Dijana VUČINIĆ: Konflikt oko Solane rezultat je manjka informacija i previše politizacije

Ministarstvo održivog razvoja i turizma posebno želi da pokrene diskusiju o potencijalima i problemima proizvodnje soli i ekonomske održivosti ulcinjske Solane sa praktične strane, a što će nam koristiti za postavljanje smjernica za dalji razvoj ove jedinstvene lokacije. Nadamo se da će tu biti i predstavnici nevladinog sektora koji se bave ovom temom, a osim mene, predstavnici Ministarstva biće kolege koje se bave zaštitom životne sredine, najavila je Dijana Vučinić.
Objavljeno: 19. 07. 2016 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovogodišnji Kotor APSS, koji se održava od 20. do 24. jula, domaćin je završnog simposijuma „Projekta Solana Ulcinj“, postavke Projekat Solana Ulcinj crnogorskog paviljona na XV Bijenalu arhitekture u Veneciji, kaže za Portal Analitika komesarka crnogorskog paviljon i inicijatorka KotorArt Kotor APSS-a Dijana Vučinić.

- Nakon simpozijuma u Ulcinju na samom početku projekta, i drugog u Veneciji, na završnom želimo da napravimo korak dalje u rješavanju konflikta u vezi sa Solanom. Vjerujemo da su glavni razlozi ovog konflikta manjak valjanih informacija, njihovo uglavnom pogrešno tumačenje, previše politizacije i favorizovanje od strane medija... S druge strane, konflikti u društvu su neizbježni. To je jedan od osnovnih društvenih procesa i, ako objektivno sagledamo okolnosti, možemo iskoristiti konflikt kao katalizator promjena. Upravo zato otvoreno govorimo o problemima - kako bi sve strane bile spremne da odu korak dalje i zajednički pronađu rješenja - ističe naša sagovornica.

Osnivačica interdisciplinarne arhitektonske prakse DVARP, danas rukovoditeljka Odjeljenja za razvojne projekte u urbanizmu i arhitekturi u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, dodaje kako su stavovi različitih aktera o Solani „samo naizgled u konfliktu i isključivi“, te da debata na KotorAPSS-u „treba da inicira detaljnu i temeljnu razmjenu ideja i prijedloga, kako pristupiti jednoj tako kompleksnoj temi“.

Ona dalje navodi kako smo „svi svjedoci naglašenih stavova određenih diplomata“ te iznosi lični doživljaj da su ti stavovi - prenaglašeni, odnosno da „prevazilaze diplomatski dijalog i ingerencije diplomate“.

- Međutim, ako objektivno pogledate ideje i ciljeve, svi smo na zajedničkom putu - samo imamo različite stavove o tome kako ih ostvariti i što su prioriteti. I upravo zato je korisna ta otvorena debata. Raznolikost naizgled inkompatibilnih stavova, generisaće konkretne sugestije i smjernice za aktivnosti koje bi promovisale dugoročnu održivost. Preciznije, to su akcije koje će uključiti svačije interese i uvažiti svačija očekivanja. Konačno, mi zaista želimo da zaokružimo ovaj projekat konkretnim zaključcima, uz definisanje obaveza svih koji su na bilo koji način uključeni - precizira Vučinić.

Sagovornica Portala Analitika kaže kako su podrška i razumijevanje javnosti prijeko potrebni, ali da je, naravno, nemaju uvijek.

- Povjerenje javnosti je teško zadobiti u situaciji u kojoj je svaka namjera potpuno ispolitizovana i vrlo često pogrešno protumačena - prije svega od strane medija. Lično, držim se stava da u tim situacijama svako treba da obavlja svoj posao. U našem slučaju, to znači da kreiramo i sprovodimo politike koje će pozitivno uticati na kvalitet prostora oko nas, a rezultati će pokazati da li smo u tome uspjeli - zaključuje Vučinić.

