DEUS: Promocija nove knjige Jovana Nikolaidisa

Nova knjiga Jovana Nikolaidisa, „Starac u zalivu“, biće večeras predstavljena u sali DODEST podgoričkog KIC-a „Budo Tomović“ od 19 časova, u okviru Decembarske umjetničke scene 2016.
Objavljeno: 22. 12. 2016 - 14:15 Promjenite veličinu teksta: A A A
DEUS: Promocija nove knjige Jovana Nikolaidisa

O novom proznom naslovu koji Nikolaidis potpisuje imenom Joanis Arvanitas, a objavila je izdavačka kuća „Partizanska knjiga“ iz Kikinde, govoriće urednik izdanja književni kritičar Vladimir Arsenić i predavač na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost doc. dr Vladimir Vojinović.

- Ponegde je moguće razaznati nedvosmisleno crnotalasno osećanje („Tito“), na drugim mestima čehovljevsku situaciju („Vratila se rodu svom“, možda i najuspešniji trenutak knjige), sve do revizije i preimenovanja najefektnijih narativnih postupaka i sredstava koja su koristili Ćopić i Lazarević. Od anegdotski uvedenog sižea dolazi se do univerzalnosti značenja i idejnog sloja teksta, defloracija i desakralizacija prostora u kom čovek obitava fizički i metafizički, izrađaju se u njegovu moralnu i spiritualnu pogibiju - zapisao je urednik izdanja Srđan Srdić u pogovoru knjige.

Jovan Nikolaidis rođen je 1950. godine u Ulcinju. Od 1974. do 1990. godine živio je u Sarajevu. Tamo je diplomiralo na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a zatim bio novinar i urednik u dnevnom listu Oslobođenje. Početkom devedesetih vratio se u rodni grad, gdje osniva Izdavačku kuću Plima, pokreće časopis Plima plus i reviju na albanskom jeziku Kronika. Pokretač je projekta Kuća za pisce i dugogodišnji saradnik međunarodne prevodilačke mreže Traduki. Od sredine devedesetih, uspostavio je brojne veze s piscima iz regiona, dok su s njegovom izdavačkom kućom sarađivali najznačajniji domaći i regionalni pisci, od kojih su mnogi svoj stvaralački put i započeli u ulcinjskom časopisu. Objavio je 13 proznih, pjesničkih i esejističkih knjiga.

K.J.

Komentari: 0

Novi komentar