.. Zaista vjetruje+š da bib "izglasavanje Neutralnosti i "suverenosti"", bila dovoljna zaštita ovim lupeškim podlim apetitima? Zamisli koje apetite podržavaju pretendenti na carevinu?
Cetinjska Odiva

12. 02. 2016 - 18:04

Pojedini politicari trebaju ustati kad spomenu lidere DF!!!Uz narod su i nijesu korumpirani,olicenje postenja!Sve pohvale za njih!
Dusko Bulatovic

12. 02. 2016 - 18:27

Dakle ko ce iz Crne Gore da ide da ratujevza interese BANKSTERA.Nemojte da se ijednog trenutka zavaravate da Obama i Kameron mogu da odluce hoce li nekoga da bombarduju.Oni su samo vrh ivrsioci naloga necije politike ODOZGO.Ko su oni,USA duguje 18000 milijardi dolara,nekome ko naplacuje kamatu svakoga trenutka kad americka vlada stampa ijedan dolar.I to je doguralo do tricavih 18 hiljada milijardi a EU duguje jedno 12000.Ako pratite tokove novca onda nesto biva jasnije.Te pare nikada nece biti vracene,ali zato ce povjerioci da traze usluge,a te usluge ce da ispunjavaju Obama ,Kamerun,Merkel.Sada vam je jasnije posto povjerioci su vlasnici svih medija,svih partija,armije,naucnika,policije i jos onogs sto ne znamo i da POSTOJI,nista manje a puno vise.
Pa-ra-no-ja

12. 02. 2016 - 20:27

Jesi li siguran da su na vrhu banksteri ? A sto ako su iznad njih vanzemaljci koji na ovaj nacin zele da uniste planetu Zemlju ? Dule , da nisi danas zaboravio tabletu ?
Rusija

12. 02. 2016 - 20:33

Rusija: - ima dvije saveznice u Evropi - Bjelorusiju i Srbiju - svi zapadni susjedi (osim Bjelor.) gravitiraju Zapadu - Sami Rusi emigriraju na Zapad u potrazi za slobodnim i boljim zivotom - jedna od najkorumpiranijih drzava svijeta - zemlja bez demokratske tradicije - iz rijeci jedne poznate ruske knjizevnice: vec 14 godina traje ksenofobicno ispiranje mozga u Rusiji
Dusko Bulatovic

13. 02. 2016 - 03:18

Fenomen i Paranoja,zasto se krijete iza laznih imena,zasto se ne predstavite.Napisite imena,zasto ste kukavice.Jeste li spremni da uzmete pusku da ratujete za necije tudje interese. Moja citava poenta price da NATO vojnici ne brane interese svojih naroda,nego interese,Bankara koji su ih poslali.Za ratovanje u Irak i Avganistan,Amerikanci su potrosili vise od 6000 milijardi iz budzeta,a privatne korporacije su uglavnom napravile profit.U Iraq od 2003do 2010, bilo je na ratiste preko 1 600 000 vojnika plus logistika 5 500 000. Imate sve zajedno brojku 7 100 000. Oni svi primaju naknade novcane za to koje idu iz budzetha ,pa racunajte.Mi ne mozemo ni da zamislimo koje su to brojke.Razmotrite Grcku,dugovi 300 milijardi eura,svi se uplasili ako bankrotiraju,samo zbog 300 milijardi a USA ima preko 18000 milijardi minusa.Imali neko od vas pametnjakovica da ospori ove brojke. USA je pred bankrotom, dok je ratno stanje niko ne smije da postavi pitanje o parama.Isto tako EU,12000 Milijardi EURA
Dusko Bulatovic

13. 02. 2016 - 03:46

Fenomen je si li ti ovdje neki,neko da broji greske gramaticke i pravopis.Ako si tu da podj... samo izvoli,ali bi bilo bolje da ti nesto kazes. Je si li spreman da uzmes pusku u ruke i da ides u Ukrajinu da ratujes. Ako se izvucemo iz Avganistana,to nam je sledece odrediste. Ne salim se,ovaj rezim je izgubio sva cetiri rata u Jugoslaviji,a i ovaj u Avganistanu isto tako ce da zavrsi.Englezi se zale da im je vojska uzalud ginula u jednoj provinciji,jer Talibani su vec skoro sve povratili. Jedno pitanje niko ne smije da postavi,sto ako neko od nasih vojnika nastrada.Poslati mladost da gine za tudje interese 3000 -4000 hiljade kilometara u besmislenu avanturu ,mogu samo sebicne stetocine i neznalice.Sjecate li se kako su slali u Loru i Varazdin,i to dok je jos formalno postojala SFRJ. Kakvi su to promasaji bili.Vama je bitnije da kladionice rade i ovako ponesto komentarisete na internet,facebook.Fenomen sad mozes ispraviti gramatiku i pravopis.
Dusko Bulatovic

