Slovenija: Štediše iz bivše Jugoslavije dobile 54 miliona eura

Slovenija je za devet mjeseci isplatila ukupno oko 54 miliona eura, na osnovu zahtjeva za povrat stare devizne štednje iz vremena bivše Jugoslavije.
Objavljeno: 05. 09. 2016 - 13:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zahtjevi se primaju od štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH za povrat stare devizne štednje iz vremena bivše Jugoslavije, objavila je kancelarija za komunikacije slovenačke vlade u saopštenju.

Do sada je kancelarija za sukcesijska pitanja slovenačke vlade izdala 4.200 informativnih izračuna za štediše Ljubljanske banke u Zagrebu, na koje se štediše nisu žalili.

Do sada im je isplaćeno 54 miliona eura za pravomoćno izdata rješenja, dok se na proračune žalilo više hiljada starih štediša koji su trebali da dobiju još 31 milion eura, ali će zbog žalbenog postupka morati da čekaju na konačno rješenje.

Isplata deviznih štediša nekadašnje filijale Ljubljanske banke u Sarajevu još nije počela, jer treba da pričeka da se izvrši skeniranje dijela dokumentacije banke.

Skeniranje u Sarajevu završeno je prošlog mjeseca i postoji mogućnost da isplate počnu do kraja godine.

Odluku o vraćanju spornih depozita za koje je Ljubljana tvrdila da ih treba rješavati u sklopu sukcesije nekadašnje države slovenačka vlada donijela je na osnovu zakona prije dvije godine, nakon što je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu utvrdio da je država kao osnivač i vlasnik te banke odgovorna za povrat sredstava na isti način kako je to učinila prije dvadesetak godina za štediše u Sloveniji.

Prema proračunima slovenačke vlade, oko 230.000 štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj i Sloveniji trebali bi ukupno da dobiju 258 miliona eura, a dug bi trebao da bude podmiren u roku od dvije godine, ako uz zahtjev podnesu sve potrebne dokumente koji se u Ljubljani verifikuju.

(Poslovni dnevnik)

Komentari: 0

Novi komentar