U Albaniju može naše drvo, ali ne vino i pivo: Kontramjere iznuđen potez

Sa otežanim izvozom robe u Albaniju naši privrednici kubure godinama, ali su svi dosadašnji pregovori sa albanskim zvaničnicima završili bez rezultata...
Objavljeno: 21. 11. 2016 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
U Albaniju moze nase drvo, ali ne vino i pivo: Kontramjere  iznuden potez

Crna Gora će, prema najavama iz Privredne komore (PKCG), na proljeće uvesti kontramjere za uvoz voća i povrća iz Albanije ukoliko ta susjedna država u narednih nekoliko mjeseci ne koriguje politiku akciza kojima opterećuje crnogorsko vino i pivo.

Na sjednici Odbora udruženja poljoprivrede, prehrambene i duvanske industrije PKCG nedavno je saopšteno da Albanija opterećuje crnogorsko vino i pivo na tom tržištu u dvostrukom iznosu u odnosu na domaće.

Privrednici su se na sjednici odbora požalili i na to što Albanija, suprotno Centralnoevropskom sporazumu o zoni slobodne trgovine (CEFTA), otežava uvoz crnogorskih mljekarskih proizvoda pozivajući se na Uredbu o aflatoksinu, koju međutim ne primjenjuju na uvoz iz drugih zemalja regiona.

“Albanija traži i da crnogorski mesni proizvodi imaju evropski izvozni broj, što nije u skladu sa principima CEFTA-e i Svjetske trgovinske organizacije (STO). Na sjednici odbora PKCG zatraženo je da se u Crnoj Gori labavije primjenjuje CEFTA sporazum, kao što to rade ostale zemlje potpisnice i tako zaštiti domaći proizvođač.

djordjijegoranovic

Privrednici traže liberalizaciju izvoza: Vlasnik i direktor Mesne industrije "Goranović" Đorđije Goranović i sam trpi zbog opstrukcija CEFTA sporazuma od strane Albanije, ali ipak smatra da se do rješenja mora doći sporazumom.

„Mi, trenutno, ne možemo da izvozimo naše mesne proizvode u Albaniju zato što oni imaju neke posebne zahtjeve koji nijesu predviđeni CEFTA sporazumom. Sa drugim zemljama potpisnicama CEFTA-e, manje-više, nema značajnijih barijera u prometu robe. Crna Gora se pridržava svih odrednica CEFTA. Ne postoje nikakve prepreke za uvoz iz ostalih država potpisnica. Zbog toga tražimo da i za nas, proizvođače iz Crne Gore, nema carinskih ni necarinskih barijera za izvoz u ostale države koje pripadaju CEFTA-i“, rekao je Goranović za Radio Slobodna Evropa.

Prema informacijama Portala Analitika, sa otežanim izvozom robe u Albaniju naši privrednici kubure godinama, ali su svi dosadašnji pregovori sa albanskim zvaničnicima završili bez rezultata.

Ukinuli carine, uveli akcize: Albanska Vlada je, nakon potpisivanja CEFTA sporazuma i ukidanja carina na uvoz piva i vina, uvela akcize, čime spriječava ulazak  konkurencije na to tržište. Akcize na pivo, vino i ostala alkoholna pića su, nakon što su uvedene, povećane za 150 odsto. Poseban problem je što se u Albaniji više od 80 odsto vina i alkoholnih pića proizvodi "na crno". 