Ona najavljuje da će glavni rezultat ovogodišnjeg Kotor APSS-a biti knjiga „Re-Use“ čiji će koncept biti predstavljen narednih dana, a s namjerom da se nađe na u svim značajnim knjižarama širom svijeta. Nezaobilazni problem finansija nada se da će riješiti upravo u okviru istoimene panel diskusije, koja će biti „posljednji dodatak“ prije nego Ian Anderson sa svojim TDR timom preuzme i upakuje cijeli materijal. Takođe, od naredne godine bi trebalo da se „vrati“ i radionica za studente.

1807ka3

ANALITIKA: „Re-Use & The Debate“ naziv je ovogodišnjeg izdanja Ljetnje škole arhitekture - KotorArt Kotor APSS-a. Što će učesnici „ponovo koristiti“ i o čemu će „debatovati“?

VUČINIĆ: Kontinuitet je ono na čemu insistiramo, kada su u pitanju teme i kvalitet ovog događaja. Nikad nam nije bilo u interesu da pravimo komercijalni arhitetkonski događaj - u čemu je nekad teško istrajati - pa se i ove godine bavimo ključnim temama koje su obilježile period između dva Kotor APSS-a, koje jesu nastavak ranije otvorenih priča. Prije svega, tu je „Re-Use“ simposijum na kojem govorimo o mogućnostima, principima i potencijalnim politikama ponovne upotrebe zapostavljenih gradskih prostora - pitanje koje smo otvorili već 2011. useljavanjem u zgradu kotorskog zatvora, a nastavili kroz sve naredne projekte. Ova tema nije važna samo za Crnu Goru i region, već je nezaobilazna tema u planiranju gradova i arhitekturi danas.

Kotor APSS je domaćin završnog simposijuma „Projekta Solana Ulcinj“, postavke crnogorskog paviljona na XV Bijenalu arhitekture u Veneciji. Nakon simpozijuma u Ulcinju na samom početku projekta, i drugog u Veneciji, sa kojeg smo takođe izvještavali na vašem portalu, na završnom simpozijumu želimo da napravimo korak dalje u rješavanju konflikta u vezi sa Solanom. Vjerujemo da su glavni razlozi ovog konflikta manjak valjanih informacija, njihovo uglavnom pogrešno tumačenje, previše politizacije i favorizovanje od strane medija… Ali i mnogi drugi. S druge strane, konflikti u društvu su neizbježni. To je jedan od osnovnih društvenih procesa i, ako objektivno sagledamo okolnosti, možemo iskoristiti konflikt kao katalizator promjena. Upravo zato otvoreno govorimo o problemima - kako bi sve strane bile spremne da odu korak dalje i zajednički pronađu rješenja.

Stavovi različitih aktera o problemu Solane u Ulcinju su naizgled vrlo isključivi i to je razlog zbog kojeg pomenuta debata na KotorAPSS-u treba da inicira detaljnu i temeljnu razmjenu ideja i prijedloga, kako pristupiti jednoj kompleksnoj temi kao što je to Solana.

Ovim razgovorima i predavanjima želimo da istaknemo i važnost dijaloga uopšte - posebno među mladim arhitekatama i studenatima. Arhitektura je profesija koja uključuje previše faktora da bi bila isključiva u bilo kojem segmentu.

ANALITIKA: Uvod u debatu u Kotoru su postavka crnogorskog paviljona na Bijenalu arhitekture u Veneciji i prateća konferencija „The Brief“. Osim autora četiri odabrana rješenja u okviru „Projekta Solana Ulcinj“, ko će još iznijeti svoje viđenje tog problema?

VUČINIĆ: Tu je Robert Shafer koji je specijalista za pejzažnu arhitekturu, profesor i dugogodišnji urednik magazina Topos koji će imati jedno od uvodnih predavanja. Zatim Andrej Nikolaidis koji je pisao tekst za katalog crnogorskog paviljona XV Venecijanskog bijenala i koji će se osvnuti na tu društvenu i kulturološku komponentu. Jedan od značajnijih učesnika je Andrej Sovinc direktor Solane Sečovlje u Sloveniji koji će podijeliti s nama iskustva o menadžmentu i razvoju te solane.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma posebno želi da pokrene diskusiju o potencijalima i problemima proizvodnje soli i ekonomske održivosti solane sa praktične strane, a što će nam koristiti za postavljanje smjernica za dalji razvoj ove jedinstvene lokacije. Nadamo se da će tu biti i predstavnici nevladinog sektora koji se bave ovom temom, a osim mene, predstavnici Ministarstva biće kolege koje se bave zaštitom životne sredine.

