Rejtinzi država bivše Jugoslavije niži od početnog

Većina država koje su nastale na prostoru bivše Jugoslavije ocijenjena je rejtingom nižim od početnog, odnosno u kategoriji B ili BB, izuzev Slovenije koja ima A i stabilne izglede, saopštila je bonitetna kuća Standard&Poor’s (S&P).
Objavljeno: 19. 11. 2016 - 15:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Uz izuzetak Srbije i Slovenije, svima držimo rejting niži od njihovog početnog, zbog naslijeđenih pitanja koja su tokom godina pritiskala njihovu kreditnu ocjenu. Kako su ta pitanja ostala i dalje ključni ograničavajući faktor za rejting, njihovo rješavanje biće ključno za poboljšanje kreditnih ocjena", rekao je analitičar S&P-a, Feliks Vinekens.

S&P drži rejting Bosne i Hercegovine (BiH) na B/B, uz stabilne izglede, Hrvatske na BB/B, uz negativne, Crne Gore na B+/B uz negativne, Makedonije na BB-/B, uz stabilne i Srbije na BB-/B, uz stabilne izglede.

Time sve te zemlje imaju neinvesticione rejtinge.

"Većina današnjih obilježja bivših država, poput njihove ekonomske strukture, političkih institucija, javnih finansija i monetarnih režima bila je pod uticajem i oblikovana je od Jugoslavije i nasilnog raspada savezne države, navodi S&P.

(Biznis.ba)

Komentari: 0

Novi komentar