Prirodni ljekovi protiv glavobolje

Koliko često vas je uhvatila glavobolja, a niste htjeli da posegnete za raznim ljekovima protiv bolova? Upravo iz tog razloga odlučili smo da objavimo nekoliko prirodnih načina kako se riješiti glavobolje. 
Objavljeno: 16. 12. 2016 - 13:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Za početak jako je važno napomenuti kako je jedan od najčešćih uzroka glavobolje dehidracija, odnosno nedovoljan unos tečnosti u organizam. Upravo iz tog razloga svi koji pate od čestih glavobolja dnevno bi trebalo u organizam unijeti najmanje 1,5 l tečnosti, odnosno vode. 

Ako, nakon što ste rehidrirali vaš organizam, i dalje osjećate glavobolju, pokušajte s oblogama. S obzirom na činjenicu kako, u slučaju glavobolje, nekome više odgovaraju tople, a nekome hladne obloge, skladno tome ćete i postupiti. Ako vam više odgovaraju tople obloge, utoplite glavu vunenom kapom, stavite na čelo prethodno zagrijanu lanenu krpu, lezite i pokušajte da se opustite. 

Ako vam pak više odgovaraju hladne obloge, u peškir umotajte kesicu s ledom, zamotajte ga u aluminijumsku foliju i stavite ispod tankog jastuka. Lezite tako da vam potiljak bude tačno na hladnom dijelu i pokušajte da se opustite. 

Kada je riječ o prirodnim ljekovima protiv glavobolje, poznat je onaj stari narodni lek od krompira za koji ste sigurno više puta čuli. Krompir se koristi kao sredstvo za masažu i to tako da ga presječete na pola i njime trljajte čelo i slepoočnice sve dok se ne osuši. 

Protiv glavobolje takođe može biti djelotvorna i masaža energetskih tačaka koje se nalaze između korena palca i kažiprsta. Ova mjesta je potrebno masirati kružnim pokretima u trajanju od 30 sekundi. Postupak se po potrebi ponavlja nakon kraće pauze. 

Eterična ulja su poznata kao prirodni ljekovi za razne tegobe, a u slučaju glavobolje ulje mente je izuzetno djelotvorno. Sve što treba da uradite je nježno utrljati nekoliko kapi ulja na čelo, potiljak i slijepoočnice. Rashlađujući mentol služi kao blokator receptora u koži koji podstiču glavobolju. Takođe možete na papirnu maramicu staviti 5-6 kapi eteričnog ulja lavande, a potom maramicu s vremena na vrijeme pomirisati kako biste ublažili bol. 

Znamo kako čajevi blagotvorno djeluju na razne bolesti, a kada je glavobolja u pitanju povremeno pomažu crni čaj i čaj od ruzmarina. Za pripremu čaja potrebna vam je mala kašika osušenog ruzmarina na 250 ml prokuvane vode. Čaj ostavite da odstoji 10 minuta, potom procijedite i popijte. 

Za pripremu crnog čaja takođe vam je potrebna jedna čajna kašika čaja na 250 ml prokuvane vode i 4 samljevena klinčića. Čaj ostavite da odstoji 5 minuta, potom procijedite i popijte dok je još topao.

Komentari: 0

Novi komentar