Što je najvažnije, moderator će biti neko ko se ozbiljno bavi teorijom rješavanja konflikata. To je Siniša Vuković, profesor na programu Menadžment konflikta i globalne politike u Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta „Džons Hopkins“, i sa njim pripremamo strategiju moderiranja događaja.

1807ka1

ANALITIKA: Da li će i ovogodišnji KotorArt Kotor APSS dati pregled savremene arhitektonske prakse iz različitih krajeva svijeta?

VUČINIĆ: Naravno, i to u odnosu na postavljene teme. Pored rezidenata, na Kotor APSS-u su uvijek aktuelne prakse fokusirane na određenu temu. Veoma je važno da su to ljudi koji će nastaviti da djeluju i aktivno participirati u okviru Kotor APSS mreže. Ove godine glavni medijski partner Kotor APSS-a je Archdaily - u globalnim okvirima najveći sajt posvećen arhitekturi, koji dnevno broji nekoliko miliona posjetilaca. Ispred Archdaily-a dolazi izvršna urednica Becky Quintal, koja će pisati o cijelom događaju i obaviti intervjue sa učesnicima. Neposredno prije Kotor APSS-a izaći će i njen izvještaj iz našeg paviljona u Veneciji. Vjerujem da to dovoljno govori o značaju ovog događaja u najširim razmjerama.

U saradnji sa Hrvatskom radio-televizijom (HRT) i produkcijskom kućom Hulahop prikazaćemo dokumentarne filmove iz serijala „Betonski spavači“. Jedan od značajnijih događaja Kotor APSS-a je svakako panel o arhitektonskim konkursima u Crnoj Gori. Podsjećam, prvi je održan na FREI festivalu u maju ove godine, a ovog puta će o konkursnoj praksi i njenom uticaju na arhitektonsku scenu govoriti Anđelka Badnjar, Joni Baboci, Rifat Alihodžić i Srđan Marlović. Vjerujem da će nam ovi razgovori pomoći da dalje razvijamo politiku koju smo definisali u okviru Ministarstva održivog razvoja i turizma, gdje pokušavamo da utemeljimo praksu arhitektonskog konkursa kao jedini mehanizam kojim bi stizali do kvalitetnih projekata za javne prostore i lokacije od posebnog značaja u Crnoj Gori.

ANALITIKA: Treba podsjetiti da je Ministarstvu započeto nekoliko procesa koji su u javnosti izazvali kako pozitivne, tako i negativne reakcije. Jedan od njih je upravo Projekat Solana, a tu su i pomenuti konkursi, uključujući one za hotelske rizorte. Da li je moguće ovakvim aktivnostima napraviti pomak, te zadobiti povjerenje i stručne i laičke javnosti?

VUČINIĆ: Da, u Ministarstvu su pokrenuti mnogi procesi. Tu ne mislim samo na one kojima se bavimo u našem odjeljenju, već na mnoge druge koje sprovode kolege iz drugih sektora. Zaista je prisutna dobra energija.

Podrška i razumijevanje javnosti je prijeko potrebna, ali je, naravno, nemamo uvijek. Povjerenje javnosti je teško zadobiti u situaciji u kojoj je svaka namjera potpuno ispolitizovana i vrlo često pogrešno protumačena - prije svega od strane medija. Lično, držim se stava da u tim situacijama svako treba da obavlja svoj posao. U našem slučaju, to znači da kreiramo i sprovodimo politike koje će pozitivno uticati na kvalitet prostora oko nas, a rezultati će pokazati da li smo u tome uspjeli. U velikim administartivnim sistemima nije lako uvoditi novu praksu. Tu su ključne podrška i razumijevanje kolega sa kojima sarađujemo, a za procese kojima se mi bavimo - imamo je u svakom pogledu.

