Sporazum albanskih partija i DPS-a: Nova Vlada – stara obećanja

Logično je, prirodno i normalno da se sporazum raskine ako se dogovoreno i potpisano ne ispoštuje. Prostora, resursa i izgovora za odlaganje sprovođenja obećanog neće biti. Mislim da su toga svjesni u koaliciji “Albanci odlučno” – poručuje Canka
Objavljeno: 05. 12. 2016 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Postizborni sporazum sa savezom „Albanci odlučno“ (Forca, Demokratska unija Albanaca i Albanska alternativa) obavezao je Demokratsku partiju socijalista (DPS) da albanskim partnerima osim ustupanja ministarskog mjesta u resoru za ljudska i manjinska prava, ispuni i 13 zahtjeva. Dogovoreno je, po ko zna koji put, da Tuzi postanu opština (rok: 31. maj naredne godine); izmjena izbornih zakona kako bi Albanci dobili zagarantovane poslaničke mandate; slobodna upotreba nacionalnih simbola; očuvanje kulturnog nasljeđa...

Od preostalih zahtjeva najvažniji su, dakako, oni kojima se traži zaštita prirodnih bogatstava ulcinjske Solane i Valdanosa. Albanci, naime, zahtijevaju da se do juna 2017. građanima vrate oduzeti maslinjaci na Valdanosu, da se ta uvala isključi iz zone morskog dobra, te da se zabrani bilo kakva gradnja na njoj. S druge strane, očekuju proglašenje Solane zaštićenim područjem na kojem neće moći da se grade stambeni i smještajni objekti.

Koliko su realna očekivanja da će DPS ispuniti zahtjeve koji se kose sa njihovim dugogodišnjim planovima da se pomenuti lokaliteti valorizuju kroz izgradnju hotelskih kompleksa? Da li će i ovoga puta predizborna obećanja ostati samo – obećanja, ili će pak najjača crnogorska partija pritisnuta rokovima i uslovljena podrškom Albanaca Vladi realizovati potpisano?

Obećanje, ludom radovanje: Novinar Mustafa Canka navodi da ćemo ubrzo vidjeti da li je potpis DPS-a na dogovor s Albancima rezultat slabosti te partije ili pokušaj da se „preveslaju“ stranke iz koalicije „Albanci odlučno“. A možda čak, dodaje on, i pokušaj da se savezu albanskih partija pomogne da „ispegla“ loš izborni rezultat.

On smatra da su zahtjevi Albanaca, uprkos tome što se ponavljaju više od 20 godina, suštinski važni za pripadnike te nacionalne manjine u Crnoj Gori.

0612mustafacanka

„Imali smo tzv. Aneks 2 sporazuma DPS-a i Force iz jula 2015. koji nije ispoštovan ni u jednoj jedinoj tački! A sadrži iste ove zahtjeve, takođe vremenski oročene. Staro je pravilo da je bolje gubiti novac nego povjerenje. Mislim da toga u ovom slučaju, bar za sada – nema. Istina, postoje neki novi akteri na političkoj sceni koji imaju šansu da pokažu koliko drže do dogovora. Proljeće naredne godine će biti trenutak istine za potpisnice sporazuma. Niko ih ne može spriječiti u realizaciji potpisanog“, rekao je Canka za Portal Analitika.

Funkcioner Građanskog pokreta URA, Ulcinjanin Dritan Abazović, takođe ističe da je najveći problem u ovoj priči to što DPS Albancima godinama daje samo obećanja.

„Postojali su mnogi dogovori, između ostalog, sporazum Force i DPS-a iz 2012. koji u potpunosti nije ispunjen. Znamo da se na posljednjoj sjednici bivšeg saziva Skupštine glasalo o osnivanju opštine Tuzi i da je ta odluka „pala“ zahvaljujući poslanicima DPS-a koji su bili protiv i uzdržani, a da je cijela opozicija podržala taj predlog zajedno sa albanskim partijama! Vidjećemo da li će ovo biti još jedna mahinacija DPS-a ili su zaista dovedeni u situaciju da više nemaju prostora da varaju koalicione partnere“, napominje Abazović.

Nevjerovatna mu je, kaže, činjenica da su albanske partije ponovo u koaliciji sa DPS-om, a da nisu dale šansu opoziciji koja je glasala o promjeni prostornog plana za Solanu, potpisivala brojne peticije za zaštitu Valdanosa i, u konačnom – glasala za formiranje opštine Tuzi.

„Volio bih da se realizuje dogovoreno, ali sve što obeća DPS mi je sumnjivo“, podvlači naš sagovornik.

„Ako mogu Gusinje i Petnjica...“: Lideru Demokratskog saveza Albanaca u Crnoj Gori i bivšem poslaniku Mehmetu Bardhiju, problematično je, prije svega, to što sporazum nije zvanično predstavljen javnosti ni od strane albanskih partija ni od DPS-a.

„Nisam vidio dokument, već samo pisanje medija o zahtjevima albanske koalicije. Ukoliko su ozbiljni, predstavnici obje strane bi morali da objelodane sadržaj sporazuma. Da vidimo koji je međunarodni faktor stavio potpis na njega, ako je uopšte stavio“, izričit je Bardhi, koji smatra da predstavnici koalicije „Albanci odlučno“ ne mogu da govore u ime svih Albanaca u Crnoj Gori, već da je trebalo da se o zahtjevima konsultuju i sa drugim albanskim političkim subjektima koji su učestvovali na parlamentarnim izborima.

