U CG nacionalizam nije kanon - ona je pozitivni izuzetak u regionu

Autor: Violeta CVEJIĆ

U CG nacionalizam nije kanon - ona je pozitivni izuzetak u regionu

Za nedjeljno izdanje Pobjede istaknuti analitičar Aleksandar Popov direktor Centra za regionalizam iz Beograda i istoričar Milivoj Bešlin govore o nacionaliznu kao pokretaču nesporazuma i analiziraju regionalne odnose i dalje opterećene prošlošću
Objavljeno: 04. 12. 2016 - 17:28 Promjenite veličinu teksta: A A A

Parlamentarni izbori u zemljama regiona (Hrvatska, Srbija i BiH) su okončani, vlade su formirane i zbog poboljšanja odnosa trebalo bi konačno sprovesti potpisane sporazume, a vrelu retoriku, koja je kvarila dobrosusjedstvo, zaboraviti do sljedeće predizborne kampanje.

Šta je preduslov da sa susjedima zaista živimo u dobrosusjedskim odnosima, a ne da ih posmatramo kao krvne neprijatelje?

Nestašni đaci

- Trenutna situacija u Evropi se prenijela i na zemlje regiona, a mi se ponašamo kao nestašni učenici kada razredni starješina izađe iz učionice - ocijenio je Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

Govoreći o problemima koji pritiskaju zemlje bivše Jugoslavije, on za Pobjedu objašnjava da mnoge stvari u regionalnim  odnosima treba popraviti, ali i da političari povremeno namjerno stvaraju tenzije umjesto da Hrvatska i Srbija konstruktivno djeluju kada je pitanju rješavanje problema u BiH.

- Rukovodstvo Srbije ne ograđuje se od onoga što rade političari u Republici Srpskoj. Ove godine skoro svi članovi Vlade Srbije su bili u RS na obilježavanju Dana državnosti iako je Ustavni sud BiH osporio taj praznik - podsjeća Popov i prelazi na Hrvatsku.

- Hrvatska sve češće pominje da su Hrvati u BiH u neravnopravnom položaju i postoji raspoloženje da se napravi treći entitet sa Hrvatima i da to bude neka vrsta konfederacije.

Ipak, ta ideja je gotovo nesprovodiva, jer bi morao da se mijenja aneks 4 Dejtonskog sporazuma za šta je potrebna dvotrećinska većina parlamenta BiH, što je teško zamisliti – kaže on.

Popov podsjeća i na riječi Stjepana Mesića, kad je bio predsjednik Hrvatske, da je Hrvatima u BiH rekao ‘glavni grad vam je Sarajevo, a ne Zagreb’, ali i na trenutnu situaciju kada Republika Srpska zbog zločina nad Srbima kod Orašja hapsi neke hrvatske državljane a potražuje i neke hrvatske ministre...

milivojbeslin

- Odnosi u regionu, kako se sve češće naziva postjugoslovenski prostor, svakako su daleko od idiličnih ili dobrosusjedskih - smatra dr Milivoj Bešlin, istoričar.

Narcizam

- Oni su opterećeni narcizmom malih razlika, a sva ova balkanska društva pate od sličnih nedostataka – nedovoljno ukorijenjene pravne države, nerazvijenih i fragilnih institucija, nedostatka vladavine prava.

Takođe, pod uticajem globalnih zbivanja, ova društva su sve češće izložena i djelovanju autoritarnih populista koji izražavaju prezir prema ljudskim pravima i demokratskim i liberalnim obrascima, a sve to sa osloncem na Putinov režim u Rusiji - ocenjuje Bešlinza Pobjedu.

Kao primjer kvarenja odnosausljed lakog promišljanja, Popov navodi izjavu nekadašnjeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića koji je Srbe nazvao šakom jada, ali i, kako kaže, dežurne ministre u Srbiji koji odgovaraju odmah na bilo šta što dođe iz Hrvatske.

- Ti odgovori se ne uklapaju u zvaničan stav vlade i premijera, ali se čuju - navodi Popov.

Inače, između Srbije i Hrvatske tinja šest problema koji su nastali nakon raspada SFRJ, a čije rješenje je predviđeno prvo sporazumom iz 2004. godine koji je državna zajednica SCG potpisala sa Hrvatskom.