ANALITIKA: Vaše višegodišnje uskustvo, pak, vezano je za privatnu arhitektonsku praksu. Koliko je posao u državnoj administraciji drugačiji od ranijih angažmana?

VUČINIĆ: Rad u privatnom i javnom sektoru se značajno razlikuje, ali je - za mene - način na koji se bavim tim poslom potpuno isti. Ja volim svoj posao i uživam u njemu. Sve što radimo u našem sektoru, radimo sa dobrim razlogom. Znamo što su nam ciljevi i uporni smo da ih ostvarimo. Uostalom, tako je u svakom poslu ako vjerujete u ono što radite.

1807ka2

ANALITIKA: Proteklu godinu su na različite načine obilježile polemike i traženje rješenja za budućnost Solane u Ulcinju. Da li postoji više sličnosti ili razlika između onih koja nude arhitektonska praksa i nevladine organizacije angažovane na zaštiti životne sredine?

VUČINIĆ: Kao što sam već pomenula, ovi stavovi različitih aktera su naizgled u konfliktu i isključivi. Međutim, ako objektivno pogledate ideje i ciljeve, svi smo na zajedničkom putu - samo imamo različite stavove o tome kako ih ostvariti i što su prioriteti. I upravo zato je korisna ta otvorena debata.

Raznolikost naizgled inkompatibilnih stavova, generisaće konkretne sugestije i smjernice za aktivnosti koje bi promovisale dugoročnu održivost. Preciznije, to su akcije koje će uključiti svačije interese i uvažiti svačija očekivanja. Konačno, mi zaista želimo da zaokružimo ovaj projekat konkretnim zaključcima, uz definisanje obaveza svih koji su na bilo koji način uključeni.

ANALITIKA: Da li su uticaji pojedinih stranih diplomata i institucija u Crnoj Gori donijeli više koristi ili štete u rješavanju višestrukog problema Solane?

VUČINIĆ: Pa, svi smo svjedoci naglašenih stavova određenih diplomata u odnosu na ovu situaciju. Ako mogu iznijeti lični doživljaj - vjerujem da su ovi stavovi prenaglašeni. Preciznije, način na koji su izneseni prevazilazi diplomatski dijalog i ingerencije diplomate. S druge strane, vjerujem da je svaki doprinos koristan i da smo na zajedničkom putu. Samo nam je potreban sistematičniji i konkretniji pristup kako bi došli do konačne rezolucije.

ANALITIKA: U svjetlu svega pomenutog, što biste najviše voljeli da vidite kao (ostvareni) rezultat nakon ovogodišnjeg KotorArt Kotor APSS-a?

VUČINIĆ: Biće to knjiga „Re-Use“ čiji ćemo koncept premijerno predstaviti na Kotor APSS-u - evo, prvi put to javno navodim. Dakle, to je projekat koji već uveliko razvijamo i tekst je skoro završen, a već neko vrijeme pregovaramo sa izdavačima. Cilj je da se knjiga nađe u svim značajnim knjižarama širom svijeta. No, problem su finansije - kao što je to često slučaj - ali vjerujem da ćemo naći rješenje. „Re-Use“ panel će biti upravo posljednji dodatak prije nego čuveni dizajner Ian Anderson sa svojim TDR timom preuzme materijal koji će - kako samo oni umiju - upakovati.

Ono što je najvažnije, i što moram posebno naglasiti, jeste da se na Kotor APSS-u moramo vratiti radionici i obrazovanju koje smatramo najznačajnijim. Nadam se da će zgrada starog zatvora u Kotoru, koja je sada u veoma lošem stanju, ipak biti spašena, te da će sljedeće godine početi njegova rekonstrukcija. Tako ćemo Kotor APSS vratiti tamo đe pripada - uz dodatne discipline i programe. Već pregovaramo i sa mentorima za 2017. godinu.

