Mirko VLAHOVIĆ: Odabrao sam glumu za svoj poziv i za svoj život

Proces stvaranja predstave, promišljanja, partnerska igra, interakcija sa publikom - to je ono što glumac pamti u svom stvaralaštvu. Jer, moramo znati da je gluma proces mišljenja i, na neki način, velika ispovjest. Kvalitetna saradnja svakako presudno utiče na umjetnički put svakog glumca, a taj trag se najbolje vidi sa strane, kroz oči gledalaca, kazao je Mirko Vlahović.
Objavljeno: 07. 11. 2016 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
Mirko VLAHOVIC: Odabrao sam glumu za svoj poziv i za svoj zivot

Ovogodišnji dobitnik Velike nagrade Crnogorskog narodnog pozorišta, glumac Mirko Vlahović, jedan je od najupečatljivijih domaćih umjetnika i, možemo slobodno reći, personifikacija nacionalne teatarske kuće. Za njime su tačno dvije decenije u glumačkom ansamblu ovog pozorišta, tokom kojih je igrao u 25 raznorodnih produkcija - od tragedija do komedija.

- I u jednom, i u drugom žanru - uživam u čaroliji igre. Uživam u svim žanrovima kada su dobri partneri, dobar tekst i dobar reditelj - kazao je sagovornik Portala Analitika.

scerimoja

To potvrđuje i odluka žirija koji je odlučivao o nagradama CNP-a za 2016. godinu. Tako su Blagota Eraković, Goran Bulajić i Zorana Kralj odlučili da Vlahoviću pripadne najveće priznanje tog teatra za ulogu Kralja Nikole u komadu „Šćeri moja“.

- Sintetišući bogato glumačko iskustvo, građeno na opusu različitihi pozorišnih i filmskih uloga Vlahović je uspio da, u duhu kolektivnog koncepta predstave, moćno i dosljedno u stilskom jedinstvu, na nov i autentičan način osvijetli lik jednog od najznačajnijih crnogorskih vladara. Kombinujući istorijski mit i savremeno viđenje porodičnih i društvenih okolnosti, svedenim artizmom, studioznim i promišljenim pristupom liku, napravio je značajan pomak u osjvedočenim mogućnostima crnogorskog glumišta - istaknuto je u obrazloženju.

otpad

Vlahović je i ranije bio ovjenčan priznanjima - esnafskim, festivalskim, društvenim - koje su mu dodjeljivali Udruženje dramskih umjetnika Crne Gore, CNP, žiri Festivala glumca u Nikšiću, Festivala crnogorskog teatra i Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti, te opštine Podgorica i Berane.

Za ovog karakternog glumca, Velika nagrada CNP-a predstavlja - krunu dosadašnjeg rada.

- Ponosan sam na ovu nagradu i na svoj rad u predstavi „Šćeri moja“ u režiji Ane Vukotić. I zato je još veća obaveza za dalje uloge koje budem igrao - kazao nam je on.

Mirko Vlahović rođen je1963. godine u Beranama. Završio je Akademiju dramskih umjetnosti u Sarajevu, u klasi profesora Miralema Zupčevića i još kao student privukao pažnju. Nakon nekoliko predstava u Sarajevu, vraća se u Podgoricu gdje je 1996. postao član ansambla CNP-a - tada i dalje pozorišta bez vlastite kuće. Karijeru u matičnom teatru gradio je kroz uloge u produkcijama po kojima je CNP prepoznat širom regiona: „Izvanjac“, „Lažni car Šćepan Mali“, „Montenegrini“, „Zločin i kazna“, „Oblomov“, „Elektra“, „Malograđani“, „Joneskomanija“, „Otpad“, „Galeb“, „Poludjela lokomotiva“, „Lažni car“, „Jakov grli trnje“, „San o svetom Petru Cetinjskom“, „Danilo“...

montenegrini

U intervjuu za Portala Analitika Vlahović otkriva koliko mu znače te uloge kroz koje je, kako navodi, „podario nešto od svog znanja talenta i emocija“.

- To su značajne predstave za nacionalni teatar, koje ne samo da imaju umjetničku, već i edukativnu poruku - potcrtava on.

