STO TO HUCI SUTJESKA: 3. Poslijepodne jednog... Cercila

Autor: Boro KRIVOKAPIĆ

ŠTO TO HUČI SUTJESKA: 3. Poslijepodne jednog... Čerčila

Završni otpisni ispis bivšem predsjedniku crnogorske Skupštine, Ranku Krivokapiću (i trabantima).
Objavljeno: 17. 07. 2016 - 21:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Boro KRIVOKAPIĆ

Zbogom... PredsjedniČe!

Slučajno je i meni „zapalo za oko“, ali glupa daskovina – stolica. Gdje god da si (bio) – u kabinetu Predsjednika ili u Predsjedništvu Skupštine – Tvoja stolica je upadljivo visočija od drugih, kao pokretni presto... (Ili kao ortopedsko, možda i mentalno pomagalo?) Očigledno naručeno izrađena, naročito vidljivo u „Bijelom salonu“: jedino Tvoja stolica nije – bijela. Nego druga i drukčija, posebno donijeta za Tebe, regenta od Crne Gore. Predsjednik za kojim nose – stolicu (kao nošu). ...Ali crnogorski, Tebi prijeko identitetski za – nagradu. Hamlet iz sela (s)Mrduša Donja.

...I ne samo komediografski, već i kao uozbiljena po javnost upozorenja libanskog pisca francuskog jezika, Amina Malufa: „Identitet je lažni prijatelj“.
Liban. Viševjerski Liban. A vrhunaravio si, dakako, antologijski, s kolegom Čerčilom... Elem, zadivio Crnu Goru (i šire): Ti kao – Čercil! („Pobjeda“, Podgorica, Februar 2016). Toliko potpuno nije se osjetio ni seriozni Idi Amin Dada. Kao konzul Kraljevine Srbije u Bitolju (1889), mladi Branislav Nušic telegrafisao kolegi/konzulu u Skoplju, koji se zvao malo „po hercegovački“: „Oj, Picota, ime li ti dično, / dolazim ti prekosutra lično, / spremi nešto prezimenu slično!“ Umjesto stolara, možda korisnije da su Ti priveli – Nušica. Čovjek/stolica.

Zbogom... Predsjedniče!

...Da se ne zaboravi, Ti/SDP si (bio) i u predizbornoj i u vladajućoj koaliciji sa DPS/Đukanović svih – 18 godina. I u koaliciji dominantno na osnovi državnog pitanja Crne Gore (nezavisna država Crna Gora). Utoliko i samo taj podatak upućuje da se takva, imeniteljski državna koalicija ne raskida ni proizvoljno ni jednostrano. Pogotovu ne na svega 7-8 mjeseci prije redovnih parlamentarnih izbora. Još i u godini ratifikacije punopravnog, državno/ supstancijalnog clanstva Crne Gore u NATO paktu. Kada će, tek kada će noseći sadržaj bivše DPS/SDP koalicije – crnogorska država – biti osiguran, životno osiguran. Čemu slalomska žurba?

Ako se takva koalicija ipak raskida, i to se čini koaliciono, sporazumnim skraćivanjem mandata Skupštini i – vanrednim izborima. Time i jedini način da se u redovnosti/stabilnosti provjeri demokratski legitimitet (za koji Ti kao da „pogibe ka’ Vladika za Lesendro!“).
...Kad zagrme Tvoji Krnjo i Zelenko! (Naročito Krnjo...) Ali ne, najmutnija iluzija: stabilnost Crne Gore cilj Tvoj – nije. Naprotiv, prevrat.

Zbogom... Predsjednice!

Ukratko, karakter predizbornosti vladajuće DPS/SDP koalicije dezavuiše Tvoje/SDP naknadno, me-uizborno nepovjerenje DPS/Vladi: makar iz razloga neizbježnosti pretpostavke da su tome mogli poslužiti i SDP/mandati postignuti i glasovima DPS. Sve što nije rezultat pojedinačnosti na prethodnim izborima, u izbornom međuvremenu ne može se legitimno iskazivati kao individualizovani subjekt, osim uz potvrdu predstojećih izbora.
Subjekt se može biti samo po – sebi; osim vrač/arskog Tebe, niko i nikako po – drugome. Mjera stvari: Prvo regularni koalicioni razvod (izbori), pa koalicije s drugima... Ili se ovo Tvoje zove kako se već i – zove. Kao „ljudi bez biografije“. Ili kao mjera stvarnosti.

Zbogom... Predsjedniče!

Ne samo da si Ti/SDP postupio u svemu suprotno, nego si prestupio i zavjerenički i – pučistički. Parlamentarni pobačaj URA! – čiji si status za Tvoje privatne potrebe lično (iz)regulisao (kao i pandanski abortus, četničko/ marksistički Demos) – dojavio je da su u antivladinom dosluhu s Tobom „već nekoliko mjeseci“ (od prošle godine, 2015). A meni si rekao (Decembar 2012) da taj ilegalni dosluh traje znatno duže... 
U redu, Tvoje partijsko pravo; ali samo kao predsjednika samostalne SDP. Ali izričito nije Tvoje pravo kao činioca predizborne vladajuće koalicije. A još manje, nimalo tvoje pravo kao – iz iste koalicije – konzumirajućeg predsjednika Skupštine.
Kako da u tome nije Tvoja flagrantna zloupotreba „državnog resursa“? U portfelju, državnom, predsjednika Skupštine!?
Nije?!...

Zbogom... Predsjedniče!