Kristina JERKOV

Foto: Kotor APSS/Luka Bošković

Komentari: 25

Jeca

19. 07. 2016 - 11:56

Najsposobnija zena u cg! Za ugledanje! Sa srecom!
boki

19. 07. 2016 - 14:16

Jesi li joj drugarica, jesi?:) Ili sestra:)
Jeca

19. 07. 2016 - 15:21

Ja sam feministkinja na tvoju zalost. I svi treba da cijenimo sposobne zene u cg kojih je malo!
GRAĐANSKI

19. 07. 2016 - 14:01

DIJANA, ISKRENO - SVAKA TI ČAST I ČEST ZA "KotorArt - Kotor APSS", ALI ŠTO ĆEMO (ŠTO MNIŠ), GLEDE SKORAŠNJEG KONKURSA REKONSTRUKCIJE (RENOVIRANJA, SANACIJE I ADAPTACIJE) ZA NIKŠIĆKI "DOM REVOLUCIJE" (ISPRED MINISTARSTVA IMALA SI TU SVOJU ULOGU)?!? ŠTO ĆEMO OD PRVONAGRAĐENOG ZASTIĐA I PODVALE-PREVARE S BANDE KONKURSNE KOMISIJE?!? U PITANJE JE RAD NIVOA - KOJI VRIJEĐA NE SAMO STRUKU, NO I SVAKOJEGA GRAĐANINA NIKŠIĆA I STANOVNIKA VASKOLIKE CRNE GORE!!! POBJEDNIČKO RJEŠENJE JE NIVO: MALOG ĐOKA, MALOG PERA, MIKI MAUSA, PAJA PATKA I IVICE I MARICE!!!
PREDRAG

19. 07. 2016 - 15:18

Sjajan rad ali nije za svaciju glavu. Svakoji građani vaskolike Crne Gore su po statistici najzastupljeniji pratioci rijalitija i zvijezdi granda, Malog Djoke i Malog Pera, Diznijeve junake ne bih metao u taj koš, nego toliko i o tvom razumijevanju istih. Mada vjerujem da znaš da je Miki Maus bio fasista a ne gradjanski. Pogledaj malo rad, pogledaj malo biografije ljudi koji rade na projektu, biće ti bolje. Mozda ti se otvori i ideja kuda bi za novogodisnje praznike naredne godine. Dje cemo Sto cemo? Samo nivo! Samo gradjanski!
GRAĐANSKI

19. 07. 2016 - 16:00

ŠTO SI TI PO STRUCI, A OPROSTI - TOBOŠ "PREDRAŽE" (TEKE LAKOM DA ZNADEMO)??? JA SAM ARHITEKT (A VELI SE I: DIPL.ING ARH.)! NAREDAN SAM DEBELO I STRUČNO ANALIZIRAT "POBJEDNIČKI" RAD I DOKAZAT DA JE TO JEDNO TUŽNO ZASTIĐE (NE GLEDE NA "SLAVNE BIOGRAFIJE" LJUĐI, KOJI SU RADILI NA PROJEKTU)!
RIFKO

19. 07. 2016 - 18:20

Svaka čast na diplomi!
GRAĐANSKI

19. 07. 2016 - 20:53

UNIVERZITET U SREDNJOJ EVROPI NA KOJEMU SAM JA STUDIRA' I ZAVRŠIO STUDIJE ARHITEKTURE - TI MOŽEŠ SAMO NA KARTAMA (RAZGLEDNICAMA) DA GLEDAŠ!
GRAĐANSKI

19. 07. 2016 - 17:06

A, MOJ DOBRI I POŠTENI (I ISKRENI) "PREDRAŽE", KAKO SE TI , ČOČE - "NENAD"-ano, TAKO UPADLJIVO, NAĐE POVRIJEĐEN I UVRIJEĐEN - MOJIJEM OVĐE PRVIJEM-PRIJETHODNIJEM KOMENTAROM?!? O ČEMU SE ZABOGA - RADI?!?
PREDRAG

