LEKIĆ: Ne zaduživati se za socijalna davanja

U sistemu socijalne zaštite ponovo se pokreće pitanje dječijih dodataka, i to za osnovce i srednjoškolce. Naravno da se briga o djeci treba voditi permanentno i da je ovo u osnovi dobra stvar. No, sagledajmo stanje u našem budžetu- javni dug raste, zaduživanja za potrošnju se nastavljaju, a problemi oko naknada za majke sa troje i više djece još tresu našu državnu kasu, izjavio je za Portal Analitika ekonomski analitičar Siniša Lekić.
Objavljeno: 16. 12. 2016 - 11:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

-Osnovna stvar svake novine, projekta je održivost ili kako to stručnjaci govore- studija izvodljivosti. Tu leži problem- cilj  je održivo stanje u finansijama i onda da se podrži i novi pravilnik o dječijem dodatku. Vjerujem da će ova moja reakcija naići na veliko nezadovoljstvo mnogih, ali nije odgovorno voditi finansije, a znati da troškovi za socijalna davanja premašuju mogućnosti. Zaduživati se i trošiti kredite, a nikako ne  stabilizovati naše javne finansije, više je nego neodgovorno. Upozorenja iz EU su jasna- trošite samo ono što prihodujete, a zadužujte se samo za investicione projekte.Mi radimo i jedno i drugo, a kad se pojavi potreba u tekućem budžetu dignemo kredit- naglasio je Lekić, ističući da je, prije nego se planira primjena novih pravilnika o dječijem dodatku, osnovno pitanje koliko se predviđa korisnika i koliko to košta državu.

-Da ne bude kao sa naknadama za majke sa troje djece, pretpostavlja se da  će ih biti pet hiljada, a premaši se brojka od 20 hiljada. Slična situacija je i  sa  Zakonom o platama u javnom sektoru. Neko ih primjenjuje, a mnogi, kao lokalne samouprave, ne mogu da ih primjene. Zakoni služe na duži rok i treba da predvide sve moguće probleme, a ne da se po izglasavanju riješavaju problemi koji se pojavljuju. Što se tiče naknada za majke, mislim da tu treba da dođe do preciznije primjene ovog zakona. Mišljenja sam da te naknade treba da se primaju dok djeca napune 18 godina, jer suština je da se majkama pomogne podizanje djece, a kad oni postaju punoljetni i zaposleni svrha ove naknade postaje diskutabilna. I pojam doživotne naknade je neprihvatljiv- svaka naknada se prima dok traju uslovi zbog koje se ona prima, u protivnom doživotnu naknadu treba nazvati penzijom i prebaciti je u penzioni fond, a ne u naknade koje pokriva Ministarstvo socijalnog staranja. Revizija ovog zakona je neophodna. Svako davanje iz budžeta mora da se pokrije iz tekućeg prihoda, a u protivnom ulazimo u velike finansijske probleme- zaključio je Lekić.

S.G.

Komentari: 2

neso

16. 12. 2016 - 14:53

GOSPODINE LEKIĆU, KAD IMA 50 MILIONA ZA FUNKCINERE, MORA IMATI I ZA SIROTINJU.
nijesam ja

12. 02. 2017 - 23:06

GOSPODINE...DISKUTABILNO JE PRICATI O SOCIJALNIM DAVANJIMA...O TOJ SICI KOJU PRIMAJU ONI STO POSLA NEMAJU...MI CEMO DA RADIMO I DA ZARADIMO NOVAC,ALI GDJEEEE....A BUDZET JE VAAAS
Novi komentar