0612bardhi

Upitan da li očekuje da će Albanci konačno dobiti samostalnu opštinu Tuzi, lider stranke koja se od devedesetih bori za to odgovara da ne postoje ekonomske prepreke da Tuzi postanu opština, ali da, naravno, postoje političke.

„U godinama prije referenduma 2006. ili možda uoči refenreduma – ne sjećam se tačno – Ferhat Dinoša, Osman Redža i ja smo kao predstavnici tri albanske stranke bili na sastanku kod premijera Mila Đukanovića u staroj zgradi vlade. Dinoša je tada rekao da ono što traži Demokratski savez Albanaca (opštinu Tuzi prim. aut) nije realno, jer ekonomski ne može opstati. Đukanović je odgovorio: „Ako Tuzi, Golobuvci, i primorske opštine ne mogu da budu ekonomski samostalne, ko onda može u Crnoj Gori?Đukanović je, dakle, potvrdio da Tuzi mogu ekonomski opstati. Imali smo nakon referenduma i druge susrete sa predstavnicima crnogorske Vlade koji nisu negirali pitanje ekonomske održivosti. Ako Gusinje i Petnjica mogu da budu opštine, ne znam zašto ne bi mogle da budu Tuzi? To je više političko pitanje. Znate kada oni misle da Tuzi postanu punopravna opština? Onda kada procenat Albanaca bude manji od 50 odsto od ukupnog broja stanovnika u Tuzima. Onda mogu postati i glavni grad“, naglašava Bardhi za naš portal.

Garancije ili manevar: Funkcioner saveza „Albanci odlučnoNik Đeljošaj, nedavno je kazao da Albanci imaju „sve moguće garancije i odlučnost novog premijera u realizaciji zahtjeva“.

Iz DPS-a tvrde da svakom dogovoru, pa i ovom, prilaze temeljno i ozbiljno. Bivši poslanik te partije Nikola Gegaj, kazao nam je da njegova stranka poštuje svaki sporazum i sve subjekte koji učestvuju u njima.

„Da nije tako, dosadašnji koalicioni partneri sigurno ne bi nastavili saradnju sa nama kao sa ubjedljivo najbrojnijom i najjačom strankom na crnogorskoj političkoj sceni. Uostalom, DPS uvijek čini sve ono što je u interesu građana Crne Gore bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost“, napominje Gegaj.

0612gegaj

Uprkos čvrstim obećanjima DPS-a da će realizovati dogovoreno, Abazović je uvjeren da će ta partija pokušati da napravi manevar koji bi im omogućio valorizaciju Solane i Valdanosa.

„Pitanja Solane i Valdanosa su im strateški značajna, zbog toga što se direktno tiču privatnih interesa vrha DPS-a. Tu su njihovi ekonomski interesi direktno ugroženi. Ostaje enigma da li će DPS izvesti neki potez koji bi ih vratio na stare pozicije i omogućio im da valorizuju te dvije lokacije ili će zbog višeg interesa – opstanka na vlasti – ispuniti ono što su potpisali“, naglašava on.

Da li će Albanci biti odlučni u namjeri da kazne DPS napuštanjem Vlade ukoliko se njihove želje ne ispune? Novi potpredsjednik Skupštine i funkcioner Force Genci Nimanbegu tvrdi da hoće.

„Ako bude izgovora i nepoštovanja sporazuma, spremni smo da otkažemo podršku Vladi“, poručio je on za Radio slobodna Evropa.

Logično je, prirodno i normalno, kaže nam Mustafa Canka, da se sporazum raskine ako se dogovoreno i potpisano ne ispoštuje.

“Prostora, resursa i izgovora za odlaganje sprovođenja sporazuma neće biti. Mislim da su toga svjesni u koaliciji “Albanci odlučno””, rekao je on.

Abazović pak ne očekuje da bi DPS mogao da bude kažnjen ukoliko pogazi dogovor.

0612abazovic

“Politika, u suštini, mora da funkcioniše po principu kažnjavanja i nagrađivanja. Međutim, DPS ih je varao i ranije, pa nijesu preduzimali nikakve radnje osim retoričkih aktivnosti", zaključuje on.

Koalicioni partneri biće na prvom ispitu najkasnije 31. maja 2017., kada je, prema slovu sporazuma, posljednji rok da se kroz izmjene zakona iz oblasti lokalne samouprave obezbijedi osnivanje opštine Tuzi. (Do) tada će nam pokazati da li se drže potpisa i datih riječi, ili je sporazum od 13 tačaka običan list papira. Ukoliko se ispostavi potonje, onda će nam sigurno biti jasnije zašto mnogi Albanci obećanja vlasti godinama uzimaju sa zrnom soli.

Nikola DRAGAŠ

Foto: dan.co.me; visit-ulcinj.com/blog; ura.org.me; dps.me

Komentari: 2

Vasojevic

05. 12. 2016 - 08:45

Je li neko vidio taj sporazum? Zasto ga prestavnici Albanaca ne objave javno?Ukoliko to ne urade, navlace na sebe sumnju da su korumpirani.Ako ga objave, onda svi mogu da prate realizaciju toga sta pise u programu.Tada b javnost znala da li ih je DPS opet preveslao.Ovako je sve pod znakom sumnje.
Lokum

05. 12. 2016 - 21:04

Znam jedno kad je nesto na prevaru uzeto najsladje je ali traje kratko ali bas kratko.
Novi komentar