Počinje projekat "Penicilin za korupciju"

NVO Mladiinfo Montenegro prvog decembra počinje realizaciju projekta „Penicilin za korupciju“ koji je podržan kroz program “Misli lokalno – djeluj lokalno! – Borba protiv korupcije na lokalnom nivou” koji realizuje Centar za građansko obrazovanje (CGO), u saradnji sa NVO “Bonum” iz Pljevalja, NVO Inkubator iz Kotora i NVO Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Podgorice, a finansira ga Evropska unija.
Objavljeno: 01. 12. 2016 - 15:18 Promjenite veličinu teksta: A A A
Pocinje projekat Penicilin za korupciju

Trajanje projekta je četiri mjeseca, do aprila 2016.

Generalni cilj projekta je smanjenje korupcije u zdravstvu u opštini Nikšić, prevencija i sužavanje prostora za pojavu koruptivnih radnji, vršenjem monitoringa i objavljivanjem istraživačkih tekstova na osnovu prikupljenih informacija.

Kroz ovaj projekat želimo da poboljšamo kvalitet i bezbjednost zdravstvenih usluga, utičemo na povećanje efikasnosti zdravstvene zaštite, povećanje zadovoljstva korisnika i pružaoca zdravstvenih usluga u opštini Nikšić. Specifični cilj projekta je podići nivo znanja tri mlada novinara o vršenju monitoringa u oblasti korupcije u zdravstvu, smanjiti nivo korupcije u zdravstvenim ustanovama u Nikšiću, podići nivo svijesti građana o korupciji u zdravstvu u Nikšiću- saopšteno je iz NVO Mladiinfo Montenegro.

Obučavanjem mladih novinara za vršenje monitoringa putem organizovanja seminara, zatim vršenjem monitoringa i pisanjem istraživačkih tekstova, i krajnje, objavljivanjem istraživačkih tekstova na portalu www.mladiniksica.me i štampanjem izvještaja, kao i pres konferencijom, podići će se svijest građana generalno o problemu korupcije, a specifično o korupciji u zdravstvenim ustanovama u gradu.

-Mediji igraju važnu ulogu u formiranju mišljenja građana i  ključni su akter u borbi protiv korupcije, jer izvještavanjem informišu građane i primoravaju državne organe da ispitaju slučajeve korupcije. Samim tim, povećaće se i efikasnost pružanja zdravstvenih usluga, jednak pristup zdravstvu kao i transparentnost rada zdravstvenih ustanova u opštini Nikšić, što je prepoznato kao relevantno i u Akcionom planu za borbu protiv korupcije u oblasti zdravstva, koji je kreiralo Ministarstvo zdravlja Crne Gore. Očekivani rezultati projektnih aktivnosti su- tri mlada novinara/ke obučena/e za vršenje monitoringa u zdravstvu, evidentirane koruptivne radnje u zdravstvenim ustanovama u Nikšiću i građani Nikšića informisani o koruptivnim radnjama u zdravstvu- navedeno je u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar