Kiš, vječita inspiracija

Desetominutnim insertom iz nagrađivane predstave "Post scriptum" za koju je naša poznata glumica Varja Đukić, prema tekstovima Danila Kiša, uradila koncept i režiju, 22. februara je počelo veče posvećeno jednom od najvećih literarnih stvaralaca našeg regiona, pa i Evrope.
Objavljeno: 24. 02. 2016 - 14:40 Promjenite veličinu teksta: A A A
Kis, vjecita inspiracija

Tradicionalni događaj koji Đukić u okviru programa svoje Knjižare "Karver" priređuje već dugi niz godina, namjera je da publiku podsjeti na stvaralaštvo Danila Kiša upravo na dan kada je on rođen. I ovog puta je sala u objektu "Banja" bila puna, a u publici su se našli pripadnici različitih generacija, ali sa istom željom da čuju još nešto o ovom piscu.

Insert iz "Post scriptum"-a, koji je izveden i na Bitefu 2014. godine, bio je ujedno prilika da poznata glumica govori o nastanku tog projekta, na kome je radila sa dramaturgom i piscem Božom Koprivicom.

Veče je nastavio publicista i književni kritičar Marinko Vorgić, koji je pročitao odlomak o Kišu iz knjige nedavno preminulog slovenačkog pjesnika Aleša Debeljaka, te govorio o Kišovoj poetici "koja i danas nesmanjenim žarom uzbuđuje i inspiriše".

2402kis1U publici su bili i učenici danilovgradski gimnazije "Petar I Petrović Njegoš", čiji je profeso književnosti Miroslav Minić stavio akcenat na djela "Rani jadi" i "Enciklopedija mrtvih", koje obrađuje na svojim časovima.

- Srećom, po učenike i pedagoge, što su u planove i lektiru uvrštene baš ove knjige. Ove knjige su djela koja čine prekretnicu u savremenoj literaturi, djela koja su mijenjala i promijenila iskazivanje osjećanja - naveo je on, te pozvao svoje učenike da predstave svoj kreativni prijekat - kolaž "Dnevnik čitanja" posvećen Kišu i njegovom djelu.

Podsjećamo, Danilo Kiš rođen je 22. februara 1935. u Subotici, a preminuo je 15. oktobra 1989. godine u Parizu i sahranjen u Beogradu. Tokom 1944. godine, nakon što su mu mađarski fašisti poslali oca u Aušvic, sa porodicom se posredstvom Crvenog krsta seli na Cetinje, u postojbinu svoje majke, Milice Dragićević. Završio je opštu književnost u Beogradu, bio je član Udruženja književnika Srbije i dopisni član SANU. Njegova prva knjiga sa dva kratka romana - "Mansarda" i "Psalm 44" - objavljena je 1962, a slavu je stekao romanom "Bašta, pepeo" iz 1965. godine.

K.J.

Komentari: 0

Novi komentar