KULTURNA JESEN U PODGORICI: Koncert CSO na Trgu, Sajam knjiga od 5. oktobra u Capital Plazi

Podgoričko kulturno ljeto, koje je počelo 21. juna, biće zatvoreno 21. septembra koncertom CSO pod nazivom Klasika na Trgu. Do kraja godine, biće realizovani: 2. Internacionalni sajam knjiga od 5. do 9. oktobra, zatim manifestacija Božidar Vuković Podgoričanin i Decembarska umjetnička scena. Uz to Glavni grad i Ministarstvo kulture potpisaće ugovor o institucionalizaciji FIAT-a. Svi ovogodišnji programi finansiraju se iz jedinstvenog budžeta za kulturu i sport, koji za 2016. godinu iznosi 1.8650.020 eura, rekli su za Portal Analitika iz Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podogorice.
Objavljeno: 08. 09. 2016 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
KULTURNA JESEN U PODGORICI: Koncert CSO na Trgu, Sajam knjiga od 5. oktobra u Capital Plazi

Početak septembra obilježili su programi Podgoričkog kulturnog ljeta, koje je počelo 21. juna, a biće zatvoreno 21. septembra koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra pod nazivom Klasika na Trgu, najavili su za Portal Analitika iz Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podogorice.

Iako je za nama prva sedmica ovog mjeseca, iz ove gradske službe ističu da Podgoričane i njihove goste očekuje izuzetno dinamičan početak nove sezone kulturnih i umjetničkih programa.

- Septembar će svakako obilježiti i Međunarodni festival lutkarstva koji se od 14. do 18. septembra održava petu godinu zaredom pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu i sport, a u okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto. Takođe, u okviru ove manifestacije realizovaće se i izložbe djela Nusreta Đokaja i Jovane Šarac, promocija monografije „As pik“ čiji je autor reditelj istoimenog filma Draško Đurović 16. septembra, kao i publikacije „Primijenja muzika Borislava Tamindžića“ autorke Mirjane S. Živković 20. septembra – dodaju Sekretarijata.

podgorica2

U okviru pomenutog Podgoričkog ljeta za 19. septembar planirano je premijerno izvođenje predstava „Kavez“ Gradskog pozorišta. Podsjećamo, riječ je o predstavi za mlade koja je nagrađena na prošlogodišnjem konkursu Udruženja za razvoj pozorišta za djecu i mlade – ASSITEJ Crna Gora. Autorka Mirjana Medojević dobila je priliku i da režira svoj dramski tekst, čije je praizvođenje upriličeno u okviru KotorArt Kotorskog festivala pozorišta za djecu, a uloge tumače Jelena Simić, Jelica Vukčević, Maja Šarenac, Dejan Đonović i Zoran Vujović. Tema komada je nešto čemu Podgoričani svakodnevno svjedoče – romska djeca koja su primorana da postanu dio lanca organizovanog kriminala kroz prosjačenje pa čak i prostituciju.

I ove godine dio Podgoričkog kulturnog ljeta čine festivali Podgorički Art Festival – PAF i i već čuveni Festival internacionalnog alternativnog teatra – FIAT. Prema riječima nadležnih u gradskoj upravi, podrška za njih neće izostati.

- Sekretarijat za kulturu i sport podržava i realizaciju manifestacije PAF, koji će biti održan od 23. do 25. septembra. Ujedno je suorganizator - sa Ministarstvom kulture - Festivala internacionalnog alternativnog teatra, čiji programi će se ovih dana odvijati na više lokacije u našem gradu. Kada je u pitanju FIAT, festival koji traje već 31 godinu, Glavni grad je Ministarstvu kulture podnio inicijativu za dodjelu statusa manifestacija od nacionalnog značaja. Ugovorom koji će Grad potpisati sa Ministarstvom kulture precizno će biti definisane obaveze kako Grada, tako i Ministarstva – istakli su iz Sekretarijata.

podgoricaNijesu samo ovi festivali bili u mogućnosti da dobiju finansijsku i drugu podršku Podgorice, već se takva prilika nudi i drugima, kako osobama, tako i udruženjima.

- Imajući u vidu orijentaciju Glavnoga grada da i u pogledu kulture bude otvorena za nove sadržaje, u narednom periodu - u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima - Sekretarijat za kulturu i sport podržaće one manifestacije i programe čiji su nosioci pojedinci ili nevladine organizacije. Ukupan budžet za kulturu i sport, sa platama zaposlenih i kapitalnim investicijama, za ovu godinu iznosi 1.8650.020 eura – naveli su iz uprave Glavnog grada.

Za sada se sigurno zna da će uz podršku Sekretarijata za kulturu i sport u naredna četiri mjeseca biti organizovana još tri značajna događaja.

- Do kraja godine, u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport biće realizovani: 2. Internacionalni sajam knjiga, manifestacija Božidar Vuković Podgoričanin i Decembarska umjetnička scena - DEUS. Trenutno su u toku pripreme za 2. Internacionalni sajam knjiga, koji će od 5. do 9. oktobra biti održan u Capital Plazi – rečeno je Portalu Analitika iz ove službe Glavnog grada.

Kristina JERKOV

Foto: Internacionalni sajam knjiga, RTCG.me, Kotorski festival pozorišta za djecu

Komentari: 0

Novi komentar