Cerar: Slovenija bi mogla da bude most između SAD i Rusije

Premijer Slovenije Miro Cerar izjavio je da bi ta zemlja, u kojoj je rođena i odrasla buduća prva dama SAD Melanija Tramp, mogla da postane most između dvije supersile - SAD i Rusije - kada Melanijin suprug, Donald Tramp, preuzme dužnost američkog predsjednika, javlja AP.
Objavljeno: 28. 11. 2016 - 19:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Ako SAD i Rusija pokrenu neku inicijativu u tom pravcu, Slovenija bi mogla da postane most između dvije supersile. Mi smo dokazali da smo sposobni da organizujemo takve sastanke", rekao je Cerar američkoj agenciji.

On je kazao i da ga je Melanija Tramp prošle nedjelje pozvala telefonom.

"Razgovarali smo na slovenačkom i čestitao sam njoj i njenom suprugu veliki izborni uspjeh, a potom sam razgovarao i sa Trampom, koji mnogo toga zna o Sloveniji", istakao je slovenački premijer, dodavši da je novog predsjednika SAD pozvao da dođe u Sloveniju i da je on pristao.

Kad je riječ o mogućnosti da Slovenija posreduje između Trampa i ruskog predsjednika Vladimira Putina, Cerar kaže da je ta tema "samo dotaknuta" tokom njegovog razgovora sa Trampom, ali da je to za sada sve.

"Spremni smo da veoma ozbiljno razmotrimo tu mogućnost, ali inicijativu moraju pokrenuti Tramp i Putin", pojasnio je Cerar.

AP navodi da je Slovenija, iako je članica EU i pridržava se sankcija tog bloka protiv Kremlja zbog njegove uloge u ukrajinskoj krizi, održala tople odnose sa saveznikom Rusijom, i podsjeća da je ruski predsjednik Vladimir Putin dvaput posjetio Sloveniju, mada rijetko posjećuje balkanske zemlje.

Američka agencija podsjeća i da je baš u Sloveniji, u junu 2001. godine, bivši američki predsjednik Džordž V. Buš imao prvi sastanak sa Putinom kako bi razmotrili mogućnost kompromisa u pogledu američkih planova o raketnoj odbrani, kojima se Moskva oštro suprotstavila.

U međuvremenu, većina Slovenaca - njih 66 odsto - ne vjeruje da će pobjeda Donalda Trampa biti prednost za njihovu zemlju u odnosima sa SAD zbog činjenice da je njegova supruga rođena u Sloveniji, pokazuju objavljeni rezultati ankete ljubljanskog "Dela".

Anketa pokazuje da većina smatra da Slovenija "neće imati nikakve koristi" od toga što je buduća američka prva dama Melanija Tramp rođena u Sevnici u Sloveniji.

Komentari: 0

Novi komentar