A da bi postao postojani glumac, drugačiji u svakoj ulozi, Vlahović je učio od mnogih, ali smatra da bi svako izdvajanje nekog od umjetnika sa kojima sam sarađivao „povrijedilo onog drugog ili trećeg“.

- Ima mnogo onih od koji sam učio, ali to je - na neki način - i stvar intime, izbora... Iz životnog iskustva i fundusa života, glumac svakako - kao iz dobre literature - može nadgraditi ono što želi da postigne svojim likom kojeg igra u nekom komadu. S druge strane, ne znam ko može da uči od mene. U svakom slučaju - samo da im ne bude dosadno - zaključuje dobitnik Velike nagrade CNP-a.

danilo

ANALITIKA: Velika nagrada za kraljevsku ulogu! Da li biste je nazvali i vrhuncem karijere?

VLAHOVIĆ: Ja bih prije rekao da je to kruna mog dosadašnjeg rada. Čini me počastvovanim i jako srećnim. Ponosan sam na nju i na svoj rad u predstavi „Šćeri moja“ u režiji Ane Vukotić. I zato je još veća obaveza za dalje uloge koje budem igrao.

ANALITIKA: Od „Lažnog cara Šćepana Malog“, „Danila“ i „Šćeri moja...“, preko „Izvanjca“, do „Montenegrina“ i „Otpada“ – uloge u komadima sa crnogorskim temama čine značajan dio Vašeg pozorišnog opusa. Koliko su za glumca nacionalnog teatra bitne upravo takve uloge?

VLAHOVIĆ: Sigurno da jesu značajne uloge u kojima sam podario nešto od svog znanja talenta i emocija. Drago mi je što ste pomenuli te predstave, koje su meni jako drage, ali želim tome dodati i predstvu „San o svetom Petru Cetinjskom“ i ulogu Maksima. To su značajne predstave za nacionalni teatar, koje ne samo da imaju umjetničku, već i edukativnu poruku.

svpetar

ANALITIKA: Vaše dvije decenije u ansamblu Crnogorskog narodnog pozorišta obilježile su raznovrsne uloge. Da li je bilo potrebno više tragedija ili komedija da biste izgradili scenski izraz po kome Vas danas prepoznaju?

VLAHOVIĆ: I u jednom, i u drugom žanru koji ste pomenuli - uživam u čaroliji igre. Uživam u svim žanrovima kada su dobri partneri, dobar tekst i dobar reditelj.

ANALITIKA: Takođe, kroz Vaš rad u protekle dvije decenije može se pratiti istorija CNP-a: „manje“ i „veće“ uloge, promišljen repertoarski izbor i pauze. Što je od tih uloga, izbora i pauza presudno uticalo na Vaš umjetnički put?

VLAHOVIĆ: Proces stvaranja predstave, promišljanja, partnerska igra, interakcija sa publikom - to je ono što glumac pamti u svom stvaralaštvu. Jer, moramo znati da je gluma proces mišljenja i, na neki način, velika ispovjest. Kvalitetna saradnja svakako presudno utiče na umjetnički put svakog glumca, a taj trag se najbolje vidi sa strane, kroz oči gledalaca.

vecerab

ANALITIKA: Ko su umjetnici od kojih ste učili? Ko biste voljeli da više uči od Vas - (mladi) umjetnici ili publika?

VLAHOVIĆ: Ima mnogo onih od koji sam učio, ali to je - na neki način - i stvar intime, izbora. Tako bi izdvajanje nekog od umjetnika sa kojima sam sarađivao povrijedilo bi onog drugog ili trećeg... Iz životnog iskustva i fundusa života, glumac svakako - kao iz dobre literature - može nadgraditi ono što želi da postigne svojim likom kojeg igra u nekom komadu.

S druge strane, ne znam ko može da uči od mene. U svakom slučaju - samo da im ne bude dosadno.

ANALITIKA: Da li ste ikada razmišljali čime biste se drugo bavili da niste glumac?

VLAHOVIĆ: Odabrao sam glumu za svoj poziv i za svoj život.

Kristina JERKOV

Foto: Oficijelne fotografije CNP-a/D. Miljanić, D. Papić

Komentari: 1

Misko

07. 11. 2016 - 04:47

Mirko je genijalac, ali je pitanje da li bi bio takav da nije prosao sarajevsku skolu i osjetio par stoseva na svojoj kozi
Novi komentar