Velika kajakaška turneja za očuvanje balkanskih rijeka

U subotu, 16. aprila, je više od 100 veslača napravilo prve poteze na rijeci Savi, te krenulo na kajakašku turu Balkan Rivers Tour.
Objavljeno: 18. 04. 2016 - 09:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pod vođstvom bivšeg slovenskog olimpijca Roka Rozmana kajakaši iz cijele Evrope će u narednih 35 dana veslati po najljepšim ali i najugroženijim rijekama Balkanskog poluostrva. Ovom jedinstvenom kampanjom, domaće i svjetske organizacije, kako su kazali, žele skrenuti pažnju na enormnu izgradnju brana i hidroelektrana na području između Slovenije i Albanije, na kojem se planira izgradnja više od 2.700 novih hidroelektrana.

Prije službenog početka Balkan Rivers Tour, kajakaši su se okupili na Bohinjskom jezeru u Sloveniji, gdje su čamcima napravili krug oko poruke "Save our Rivers – stop the dams“ (Spasite naše rijeke – stop branama). Tokom sljedećih pet sedmica kajakaši će preveslati 18 rijeka u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji. Na putu će u svakoj državi organizovti nekoliko događaja, kako bi podržali lokalne inicijative, koje se bore protiv izgradnje hidroelektrana.

"Ova jedinstvena akcija pokazat će da su rijeke Balkana mnogo više nego samo zalihe megavat sati. One su vene koje stvaraju životni prostor i nude mogućnosti za rekreaciju. Moramo zaštititi ovu prirodnu baštinu od evropskog značaja pred pohlepom kapitala“, rekao je Ulrich Eichelmann iz Riverwatch, koordinator kampanje Očuvajmo plavo srce Europe.

Većina planova još nije provedena, ali je samo pitanje vremena kad će strojevi proraditi.

"Dok sam još bio klinac moja najveća želja bilo je osvojiti olimpijsku medalju. Kako sam odrastao, moja želja postaje očuvanje naših rijeka. Olimpijske medalje nikad nisam osvojio, ali naše rijeke ću spasiti! Pozivam kajakaše iz cijele Evrope da nam se pridruže na našoj turneji i podrže naše napore“, rekao je Rok Rozman, inicijator i vođa kampanje Balkan Rivers Tour.

Nije slučajnost da je turneja počela u Sloveniji, na rijeci Savi, jer, kako su kazali, gotovo nema dijela rijeke, koji nije pregrađen branom ili za njega ne postoji plan izgradnje kakve male hidroelektrane. Izuzetak nisu ni dijelovi na kojima možemo pronaći populacije mladice (Hucho hucho).

"Ne možemo tražiti od drugih, često manje razvijenih država, da zaštite svoje rijeke, ako dopuštamo našem vlastitom hidroenergetskom lobiju da uništava rijeku Savu kilometar za kilometrom“, rekla je Neža Posnjak, koordinatorica kampanje Očuvajmo plavo srce Evrope u Sloveniji.

Završni čin turneje Balkan Rivers Tour bit će predaja peticije za očuvanje rijeke Vjose albanskom premijeru Ediju Rami 20. maja u Tirani. Vjosa je bila posljednja velika divlja rijeka u Evropi (izvan Rusije), ali ni ona nije izuzetak te se i na njoj planira serija više hidroelektrana.

"Želimo spriječiti izgradnju brana na Vjosi te stoga zagovaramo zaštitu cijele rijeke u okviru nacionalnog parka. To bi bio prvi takav park u Evropi“, rekla je Theresa Schiller, koordinatorica projekta u EuroNaturu.

Za Martina Šolara, direktora WWF Adria, rijeke su žile kucavice koje teku od Alpa preko Dinarida do kraja Balkanskog poluotoka.

"WWF djeluje na zaštiti brojnih rijeka na Balkanu i hidroelektrane si jedan od najvećih problema s kojima se suočavamo. One ugrožavaju izuzetnu biološku raznolikost Dinarskog luka i srećni smo što smo udružili snage kako bi podržali Balkan Rivers Tour“, kazao je on.

Iz Slovenije se turneja Balkan Rivers Tour seli u Hrvatsku, potom u BiH na rijeke Sanu i Neretvu, a krajem aprila će stići i u Crnu Goru gdje će kajakaši organizovati spust po Morači i Tari zajedno sa ponuđačima raftinga i kajakarenja kako bi poslali poruku da hidroelektrane nisu u interesu lokalnih ljudi koji žive od tih rijeka i njihovih usluga. 

Komentari: 0

Novi komentar