BAFF: Studentski scenariji i Bela Tar u nastavku festivala

Priče „Heliocentrične propovijedi doktora Maksima Džankića“ Ognjena Spahića i „Djelovi grada“ Ilije Đurovića odabrana su djela koje su studenti Fakulteta dramskih umjetnosti i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja adaptirali tokom četvorodnevne radionice prvog dijela Boka Art Film Festivala - BAFF, održanog početkom mjeseca u Kotoru.
Objavljeno: 19. 12. 2016 - 15:59 Promjenite veličinu teksta: A A A
BAFF: Studentski scenariji i Bela Tar u nastavku festivala

Ovaj interdisciplinarni festival, koncipiran kao kreativna platforma za međusektorski rad sa studentima u različitim oblastima, a sa idejom da se račva u nekoliko pravaca, zadržavajući film u središtu, ove godine se bavi odnosom filma i književnosti. U osnovi je adaptacija poznatih literarnih djela, te cjelokupan proces koji se događa između književnosti i filma.

U radu studenata – učesnika radionica pomagali su im mentori reditelj Faruk Lončarević, te dramaturg Vasko Raičević.

1912baff3

- Završno izlaganje studenata odnosilo se na napisani tritment koji će oni u narednoj on-lajn fazi razviti u scenario po kojem se može i treba snimiti film, što je namjera i konačni ishod ovih radionica. Gostujući predavači upoznavali su studente kroz sopstvena iskustva o adaptaciji, kako gledalačka tako i praktična. Tako je Andrej Nikolaidis govorio o „Pticama“ Alfreda Hičkoka, Srđan Koljević o pisanju scenarija filma „Klopka“, adaptaciji istoimenog romana Nenada Teofilovića. Ognjen Spahić je kazivao o adaptacijama svojih priča i filmovima „Sve to“ u režiji Branislava Milatovića i „Carver je mrtav“ Vanje Vascarca – kazao je za Portal Analitika programski urednik i organizator BAFF-a Stefan Bošković.

Pored pomenutih filmova, studenti su bili u prilici da kao primjer pogledaju filmova koji se nijesu bavili doslovnim adaptacijama, i to „The Dead“ Džona Hjustona, po djelu Džejmsa Džojsa, „Naked Lunch“ Dejvida Kronenberga prema Vilijamu S. Borousu, „Tony Takitani“ Juna Ičikave po djelu Harukija Murakamija, te „Faust“ Aleksandra Sokurova po djelu Getea. O njima su govorili Faruk Lončarević i Vasko Raičević.

1912baff2

- Književnost na filmu je neiscrpna tema koja je bila predmet mnogih naučnih skupova, istraživanja, radionica, kniga. U Crnoj Gori se ranije nijesmo bavili ovom temom u praktičnom smislu, pa je cilj ovog skupa bio da inicira pitanja i probleme vezane za ovu temu i prepozna potencijale koji mogu doprinijeti boljem sagledavanju veze između filma i riječi. Učešćem studenata književnosti i dramskih umjetnosti namjeravali smo da skrenemo pažnju i podstaknemo mlade stvaraoce na dalja istraživanja i rad – dodao je Bošković.

On ističe kako će početkom naredne godine posljednju fazu ovogodišnjeg BAFF-a, nakon završenih scenarija, zatvoriti čuveni mađarski reditelj Bela Tar, koji će održati i master-klas.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore. Partneri i prijatelji festivala su Opština Kotor, Kulturni centar „Nikola Đurković“ iz Kotora, Fakultet dramskih umjetnosti i Fakultet za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja i „Artikulacija“. Nosioci projekta su DVARP i nevladina organizacija BAFF, a dizajn je radio Luka Bošković.

K.J.

 

Komentari: 2

Ceka

19. 12. 2016 - 21:47

Dobar program.
Stiks

21. 12. 2016 - 23:53

Nije mi jasno zašto neko minuse daje za skroz optimističnu priču. Jada našega
Novi komentar