Zato što ništa po tom sporazumu nije urađeno jula ove godine predsjednica Hrvatske i premijer Srbije su potpisali novi sporazum u Subotici kojisadrži isto što i onaj stari: zaštita manjina, sukcesija, rješenje granice na Dunavu, rješenje nestalih lica, penzije, ali i saradnju u prekograničnim projektima kao i saradnju u oblasti terorizma, migracija i izbjegličke krize.

Veliki problem za hrvatsku manjinu u Srbiji je taj što nema garantovana mjesta za poslanike od lokalnog do republičkog parlamenta.

Za Srbe veliki problem predstavlja nepovraćena imovina u Hrvatskoj, ali i pokušaj proglašenja Alojzija Stepinca za sveca, dok je za Hrvate problematičan srpski Zakon o univerzalnoj jurisdikciji za zločine počinjene na teritoriji nekadašnje Jugoslavije...

Isijavanje nacionalizma

Najveći probem je zapravo nacionalizam koji među glasačima raspiruju političari, jer nijesu sproveli potpisane sporazume i nijesu objasnili zašto nijesu učinili dogovoreno.

Za oba sagovornika Pobjede, nacionalizam je pokretač svih nesporazuma.

Istoričar Bešlin ga vidi kao ,,ključni faktor narušenih odnosa u regionu“, dok Popov tvrdi da ,,on nikada nije splasnuo samo - nekad ima jače, a nekad slabije isijavanje“.

Činjenica da su sva ova društva ukorijenjena u nacionalističkoj ideologiji, kao ključnoj legitimacijskoj odrednici političkih elita, važan je ograničavajući faktor u saradnji u regionu.

Nacionalizam kao ideologija podrazumijeva podudarnost etničke i političke jedinice, odnosno težnju da se svi pripadnici jedne nacije nađu u granicama iste države. Kako je to nemoguće, posebno nemoguće mirnim putem – nacionalizam je generator stalnih sukoba i pokušaja promjene granica - kaže Bešlin, ističući da nacionalizam podrazumijeva homogenizaciju iznutra kao i antagonizam prema spolja.

Ili jednostavnije, ,,on generiše mržnju prema svakoj vrsti „drugosti“, jer naglašava razlikovanje jedne grupe prema drugim, najčešće susjednim.

Tako su mržnja i nestabilnost ugrađeni u same temelje društava čiji je temelj legitimisanja nacionalizam“, rekao je Bešlin.

Popov kao primjer nacionalizma navodi rehabilitaciju kvislinga u Srbiji, zatim slabe kazne za neonaciste koji su napadali građansku kolonu 2007. godine, ali i rehabilitaciju ustaštva i NDH u Hrvatskoji izražava nadu: ,,Ima nagovještajada ulazimo u mirnijevode, ali ispod pepela 90-ihgodina uvijek iskoči nekaiskra jer nijesmo riješili otvorenapitanja“.

Da li je Crna Gora primjer dobrog susjeda?

- Ljudi često prave komparacije sa Drugim svjetskim ratom i koliko je četvrt vijeka nakon njegovog završetka jugoslovensko društvo odmaklo od obrazaca koji su ga karakterisali.

Tada je došlo do promjene ideološke i političke paradigme. Sada nije. Ideologija koja je dovela do ratova i ratnih zločina, do nasilja koje je zgranulo čitav svijet i dalje je dominirajuća u postjugoslovenskim društvima.

Nije bitna hronološka distanca, niti koliko je godina prošlo. Mentalna distanca, distanca i diskontinuitet u odnosu na ideološke postulate nacionalizma je tu ključna. A nje nema.

I kao i u nekim drugim pitanjima, jedini pozitivni izuzetak u regionu je tu Crna Gora. I u njoj, naravno, ima nacionalizama svih pripadajućih joj nacija. Ali u njoj nacionalizam nije kanon, nije vladajuća i sveprožimajuća ideološka paradigma.

Ona je jedina uspjela da razvije identitet koji bi više ličio na zapadne modele ustavnog patriotizma, nego etničke i velikodržavne obrasce ideologije „krvi i tla“ karakteristične za ostala balkanska društva. Upravo zbog toga Crna Gora prednjači u politici dobrosusjedskih odnosa u regionu – rekao je Milivoj Bešlin.

57034652-ade4-4ebe-b649-7de8b0765237-vucic-preview

Što će Srbi iz Crne Gore kod Vučića?