19. 07. 2016 - 18:18

Moj dobri Andrija, ne pustaju mi komentare, iako nisu uvrjedjivi, ja sam vaspitani mladi arhitekta, i mi mladi volimo da ucimo i volimo ovakve projekte, i nismo naredni jos.
GRAĐANSKI

19. 07. 2016 - 20:08

ONDA POGLEDAJ I UČI NA RADOVIMA KOJI SU DOBILI DRUGU I TREĆU NAGRADU (ZA MENE - NAJBOLJI RAD)!
GRAĐANSKI

19. 07. 2016 - 20:53

ONDA UČI NA DRUGONAGRAĐENOM, A POSEBNO NA TREĆENAGRAĐENOM RADU-PROJEKTU! P.S. PREDRAŽE, ANDRIJA JE NEKO SASMA DRUGI (I MENE MRZAK)!
GRADJANSKI

19. 07. 2016 - 21:27

ADMINISTRATORUUUU, ... !
PREDRAG

20. 07. 2016 - 00:23

Ma opusteno samo. Nisam znao da si Niksica i srednje Evrope.
GRAĐANSKI

20. 07. 2016 - 08:03

PREDRAŽE, MOJ KOMENTAR ĐE SE POMINJE SREDNJA EVROPA, NIJE BIO NAMIJENJEN-UPUĆEN TEBE - NO IZVJESNOME 'RIFKU' I TO JE MOJ ODGOVOR NA NJEGOV KOMENTAR! POGLEDAJ GORE, MALO BOLJE! P.S. A, TI, KA' "VASPITANI MLADI ARHITEKT", KOJI NE PIŠEŠ "UVRJEDLJIVE" KOMENTARE, JOŠ JEDNOM NATENANE PROČITAJ SVOJ PRVI KOMENTAR UPUĆEN MENE!!! IZ DRUGOGA TVOJEGA KOMENTARA OBJASNI OVĐE: KO JE ANDRIJA?!? NA KRAJU: NIJESMO SVI ARHITEKTI U CRNU GORU BAŠ TOLIKO: NEŽNAVENI, SLIJEPI, MALOUMNI I BEZ ETIKE DO STRUKE, DA BI NAM "USPJEŠNO PRODAVALI" POBJEDNIČKE KONKURSNE RADOVE - POPUT (OVI PUT) OVOGA ZASTIĐA ZA NIKŠIĆKI "DOM REVOLUCIJE"! KONKURSNA KOMISIJA JE AMIN BOŽJI - ČLANOVI SU ZVANIČNO I ZAKONSKI IZABRANI - DONEŠENA JE LEGITIMNA ODLUKA, KOJA SE MORA POŠTOVAT - ALI, MORA MI SE DOZVOLIT DA PROZBORIM ĐEKOJU BESJEDU, ŠTO MISLIM O TOJ TAKVOJ ODLUCI!
GRAĐANSKI

20. 07. 2016 - 08:16

NADA' SAM SE I OČEKIVA' DA ĆE MINISTARSTVO ORGANIZOVAT DEBATU (OKRUGLI TAVULIN ILI ASTAL) ISKLJUČIVO NA TEMU KONKURSA (KONKRETNO OVOGA I UOPŠTE KONKURSA (PUŠTIMO "ONAKVI MILOČER"...(TAKO SAM BAREM ČUO)))! DAKLE, JEDINA TEMA DA BUDU KONKURSI, DA SE UZME DOVOLJNO VREMENA I DA SE SVAKOME KO ŽELI I KO IMA ŠTO ZA REĆ', OMOGUĆI DA ISTO (U)ČINI! NADA' SAM SE I OČEKIVA', JER SAM NA TAKVOJ JEDNOJ DEBATI HTIO RADO UČESTVOVAT - NE KA' "GRAĐANSKI", NO POD MOJIJEM IMENOM I PREZIMENOM! ALI, NIJE NJIMA DO TAKVOGA "DRUGARSTVA"!
PREDRAG

