Darmanović: Kriza evropske bezbjednosti jedna od najozbiljnijih

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srdjan Darmanovic učestvovao je 8. i 9. decembra na zasijedanju Ministarskog savjeta OEBS, u Hamburgu, kojim je predsjedavao ministar vanjskih poslova Savezne Republike Njemacke Frank-Valter Štajnmajer.

Objavljeno: 09. 12. 2016 - 10:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

I ove godine, kao i prethodnih, centralna tema ministarskog savjeta bili su izazovi rješavanja krize evropske bezbjednosti, naročito situacija u i oko Ukrajine, migrantsko-izbjeglička kriza, zamrznuti konflikti, terorizam, nasilni ekstremizam.

Tokom istupanja, ministar Darmanović je ukazao na ključne bezbjednosne izazove sa kojima se Evropa suočava danas, istakavši da je kriza evropske bezbjednosti jedna od najozbiljnijih u nekoliko prethodnih decenija, te naglasio važnost OEBS-a kao platforme za dijalog i saradnju u borbi sa novim izazovima.

Darmanović je istakao da aktuelna kriza u i oko Ukrajine potvrđuje relevantnost koncepta sveobuhvatne sigurnosti OEBS-a i potvrđuje značaj uloge koju Organizacija ima u pružanju jedinstvene platforme za inkluzivni i konstruktivni dijalog kada je riječ o najbitnijim bezbjednosnim pitanjima.

Ministar je kazao da rješavanje zamrznutih konflikata  i nastojanja u postizanju rješenja krize mirnim i diplomatskim sredstvima, koja uključuju i Trilateralnu Kontaktnu grupu i Normandijski format, i dalje ostaju visoko na agendi OEBS-a. Apostrofirao je da se naša zajednička bezbjednost oslanja na poštovanje demokratskih principa i vrijednosti, poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, vladavine prava, tolerancije i nediskriminacije.

Ministar Darmanović je ucestvovao i na pratecim sastancima na temu „Kriza u i oko Ukrajine – izazovi i odgovor OEBS-a'' i ''Značaj kontrole naoružanja za evropsku bezbjednost današnjice ''.

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.

Komentari: 0

Novi komentar