S druge strane, Crna Gora je, nakon potpisivanja CEFTA sporazuma 2006. i sticanja članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) 2012. godine, ukinula mjere kojima su se štitili domaći proizvođači. Crnogorski privrednici smatraju da te mjere u nekoj novoj formi treba vratiti, imajući u vidu da se i druge zemlje okruženja trude da posebnim mjerama štite domaće proizvođače, eskivirajući odredbe sporazuma o slobodnoj trgovini. Tim prije što crnogorski izvoz, prema zvaničnim podacima Monstata, trenutno ne pokriva ni 15 odsto uvoza.

upcglogo

Kontramjere i(li) korekcije CEFTA sporazuma: Iz Unije poslodavaca (UPCG) su ocijenili da se CEFTA sporazum, čiji je potpisnik i Crna Gora, može smatrati predvorjem Evropske unije i da predstavlja jednu od proba za nacionalne ekonomije potpisnica kako bi se što bolje adaptirale na slobodno tržište, jedno od najbitnijih obilježja Unije.

- Smatramo da bi svaka država potpisnica svoju ekonomsku politiku trebala prilagoditi odredbama CEFTA sporazuma, što bi u krajnjem rezultiralo harmoničnim odnosima i saradnji među pomenutim državama. U  konkretnom slučaju, Uniju poslodavaca Crne Gore najviše brine činjenica da usled nedoslednosti u primjeni sporazuma komšija iz Albanije direktnu štetu trpe naši proizvođači vina i piva, koji zbog toga što su njihovi proizvodi opterećeni velikim akcizama postaju manje konkurentni na albanskom tržištu. 

Od  nedavno, na sličan tretman nailaze i  naši  proizvođači mlijeka kojima je izvoz proizvoda na albansko tržište značajno otežan usled primjene Uredbe o alfatoksinu. Naročito je problematična neprincipijelnost i selektivnost Albanije koja se ogleda u tome što se pomenuta uredba ne primjenjuje na mliječne proizvode koji se uvoze iz  drugih zemalja regiona.

Takođe, mimo odredaba CEFTA sporazuma, u Albaniju se ne mogu plasirati ni mesni proizvodi, obzirom na to da se traži da imaju evropski izvozni broj, što je opet u neskladu sa principima Svjetske trgovinske organizacije. Na ovaj način ne šalje se poruka spremnosti za liberalizaciju tržišta u smislu slobodne prekogranične “tržišne utakmice“, kakvu imamo u Evropskoj uniji - naglasili su iz UPCG u odgovorima na pitanja Portala Analitika.

Kod ovakvog stanja stvari, a naročito ako albanske vlasti ne učine ništa u cilju prevazilaženja situacije, Unija poslodavaca smatra da uvođenje kontra mjera prema albanskim proizvodima koji se izvoze u našu zemlju "svakako jeste opcija i jedini očekivan odgovor".

- Na kraju, podsjećamo da ovo nije prvi slučaj da se neka država potpisnica CEFTA sporazuma ne ponaša u skladu sa onim  na šta se obavezala potpisom i što je prepoznato kao  duh sporazuma. Ako bi ovakav odnos potpisnica CEFTA sporazuma bio češći, onda bi trebalo da se pristupi određenim promjenama samog sporazuma - precizirali su iz UPCG.

Iznuđen potez: Svakako da su najavljene kontra mjere za uvoz voća i povrća iz Albanije, šahovskim rečnikom rečeno, iznuđen potez koji neće doprinijeti rješavanju problema. Interesantno da za izvoz drveta iz Crne Gore u Albaniju, biznis koji je ove godine "procvjetao", ne postoje ni formalne ni neformalne prepreke.   

S. Goranović

Komentari: 2

dijana marvucic

21. 11. 2016 - 08:28

U Albaniji,izgleda, nema ovoliko mita kao kod nas,ili su ovi izvoznici ''pošteni'' pa ne umiju da ponude... Kad je Srbija zabranila izvoz brašna,kontra mjera za vodu i mlijeko se pokazala kao djelotvorna. E sad,koliko su ovi naši sposobni da nešto odrade kako treba?!
Zaista

22. 11. 2016 - 10:00

Nije mi JASNO zasto nema KOMENTARA na REZERVISANOST prema KONTRA MJERAMA i kome one DONOSE INTERES-u EKONOMIJI nema INACENJA pa dolazila i od VLADE ????
Novi komentar