13. 02. 2016 - 04:04

Paranoja imam za tebe nesto pokantno. Prosloga ljeta clan laburista u Britanskom parlamentu je iz cista mira izjavio da Putin has help from Nordics.Da Putin ima pomoc od Nordijaca.Svi su se zacudili o cemu ovaj prica,a kad je neko objasnio onda su usutali.Tako nekad pokrenes temu kojoj vjerovatno nijesu dorastao.Bolje je da se vratimo na Crnogorske teme,Vidim da se niko ne zali na posao ,plate ,cijene, svi mrtvi zadovoljni. Da li znate da je najteze zaraditi euro u citavoj eurozoni,istovremeno se najmanje cijeni ,najmanje vrijedi. Znate li da je dosta hrane skuplje nego u Londonu,recimo varenika je neuporedivo goreg kvaliteta,u Podgorici nema,ni da se kupi prava varenika, a cijene odjece i obuce su puno skuplje.To su nasi ozbiljni problemi,NATO ,Rusija ipak sporedni.Ja sam navikao da zivim u okupiranoj zemlji a vi cete tek da ucite
danilo s.

13. 02. 2016 - 09:55

Moj Dusko, Mozda si se ti navika na tvoju bolest - mi nijesmo. Udavi nas ovim imbecilnim tekstovima. Ako zivis u Imepriji zivis zato sto ti je tamo bolje - pa onda zivi i ne proservaj se o tvom obrazovanju, pameti, informisanosti, itd. Zasto nijesi isao da studiras u Moskvu - no zapucao u Englesku? Uzgred, sto je veliko na polju duha iznjedrila "sveta Rusija" u doba valdavine cara Putina? Ima li neki filosof iz Rusije kojemu se divis i kojega citas? Ne vidim sto su se dao u ovu pisaniju ako si se "navikao da zivis u okupiranoj zemlji". Da'ko se i mi naviknemo da zivimo u okupiranim zemljama Imperije kao sto su Finska, Norveska, Holandija,...Francuska, Njemacka, itd. I da ucimo na engleskom univerzitetu.
Slobodan Gluščević

13. 02. 2016 - 09:53

Oštroumno gospodine Đuranoviću i naravno, istinito
ISKRA

13. 02. 2016 - 12:56

E baš si našao od koga ćeš to tražiti...
Rogozin

13. 02. 2016 - 11:28

Rusija nam je MILA bio sam jesenas u Moskvu PETROVGRAD,SEVASTOPOLJ ODUSEVLJEN SAM njihovom ISTORIJOM PRIRODOM HRAMOVIMA KULTUROM,njihove zene najlepse na svijetu to je jedan duhovni produhovljeni narod koji crnogorce nazivaju BRACOM.JASNA POLJANA KRASNAJA PLOSJAD EH?Ana KARENJINA? S-400,SU-35c itd,,,,,TUPOLJEV,,MI-28najbolji HELKOPTER NA SVIJETU itd,,,posjetio sam POGON RAKETNIH MOTORA koje kupuju AMERIKANCI ,ROGOZIN to u klipovima koje sam dao govori itd,,,,,
FASCINATNO

13. 02. 2016 - 11:48

RUSIJA KREMLJ zaista FASCINATNO VLADIVOSTOK,SIBIR imate dolje TOPLU RUSIJU KRIM SOCI itd....OLIMPIJSKO ZIMSKE CENTRE -OTVARAM AGENCUJU U RUSIJU diga sam ruke od BIZNISA sa ZAPADOM PREVARANTSKIM I FOLIRANTSKIM POZIVAM CRNOGORCE da se okrenu RUSIJI.Izvini DRASKO ali mi CRNOGOORSKI SRBI smo VECINA za RUSIJU.
..Stvarno ste....

13. 02. 2016 - 15:01

...ozbiljno bolestni,uz to i primitivni i nepismeni,obavezno i alkosi,a da zlo bude veće po vas četnici,kvazi-srbi i buba-rusi.Jako kasnite sa vremenom to je dobro.
Derkul

19. 09. 2016 - 22:06

Ukoliko ne bi se žalila opozicija na Vladu Mila Đukanovića, u Crnoj Gore u glavnom postoje sve demokratske institucije i opozicija ima mogućnost iskazivanja i braniti svoju poziciju. Želja opozicije pojačati kontrolu za radom Vlade, biće samo doprinos u razvoj demokratije i razvoju Crne Gore. Sve suprotno postoji u savremenoj Rusiji. Za vrijeme vladavine Vladimira Putina korupcija je porasla 10 puta. Samo okruženje Putina ima pristup do budžetnih sredstava i sa uspjehom kojih 40% pljačkaju. U toku godine dana pitao sam svojih poznate crnogorce: „Da li znaju kakva korupcija postoji u Rusiji?“ – Svi su dali odgovor, što prvi put o tome čuju i ovo nije moguće da bude u predsedništvu Putina!
Novi komentar