Galopirajuća katastrofa Kine

Zavisnost Kine od zaduživanja raste opasnom brzinom, zbog čega zvanični Peking mora da djeluje kako bi spriječio krizu u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji, upozorio je Međunarodni monetarni fond.
Objavljeno: 04. 10. 2016 - 19:48 Promjenite veličinu teksta: A A A
Galopirajuca katastrofa Kine

Ta institucija je, takođe, saopštila da kineski lideri moraju da pokrenu ključne reforme i navela da „neodrživo visoki ciljevi“ privrednog rasta zvaničnog Pekinga samo pogoršavaju probleme.

- Iako je Kina ostvarila napredak u naporima da preusmjeri pokretače privrednog rasta, neuspjeh u rješavanju strukturnih izazova mogao bi da uništi do sada urađen posao - poručuje MMF.

U najnovijem ekonomskom izvještaju Svetske ekonomske perspektive, MMF navodi da Kina nastavlja da ostvaruje napredak u realizaciji složenog zadatka preusmjeravanja sopstvene ekonomije ka potrošnji i uslugama, i u omogućavanju veće uloge tržišnih snaga.

- Ipak, zavisnost ekonomije od kredita raste opasnom brzinom. Kina bi trebalo da obuzda rast kreditiranja i da smanji podršku „neodrživim“ državnim preduzećima, prihvatajući sporiji rast BDP-a - dodaje MMF.

Ukupan dug Kine krajem prošle godine porastao je na 168,48 biliona juana (25.000 milijardi dolara), što predstavlja 249 odsto nacionalnog BDP-a, prema podacima Kineske akademije za socijalne nauke.

MMF predviđa rast BDP-a Kine od 6,6 odsto u tekućoj godini, i potom njegovo usporavanje na 6,2 odsto u 2017. godini.

Izvor i foto: B92.net/Tanjug 

Komentari: 0

Novi komentar