Slovenija izrazila žaljenje zbog neustavnog referenduma u RS

Slovenija je izrazila žaljenje zbog održavanja današnjeg referenduma u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, čime se krši odluka ustavnog suda te države.
Objavljeno: 25. 09. 2016 - 09:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Pažljivo pratimo događaje u BiH. Izražavamo žaljenje da dolazi do nepoštovanja odluke najviših državnih institucija kao što je ustavni sud, i to u trenutku kad je početkom sedmice postignut značajan napredak BiH na putu u  Evropsku uniju. Poštovanje vladavine prava jedan je od glavnih temelja EU", navodi se u izjavi za javnost koju je kasno sinoć objavilo slovenačko ministarstvo vanjskih poslova.

 U izjavi se navodi da Slovenija očekuje kako će, bez obzira na rezultat referenduma, u sadržajnom smislu biti poštovana odluka ustavnog suda Bosne i Hercegovine o spornom prazniku Republike Srpske.

"Naglašavamo važnost smirenog i tolerantnog političkog dijaloga svih naroda Bosne i Hercegovine, utemeljenog na poštovanju institucija i ustava Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države", navodi se u izjavi slovenačkog ministarstva vanjskih poslova i naglašava "važnost stabilnosti i jedinstva" za reforme i put BiH prema Evropskoj uniji.

(index.hr)  

Komentari: 0

Novi komentar