Podgorica dobija elektranu koja će proizvoditi struju iz smeća, prvi kilovati naredne godine (FOTO)

U Podgorici će do kraja naredne godine otpočeti sa radom energetsko postrojenje koje će proizvoditi struju iz smeća, odnosno koje će kao gorivo koristiti deponijski bio-gas. Kao što se može vidjeti na slikama koje objavljujemo, dio infrastrukture za ovaj projekat je već izgrađen. Elektrana na deponijski bio-gas, kako se stručno naziva ova energana, biće vrijedna oko dva miliona eura, biće izgrađena na bazi privatno-javnog partnerstva, a kada bude završena studija, što se očekuje vrlo brzo, bićemo u prilici da saznamo koliko će godišnje kilovata struje poteći iz ovog energetskog objekta.
Objavljeno: 31. 10. 2016 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Direktor gradskog preduzeća "Deponija" Arsenije Boljević, kazao je za Portal Analitika da će partner koji će graditi elektranu na bio-gas biti poznat najkasnije u prvom kvartalu naredne godine, a završetak gradnje objekta i puštanje u rad, očekuje se do kraja 2017. godine.

arsenije1"Cilj nam je što prije da izgradimo kompletno postrojenje. Jedan dio neophodne infrastrukture je izgrađen u okviru drugih projekata. Smatram, da se sve može uraditi za manje od godinu dana. Trenutno, kompletan deponijski metan iz postojećih sanitarnih kada ide u baklju na spaljivanje, drugim riječima, novac nam ide u etar. Dakle, Glavnom gradu odgovora da što prije da realizujemo projekat, iz ekonomskih ali i iz ekoloških razloga", izjavio je Boljević.

Posljednja riječ ekološke tehnologije: I zaista, svjetske elektrane koje proizvode struju iz smeća, odnosno iz deponijskog metana, smatraju se izrazito ekološkim projektima.

U svim objektima ove vrste, osnovni i najveći izvor struje je bio-gas, koji se dobija biometanizacijom smeća na sanitarnoj deponiji ili kadi, smještenoj u blizini postrojenja. Takav slučaj je i kod nas, budući da već postoje izgrađene sanitarne kade.

Tehnički gledano, biometanizacija je prirodni proces razlaganja organskih materija u smeću od strane mikro-organizama, u odsustvu kiseonika i svjetlosti u vrlo specifičnim uslovima. Tako dobijen bio-gas je bogat metanom i zato može, kao i prirodni gas, da se spaljuje da bi se proizvela energija u uređaju za kogeneraciju koji omogućava kombinovanu proizvodnju struje i toplote u cilju maksimizacije iskorišćenja instalacije.

Bio-gas se iz deponije vadi pomoću instaliranog metalnog zvona, nakon što se zapečati specijalno dizajnirana kada.

energana2Laka instalacija:  Kogeneratori koji predstavlju srce elektrane su kontejnerskog tipa i svako ko se prijavljuje za ovu vrstu projekta ima ih spremne. Zbog toga je potrebno relativno kratko vrijeme da se sve instalira.

Deponijski bio-gas je mješavina metana i ugljendioksida, a iz tone kućnog otpada dobije se prosječno 350 metara kubnih tog gasa. Tehnički gledano, za različite vrste smeća iz domaćinstva, potrebno je različito vrijeme za njegovu razgradnju.

Za prirodnu razgradnju ostataka voća potrebno je oko tri mjeseca, drveta oko šest mjeseci, papira od tri do 12 mjeseci. Najviše vremena treba za prirodnu razgradnju staklenih boca, koja traje više od 1.000 godinu, dok se aluminijske limenke razlažu za deset godina. U našem slučaju, biće dovoljno otpada za stabilnu proizvodnju struje.

energana3Procedura: Direktor "Deponije" je objasnio proceduru stvaranja uslova za izgradnju podgoričkog energetskog objekta, čija će projektovana snaga biti oko jednog megavata.

"Prije dva mjeseca smo formirali devetočlanu komisiju koja treba da definiše javni poziv za izgradnju ove energane na bazi privatno-javnog partnerstva. Kako smo se obavezali odlukom gradskog parlamenta, dužni smo potencijalnim investitorima da ponudimo studiju o količini metana i ostalim ključnim parametrima za realizaciju ovog projekta", rekao je on.

Boljević je kazao da će se tenderom tražiti specijalizovana ustanova za pravljenje ove studije.

"Ponuđač će izgraditi tehničku i ekonomsku studiju. "Deponije" će pružiti, pri tome, svu moguću pomoć. Nakon izgradnje studije, Komisija će moći da definiše vrlo važne parametre u javnom pozivu. Odabir partnera za izgradnju studije biće gotov za mjesec dana, nakon čega ćemo raspisati javni poziv", istakao je on.

Veliko interesovanje za realizaciju projekta: Prvi čovjek ovog gradskog preduzeća je poručio da ima veliki broj investitora zainteresovanih za realizaciju ovog projekta.Kako domaćih, tako i stranih.

"Sa više stranih adresa se javljaju kompanije, i njihovi ljudi dolaze da vide sistem. Gdje je planirano i kako je planirano, da vide lokaciju energane i sve ostalo  neophodno za konstrukciju elektrane. Veliki smo optimisti", poručio je Boljević.

Lokacija elektrane biće u krugu "Deponije" neposredno pored već izgrađenih sanitarnih kada što se može vidjeti na fotografijama koje objavljujemo.

Puštanje u rad podgoričke elektrane na bio-gas trebalo bi da bude pozitivan inpuls i ostalim opštinama da krenu da rješavaju nagomilane probleme sa odlaganjem smeća i ovakvim projektima ostvaruju dvostruku dobit- ekonomsku i što je još važnije-ekološku.

Predrag ZEČEVIĆ

 

 

Komentari: 0

Novi komentar