Zagreb: Hapšenja zbog ustaškog pozdrava

Najmanje pet demonstranata uhapšeno je danas ispred sjedišta Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske, a među njima je i čelnik Autohtone Hrvatske stranke prava (AHSP) Dražen Keleminac, koji je prethodno ispred prostorija Srpskog narodnog vijeća u centru Zagreba s okupljenima uzvikivao ustaški poklič "za dom spremni".
Objavljeno: 17. 12. 2016 - 16:12 Promjenite veličinu teksta: A A A
Zagreb: Hapsenja zbog ustaskog pozdrava

Hrvatski portal index.hr navodi da je Keleminec uhapšen nakon uzvikivanja ustaškog pozdrava. Ostali su privedeni zbog vrijeđanja policajaca, a jedan od njih je tokom guranja sa policajcima izvukao šravciger, pa je priveden zbog napada na službeno lice.

Današnji protest je održan zbog zaključka odbora hrvatskog Sabora o uklanjanju spomen ploče za poginule pripadnike HOS-a, na kojoj je pisalo "Za dom spremni", nedavno postavljene u Jasenovcu, prenio je Jutarnji.hr.

Među okupljenima su bili Keleminec i glumac Božidar Alić, koji su tražili da se predsjedniku SNV i potpredsjedniku SDS S-a Miloradu Pupovcu ukine imunitet.

Alić se založio i za lustraciju hrvatskog društva, ali i HDZ-a i SDP-a, a najavio je i osnivanje Hrvatskog radikalnog nacionalističkog pokreta.

Protest je nastavljen ispred sjedišta SDP-a, gdje je Keleminec članove te stranke nazivao pogrdnim imenima. Skup, na kome je bilo prisutno od 150 do 200 pristalica AHSP, obezbjeđivale su, kako se navodi, jake snage policije.

Okupljeni su uzvikivali pozdrav sa natpisa na pomenutoj ploči, a neki su nosili i ambleme sa tim natpisom.

"Jutarnji" navodi da je povremeno na skupu dolazilo do koškanja, ali je policija odmah reagovala i tako spriječila veće incidente.

Navedeno je da je nekoliko mladih učesnika odvedeno u policijsku stanicu na razgovor, jer su poznati policiji po ranijim incidentima, ali su i oni brzo pušteni.

Skup je završen pozdravom "Za dom spremni", nakon koga je ostatak okupljenih odgovarao: "Spremni"!

Pupovac je u međuvremenu izrazio očekivanje da će kampanja AHSP biti zaustavljena.

On je poručio da je krajnje vrijeme da se sigurnost i mir garantuju antifašistima i borcima za dostojanstvo žrtava u Jasenovcu.

Takođe je potvrdio da je SNV informisao nadležne u Hrvatskoj o prijetnjama AHSP.

"To predstavlja ozbiljnu prijetnju za naš rad i sigurnost", istakao je Pupovac, dodavši da je juče razgovarao sa šefom diplomatije Davorom Ivom Štirom i obavijestio ga o ozbiljnim teškoćama sa kojima se suočava on i njegova stranka.

Predsednik SNV očekuje da "reaguju svi koji žele da zaštite Ustav Hrvatske, vrijednosti Evrope, kao što su antifašizam, zaštita žrtava zločinačkih režima i manjinskih prava".

Pupovac se posljednjih dana našao na meti snažne ekstremističke kampanje zbog toga što je kritikovao postavljanje table sa ustaškim simbolima u Jasenovcu, podsjeća beogradski dnevnik "Večernje novosti”.

Tanjug.rs

 

 

Komentari: 0

Novi komentar