- Dok su u Srbiji i Crnoj Gori na vlasti bile iste političke opcije, demokrate i socijaldemokrate, odnosi su bili relativno loši, posebno od odvajanja Crne Gore 2006. godine, Beograd se miješao u njene unutrašnje stvari.

Iz Beograda je vođena kampanja da se na popisu 2012. godine što više građana Crne Gore izjasne kao Srbi, da traže da budu konstitutivni narod u Crnoj Gori...

Odnosi su se poboljšali kada je SNS došao na vlast, odnosno zahvaljujući premijeru Srbije – dogovoreno je oko kojih stvari se ne mogu složiti, a oko kojih mogu.

Predsjednik Nikolić nije previše sklon da podržava put Crne Gore ka NATO, uvođenju sankcija Rusiji i oni koji se izjašnjavaju kao Srbi tu vide neku šansu da dobiju podršku iz Srbije.

Vjerujem da će ih premijer primiti protokolarno i ne vjerujem da će išta ozbiljnije uraditi da bi narušio odnose sa Crnom Gorom.

Prosrpska opozicija koja neće da učestvuje u radu parlamenta, pokušava nešto, ali neće naići na neki ozbiljniji odjek i podršku Srbije kod onih koji donose odluke, a to su premijer i Vlada - odgovorio je Aleksandar Popov.

V. CVEJIĆ

Pobjeda

Komentari: 4

miki

05. 12. 2016 - 06:18

U CG ne postoji nacionalizam!!! Postoji nešto strašnije - postoji nacional-šovinizam jedne bijedne manjine koji se bez dileme može definisati kao neofašizam. Zašto tako? Zato što pravi nacionalisti nemaju negativan predznak (bilo koje provenijencije da su) - oni vole svoj narod, naciju i državu i t o l e r a n t n i su, čak i benevolentniprema drugim narodima sa koji ma žive ili su u susjedstvu. Ovi nepomenici kod nas su zafiksirali opaku mržnju samo prema jednom narodu i jednoj državi, to im je jedino pogonsko gorivo i jedina duševna hrana.Nevjerovatno je da ovdje u igri nije nikakav istorijski račun u smislu nekog duga u krvi, već nevjerovatan razlog nepostojanja (ili skoro nepostojanja) bilo kakvih bitnih razlika u parametrima koji definišu spornu oblast. Jednostavno, činise - postoji mržnja radi mržnje! Dali toga uopšte ima u takvoj količini između dva velika naroda u tzv "regionu" - Srba i Hrvata - obzirom na nesrećnu prošlost i nesrećnu međusobicu? Nema! Ali ovo je Nova Amazoni
Boban Bg

14. 12. 2016 - 16:09

Kakvo užasno podmetanje!!! Imamo stalnu težnju da se jedan narod poništi, svake godine nestaju Crnogorci u Srbiji i onda se nađe neki pametnjaković da proziva narod kjoji je predmet svakojake asimilacije da ga optuži za šovinizam. U Crnoj Gori postoje političke partije, Crkva i njen prvi čovjek koji izgovaraju najgnusnije riječi o narodu koji je stvorio državu u kojoj obitavaju i zarađuju hljeb. Ovakva podla inverzija može doći samo od onih mračnjaka koji su posljednjih godina žarili i palili po bivšoj Jugoslaviji. A što se tiče krvi, dovoljno je pročitati dokumenta iz vremena poslije 1918-te kada je popaljeno više od 5.000 kuća, pobijeno na hiljade crnogorskih rodoljuba i pohapšeno i mučeno po kazamatima. Nažalost, Crna Gora je prepuna ovakvih neljudi. Ne mrze Crnogorci Srbe niti mrze Srbiju, Samo hoće da im se skinu, da nas ne svojataju, kradu nam istoriju, crkve, ... Toliko!
krle

03. 01. 2017 - 20:58

Kakvi nesrecni patrioti u Srbiji nema coeka koji bi da dlaku s glave za svoju drzavu kako onda da vole Crnu Goru.Njegos koga svojatate ka sve.Ne trebuje neljudima carstvo nako da se ruze pred svijetom
krle

03. 01. 2017 - 20:58

Kakvi nesrecni patrioti u Srbiji nema coeka koji bi da dlaku s glave za svoju drzavu kako onda da vole Crnu Goru.Njegos koga svojatate ka sve.Ne trebuje neljudima carstvo nako da se ruze pred svijetom
Novi komentar