IZBORI U MAKEDONIJI: I VMRO i opozicija slave

Vladajući VMRO-DPMNE proglasio je večeras pobjedu na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji, a iz štaba opozicione SDSM tvrde da su dvije rivalske strsnke osvojile jednak broj mandata, po 51
Objavljeno: 11. 12. 2016 - 22:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Visoki funkcioner VMRO DPME Vlatko Đorčev proglasio je večeras pobjedu te stranke na vanrednim parlamentarnim izborima.

"Ponovo smo pobijedili, 10. put. Imamo 20.000 glasova više od SDSM, ima ćemo još više", rekao je on u izbornom štabu VMRO DPMNE oko 23 sata, prenosi Beta.

On je rekao da je SDSM pobijedio VMRO DPMNE u albanskim sredinama, ali se i zahvalio svim drugim etničkim zajednicama u Makedoniji, koje su, kako je rekao, podržale VMRO DPMNE.

VMRO-DPMNE je koalicija koju čine 25 stranaka, a portparol Ivo Koteski  kaže da se ta stranka nije borila samo protiv SDSM, već i protiv drugih jakih protivnika.

"Ostali smo na nogama nakon rušenja vlade. Razlika je velika, a biće još veća", rekao je Koteski, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima,  SDSM pobijedio je samo jedanput 2002. sa, kako je rekao, lažnim obećanjima koja su tada davali.

SDSM Zorana Zaeva je nešto oko 22 sata proglasila pobjedu. U izbornom štabu te partije vlada svečarsko rapoloženje, a u Skoplju i nekim gradovima Makedonije, prema izvještajima medija, članovi i simpatizeri SDSM su izašli na ulice i slave.

Slavlje pristalica partije Zorana Zaeva (foto: Beta/AP)

Portparol SDSM Petre Šilegov izjavio je večeras da ta stranka vodi u većim gradskim sredimama i da je trend dobar.

"Vodimo u Skoplju, Bitolju, Kumanovu, Kavadarcima, Strumici, Strugi, Gostivaru, Debru i u velikim gradskim sredinama. Sve to pokazuje da režim Nikole Gruevskog prošlost", reklao je vidno raspoloženi Šilegov novinarima u izbornom štabu stranke.

Prema projekciji SDSM, na osnovu nepotpunih i nezvaničnih podataka, ta stranka je osvojila 52 mandata, VMRO DPMNE 51, Demokratska unija za integraciju (DUI) osam, Besa četiri, a Demokratska partija Albanaca (DPA) dva.

Iz SDSM-a su kazali da su spremni naprave koaliciju, javlja N1.

U šest izbornih jedinica u Makedoniji bira se 120 poslanika u Sobranju, dok sedma izborna jedinica, za inostranstvo, daje do tri poslanika.

Podaci DIK ukazuju na prednost VMRO DPME

Ovo su četvrti vanredni parlamentarni izbori u posljednjih osam godina, a na izbore je izašlo više od 66 odsto građana.

Prema podacima Državne izborne komisije (DIK), poslije prebrojanih 303.365 glasova, VMRO DPMNE je osvojila 125.300, a SDSM 110.509.

Među partijama koje okupljaju Albance u Makedoniji, Pokret Besa je do sada osvojio 7,16 odsto glasova, DUI 6,68, a DPA 3,13 odsto.

Izbori su protekli u miru, bez većih incidenata.

Biračka mjesta na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji zatvorena su u 19.00, a do 17 sati je glasalo 60,38 odsto upisanih birača, što je, prema računici medija, sedam procenata više nego prethodim izborima, 2014. godine.

Nikola Gruevski (foto: Beta/AP)

Gruevski je nakon glasanja rekao da vjeruje da će građani masovno iskoristiti pravo da "ponovo kažu u kom pravcu žele da im zemlja ide", dok je Zaev najavio da će tokom večeri proglasiti izbornu pobjedu.

"Ovo su izbori za život i budućnost zemlje, za naprednu, slobodnu i jedinstvenu Makedoniju", poručio je Zaev.

Na devetim parlamentarnim izborima nakon osamostaljenja Makedonije i četvrtim vanrednim u nizu, pravo glasa je imalo 1.784.416 birača. Od toga je 1.531.368 birača koji žive u Makedoniji i 230.122 koji se vodi na posebnom spisku građana za koje se smatra da su na privremenom radu u inostranstvu.

Građani i međunarodna zajednica očekuju da bi nova makedonska vlada trebalo da izvede državu iz dvogodišnje duboke političke krize, kao i da riješi problem sa imenom te države, koji osporava Grčka.

Makedonija već 11 godina ima status kandidata za članstvo u EU, ali je zbog imena i spora sa Grčkom po tom pitanju njen evropski put u stagniranju. Sada je tu i politička kriza, najdublja nakon konflikata u toj državi 2001, a etnički odnosi i dalje su krhki, ocjenjuju analitičari.

Prije više od 10 godina Makedonija je praktično predvodila eurointegracije u regionu, a sada se našla na dnu liste i u ravni je sa BiH i Kosovom.

Beta, rtcg.me

Komentari: 0

Novi komentar