ŠTO TO HUČI SUTJESKA: 2. Spomenar trojanskih konja

Završni otpisni ispis bivšem predsjedniku crnogorske Skupštine, Ranku Krivokapiću (i trabantima).
Objavljeno: 17. 07. 2016 - 21:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Boro KRIVOKAPIĆ

Zbogom... Predsjedniče!

Ili nedavnim, svježim primjerom: „...Za nas važnih političkih adresa izvan Crne Gore!“ – mada eufemistički, ni ne libi se – petokolonaški!
- Tvoj „ugledni parlamentarac“, četnički vojvoda Andrija Mandić (TV / U centar, Podgorica, Jun 2016). Hajde, državniče, neka neko mandićevski opoje to– izvan, u bilo kojoj od država EU! Ili - za prvi primjer - u Sloveniji! Kad bi i toliko – a očigledno – EU/Brisel (i EU/Podgorica) konstatovao, tek bi tačno razumio Crnu Goru. Bilo i uprkos Tebi, ponosnom EU/kmetu u sopstvenoj državi. Oni se EU/junački „bore“ protiv agresorskog velikosrpskog nacionalizma i tako što – i pomoću državničkog Tebe/SDP -„demokratski“ razigravaju njegovu (i kauzalno rusku) pučistički agresivnu političku agenturu u Crnoj Gori. Arbitraža „političke korektnosti“.

Zbogom... Predsjedniče!

Inteligentno. Kao i što si jedino Ti mogao da smisliš: afirmacija suvereniteta građanina, je li, u grlenom savezništvu upravo s njima – sljedbenici „đenerala Draže“ i Informbiroa – upravo sa onima koji i programski poriču suverenitet crnogorske države. Kakav prilog, ustavopišče, teoriji suvereniteta: suverenitet građanina bez suvereniteta države! Sve nepresušni crnogorski palanački resursi, sad još i Tvoja: crnogorska ustavnopravna škola. Nobel? Svakako, ali kao dinamit u temelje crnogorske države.

Zbogom... Predsjedniče!

Inače, još kada vas, svih i ucijelo, i ukoričim (tvrd povez!) – kako ste i zamiritali – ima da se ogledate, voštano/muzejski, uglancani „kao lutke“. I kao crnogorski najomiljenije „duple lutke“. (I da ne čuje pitoma Marija Zaharova: ruske...)
Spomenar – nomen est omen. Ili kako se skupštinski, a izvornije frojdovski, o Vladi „izbornog povjerenja“ omaklo Tvom indigo/urotniku – i koalicionašu svačijem! – onoj ikebani od plastike lažnog „profesora na Univerzitetu u Rimu“ (liše profesora marksizma uKumrovcu i Baru), „marksističkom četniku“ i samozvancu Lekiću: „To ce biti Vlada u – Vladi!...“ (TV / Skupština, Podgorica, Maj 2016). Vlada u Vladi! Tako i Ti, smjerni đak samozvanca: „Bili smo opozicija u vlasti!“ (TV / Akcenti, Podgorica, Jun 2016). Opozicija u vlasti! Tvoj prestižni Džeferson? Nije, samo spontana, hereditarna anamneza: trojanski konji – neizlječivi virus crnogorski bastardne, kvislinške opozicije. I Tvoje.

Usud, Crnogorcima „u krvi“. I krvi.

Konji za vuču... pete kolone.

Zbogom... Predsjedniče! 

Takav i rezime Tvoje političke, i moralne, samo/čitulje: Ti si popljuvao sve one s kojima si i čijom zaslugom si blizu dvije decenije velmožno – kusao; ne bi li petokolonaški zakusao sa svima koje si do juče, duže od dvije decenije – pljuvao. Zaslužio si se. I trojanski konji – Tebe. Privilegovano, isključivo dostojno Tvog himničkog uzora, skarednog moralnog i političkog ustrojstva, arhi/prevrtljivca i višenamjesnog skrbnika, u konačnici i ustaškog nacistedr Sekule Drljevica. „...Prevrtljivosti politike Ranka Krivokapica“ – kako Ti je čestitao, odlikovao Te Tvoj drugi dični politički predak, klijent od podvezice Predrag Bulatović (TV / Skupština, Podgorica, Jun 2016). Nijesam vjerovao, priznajem, kad su me u Kotoru (Ti, „rođenjem Kotoranin“) ne jednom upućivali u Consensus od Grada: da bi izvjesni podanik bio najgori primjerak ljudskog roda da nije njegovog svestranijeg - srodnika. Kakav napredak.

