Šta treba da znate o zimskoj vožnji: Deset korisnih savjeta

Ako su vas poslednjih dana zavarale gotovo prolećne temperature vazduha, treba da znate da meteorolozi za naredni period najavljuju zahlađenje i mrazeve.
Objavljeno: 25. 11. 2016 - 16:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

U namjeri da poveća bezbjednost u drumskom saobraćaju tokom predstojeće zime, Goodyear je pripremio nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da lakše pregurate ovo godišnje doba na putu: 

1. Posebnu pažnju poklonite pneumaticima. 

U zimskim uslovima je optimalno prianjanje od ključne važnosti za bezbjednu vožnju, zato se potrudite da vaše vozilo bude opremljeno odgovarajućim zimskim gumama sa dovoljno dubokim gazećim slojem. Zakon propisuje da dubina gazećeg sloja mora biti najmanje 4 milimetra, a treba da je izmjerite kako na unutrašnjem tako i na spoljašnjem rubu gazećeg sloja. Takođe, posvetite pažnju i pritisku u gumama - provjerite ga barem jednom mjesečno i po potrebi ih dopumpajte, a važno je i da redovno pregledate pneumatike kako biste otkrili eventualna oštećenja i neravnomerno habanje. 

2. Prije vožnje očistite snijeg i led sa automobila. 

Prije nego što sjednete za volan, odvojite malo vremena da temeljno očistite snijeg i led, pri čemu osim staklenih površina obavezno očistite i snijeg sa krova, poklopca motora i gepeka, da ne bi u vožnji spadao sa automobila i ugrožavao druge vozače. Temeljno očistite kako vjetrobransko, tako i ostala stakla kao i retrovizore, time obezbjeđujete optimalnu vidljivost tokom vožnje. Ne zaboravite da očistite i farove. Vjetrobranska stakla se zimi češće i više prljaju, zato vodite računa da uvijek imate dovoljnu količinu tečnosti za pranje stakla koja ne mrzne na niskim temperaturama, a provjerite i u kakvom su stanju brisači 

3. Obezbijedite veće rastojanje za bezbjedno kočenje. 

U zimskim uslovima planirajte početak kočenja ranije nego što je to uobičajeno kada je toplo, a kolovoz suv, jer je na snijegu i ledu zaustavni put vozila duži. Takođe se preporučuje da papučicu kočnice pritiskate manjom snagom. 

4. Kada skrećete nemojte nikad istovremeno i da ubrzavate/kočite. 

Ako od vozila zahtijevate dvije radnje istovremeno, recimo, kočenje i skretanje ili ubrzavanje i skretanje, to može da dovede do gubitka kontrole nad vozilom. Najbolje je, ako je moguće, da brzinu vozila prilagodite prije skretanja. 

5. Izbjegavajte iznenadne i oštre manevre. 

Iznenadni manevri kao što su naglo kočenje, brzo okretanje volana ili iznenadno ubrzavanje mogu negativno da utiču na dinamiku automobila i dovedu do gubitka kontrole nad vozilom. 

6. Budite vrlo obazrivi na mostovima i nadvožnjacima. Na njima postoji veća mogućnost poledice. Zato, kada ste na takvim dionicama, vozite sa posebnim oprezom i smanjenom brzinom. 

7. Ako se zaglavite u snijegu, ne pretjerujte sa pritiskanjem papučice za gas. 

Ako prejako pritiskate papučicu za gas, postoji opasnost da se samo još dublje ukopate u snijeg. 

8. Ne zaboravite lance za snijeg. 

Ako živite na području u kome često vozite u teškim zimskim uslovima, i na putevima često nailazite na snijeg i poledicu, ne zaboravite da u vozilu imate uvijek spremne lance za snijeg. Oni će u pomenutim situacijama vašem vozilu obezbijediti bolje prianjanje na zasnježenim i zaleđenim putevima. 

9. Posebnu pažnju obratite na druge vozače. 

Drugi učesnici u saobraćaju možda ne voze tako pažljivo kao vi, zato se preporučuje da držite veće odstojanje od zahtijevanog, da izbjegavate sve što vam odvlači pažnju, da vozite predvidivo i prije svakog skretanja ili promjene vozne trake to jasno pokažete davanjem migavca. 

10. Ne zaboravite ni korisnu pomoćnu opremu. 

Dobro je da u vozilu imate pri ruci paket pomoćne opreme koji će vam olakšati nepredvidive situacije na putu. U paketu su dobrodošli flaša vode, ćebe, punjač za telefon sa priključkom na 12V, topla zimska obuća i slično. U gepeku neće biti na odmet ni manja ili sklopiva lopata za uklanjanje snijega. (b92)

Komentari: 0

Novi komentar