20. 07. 2016 - 09:40

Dobro,nisam htio da se ovoliko opteretis.Zaista.Nadam se da ste mogli da spavate od ovoliko uzvicnika Gradjanski. Sunce mene sunce tebe. Eto da izgladimo.
GRAĐANSKI

20. 07. 2016 - 11:28

SMIJEŠAN SI, MLADIĆU!
GRAĐANSKI

20. 07. 2016 - 12:47

SMIJEŠAN SI, MLADIĆU - NE SAMO ZBOG OVOGA ŠTO SI OVĐE NAPISA'-MLATIO, NO I ZBOG TOGA ŠTO UOPŠTE NIJESI SKONTA, DA SI TI U OVOJ "POLEMICI" T-O-T-A-L-N-O N-E-V-A-Ž-A-N! S'VATI - SVO VRIJEME NIJESI MI NIMALO BIO BITAN (NE POSTOJIŠ), A IPAK, SUPER SI MI POSLUŽIO - JER JE MENE BILO STALO, DA SVE ŠTO SAM NAPISA', DOPRE (KA' PORUKA) DO ONIH I PROČITAJU ONI - KOJIMA JE STVARNO BILO I NAMIJENJENO! TAČKA OD MENE!
Nino

19. 07. 2016 - 16:44

Malo je tu profesionalizma, a biće mnogo nepotizma.....ovo je nova generacija stare škole. ....
Daka

19. 07. 2016 - 17:09

To je ona Gruova pjesma? Stara skola nova skola?
GRAĐANSKI

20. 07. 2016 - 12:02

SMIJEŠAN SI, MLADIĆU - NE SAMO ZBOG OVOGA ŠTO SI OVĐE NAPISA'-MLATIO, NO I ZBOG TOGA ŠTO UOPŠTE NIJESI SKONTA, DA SI TI U OVOJ "POLEMICI" T-O-T-A-L-N-O N-E-V-A-Ž-A-N! S'VATI - SVO VRIJEME NIJESI MI NIMALO BIO BITAN (NE POSTOJIŠ), A IPAK, SUPER SI MI POSLUŽIO - JER JE MENE BILO STALO, DA SVE ŠTO SAM NAPISA', DOPRE DO ONIH I PROČITAJU ONI - KOJIMA JE STVARNO BILO I NAMIJENJENO! TAČKA OD MENE!
PREDRAG

20. 07. 2016 - 13:43

Ne brini Andro. ovo nije polemika, ne polemisem sa polupismenim Gradjanima. Znam da ne postojim, ja nisam Predrag. Ne brini procitaju ali ne dopre sve sto se napise. I ostavi te pluseve i minuse na miru Zivio!!!
RIFKO

20. 07. 2016 - 13:46

Kolega Građanski, pustimo mlađe, neka se bore. Bez nervoze.
Diplomat

23. 07. 2016 - 22:00

Da gospođa Vučinić nema uvid u stanje stvari i pravi karakter problematike povezane sa Solanom u Ulcinju pokazuje činjenica da ni jednom rečju ne spominje u ovom kontekstu ključne pojmove , naime biodiverzitet i ptice. Solana Ulcinj nije arhitektonski projekat, već jedinstveno mesto biodiverziteta u Crnoj Gori, na Zapadnom Balkanu i u Evropi. Godinama su se istaknuti međunarodni stručnjaci i organizacije iz cele Evrope, poput Sekretarijata za Bernsku konvenciju, Sekretarijata za Ramsar Konvenciju, organizacije Birdlife International, CEPF, UNESCO, Fondacije Euronatur u Nemačkoj, da navedem samo neke, zalagali za njen opstanak i investirali stotine hiljada evra. Do sada uzalud. Produkcija soli je bila sistematično onemogućavana, životno potreban sistem navodnjavanja uništen. Do dan danas nema dovoljno novaca za potpunu obnovu sistema pumpi, ali ga očigledno ima za arhitektonski projekat, koji nema nikakve veze sa biodiverzitetom. Zato iz svega zaklučujem da vlada Crn
Novi komentar