Naravno da zloupotreba jeste... A Ti znaš i zašto: zato što ni Ti, ni Tvoji do juče trabanti (a od juče potrčko Ti njihov...), uopšte nijeste htjeli sporazum o Vladi „izbornog povjerenja“. Naprotiv – skoro vrijeme će i pokazati – naročito Ti/SDP, a ni ostali „kontrolni“ potpisnici sporazuma ne žele ni – izbore. I Ti/SDP i ovakva opozicija – dvotrećinski peta kolona i crnogorski antidržavna opozicija – dobro znate da nema načina da dobijete izbore u Crnoj Gori, pa ni kad bi glasove brojala i komisija takve „crnogorske vjerodostojnosti“ kao Šešelj-Koštunica-Putin.  Zato ste i „gurnuli“ Dražin front na ulicu, da „izmjeri temperaturu“; a posreći li se, da biste imali kome da se priključite. Ne, vaš potajni cilj je – puč; preotimanje vlasti bez – izbora. Da, pogromaši... Isijavači zla, bogalji vlastohljepstva. Ali, sada žurim – još cemo o tome – samo sam se zaželio „neviđenog udvaranja“ (i jugoslovenski još poznato...), a i moram da nahranim dvorišnog „špijuna iz Pipera“, diplomiranog Juniora: Đukanovicev... šah-mat!... Lovćen.
...I NATO/Varšava, predsjednik Obama.

Komentari: 8

pera detlić

18. 07. 2016 - 00:38

nijedan čerčil nije pisao loše o bilo kojem svom rođaku..pitanje kućnog odgoja..iako je bio novinar..
Pticji rezoni

18. 07. 2016 - 01:34

Bravo, jedna misao koja je mogla nastati samo u pticjem mozgu ! Najprije isto prezime ne znaci rodjacku vezu. Potom suprotni stavovi medju rodjacima i polemike su normalna pojava za osobe sa mozgom vecim od pticjeg. Mozda bi ti ipak vise pasovao nick "Ćuk". Čuj veli "nijedan Čercil"... Vjerujem da gospodin sa ovakvim mozgom nije ni shvatio clanak ali je svojim pticjim instiktom nanjusio da je neko napao Ranka, a kao sto znamo Ranko je saveznik Danilovica, Lekica, pa zasto ne i , Milica, DF,... Dakle treba napasti kljunom i kandzama Rankovog protivnika.
Pera Detlić

26. 07. 2016 - 04:26

Detlići su vrlo uporni...kuc-kuc..da mu je rođak-jeste, da nisu na istoj talasnoj dužini- i to je tačno, a da nije lijepo pljuvati svog rođaka-i to je istina..kuc-kuc..
CRNOGORCE SU KRASILI...

26. 07. 2016 - 12:46

...ČOJSTVO I JUNAŠTVO! A mnoge potomke -zaobilaznice ISTINE! Boro i Ranko-su stotine koljena daleko! Rankovi su se prezvali-kad su u zbjegu iz turske Ercegovine-Vučetići -podogranak prezimena direktorice TO CG- gos..Radak...-preselili u Cuce-i prezvali krivokapići!...A, "rođaka iz drugog sela"-Bora su autothoni KRIVOKAPIĆI-ujčevina VELIKOGA VESELINA ĐURANOVIĆA-ČOVJEKA i RUKOVODIOCA krštene TITOVE SR CRNE GORE!
Pučisti sa ulice i u rukavicam

18. 07. 2016 - 00:47

Ja se iskreno nadam da iznad cijele, ponavljam cijele ove opozicije ne stoji isti finansijer i koordinator, a da se samo razlikuju po ulogama. Izvinjavam se na ovoj sumnji ali me narocito cutanje odnosno uocljivo zatvaranje ociju prema nekim zloslutnim pritiscima spolja a odobravanjima istih iz opozicije, pa cak i iz "trojke" navodi na takav zakljucak. Mozda je neko odrijesio kesu i time uklonio iz slike preostale mrve patriotizma i ruku sa srca.
veliki getsbi

18. 07. 2016 - 06:43

Ne lupajte kao "maksim po diviziji" ("maksim" je u ono vrijeme bio solidan mitraljez, ali za njega divizija drži isuviše širok front) - nego pročitajte od istog autora: "Crnogorski grobari (svoga djela) - 101 anti/teza za Crnu Goru: od kralja Nikole do Đukanovića..."Biće vam štošta jasnije. Izdavač:"Daily Press" - Podgorica "010 god.
Molba

18. 07. 2016 - 15:10

Uz sav respekt prema tvojoj aroganciji I knjizi koju preporucujes, po obicaju si neprecizan I nedorecen. Ovdje je tema relativno determinirana. Kad velis "bice vam sve jasnije" o cemu tacno mislis. Sta je konkretno bilo lupetanje, a sta od tog lupetanja doticna knjiga razjasnjava. Mozes li nam malo pojasniti prije no sto kupimo knjigu da bi nas zaintrigirao intelektualno I elokventno kako ti znas? Hvala
Guest_20167

20. 07. 2016 - 10:33

Ranko Krivokapic, Cercil, trojka izgubljenih u njihovim ciljevima i potajnim željama , dostavljeni komentari... Dje je tu zajednički imenitelj sa jedne strane, a dje je tu percepcija komentatora za članak genijalnog Krivokapica (naravno novinara) sa druge strane? Ljeto je, vruće je, ko ce to sve "posložiti?
Novi komentar