Zbogom... Predsjedniče!

Ali Crna Gora, vazda može i progresivnije: Neodoljivo slično, još doličnijem concensusu o Tvom fakirskom mentoru, Tvom dukljanskom Raspućinu – ali consenus sa stijene „sve Crne Gore“ – jedino o čemu su crnogorski saglasni svi, apsolutno svi (pa i oba sliva, i jadranski i crnomorski...), baš svi:
Ugledni „špijun iz Pipera“ neprikosnoveno bi se krasio lentom Prve Splačine od Crne Gore da mu nije nesavladivog rivala, neprevaziđene poetike njegovog „šit“ – sinčića.
Darvin. Primus Splačina od Crne Gore! (Konkurencija olimpijska!...) Nikad kraja primatima i superlativima – crnogorskim.
Tamo je i Tvoj najizvrsniji („najprvi“) državnički doprinos. I pri tome budi bez brige: nikad niko neće moci da Te, drljevićevski, zaobiđe... Nikada. Ili borhesovski! (zamoli prevodioca).

Zbogom... Predsjedniče!

Tako si, uostalom, i dekretovao, kraljevski obznanio: „Zgrabite svoje parče istorije!...“ Jadnica istorija. Ali, besumnje, Ti si ga „zgrabio“... Duplo golo. U tome, trpim prekor za privatnu indiskreciju (iako nije; primarno, obogaćivanje puteva psihoanalize...), kad si se vratio od Svetog oca, Benedikta XVI: „Vjeruj mi, naš razgovor je bio gotovo na nivou ličnih afiniteta!“  Gotovo!...Ko ti ne bi vjerovao!?... A i dokazano, ubrzo pošto si ga primio, rezignirani Papa podnio – ostavku. Sad i Tvoja smjena, kobne li globalne simetrije. Ili kad si iz Sankt Petersburga srećno (i nediplomatski) doletio u Vašington i raskomotio se u Stejt Departmentu... Pa skromno pripomenuo kako bi Tvoja ekselencija mogla posredovati i relaksirati odnose Amerike i Rusije, da su šokirane oči gospođe Viktorije Nuland smjesta izbjegle prema „plavetnilu svemira“. Gagarine!...

Komentari: 8

RAM

17. 07. 2016 - 23:04

Prezirem dosadašnje "stvaralaštvo" predsjednika, ali je njegov brastvenik za tri koplja nadmašio sva najgora moja očekivanja.
?

18. 07. 2016 - 00:37

Na primjer? Moze li malo detalja, kontrastavova, ... Ja sam mislio da smo prevazisli neslaganja u jednoj recenici. Medjutim moram ti udjeliti i kompliment za nesto sto se u CG smatra za civilizacijski domet - uzdrazati se od sitno posprdnih i uvrijedljivih rijeci.
............aši

18. 07. 2016 - 00:13

Najprije pomalo zabrinjavajuci, a onda vec zloslutno je izgledalo cutanje Ranka i SDP o antidrzavnim strankama i crkvom, cak i ruskim pritiscima, ima bar dvije godine. Ajde jos jednom, ovima koji na svaku kritiku "trojke" i cetnika, lijepe etiketu DPS-ovca, da kazemo da je oponiranje DPS-u opravdano i legitimno kao normalan demokratski proces. Ono sto nije normalno je da se "stabilnost drzave" trazi od , kako Boro rece tri-petine, a ja kazem pet sestina onih koji drzavu uopste ne zele, i jos gore, ne zele ni integracije u zapadne alijanse. Zasto cutanje? Nije li ocigledna veza Moskve i pola "buduce vlasti Crne Gore" sa kojom Ranko namjerava "stabilizovati drzavu" i uvesti je u NATO? Zasto cutanje ako ne zato sto nema sto reci jer mu cilj nije iskren.
Sustina SDP misije- .....

