Italija donira još 4 miliona eura za završetak Eko-efikasne zgrade

Ministar zaštite životne sredine, kopna i mora Republike Italije, Đan Luka Galeti, potpisao je danas u Rimu Pismo o namjerama kojim se, između ostalog, predviđa nastavak izgradnje Eko-efikasne zgrade u Podgorici u narednih 18 mjeseci, uz dodatna četiri miliona eura donacije sa italijanske strane.
Objavljeno: 14. 10. 2016 - 18:05 Promjenite veličinu teksta: A A A
Italija donira jos 4 miliona eura za zavrsetak Eko-efikasne zgrade

Kako je saopšteno Portalu Analitika iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, Pismo o namjerama kojim Italija i Crna Gora nastavljaju i unapređuju dugotrajnu saradnju, ranije potpisao crnogorski ministar Branimir Gvozdenović

- Na tehničkom nivou, u cilju jačanja bilateralne saradnje sa Republikom Italijom kao jednim od strateških partnera Crne Gore u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine, potpisani su i tehnički dogovori o realizaciji drugih projekata u ovoj oblasti, koje su potpisali generalna direktorica za EU integracije i međunarodnu saradnju u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Marija Vukčević, i generalni direktor za održivi razvoj, energiju i klimu u Ministarstvu zaštite životne sredine, kopna i mora Republike Italije, Franćesko La Kamera.

Kako ističu iz crnogorskog ministarstva, izgradnja Eko-efikasne zgrade u Podgorici predstavlja jedan od najznačajnijih projekata u okviru bilateralne saradnje dviju država, a njegova realizacija biće dodatan impuls za njeno unapređenje.

- Potpisivanjem konkretnog Tehničkog dogovora o saradnji u okviru realizacije II faze projekta izgradnje Eko-efikasne zgrade u Podgorici, obezbijediće se dodatnih 4.000.000 eura za njenu izgradnju. Predstavnici dviju strana izrazili su zadovoljstvo što su, nakon pauze u radovima na ovom projektu, pokrenute aktivnosti za njegovu finalizaciju. Ocijenjeno je da se projektom izgradnje Eko-efikasne zgrade potvrđuje posvećenost obiju država realizaciji važnih projekata u cilju očuvanja životne sredine, posebno u svjetlu otvaranja pregovaračkog poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene, koje očekuje Crnu Goru. Marija Vukčević istakla je da će 10 dana od potpisivanja Tehničkog dogovora o saradnji u okviru realizacije II faze projekta izgradnje Eko-efikasne zgrade u Podgorici, biti objavljen tender za izvođenje radova, u skladu sa PRAG pravilima - dodaju iz ministarstva.

Oni podsjećaju da je potpisivanjem tehničkih dogovora je takođe obezbijeđen nastavak realizacije ranije odobrenih projekata u okviru bilateralne saradnje sa Republikom Italijom: „Primjena ekosistemskog pristupa/Izrada Master plana za zelenu-plavu ekonomiju u Boki Kotorskoj”, „Uspostavljanje resursno efikasne jedinice u Crnoj Gori - REU“ i „Pametno energetsko upravljanje u izolovanim područjima - DPG“, za čiju realizaciju je opredijeljeno 876.000 eura. 

Komentari: 1

MRPVC Sistem

23. 05. 2017 - 10:20

Zgrada izgleda moderno nadam se da je i funkcionalna.
Novi komentar