18. 07. 2016 - 00:20

"Kao i što si jedino Ti mogao da smisliš: afirmacija suvereniteta građanina, je li, u grlenom savezništvu upravo s njima – sljedbenici „đenerala Draže“ i Informbiroa – upravo sa onima koji i programski poriču suverenitet crnogorske države. Kakav prilog, ustavopišče, teoriji suvereniteta: suverenitet građanina bez suvereniteta države! " Sto je ovdje SDP nego asistent crnogorske bastardne kvislinske opozicije, koji im daje mogucnost da kaze - evo i Crnogorci ucestvuju u kreiranju "stabilne Crne Gore", "prave demokratije", "pravne drzave" svi skupa gdje je cetiri petine onih koji ne zele ovu drzavu, kojima je Putinova Rusija model demokratije i pravne drzave, koji smislit Zapad ne mogu ali sa kojima nas Ranko zeli uvesti u NATO i EU. LAŽ koja se nastoji promovisat neprestanom bukom, gadjanjem balegama neistomisljenika, gusenjem racionalnog rezonovanja preko medija poput Vijesti koji su svoj odnos prema drzavi pokazali toliko puta.
Jos jednom racunica

18. 07. 2016 - 00:27

Buducu vlast bi cinili DF, SNP, Demokrati, Demos, SDP i URA. SDP i DIO URA koji su za suverenost i NATO cini otprilike 7% glasaca ili recimo do 15% u ovakvoj vlasti. 85% su oni koji nisu niti za suverenu CG niti za njen proevropski put a pogotovo ne NATO. U uslovima kad Rusija ocigledno ne stedi potencijale da destabilizuje Crnu Gori tj da sprijeci ulazak u NATO prosudite sami sto bi zajedno sa ovakvom vladom ucinili u Crnoj Gori. Ako bi bio odrzan referendum o NATO, zasigurno bi bio odrzan po nelegalnim pritiscima i medijskom kampanjom alla 1918-ta. Na koji nacin Ranko namjerava da sprijeci ovakav scenario, ako mu je jos uvijek istinski stalo do NATO ? Ili je ubjedjen na ovaj ili onaj nacin u suprotno pa igra predstavu jos koji mjesec ?
danilo s.

24. 07. 2016 - 09:45

Jedno je sigurno - ako SDP (Ranko) uspje da sa ovom "gradjanskom opozicijom" dodje na vlast (u sto sumnjam) - ta vlast nece dugo trajati. Kako se mogu sloziti dijamtralno suprotne politike? To bi samo uvelo CG u period dubokih podjela i haosa. Sve sto je stvoreno u posljednjih deset godina bi moglo da se rasprsi u "deset dana vlade koja bi potresla CG" P.S. Diskusije o tome da li u NATO ili u Moskvu, su samo validne za one koji ne mogu, ili ne zele, da razmisljaju. Ili ce CG zakoraciti u napredni svijet, ili ce (ponovo) potonuti u mrak (DF-ovog) velikorpstva, svetosavlja, i rusofilstva. Ako je to Rankova vizija CG - zasluzio je mnogo teze rijeci od ovih napisanih u tekstu g. Bora Krivokapica?
KARA RADUSIN

24. 07. 2016 - 15:03

Poštovani gos.Danilo vama ne treba objašnjavati što je patriotizam a što politikanstvo.Ovo što radi vrh DPS.a uz pomoć raznih institucija i" ljudi"poput ovog tekstopisca,za koje je država samo izdašna pojilica sa čije sise se teškom mukom mogu mogu odvići.Sad grebu i rukama i nogama -grizu ustima i zubima-lažu i podmeću SDP-u I Ranku,isti i isto kao što su radili LSCG i Slavku.Sjećate li se kada su mediji dizali hajku na LSCG a Slavka nazvali izdajnikom -dali ste vjerovali toj njima svojstveno organizovanoj haranzi.Ako vjerujete ono tada za LSCG-onda ovo za SDP i Ranka je mnogo pitkije..Znam da ćete reći da to nije isto.Nije ali ovaj sadašnji SDP je barem mala naznaka onog veličanstvenog LSCG,a to je valjda zračak nade-sa time se valjda slažete da se ovakvo stanje mora mijenjati.Koja je razlika između DF-(političke instalacije DPS-a)i onog DPS-a sa kojim je SDP-krajem devedesetih ušao u koaliciju.
Bjeladin Humac

11. 02. 2017 - 13:30

Koji bolesni komentari i komentatori...cujete li vi sebe? drzava se zaduzuje ove godine dodatnih 445miliona eura za finansiranje budjeta a od toga treba da vrate zaduzenost za ovu godinu perko 225 miliona eura....? Niko od ovih ajvana niti rijeci...samo citamo; srpska hegenomonija, ruske babuske, demokratski kapaciteti ovih komenatora nesporno dokazuju da su se izgubili o branjenju necega sto niko ne napada.... a ja gladan hljeba gospodaru!!! Isss farabuti... Insh Alah!
Novi komentar